Šta je novo?

HTC Touch

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Želite mali i lagan PDA uređaj koji će u velikom broju situacija moći da odmeni vaš laptop? Poklonik ste inovativnog dizajna, visokog kvaliteta i novih tehnologija? Ako se prepoznajete u ovim redovima, HTC možda ima nešto za vas...

Više o tome...

Al bi ovo volo da imam.
Pogledaj samo dizajn, kako je ekstra uradjen, jedino mi se ona dva (levo i desno) dugmeta ne svidjaju, nekako su premali.

Smorio bih se kao pas posle dva dana "bockanja" po ekranu :)

Ali zato HTC Touch dual je već nešto :p

Touch-dual.jpg

Smorio bih se kao pas posle dva dana "bockanja" po ekranu :)

Ali zato HTC Touch dual je već nešto :p

Touch-dual.jpg

Sve se radi prstima, ali bukvalno, kuckanje poruka je pravo zadovoljstvo. Naravno ima softvera i za uvećavanje tastature preko celog ekrana, e to je već skroz opuštena varijanta :)

200mhz je jadno za uredjaje te vrste :wall:

I meni tako zvuči, ali nisam ga probao, a čitam da se ljudi ne žale.
Probao sam druge uređaje na 200MHz, i bili su OK.
Uz to, ovo ipak nije Pocket PC, tako da mu je, moguće, i ROM skraćen, pa da sve to sasvim lepo radi.
Šiki se na testu nije na to žalio, sumnjam da bi takvu stvar preskočio.

Inače, odlično urađen test, s' obzirom na sva moguća ograničenja.

A hoće li doći Kaiser na red? :)

Telefon je toliko brz, da sam ostao iznenadjen, i to sam napomenuo pri opisu WM-a da sam ja ostao zapanjen. Sve radi ko podmazano, nishta ne koci... Dok recimo sledeci tel koji je na testu ima 400 mhz i vishe memorije a radi pa slobodno mogu reci vishe nego duplo sporije...

Kod TOUCH-a mi sve deluje optimizovanije :)

@ Kibicer - Ucinicemo sve da ti ispunimo zelju, dosta ljudi me je pitalo za njega:). I meni je iskreno zelja da vidim kako ce se on pokazati na testu mada imam info iz prve ruke da je i vishe nego dobar :)

Poslednja izmena:
Podseca na openmoko uredjaje, ali vidi se da su se potrudili. Nije mi jasno shto zapostavljaju kameru na ovakvim uredjajima.

Eh jos jedan u nizu "precutah najbitnije" opisa, sa nepotrebno favorizujucim zakljuckom.. Ovako..

Sama brzina uredjaja je katastrofa. Shiki, ako je UI brz, to ne mora da znaci da je i sam uredjaj brz. Uredjaj je neoprostivo spor sobzirom na cenu. Cak i UI nije revolucionarno brz, kad se sam uredjaj malko popuni. Divx, wmv, kvalitetna video medija secka provereno. Veci PDF fajlovi su neupotrebljivi zbog male brzine procesora. Memorija - koja memorija? Sim slot - totalna buvljak varijanta, jako losheg kvaliteta. Losh kvalitet zvuka cak i na slusalicama. Uredjaj nema 3G (ne znam zasto kilometarski opis pakovanja a recimo nema podatka da uredjaj ne podrzava 3G - koja je to logika!?). Sve u svemu -kad bih ga ocenjivao ocenom od 1 do 10 (ne znam zasto se to i dalje izbegava u opisima), kad uzmem u obzir cenu na nashem trzistu, ocena: 6.7 (vadi ga malko dizajn, novi TouchFLO interfejs, kao i autonomija baterija koja je ok)..

Šta znači kad se "malko popuni"? Ako prepuniš lokalnu memoriju, i pokreneš istovremeno više aplikacija, ugušićeš, Haludža, svaki uređaj. Ali, to nema nikakve veze sa hardverom. I na ovome postoji nešto kao page file. Znam da to znaš.
Slažem se sa Šikijem, upravo je odziv UI-a važna stvar.
Ko ne veruje: na WM6, samo isključi klik na dodir ekrana, i hardware tastera, i videćeš osetno ubrzanje. To je isključivo softverska stvar.
Opet se ograđujem: ovaj uređaj nisam držao u ruci.

Za 3G si u pravu, naravno.

Ko ne veruje: na WM6, samo isključi klik na dodir ekrana, i
hardware tastera, i videćeš osetno ubrzanje.

Ovo je apsolutno tačno, i na TyTN-u koji ima 400Mhz procesor, bez klikova sve naprosto leti (u odnosu na stanje "sa klikovima"). E sad, što sam ja navikao da imam klik je moj problem... :p

Poslednja izmena:
Again Haludza :D

Kutija aj tvoju omiljenu napishi pa da uzivamo :D

@ Kibicer - Svaka cast i hvala shto objashnjavash umesto mene :). Ja ne mogu vishe :d

@ S_Kid - imash na kraju testa link ka firmi koja je ustupila uredjaj na test pa ih pozovi i informishi se :)

:wave:

Poslednja izmena:
Sve se radi prstima, ali bukvalno, kuckanje poruka je pravo zadovoljstvo. Naravno ima softvera i za uvećavanje tastature preko celog ekrana, e to je već skroz opuštena varijanta :)
Da li taj program za uvecavanje tastature moze da sa koristi i sa Operom Mini kada treba nesto da se kuca?

PS. sada sam video u testu da ima opciju za prikazivanja slike u vertikalni ili horizontalni polozaj.

Haludza je napisao(la):
kad uzmem u obzir cenu na nashem trzistu, ocena: 6.7
Haludza, a gde nadje ovih "6.7" :D sa nekog stranog review-a ili ti to onako odokativno?

Poslednja izmena:
Uredjaj ima relativno brz UI, ali sam uredjaj nije brz. Ako na nekome uredjaju kvalitetna multimedija secka - to nije brz uredjaj. Apsolutno se slazem da je brz UI neophodan da uredjaj bude upotrebljiv kao telefon za svakodnevnu upotrebu. Znaci trebalo je napisati recimo nesto ovako: Uprkos relativnom osecaju brzine koji je na nas ostavio UI uredjaja, zahvaljujuci boljoj optimizaciji nove win06 platforme, sama brzina aplikacija (non UI aplikacija), multimedije, igara, pdf-readera itd.. je ipak poprilicno ogranicena brzinom procesora koji uredjaj poseduje - a to je 200MHZ. Iako je skrolovanje, otvaranje menija itd u okviru samog UI-a gotovo trenutno - kad se skroluje malo veci pdf dokument uocava se procesorsko ogranicenje, tj njegova sporost.. Uostalom, ako je UI ovog uredjaja ultra brz, kakav dojam se stice iz Shikijevog opisa - sta reci za Iphone UI!? Worp speed? UI iz 2032 ;)..

Na taj nacin bi citalac preciznije mogao da stekne utisak sta moze da ocekuje od svog aparata po pitanju brzine. Ovako kad cita test, moze da stekne potpuno pogresan utisak - sve leti! A leti mosha ;). A ipak te uredjaje ne kupuju bash domacice..

Josh nesto bitno. Gomila ljudi ocekuje od svog pocket-pc-a da odmeni neke stvari. Tipa recimo multimedijalni player. Recimo iphone igra na tu kartu. E sad, ne znam zasto u testu nije napomenuto da je zvuk koji ovaj uredjaj daje preko slushalica kriminalnog kvaliteta u odnosu na najjeftiniji mp3 player. Bas ne postoji, dzaba custom EQ, dzaba sve. Sumnjam da je iphone toliko neozbiljno pristupio zvuku.

Ovo je uredjaj kome jednostavno savrsheno pristaje ocena 6.7, i to je to.. Nista posebno.. Ne znam cemu favorizujuc zakljucak? Ko da je prvi pocketpc ikada napravljen ;). Ali ok, svak ima prava na svoje misljenje. Uostalom, ima i drugih opisa na netu, pa ko se odluci da kupi ovaj uredjaj, nek pogleda sta drugi ljudi misle o njemu, da ne bude posle da je Haludza najpametniji ;)..

Poslednja izmena:
Haludza, a gde nadje ovih "6.7" :D sa nekog stranog review-a ili ti to onako odokativno?

Na osnovu bogatog Haludzinog iskustva :D.. Ko se malko duze poigra sa ovim uredjajem - vidi rumunski sim - zvuk bez basa i na najboljim sluskama - seckanje kvalitetnog videa - cenu - itd.. shvatice zasto ta ocena u potpunosti ;)..

E, al ko nije preterano zahtevan, treba mu telefon cisto onako, da je lep, da ponekad moze da otvori neki office dokument, malo surfing, nista open in next window - memorija mala - onako da ima par zanimljivih funkcija, za strabana, - nije ni neki audiofil - mozda bi mogao da razmisli da ga kupi..

Poslednja izmena:
Uz aparat se dobijaju slušalice, popularnije Hands – Free, koje su solidnog kvaliteta, mada mišljenja smo da su mogle biti i bolje. S jedne strane ovo jeste multimedijalni telefon i ima odlike istog, dok nas, s druge strane nedostatak nekih opcija potpuno zbunjuje. U svakom slučaju zvuk preko slušalica je dosta glasan, dok se na maksimalnom podeoku čuje blago probijanje, te je idealno jačina nekih 90%. Slušalice se kače na Mini USB preko kog se i puni telefon, tako da to može da predstavlja problem, ukoliko neko želi da kupi kvalitetniji par slušalica. Voleli bi smo da je HTC ubacio i adapter sa Mini USB na 3.5mm džek, ali opet, treba imati u vidu da ovo nije muzički telefon.
Plejer – Najveće razočarenje na ovom modelu. Estetski jako lep i pregledan, ali je njegova funkcionalnost ni manje ni više nego - smešna. Opcija za personalizaciju skoro da i nema: možete napraviti samo plejlistu i sačuvati je, a zatim podesiti da li će se pesme ponavljati (repeat opcija), odnosno da li će telefon nasumično birati sledeću numeru (shuffle opcija) i tu se otprilike završava spiasak funkcija. Equalizer ili bilo koja druga vrsta podešavanja zvuka, biranja žanrova, napredna sortiranja lista i slične opcije koje su viđene u Media Player aplikaciji iz standardnog Windows-a je isključena, što je detalj koji nam pomalo nije jasan. Ipak smatramo da ovakav uređaj zaslužuje malo bolji plejer kako bi u pravom svetlu pokazao svoje muzičke sposobnosti. Telefon ne poseduje FM Radio što je još jedan mali minus, koji je usko povezan sa zvukom.

Haludza ja ne znam shta si ti citao ???? Jel pishe da slushke probijaju, jel pishe da zvuk moze i mora biti bolji ??? Jel pishe da je plejer dosta slabashan, i da nema opcija za personalizaciju zvuka???

Pa molim te stvarno procitaj lepo sve i onda sudi, i valjda sam ja za 20 dana uspeo bolje da se upoznam sa telefonom nego shto si ga ti drndao cca 2 sata ili 2 dana potpuno nebitno ???

OK, sa većinom bih mogao da se složim.

Izvini, Haludža, moram:
Ovo nije HTC-ov high-end uređaj. Čak, po njihovoj specifikaciji, ovo nije PDA phone.
Prosto, ljudi su napravili uređaj, da bude made in 2007, ali takav da iPhone bude uporediv sa njim :d
Dakle, mogu da ga kupe i domaćice.

Za nekoga ko je toliko koristio PPC uređaje, čak jedan Eten, HTC je napravio već mnoooogo davno TyTN, a sada Kaiser. Nađi mi pandan, ućutaću.

A što se samog OS-a (ROM-a) tiče:
Rado bih video nezavistan test, na ma kom PPC uređaju, u realnom korišćenju WM5 ROM-a, vs. WM6 ROM-a. Oficijelnih, naravno. Jer, cooked ROM-ovi, posebno za HTC uređaje, su mera optimizacije o kojoj iPhone, ili Symbian mogu samo da sanjaju.
TyTN, sa oficijelnim WM6 je neuporedivo bolji nego sa oficijelnim WM5 (napominjem - isti hrdver). Znalci kažu da je ključ prvenstveno u veličini Page Pool-a. A ovo je tema još od WM03.

Svaki napor Bench-a da prikaže bilo koji PPC uređaj, unapred pozdravljam, sa velikim zadovoljstvom. I pored Šikijevog velikog truda, bilo koji takav test ne pruža dovoljno prostora da se prikaže sam ROM. I to oficijelni. Raditi test pod ovakvim uslovima, je izuzetno nezahvalan posao. Kao da mi nabrajaš air-begove, i zvučnike u autu, opsuješ presvlake, a nemaš mogučnosti da zaviriš pod haubu...

Posebno bih pozdravio napor redakcije da posveti malo više pažnje samoj platformi, koje su opcije, upotrebljivost, kompatibilnost. Pa još ako bi to bilo na Kaiseru... Ko će da čita test na 10 strana? ;)

P.S. Šiki postovao u međuvremenu

Poslednja izmena:
Haludza ja ne znam shta si ti citao ???? Jel pishe da slushke probijaju, jel pishe da zvuk moze i mora biti bolji ??? Jel pishe da je plejer dosta slabashan, i da nema opcija za personalizaciju zvuka???

Pa molim te stvarno procitaj lepo sve i onda sudi, i valjda sam ja za 20 dana uspeo bolje da se upoznam sa telefonom nego shto si ga ti drndao cca 2 sata ili 2 dana potpuno nebitno ???

Procitao sam ja tvoj opis detaljno ne brini. Samo ocigledno ti gledash na jedan, a ja na drugi nacin. Ti kazes: U svakom slučaju zvuk preko slušalica je dosta glasan, dok se na maksimalnom podeoku čuje blago probijanje, te je idealno jačina nekih 90% . Nigde ja ne vidim da si jasno rekao: zvuk je krsh? Sve dvosmisleno i izmedju redova. Rekao si da je zvuk glasan? I to je to? Pominju se samo dve reci - glasno i idealno. Treba imati u vidu, nije muzicki telefon itd.. Zvuk je bez basa i najjeftiniji mp3 player ima bolji zvuk. Jel to problem napisati? Nekako si svu problematiku zvuka svalio na: Plejer – Najveće razočarenje na ovom modelu. Estetski jako lep i pregledan, - iako postoji gomila custom playera za win mobile sa custom eq settingsima, pa neko moze da pomisli, ok nabudzicu bolji player pa ce zvuk biti bolji - e pa to je mosha, posto zvuk ne moze biti bolji zbog losheg kvaliteta micro pojacala i izlaza u uredjaju. Jednostavno uredjaj ima losh zvuk..

Svaki napor Bench-a da prikaže bilo koji PPC uređaj, unapred pozdravljam, sa velikim zadovoljstvom. I pored Šikijevog velikog truda, bla bla..

Znash kako, posle tvoje izjave stice se da je bench nesto u povoju, sa gomilom decurlije koja eto sad malko pishe i o pocketpc-u, strava sto se to radi i kod nas itd.. Bench je navodno vodeci IT sajt na ovim prostorima, sa gomilom IT novinarskih ajkula u svojoj redakciji, koji se trudi da podigne IT svest prosecnog usera sa nasheg govornog podrucja i koji postoji i opstaje vec dugi niz godina u ovom poslu.. E sad, posle Animanove primedbe, ja stvarno odoh na net, da vidim da nisam lupio za ocenu, koju sam stvarno i iskreno dao iskljucivo po svom nahodjenju. Rekoh sebi - mozda sam ja prestrog. I obavih malo istrazivanje.

I rezultat je porazavajuci! Po meni je nedopustivo da IT sajt sa takvom reputacijom, kao sto je bench, ima ovakav zakljucak u testu:

A da renomirani sajtovi imaju ovakve ocene:

Cnet:
ocena 6.3 - ovi stroziji i od mene ;)..

Trusted Revievs:
nekako sam naziv sajta uliva poverenje ;)..

Features: 5 od moguce ocene 10..
Usability: 5/10
Value: 6/10
Overall: 6/10

itd.. svi sajtovi koji imaju ozbiljni sistem ocenjivanja uglavnom oko 6 od mogucih 10..

A bench onakav zakljucak!? I gomila nakon nepotrebno i nezasluzeno (sobzirom na cenu) favorizujuceg opisa reaguje u fazonu "moram ga imati" a renomirani sajtovi ga napljuvashe maximalno.. Mislim totalno neozbiljno.. Kapiram ja da bench market nije za it ajkule, vec za prosecnije korisnike - al to ne znaci da treba da bude toliko bas neozbiljan da je apsolutno svaki telefon predivan ;) i morate ga imati ;) city mania itd :).. Ni Cnet nije za it ajkule pa daje realne ocene.. Morate to malo bolje..

Aj sad horski, Haludza je kriv za sve :D - mislim apsolutno se slazemo mi sa tobom, ALI ipak si ti u krivu, prozivke, lockovi itd ;)..

Poslednja izmena:
Ja jos jednom predlazem da se Haludzi da prilika da nam predstavi sledeci mobilni uredjaj ili neki WM device posto je u svakom dosadasnjem trazio dlaku u jajetu :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno