Šta je novo?

HP 6715b KU230ES ili ASUS X59SL-AP194

leftlife

Slavan
Učlanjen(a)
16.12.2006
Poena
304
Kao sto i naslov kaze "HP 6715b KU230ES ili ASUS X59SL-AP194" evo konfiguracija jednog i drugog:

HP 6715b KU230ES
Specifikacija
Procesor AMD Turion 64 X2 Dual-Core TL-58 1.9GHz
Memorija 4096MB DDR2 667MHz
HDD 250GB SATA 5400rpm
Monitor 15.4" WXGA 1280x800
Grafička karta ATI Radeon Xpress 1250 - do 512MB share-memorije
CD/DVD DVD RW Dual Layer
Zvučna karta 16-bit Sound Card
Zvučnici Stereo Speakers
Modem V.92 56k Fax Modem
Mrežna karta 10/100/1000 Gigabit Lan
Wireless 802.11b/g
Operativni sistem Bez operativnog sistema
Baterija do 220 minuta
Težina 2.59kg
Dodaci i raspoloživi konektori
Fingerprint Reader Integrisan
Bluetooth Integrisan Bluetooth
Card Reader 5-1 čitač kartica
Docking Konekcija 1
USB 4
AudioOut 1
MicIn 1
FireWire (IEEE 1394) 1
ExpressCard slot (34/54mm) 1
Modem (RJ 11) 1
LAN (RJ 45) 1
Analogni VGA 1
TV Out 1
Dodaci Poklon HP Torba i Optički miš
Garancija 12 meseci (Mogućnost produženja garancija na 36 meseci, uz doplatu)

ASUS X59SL-AP194
Specifikacija
Procesor Intel® Core™2 Duo T5750 2.0GHz 2MB FSB667
Memorija 3072MB (3GB) DDR2 667MHz
HDD 320GB SATA 5400rpm
Monitor 15.4" WXGA 1280x800 Crystal Brite
Grafička karta ATI Mobility Radeon HD3470 256MB
CD/DVD DVD RW Dual Layer
Zvučna karta 16-bit Sound Card
Zvučnici Stereo Speakers
Modem V.92 56k Fax Modem
Mrežna karta 10/100/1000 Gigabit Lan
Wireless 802.11 a/b/g/Draft-N
Operativni sistem Bez operativnog sistema
Baterija 6 cell
Težina 2.6kg
Dodaci i raspoloživi konektori
Bluetooth Integrisan Bluetooth
Card Reader Integrisan 8-u-1 čitač kartica (SD Memory Card, Memory Stick, Memory Stick PRO, MultiMediaCard, SmartMedia Card, Memory Stick Duo, xD-Picture Card)
USB 4
MicIn 1
ExpressCard slot (34/54mm) 1
Modem (RJ 11) 1
LAN (RJ 45) 1
Analogni VGA 1
Web Camera Integrated 1.3 Megapixels Video Camera
Garancija 24 meseca

Obe cene iznose: 43.990.00 din. Aj neko vase misljenje, HP ili ASUS ?

totalno razlicite masine.. ako ti ne znas sta ti treba tesko ce ti iko pomoci...
sebi bih ja hp-a uzeo bez daljeg... opet nisam siguran jel to asus sa sis cipsetom, ako jeste, onda njega nikako ne.

Meni treba masina za sve ali i za nista. Znaci ako mi ne radi neka igra necu biti tuzan. Opet u bio cemu drugom ja necu biti ekstreman, nego ono. Treba mi nesto sto je kvalitetno. A koliko sam ja cuo asus ima SiS cip set.

I ja bih se pre opredelio za HP-a....a ako je u asusu sis, bezi od toga :)
Kao sto neko rece "SiS necu da vidim vise ni u digitronu" :D

hp6715b je biznis masina, kvalitet izrade iznad svega ostalog u cenovnoj klasi... graficka naravno nije za igranje, ali nije ni krs ko intel x3100... trajanje baterije je takodje iznad ostalih...

Hvala narode, zahvalan sam vam :)

Proverio sam, Asus ima sis chipstet. Koliko moze laptop da bude los zbog toga ?

Poslednja izmena:
otprilike kao da pitas koliko bi formula bila losa kad bi joj ugradjivali zastavin menjac... i centralnu bravu |)))

Ja sam uzeo taj HP na akciji u PC Practic, prezadovoljan sam kvalitetom izrade i perfomansama (onoliko koliko sam ocekivao od AMD). Preporucio bih ti HP...

i ja se dvoumim izmedju navedenih masina i samo me procesor baca u dilemu....
zna li neko koliko ima kesa ovaj amd? nisam strucnjak ali voleo bih da cujem par reci i
o tome. :d

Procesor AMD Turion 64 X2 Dual-Core TL-58 1.9GHz ili Procesor Intel® Core™2 Duo T5750 2.0GHz 2MB FSB667 ?

ne mozes samo proc gledati u masini
ako su identicne i ako je ista cena, onda c2d...
najcesce nisu iste, najcesce je to neka varijanta skuplje ili losije c2d protiv jeftinije i/ili bolje turion masine...
iako je c2d proc bolji u slucaju notebooka za neku normalnu upotrebu procesor ne treba da bude merilo za donosenje odluke (naravno dogod je dual core i nije desktop procesor!!)

Posto nisam mogao da odlucim u koji topic da stavim ovaj post, odlucio sam da to bude ovdje, posto sam i ranije pisao ovdje, pa ako neko od admina misli da bi ga trebalo prebaciti na neko drugo mjesto, neka to i ucini.

Naime, kao sto sam gore napomenuo, prije nesto manje od godinu dana (tacnije u 10.-om mjesecu 2008-e godine) kupio sam HP6715b sa sledecim karakterisitkama
AMD Thurion TL-58
4 GB
250 GB
ATI Radeon x1250

To su neke osnovne karakteristike ovoga racunara da ne zalazimo u detalje.
U daljem tekstu imam namjeru da napisem kratak rewiev ovoga racunara, tj. da iznesem moje "objektivno" misljenje o njemu. Mozda ce neki smatrati ovaj post kao potpuno nepotreban, ali u trenutku kupovine racunara, cak i takvi postovi su mi dosta pomogli.

Prvo bih da krenem sa kucistem. Vijerovatno je to jedna stvar na koje ljudi u pocetku malo obrate paznju, ali se u kasnijem radu ispostavi da je to jedna veoma bitna stavka za laptop (odnosno uopste prenosni racunar). Moram pohvaliti da je kuciste ovoga racunara na zavidnom nivou izrade. Nema krckanja plastike, niti uvijanja tastature. Tastatura je jako udobna za rad. Malu zamjerku bih mogao uputiti na racun male debljine tastera. Naime desavalo mi se, ne pretjerano cesto, da pri brzem kucanju, kada sa jednog tastera koji sam pritisnuo, krenem da prevucem prst na sledeci, zapnem za ivicu susjednog tastera. Moram priznati, da me cesto u tim trenucima hvatala jeza da nisam slucajno polomio taster, ali to se nije desilo jos uvijek. Takodje mi se svidja sto su arrow tasteri malo izdvojeni pa se mogu napipati rukom bez nekih velikih problema.
Sto se tice senzora iznad tastature, mislim da je to vise marketinski korak, nego nesto inovativno i prakticno. Dosta vise je "fensi" kad vam neko vidi senzore umjesto klasicnih tastera, ili tockica za pojacavanje. Medjutim, kao sto sam vec rekao, oni nisu bas prakticni. Senzori za "mute" i pojacavanje i smanjivanje su smjesteni na desnom djelu trake sa senzorima. Cesto mi se desavalo pri pokusaju da smanjim muziku pritisnem taster "mute" sto zna ponekad da iritira. Takodje dva programabilna tastera i taster za paljenje bluetooth i wireless se nalaze na lijevom dijelu trake sa tasterima. Oni jos cesce znaju da iziritiraju, posto se nalaze relativno blizu tastera F1 i ESC, koji se jako cesto koriste, pa sam cesto znao nehoticno da dotaknem neki od tih zenzora, sto bi u sred nekog posla startovalo neku od aplikacija dodjeljenih tim tasterima. Sve u svemu, generalni utisak sto se tice senzora je da su lijepi na izgled, i pri ruci, ali mislim da bi dosta bolje rjesenje bilo da su postavljeni pravi tasteri, bar sto se tice ova poslednja tri tastera.
Touchpad je jako precizan i praktican. Na racun njega idu sve pohvale bez ijedne zamjerke. Jedino bih mogao uputiti zamjerku na racun tastera ispod touchpad-a koji po mom ukusu imaju malo dubok hod. Ali, s obzirom da uglavnom koristim mis, to mi u opste ne smeta.
Jedna stvar, za koju sam zakljucio da je prilicno nepotrebna jeste senzor otiska prsta. Postavljan je sa strane tastature, u donjem desnom dijelu kucista. U startu sam ga iskljucio u BIOS-u a za to su postojala dva velika razloga.
1. Prilikom kucanja na tastaturi, cesto se desava, posto su ruke naslonjene na taj dio kucista, de se rukom predje preko njega, sto odmah aktivira neke aplikacije u koji ma te obavjestava da nije dobro ocitao otisak i da pokusam ponovo.
2. Valjda je namjena ovog senzora bila da se lakse ulogujemo na racunar, ali koliko sam ja utvrdio, prije mogu da otkucam 7-8 znakova za pass. nego sto senzor moze da ocita otisak i da odobri autentikaciju. Takodje, posto laptop uglavnom ne dajem nikome, i niko osim mene ne dolazi u kontakt sa njim, nisam imao potrebu za bilo kakvom autentikacijom.
(nastavak slijedi...)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno