Šta je novo?

HP Pavilion dv6-3020em ILI HP ProBook 4530s ?!

gosubotic

Cenjen
Učlanjen(a)
07.07.2011
Poena
150
Zdravo, ljudi! :wave:

Želim da kupim laptop i našao sam dvije odlične ponude, pa bih vas molio da mi pomognete oko izbora i ukažete na mane nekog od ova dva računara, ako ih oni imaju. Računar mi ne treba za posao, tako da bih ga koristio za zabavu: filmovi, muzika, internet i slično.

1. HP Pavilion dv6-3020em (60 000 din)

Intel Core i7-720QM 1.6 GHz (2.8 GHz Turbo Mode, 6 MB L2 Cache)
Mobile Intel HM55 Express chipset
4 GB DDR3 1066 MHz
640 GB SATA 5400 rpm
15.6'' HD BrightView TOUCHSCREEN Display (1366 x 768)
AMD Radeon HD 5650 1 GB DDR3 (DirectX 11)
DVD Dual Layer Lightscribe
Altec Lansing stereo speakers
Windows 7 Home Premium
Garancija 24 mjeseca

2. HP ProBook 4530s (55 000 din)
Intel Core i5-2410M (2.30 GHz, 3 MB L3 cache)
Mobile Intel® HM65 Express
4 GB 1333 MHz DDR3 SDRAM
640 GB 5400 rpm SATA II
15.6" LED-backlit HD anti-glare (1366 x 768)
AMD Radeon HD 6470 1 GB DDR3
DVD+/-RW SuperMulti DL
Integrated stereo speakers, SRS Premium Sound
Bez operativnog sistema
Garancija 12 mjeseci

Za Pavilione sam čitao da imaju problem sa zagrijavanjem. Može li neko da mi potvrdi, ili da isključi za ovaj model?!

ProBook je noviji i našao sam samo jedan review za njega na notebookcheck.net ( http://www.notebookcheck.net/Review-HP-ProBook-4530s-Notebook.56747.0.html).
Nisu baš bili zadovoljni njegovim anti-glare ekranom, pa me zanima da li mi je bolje da uzmem Pavilion sa glossy ekranom, pošto ću uglavnom da ga koristim u kući da gledam filmove, slike, za internet i slično. Želio bih kvalitetniju sliku. Ili su isti i nema veze?!

Važni su mi isto i zvučnici. Altec sam imao priliku da čujem i sviđa mi se kako zvuče, ali me zanima da li su ovi stereo zvučnici sa nekim SRS Premium Sound lošiji od Altec-ovih.

Što se ostalog tiče, koliko se ja razumijem, Pavilion ima malo bolju grafičku, a ProBook bolji i noviji procesor.

Eto, to je to, molim vas za pomoć i hvala!

5650 jeste bolja od 6470, a 2410M je neznatno bolji od 720QM.
Nego je l' si strogo vezan za HP, ili može da se šara? Jer ima boljih ponuda kod drugih brendova

Poslednja izmena:
Pa, čitao sam mnogo ovih dana o laptop računarima i 20 puta mijenjao odluku. Prvo sam naišao na neke Asus modele sa odličnim komponentama (i5-480M, 8 GB DDR3, 500 GB 7200 rpm, nVidia GT540M 2GB, Altec Lansing), pa su mi rekli u nekim prodavnicama da Asus pokušava da poveća prodaju tako što ubacuje jake komponente, ali da im je oklop, karoserija, ili kako se već to zove, nekvalitetna i da se poslije određenog vremena malo deformiše od toplote i počne da škripi. Dell nisam nešto puno zagledao, a za Toshiba računare su mi rekli da ih prodaje garancija i dizajn, a i sam vidim da za iste pare Toshiba nudi slabije komponente. Za Acer sam isto čuo da nisu baš kvalitetni što se tiče finalne obrade.
E, sad, ja sam prije 15 dana znao samo neke osnovne stvari o laptopovima, tako da sam vjerovao tim pričama, a svog iskustva nemam. U posljednjih 15 dana sam čitao o svim komponentama i proizvođačima i stekao sam utisak da od '10 veličanstvenih', prva tri mjesta zauzimaju HP, DELL i Toshiba...
Tako sam otprilike smanjio izbor na ova dva, jer mi se sviđaju komponente, a i sviđa mi se mnogo njihov dizajn, mada su mi komponente uvijek na mjestu ispred dizajna. Po važnosti bih poredao komponente ovako: ekran, procesor, RAM, grafička, zvučnici, dizajn, hard disk... Tako nekako.

Volio bih da vidim šta mi predlaeš ti. Hvala! ;)

Neću da kažem da grešiš, ali zaključak je pogrešan.
Asus je na vrhu sa najmanje reklamiranih laptopova (kažu nezavisni izvori). Dok je HP totalno omanuo u nižem segmentu. Ima na netu statistika, potraži.

Ja sam iskreno uvek za HPa kada su viša i visoka klasa u pitanju. Dok u srednjoj klasi Asus i Dell vladaju.

Jesi te cene video na netu ili baš u radnjama? Malo mi je čudna cena za DV6-3020em

Poslednja izmena:
Znam za te statistike, ali ja ovaj DV6-3020em smatram višom klasom (zar nije?), jer mu je cijena kad se pojavio bila oko 100 000, ali je sad na akciji 65 000 (u ComTrade-u sam vidio u prodavnici, a vidio sam i na netu da je toliko i u Gigatronu), ali kad se oduzme pdv od 8%, što mogu da uradim jer sam strani državljanin u Srbiji, onda dođe na 60 000 i ostane mi taman za dobru torbu i miš.
Uzeo bih ga bez razmišljanja da nisam čuo da imaju problem sa zagrijavanjem.
Mada, kažem ti, prvi izbor mi je bio ovaj bijesni Asus: http://www.pcpractic.rs/proizvodi/laptop/6314-asus-a52jv-sx020
Šta misliš o njemu?

Ovaj je malo bolji.
A ovaj još malo.

Edit:
Bolje da bude na SB platformi. i5-480M je strariji. 2410M je znatno bolji. A i većinom je 1333MHZ RAM na SBu.
525M je nešto slabija od 540M, ali se lako klokuje i dostiže nivo 540M.

Poslednja izmena:
Evo sad i o Dell-u... :)

Moraću da pogledam kako Dell uživo izgleda. Jes' da je jači, ali mi se, iskreno, Asus više sviđa. Kad već i jedan i drugi imaju 'dušu', tj. komponente koje zadovoljavaju moje potrebe, onda ću vjerovatno morati da odlučim na osnovu dizajna, zvučnika i operativnog sistema. Sve ovo je kod Asusa bolje: kako vidim na slikama, ako me vid ne vara, a čini mi se da sam i na Asusovom sajtu pročitao da ovaj Asus ima aluminijum oko tastature, a slab sam na aluminijum :) ; ima Altec zvučnike, na koje sam isto slab :) ; ima i original OS, što ja ne bih kupovao kad bih kupio Dell bez OS.

S druge strane, volim i osjećaj da pod haubom imam zvijer, a i trogodišnja garancija kod Dell-a je plus. :D

Moram ja da vidim ovaj Dell, pa ću onda da sjedem, malo razmislim i da se konačno odlučim.

Još dvije stvari...
Gledao sam i slike ovog Dell-a... Da li ti poznaješ ovaj komp, da li znaš da li je ovo i njemu oko tastature aluminijum?!
I druga stvar, nisi mi rekao u koju klasu ti uvrštavaš ovaj DV6...

Hvala ti!

Nema na čemu.
Što se tiče HPa, bez obzira u kojoj je klasi, to je konfiguracija prošle generacije (čipset, CPU, GPU). Dok su ti Asus i Dell ipak novija generacija.
Ali daleko od toga da je DV6 loš računar.

Potraži HP Pavilion dv6 sa i5 procesorom. i7 se greje u kom god da je računaru, količina toplote zavisi od potrošnje i snage svih komponenti. Težiti kvalitet spoljašnjosti kao kod HP dv6 i gledati Asus ili Dell iz srednje klase je nerealno, zapravo svi ti računari već na prvi pogled idu u zaborav bez obzira na njihovu konfiguraciju ili cenu.

Dell otpada... Vidio sam ga uživo - tastatura mu je katastrofa, kao da je igračka, i to ona najgora, nekvalitetna igračka.

Ako si gledao dell inspirion moguce je da si stekao takav utisak, ako si gledao XPS nemoguce je da si stekao takav dojam o tastaturi.

Moja preoruka je lap koji imam:
http://www.laptopovi.rs/proizvodi/dell/xps-l502x-i5-2410m-7074

SB platforma i5, 4GB ddr3 1333, 500GB hard na 7200 rpm, izuzetna tastatura, aluminium kuciste, najbolji zvucnici za lap koje mozes naci kod nas, grafika GT 525m koja se klokuje jako fino i prelazi performanse GT550m a pritom se ne zagreva, mana je ponekad - random se fan ubrza i uspori i to je to, e i mozda ekran ali takav je na svim lapovima u cenovnom rangu do 80k dinara...

@ Vukasin

Pavilion sa i7 je bio na akciji, zato sam i pitao za njega, iako meni jači od i5 i ne treba. Za taj problem sa grijanjem sam čuo, to me je i spriječilo da odmah uzmem DV6 sa i7.
Vezano za kvalitet spoljašnjosti, naravno da se DV6 ne može porediti sa srednjom klasom Asus i Dell računara, ali kad uporediš Asus i Dell samo, čini mi se da je Asus dosta bolji, bar što se tastature tiče.
Pavilion DV6 sa i5 je ODLIČAN:
http://www.pcpractic.rs/proizvodi/laptop/6896-hp-pavilion-dv6-6006em-lh768ea
Ali, košta više nego što sam mislio da dam za laptop. Nadam se nekoj akciji.
Onaj ProBook iz prve poruke ima i5, ali mu je ekran slab.

@ PLAYBoY

Gledao sam Dell Inspiron N5110, a taj XPS nisam. Na Inspironu se tastatura mnogo ugiba, ali mnogo! Kad sam je probao, odmah sam se odmakao i otpisao ga. Znam da bi zažalio da ga kupim, baš zbog tastature, jer bi me nervirala stalno.
Gledam sad ovaj tvoj, ima odlične komponente za moje potrebe, a i na slici vidim da nije isti tip tastature kao na Inspiron-u. Moraću da ga potražim i da ga vidim uživo.

Hvala!

Poslednja izmena:
Hmmm nema istu tastaturu kao inspirion, a sto se tastature na asus tice, N serija je poznata po jako losoj tastaturi, A i K serije su klasa ispod ali po meni imaju malo bolju tastaturu...

DELL, Lenovo i HP i najbolje rastature, asus ima jako jako lose tastature nezvisno da li je lap iz vise ili srednje klase...

Evo ti par klipova cisto da ti ustedim vreme da ne mroas ni da se cimas do prodavnice da gledas ASUS lapove:

N serije je premium serija asus lapova...

@gosubotic
Moja topla preporuka za N seriju, imam lap 4 meseca, prezadovoljan sam. Snimicu svoju tastaturu i okaciti ti snimak pa sam vidi kako ti se cini, mada ipak mislim da je najbolje da je negde "opipas". Na mom primerku ima malo flexa, ali ni blizu kao na tim snimcima (otkucao sam veci deo dokumenta koji ce biti oko 60 strana na njoj, nisam imao nikakvih problema sa funkcionalnoscu). Osim toga, kvalitet izrade je odlican, a kultura rada (u smislu buke i zagrevanja) najbolja koju sam ikad video na laptopu, i to obecava dugotrajnost masine.

Sto se XPS-a tice, njega naravno ne posedujem, ali sad ga nakratko cackao. Utisak takodje odlican. Vrlo dobar kvalitet izrade, nesto slabiji nego kod ASUS-a, ali i dalje vrlo dobar, bolji zvucnici, drugaciji dizajn (to je subjektivno pitanje, koji bi ti se vise svideo), odlicna tastatura, i pomenuti problem sa kulerom. Dakle, ako ti je kultura rada osnovni kriterijum, ASUS je bolji izbor, ako ti je kvalitet tastature vazniji, svakako XPS.

Jos jednom ono sto svima preporucim - skokni do neke radnje i oba osacuj, pa onda odlucuj... ;)

Gledao sam ove klipove i prije, pa sam zato i išao u prodavnicu da ih probam.
Mene je interesovala K serija Asusa i nju sam probao. Malo se na nekim mjestima savija, ali malo, to ne bi bio problem. A sad zamisli ovo na snimcima i dva puta gore - tako je kod Dell Inspirona. Katastrofa!

N seriju nisam mnogo gledao, ali mi se čini da mi je neki prodavac spomenuo kad sam pitao da li postoji K serija sa aluminijskim kućištem, tj onim dijelom oko tastature. Pogledaću i nju.
Što se tiče buke i zagrijavanja, naravno da bih volio da što bolje radi i da duže potraje, zato sam i neodlučan. Asus mi ima ljepši dizajn nego Dell. Moraću da pogledam uživo i taj XPS, volim bolje zvučnike, ali za sad svi putevi vode ka Asusu.

Naravno da ne kupujem ništa na blind date. :)

Hvala vam!

Društvo, šta mislite o ovoj mašini:

http://www.gigatronshop.com/laptop_...002em_-_amd_phenom_ii_x2_n660_-_lk966ea-10874 ?

Sve mi se mnogo sviđa, a jedino me brine procesor. Napominjem da bih ja komp koristio za zabavu, ne bavim se programiranjem, ali volim da ga opteretim, recimo, multitaskingom, često koristim i konvertovanje video fajlova iz jednog u drugi format i slično...
Da li bih se pokajao da ne uzmem Intel i ako može neko da mi uporedi ovaj procesor sa Intelovim - u rangu kojeg Intelovog je ovaj AMD Quad Core. Ja sam gledao na Notebookcheck njegove testove, ali ih slabo razumijem i više me zanima kako se ponaša u radu.

Isti model, ali sa običnim i3 (ne Sandy Bridge) ima slabiju grafičku karticu, a istu cijenu, dok isti model sa i5 Sandy Bridge košta 20 hiljada više. Velika mi je to razlika i ne bih da dajem 200 evra bezveze, ako je i ovaj procesor dobar.

Hvala!

Naišao sam i na ove podatke:

May lead to a bad performance in single threaded applications and games.
(Koje su to aplikacije i igre, npr.?!)

If all four cores are used in benchmarks, the performance may reach the level of a Core i3 processor.
(Samo?!)

Igre manje-više, odigraću ih par, ali nisam neki opasan 'gamer'.
Važniji mi je taj svakodnevni rad, koliko je brz (spor) sa aplikacijama. Mislim da ove što ja koristim nisu zahtjevne, ali često znam da ih pokrenem više i nekad mi desktop komp baš zabaguje, ali on je star i nije puno jak. Volio bih da se sa laptopom ne nerviram zbog sporog rada.
Koje aplikacije si otvarao na njemu?! Da li puno kasni pri otvaranju Firefox-a, Photoshop-a i sl.?!

Poslednja izmena:
Nisam mnogo gledao u sitna crevca razlike - al izmedju ova dva hp-a u naslovu i njihovim razlikama u ceni, odmah bih izabrao Pavilion. Kljucna stvar je sto je naznaceno da uz njega ide Win7 home, pa uz to da je serija Pavilion visa klasa u odnosu na Probook, onda se ne bih mnogo razmisljao.

Btw, licno imam nesto manje od godinu dana Probook 4525s - i po iskustvu sa njim mislim da necu da menjam brand laptopa bar 10ak godina. Jednostavno, sa njim nisam imao nikakav bitan problem, i sve sve sto mi je trebalo na njemu je teklo elegantno.

Sad, druga je prica ukoliko se za iste pare (kod modela drugih brendova) mogu dobiti brze performanse ili vise opcija.

Sto se serije hp 4520s i 4525s tice, a za koje pretpostavljam da su bar sto se tice osnovnog dizajna (koji je meni bio najbitniji, u smislu npr. konstrukcije tastature) slicne ovim novijim Probook serijama, potrazite moje postove od pre 6 meseci, bas sam se bio raspisao o njima.

Poslednja izmena:
Odustao sam od Probook-a zbog njegovog ekrana. Odlučio sam se za BrightView ekran, a Probook ima anti-glare, a i dosta je savitljiv kod ovih novih serija, aluminijum iza mu ne daje baš dobru čvrstinu - to sam sam probao u prodavnici. Što se ostalih karakteristika njihovih tiče, odlični su.

Ali, znaimalo bi me, na primjer, koji si procesor imao do sada i kakve su njegove performanse bile... I ako imaš iskustva sa AMD Phenom X4 procesorom.

Vrh Dno