Šta je novo?

HP Pavilion particije

ciciban

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2002
Poena
620
Da li na C particiji mogu da napravim još jednu primarnu particiju (pošto ih može biti, najviše 4)
Nije mi jasno kojeg tipa su SYSTEM i HP_TOOLS particije, zašto se ne vide i čemu služe?

Prilozi

• HP particije.png
    HP particije.png
    178.4 KB · Pregleda: 62
System particiju kreira Windows 7 pri instalaciji, tu smešta fajlove koje koristi Win RE okruženje, ne diraj je. Na HP_TOOLS particiji ti se nalaze fajlovi koji su neophodni za HP Recovery Manager koji će ti trebati ukoliko poželiš da reinstaliraš Windows i vratiš laptop u fabričko stanje. Na Recovery particiji ti se nalazi sam Windows i prateći programi koji će biti ponovo instalirani pri recovery procesu. HP_TOOLS i RECOVERY particije možeš ukloniti, ali pre toga obavezno napravi Recovery diskove kako bi mogao da povratiš Windows na taj laptop (trebaće ti 5 DVD-a).

Umesto toga ja bih ti preporučio da nekim alatom tipa Hiren's Boot CD prebaciš neke particije iz primarnih u logičke, nakon toga možeš da smanjiš C: particiju i dodaš nove po želji.

A da li, jednostavno, recimo sa Acronis Disk director-om (butabilni CD) mogu na C (primarnoj) particiji da napravim jednu logičku? U tom slučaju, koliku veličinu C primarne particije bi trebalo da ostavim? Znam da je kod XP-a bilo poželjno da ta sistemska particija bude sto manja (desetak GB), ali pošto W7 (Vista) zauzima mnogo više prostora, koja je optimalna veličina te particije?

Pa možeš i tako, da smanjiš C: particiju i dodaš logičke na oslobođenom prostoru. Koliko ti mesta treba na C: particiji zavisi od tebe i tvojih potreba, očekujem da ti samo Windows 7, najosnovniji programi za svakodnevni rad i softver koji je došao uz laptop zauzimaju možda oko 25 GB. Moderne video igre gutaju prostor na hard disku, nije retko da zauzmu i preko 20 GB. Dakle razmisli šta si sve treba na Windows-u i prema tome odluči koliko ćeš mesta da ostaviš.

Znači, u tom slučaju i na preostali deo C particije, prilikom vraćanja imidža , moći će se "preslikati" originalna recovery particija sistema (naravno, ukoliko je C particija veća od recovery imidža)? Recimo, od 275 GB C primarne particije, ja bih za sitem ostavio 75 GB, a ostalih 200 GB pretvorio u logičku particiju? Ili da idem pola-pola? Ne znam da li veličina sistemske particije utiče na veličinu napravljenog imidža (nezavisno od veličine samih podataka od kojih se sastoji imidž), odnosno, na brzinu bekapovanja, ili vraćanja "slike" sistema?

Nisam te najbolje razumeo, zamrsio si malo. Ne znam šta pokušavaš da uradiš, napraviš posebnu particiju za podatke, da dodaš Linux ili šta već. Kažem ti, kolika ti Windows particija treba zavisi od tvojih potreba. Ako držiš mnogo instaliranih igara na računaru, ostavi je većom. Razlike u brzini vraćanja fabričkog Windows-a na računar su zanemarljive i nemoj se osvrtati na to.

Jednostavno, pošto već ima 4 primarne particije, što je, kažu, maksimum, sledeća particija može biti samo logička... Dakle od velike C particije napravio bih 2, jednu primarnu, na kojoj bi ostao sistem , i drugu logičku, na kojoj bi bio rezervni Akronisov imidž i drugi razni podaci, koji bi tu i ostali kad poželim da na C particiju vratim Akronis sliku sistema...

Poslednja izmena:
Trebalo bi da sve fercera. Napravi bekap važnih stvari pre nego što počneš sa zezanjem sa particijama, postoji manja šansa da nešto pođe kako ne treba.

Kao što si rekao, HP recovery managementom narezao sam 6 recovery DVD-ova(ne moze sa RW DVD-ovima)... Nisam primetio da ovaj program daje mogućnost da se imidž sistema napravi na, recimo, eksternom disku... Onda sam uzeo Acronis butabilni CD i pomocu njega napravio imidž na 5 piši-briši DVD-ova. Međutim, Acronis mi je pokazao da se sistem (veličine svega 199MB) nalazi na C particiji, a ona velika particija tu je označena sa slovom D. Tako da sam za pravljenje imidža selektovao 2 particije: malu C i veliku D. Preostale dve particije, onu sa originalnom recovery slikom i onu, manju, sa HP tools-om nisam otkačinjao. Koliko shvatam ta mala "sistemska" particija je neka "novotarija" Windows-a 7 i ne znam da li bi se imiž sistema mogao napraviti bez nje, a ne znam ni kako sada da vratim sliku sistema, kad me Akronis bude pitao na koju particiju da preslikam imidž? Da li je možda najsigurnije da na eksterni disk (imam prikljčak i za eSATA), Akronisom, napravim imidž sve četiri particije, pa da ako nešto (prilikom preparticionisanja)krene po zlu, mogu ceo disk da preformatiram, i na takav vratim originalne 4 particije. Jer tu ne da me samo buni ta mala sistemska particija, nego se bojim da i HP tools particija ima neke veze sa mogućnošću vraćanja originalne recovery particije. Ne znam o čemu se tu radi?

Nazad
Vrh Dno