Šta je novo?

HTCP+NAS combo

Apostrof

Slavan
Učlanjen(a)
30.11.2007
Poena
304
Mislio sam da spakujem ovo u jednu mašinu da uštedim kintu i prostor ali nemam pojma šta da radim sa softverske strane. Kakva je podrška za bly ray na linuxu? Da li ću morati sve da odvajam po virtualnim mašinama, da li će onda neki AMD-ov APU moći to da izvuče?

~HTPC, naučiću da kucam jednog dana.

Poslednja izmena:
Iako volim da radim na Linuxu, posle previse muke sa drajverima (za Intel grafiku), ja se odlucih za Windows 8. Sve radi bez problema - raid, mreza, multimedija...

@Joshefin
Odlican komentar. Ajde sad idi igraj wow.

@Apostrof
Da li mislis na BR enkodove ili planiras da kupujes diskove ? Zasto bi odvajao po virtuelnim masinama ? Naravno da ce neki amd apu da izvuce.

Bilo koja mainstream dristribucija ima podrsku za sve sto ti treba. Procitaj malo o mdadm i LVM pa postavi neka konkretna pitanja.
Imam home made NAS i posle isprobanih gomilu out of box NAS distribucija shvatio sam da sve to sto oni nude mogu i sam da nakucam i podesim
pa sam odustao i uradio sve sto mi treba sam. Evo sljaka 3.5 godine bez problema. Treba sledeci mesec da preselim podatke na vece diskove u raid-u.

NAS sa diskovima, nije mi problem da napravim sofverski RAID. OS ide na USB stick. Treba mi SMB/CIFS share, media streaming, automatski bekap/kloniranje/snapshot, data protection i neka enkripcija, za windows, linuks i android mašine. Maltene svaka distribucija ima makar Sambu, ima li neko bolje jednostavnije rešenje? Pošto će ovo biti kućni teatar pc neki web interfejs je neophodan, da ne dižem djecu sa tv-a. Koji fajl sistem (ZFS on Linux, ima li neko iskustva).

Ne znam kakva je situacija sa linuxom i kodecima što se tiče bly ray 3d filmova, a sa amd drajverima znam da je situacija katastrofa što znači da bi proc morao da odradi sav posao. U tom slučaju moraću da instaliram Win 7 i npr freenas iz virtuelne mašine ali nemam pojma kako bi to funkcionisalo bez direktnog pristupa hardveru. Ili da instaliram neki windows pro/server i da sve radim u win-u, ntfs i sve divne stvari koje uz to dolaze.

Koja distribucija, Debian? Da li da ipak uzmem neki i3 i nvidia kartu, da li bi to malo poboljšalo situaciju, mogu da bacim koji evro više na ovo ako treba.

Neka ti kutija sa HDD-ovima bude bas to.. samo kutija koja servira podatke. Ako nemas SmartTV uzmi neki Android TV stick, na njemu stavi neki player (npr. BS player koji ima LAN mode) a pride imas i youtube i full Android za igrice. Besmisleno je da trosis pare na grafiku ili procesor da bi dekodovao full hd. Grafika i ventilator na procesoru imaju tendenciju da postaju bucniji sa vremenom. Jos ako su u blizini TV-a posle 6 meseci ce se ozbiljno cuti.
Sto je file servera tice, ubaci diskove, podigni Linux i podesi soft raid, tj. mdadm. To je 10 minuta posla. Ostavi ga da rebilduje array. Posle toga kreiraj neki folder, sharuj ga sa Sambom i videce ga svi uredjaji u kuci. Mozes da ga koristis i za torrente.

XFS je malo stariji fajl sistem, ali prilicno dobro resenje za storage diskove.

@Joshefin
Odlican komentar. Ajde sad idi igraj wow.

Ne igram igrice. Linux je najbolje resenje za NAS, ali za HTPC nije to jos to.

Kako nije kada ima tuce sistema koji su namenjeni baš HTPC primeni, link ka jednoj to tih distribucija sam okačio gore.

XBMC?

Da...odlicno radi....ubacio sam ga drugaru na PearOS 5 Linux....nisam primetio nikakvu razliku u radu,u odnosu na XBMC koji imam kod mene na AppleTv,ili Mac-u...

Hvala na savetima. Debian, XBMC i Samba su odradili posao.

Nazad
Vrh Dno