Šta je novo?

HP ProBook 4330s

Dusan K

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
03.07.2002
Poena
755
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600, Noctua C14S, 2x Noctua NF-A14
Matična ploča
B550I AORUS PRO AX
RAM
2x16GB Kingston 3600MHz
GPU
Asus TUF 3080 10GB
Storage
Adata SX8200 Pro M.2 512GB, Lexar NM710 2TB, Biostar S100 480GB, Western Digital Green 2.5 2TB
PSU
Corsair SF750
Kućište
Cooler Master NR200P
Monitor
Philips 65PUS7354
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ima li neko iskustvo iz prve ruke? Trazim manji netbook/notebook (11.6-13.3), a nigde review-a na netu, izuzev par ceskih na YouTube-u. Pre svega me interesuje autonomija i kvalitet izrade, ostale karakteristike su mi sasvim OK (cak i previse snage).

Inicijalno sam trazio neki 11.6-12.1 AMD Fusion, ali je cena ovog HP-a tu negde sa onim sto moze da se nadje na nasem trzistu, a da ima Zacate procesor (samo Asus trenutno, ako se ne varam).

Nije bilo odgovora, ali sam se ipak odlucio da ga kupim nakon sto sam ga video uzivo.

Kada je autonomija u pitanju, sa prihvatljivim nivoom osvetljenja ekrana, racunar je radio skoro 4h, uz napomenu da je to bilo jos tokom procesa instalacije svega i svacega, tj intenzivnog koriscenja Wirelessa za update Windowsa i slicno. Racunam da ce realno tokom rada to izaci na ~4:30.

Jedna interesentna stvar su USB portovi. Naime, prema specifikaciji 4330s ima 4 USB 2.0 porta, ali su dva od njih proradila tek nakon sto sam instalirao Renesas USB 3.0 drajver, i na jednom od portova za USB 3.0 fles koji imam ne prijavljuje Speed problem. Na zalost, brzina transfera nije na USB 3.0 nivou, odnosno drzi konstantnih ~28 MB/s. Ko zna sta je u pitanju.

Za ~50000 sa dodatnih 2GB memorije (ukupno 4) tesko da ima bolje kupovine kome treba laptop manjih dimenzija. U pitanju je verzija sa Core i3-2310 i GMA HD3000.

Teško je reći da li ima bolji jer pre svega nisi naveo specifikacije ili ostavio neki link.

Dru ga stvar ona oznaka s na kraju najčešće kod HP označava najnižu seriju koje ranijih godina baš i nisu bile za neku pohvalu.

Ali ako si zadovoljan onda još samo ostaje ono da te doobro služi;)

Ovo je najnoviji model,svaka cast na izboru,odlican materijal izrade... znam posto ga imam u radnji i mogu da ga uporedim sa ostalim notebookovima.

Teško je reći da li ima bolji jer pre svega nisi naveo specifikacije ili ostavio neki link.

Pa link nije tesko pronaci ;) Uostalom, rekao sam najbitnije - Core i3-2310M i HD3000, 4GB RAM, 13.3. Kvalitet izrade je dobar, svakako je po tome iznad mog starog Toshiba Satellite, odnosno medju boljima sto sam video u ovom cenovnom razredu.

Iskreno, nije mi bio prvi izbor, hteo sam neki veci netbook sa Zacate procesorom (Lenovo s205 npr), ali ga nema, i jedino sto se moglo naci je Asus 1215b, koji kosta slicno kao ovaj 4330s. Videcemo, za sada mi jedino smeta to sto tasteri nisu osvetljeni :p

Kako radi HD3000. To je jedino sto me brine i eventualno odvraća od 4530s

O igrama znam da nema reči, ali me zanima full HD. Da li je opterećenje film od 2-3 sata od 1080p za ovu karticu?

Kvalitet izrade je neprikosnoven u tom cenovnom rangu.

Da li neko zna da li ovaj lap ima USB 3.0.
Na netu su potpuno razlicite informacije negde navode 4x2.0, a negde da je jedan 3.0.
Na korak sam od kupovine.

Da li neko zna da li ovaj lap ima USB 3.0.
Na netu su potpuno razlicite informacije negde navode 4x2.0, a negde da je jedan 3.0.
Na korak sam od kupovine.

Gore sam ovo detaljno opisao - laptop ima 4 USB 2.0 porta, ali jedan od njih je proradio tek posle instalacije USB 3.0 drajvera, i na njemu fles drajv ne prijavljuje Speed problem. Ipak, ne radi po 3.0 standardu.

@nvelja:
Imam verziju sa HD3000, dekodiranje HD materijala radi bez problema, ali nisam proveravao kolika je tada autonomija. U standardnom radu (Wireless + Office) autonomija je ~5-5:30 i mogu ti reci da sam veoma zadovoljan.

Jedini "problem" vredan pomena sa kojim sam se susreo tokom prethodnih mesec i po koriscenja 4330s jeste nesto losiji kvalitet prijema Atheros Wireless kartice. U uslovima gde je stari laptop (Toshiba sa Intel wireless karticom) pronalazio 15 mreza i kvalitet prijema je bio na maksimumu, ovaj sa Atheros kartom pronalazi 10 mreza, i nivo signala je prilicno nizak. Ipak, problema sa brzinom nema, pa ako vam ne smeta sto vidite kvalitet signala 1-2/5 (u stanu gde sam od rutera bio udaljen 10m, sa 4 zida izmedju), ovo je prakticno nevazno.

Nisam previse istrazivao, ali je ovo izgleda cest problem sa nekim Atheros adapterima, i da svaka nova verzija drajvera donosi sve losiji prijem.

A evo neceg prilicno interesantnog... u jednom trenutku sam primetio da je kopiranje proslo neocekivano brzo, pa sam pokrenuo neki program za testiranje USB fleseva i dobio ovakav rezultat.

fles.jpg

Fles drajv je na desktopu sa USB 3.0 dostizao ~80MB/s, ali je i ovo definitivno iznad USB 2.0 specifikacije :p Siguran sam da je ranije transfer bio ~28MB/s, pa mi stvarno nista nije jasno.

Dušane, kakav je po pitanju buke 4330s?

U većini review-a mu upravo to zameraju, da je bučan iznad proseka u klasi, mada ništa ekstremno, ali opet dovoljno da smeta. Takođe kažu da se ventilator nikada ne zaustavlja potpuno, čak i kada je laptop potpuno idle.

Interesuje me tvoje iskustvo po pitanju buke i zagrevanja. :)

Poslednja izmena:
Zagreva se samo donja strana, a i to je u najgorem slucaju mlako. Gornja, tj sve oko tastature je hladno.

Sto se buke tice, to je ipak subjektivna kategorija. Sa inicijalnim firmware-om je bio potpuno necujan, a sa novim se malo cuje ako si veoma blizu i nema drugih zvukova (nocu, na primer). U praksi stvarno ne smeta, i realno moze da se spava pored nekoga ko radi (provereno par puta u praksi :D).

Vrh Dno