Šta je novo?

HP Mini 311

ikoalosaurus

Slavan
Učlanjen(a)
07.05.2009
Poena
495
Treba da mi stigne za koji dan iz inostranstva.

U pitanju je netbook model sa XP sp3 , intel atom n270, nadogradjenih 3gb ddr3 1066, hardom od 160gb i nvidia ION.

pre ovoga nisam nikad koristio laptop ili neki netbook , uvek mi je bio iskljucivo potreban desktop za posao i za gaming.

Ovo uzimam kao mobilno resenje kad mi zatreba kao i za filmove kod kuce uvece u krevetu :)

Imam nekoliko pitanja.

Kako treba postupati sa baterijom (u pitanju je 6 cell ) . znaci kad mi je kod kuce kompjuter prikljucen na struju sta da radim sa baterijom ? kad i koliko da je napunim i kad i koliko cesto da je praznim ?

Hladjenje , da li je potrebno uzimati neki cooling pad i koji mi preporucujete za netbook ?

hteo bih da uradim dual boot , xp i win 7. koliko je to pametno raditi na netbooku ?

ima hdmi ulaz, ako ga povezem sa HDMI kablom na HD ready televizor da li time dobijam i audio i video signal ili samo video ?

eto ,ako neko ima jos neku korisnu informaciju da podeli sa mnom , zahvalan sam :)

neko bi mogao da me uputi makar oko baterije, kako sta , to bi trebalo da je univerzalno pitanje za sve laptopove/netbookove :)

Ako je dobra baterija, uglavnom ne moras uopce pazit na nju, jedino ako zelis mozes je prvi put kalibrirat (znaci radis na lapu dok se isprazni na nulu i onda napunis, da baterija zna otprilike koliko dugo traje da moze javljat windowsima koliko je vremena ostalo) Sta se tice cooling pada, ne treba ti jer se onda gubi smisao netbooka da bude lako prenosiv, a i ne bi se trebao puno grijat zbog ugradenih komponenti. HDMI ti salje i sliku i zvuk. I mozes imat dual boot, al mislim da to nema smisla, osim ako ga ne mislis imat u testne svrhe, jer ti pojede puno prostora na disku, procedura je ista kao i na desktop racunalu.

Ako planiras gledat filmove u krevetu ili tako nesto, pazi samo da s posteljinom ili jastukom ili bilo cim drugim ne zaklopis rupe za zrak, ne znam kako je hladenje izvedeno na tom hp-u tj di se nalaze rupe.

I ovo ce ti mozda bit korisno ako planiras gledat HD video. Kako prebacit load sa procesora na GPU

http://myhpmini.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=2331

Poslednja izmena:
hvala na informacijama , to me je i zanimalo :)

jos nesto samo sto se tice baterije, ako je prikacena na netbook a netbook prikljucen u struju, baterija se puni ? da li se i koliko prazni ako je napunjenu otkacim i ostavim negde da stoji?

Prazni se ali veoma malo , zavisi od temperature, u principu n atamno i hladno mesto i nema frke...

Uglavnom na novim laptopima, pa pretpostavljam i na ovom, kad se baterija napuni na 100% onda se prestaje punit, praznjenje samo od sebe je zanemarivo. Neki cak imaju i zastitu, ako ih odspojis na kratko pa ponovno spojis, pa ti se isprazni na 99% nece se punit da se ne potrosi jedan charge ciklus. Kod mene je to npr. na 96%. Tek ako se isprazni ispod 96% onda se pocne ponovo punit do 100%.

A nije problem sto se prazni nego se kvari jednostavno sama od sebe od starosti, o tome ovisi temperatura i napunjenost. Npr. na 25C i 100% napunjenosti propada otprilike 20% kapaciteta godisnje, a na 50% napunjenosti na 25C oko 2% god. (od 40-60% je najmanje propadanje), takoder sto je niza temperatura to je manje propadanje, 100% napunjenosti i 2C propada oko 4% godisnje. Negjde sam imao tablicu, samo ne znam di je.

Nemas potrebe za nikakvim padom, veruj na rec.

Koliko ti je potreban dual boot, odnosno Windows 7? Ja na svom imam XP SP3 i Ubuntu Netbook remix, koji mi trebazbog faxa i pederisanja okolo, jer izgleda fancy :) . Nisam zapazio neku potrebu za Win 7, iako je potpuno isti model kao moj (Toshiba NB200 10Z) poceo da stize sa Win 7 nesto kasnije. Mislim da bi mu samo skratio zivot baterije...

Verovatno sam regulise punjenje, slobodno drzi bateriju u njemu dok je na mrezi.

Poslednja izmena:
ako sam dobro shvatio: posto ce mi najveci deo vremena provoditi u kuci, onda bi najbolje bilo da ja odmah na pocetku lap sa prikacenom baterijom ukljucim u struju, sacekam da se baterija napuni do 100 posto (ili do 50 %) , otkacim je i ostavim da stoji na malo nizoj temperaturi, zatim ne skidam lap sa struje ( da li mu to skodi ako je non stop na struji ) i tako mi radi ? kada idem negde, prikacim bateriju i ne pustim je nikad da se isprazni do samog kraja, napunim je ponovo, otkacim i tako u krug... ?

Bas se cimas oko baterije, kako god da je tretiras nece ona bas tako brzo da lipse. Ne smeta mu da radi na struji uvek. A sto se tice praznjenja, nikada se nece isprazniti onako dibidus. Meni Netbook sam pocne da pisti na 10%, gasi se na oko 5, a negde sam procitao da ako bi mogle da se iskljuce sve te blokade imao bi jos sigurno 5-6%, upravo zbog toga da se ne bi apsolutno iscrpla.

ako sam dobro shvatio: posto ce mi najveci deo vremena provoditi u kuci, onda bi najbolje bilo da ja odmah na pocetku lap sa prikacenom baterijom ukljucim u struju, sacekam da se baterija napuni do 100 posto (ili do 50 %) , otkacim je i ostavim da stoji na malo nizoj temperaturi, zatim ne skidam lap sa struje ( da li mu to skodi ako je non stop na struji ) i tako mi radi ? kada idem negde, prikacim bateriju i ne pustim je nikad da se isprazni do samog kraja, napunim je ponovo, otkacim i tako u krug... ?

Ona prva kalibracija ti je potrebna jer baterija inace ne zna kad je tocno na 50%, zato je moras prvo spojit na punjac dok se ne napuni, kaze da je fully charged, onda iskopcat i radit na laptopu nesto dok se skroz ne isprazni i onda ponovo napunit na 100%. Onda zna kolki ima min i max, al moguce da su to vec u tvornici radili, al ne znam. I ne moras ti nju sad tocno ispraznit 50%, rekao sam (40%-60%) je u redu, takoder je u redu i sobna temperatura, npr. nemoj stavljat u frizider jer je tamo valzno pa se moze pokvarit.

I smijes ti ispraznit bateriju do kraja nece se nista dogodit, al kao sto pise u postu iznad, windowsi se sami gase na 3% (idu u sleep ili hibernaciju) da ne izgubis podatke kad se baterija isprazni.

I ne skodi mu sto je stalno na struji, al je dobro istekat kabel koji ide iz struje u adapter jer adpter trosi struju cak i dok ne radis nista jer se grije, transformator itd.
Ne trosi puno, ali se godinsnje nakupi.

Nema potrebe za tim inicijalnim formiranjem baterija ako su (a verovato jesu) Li-ion.

to mi je korisna informacija, da dok je baterija prikacena na laptop a on na struju baterija se napuni do stotke i onda prestaje punjenje :) ja sam mislio da bi se ona konstatno punila tako i time ostetila :)

i ne pitam sve ovo jer se cimam nesto mnogo oko baterije, nije to toliko skupo, nego cisto da naucim kako sta treba, jer kazem, za lap topove sam noob totalni :)

@renesis , pretpostavljam da mislis na strujni kabl da izvucem kad je komp ugasen ?

Znaci iskopcas jedno ili drugo, kako je na slici, efekt je isti i ne trosi se struja. :d
primjer.png

upravo mi je stigao hp compaq mini 311 umesto obicnog mini 311.

moze li mi neko reci razliku izmedju hp compaq i obicnih modela iste oznake ?

Nazad
Vrh Dno