Šta je novo?

HP 5150 problem sa kertridzom

WebWolf

Čuven
Učlanjen(a)
18.09.2004
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5600 & Scythe Mugen
Matična ploča
MSI X470 Gaming Pro Carbon
RAM
Kingston HyperX Predator 16GB 3200MHz
GPU
GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING OC PRO 8G
Storage
Samsung 970 Evo Plus 1TB & Samsung 970 Evo Plus 500GB
PSU
Corsair RM650x
Kućište
NZXT H500
Miš & tastatura
Cooler Master MK730 & Razer Basilisk v3
Mobilni telefon
Pixel 7 Pro
Pametni uređaji
Xiaomi Roborock 6
Xiaomi Air Purifier 3H
Pristup internetu
  1. Optički internet
Moja sestra koja nema blage veze sa kompjuterima (a dve godine starija od mene, sramota jedna), je dobila pre neko vreme (godinu dana) kompjuter. Uz njega je dosao i stampac Hp5150, kakav imam i ja. Odstampala je citavih 95 stranica do sada, dok se nije toner zapusio ili nesto slicno. Posto nisam bio siguran da je do njega, odneo sam ga kod sebe, ubacio u stampac, i pokusao da odstampam par listova. Kao sto sam i mislio nije radio. Ali kada sam otvorio haubu, imao sam sta da vidim. On je propustao boju na sve strane, i napravio jednu lepu lokvicu u unutrasnjosti stampaca. Brzo sam to ocistio koliko sam mogao.E sada imam dva-tri pitanja.
1. Da li je ovo opasno, kolicina izlivenog mastila u moj stampac nije mala, ali ipak ociscena najbolje sto je mogla.
2. Ima li nade ovom kertridzu?
3. Primecujem da postoji neka violetno-plava svetlost u stampacu koja se krece zajedno sa glavom za stampanje (ne uvek). Odakle ta svetlost potice, i sta radi tamo :p ?
Unapred spasiba :wave:

Gledaj na to ovako....
1)
Nedavno sam imao pozar u kuci....izmedju ostalog moj mali HP 3745, ( i ako nije iz vece serije 5XXX kao tvoj, ima identican nacin stampanja, samo sto ima vece ketridze), bio je istopljen u masu nalik pudingu....No kada sam otvrio poklopac za tonere pomocu cekica, imao sam sta i da vidim....plastika i mastilo na sve strane...Ipak igrom slucaja, uspeo sam da nadjem oplatu za stampac od drugara kome je bio pokvaren model 38XX, nisam siguran, i uz temeljno ciscenje unutrasnjosti uz pomoc alkohola, benzina i sekaca, uspeo sam da ogulim plastiku ( i malo farbe :) ) sa mehanizma za stampanje.
Tako da bih rekao da posle torture koje je proziveo moj stapmac, tvoj je milina za ocistiti. Samo ti treba mnoooogoooo strpljenja. Imao sam nekoliko slika od pozara, ali sam ih izbrisao, tako dane mogu da ti pokazem kako je bilo , a kako je sad.

Inace ovo se tice samo tvog prvog pitanja da bih ti dao malo pouzdanja, za druga dva ne znam, ali sam siguran da ti je ketridz totalno fuckup.

p0z

UPDATE

Eh da zaboravih da ti napomenem da bi bilo dobro da imas/kupis razredjivac za mastilo, kako bi lakse ocistio. Pogledaj u bilo kojoj ozbiljnijoj radnji za punjenje ketridza, mozes cak i da im ponudis da ti oni ociste, a ako se late posla, (meni nisu jer je bio isuvise prljav) znaci da imas velike sanse za oporavak stampaca...

jos jedanput p0z

Poslednja izmena:
1.Ne bi trebalo da bude opasno te "kutije za hleb" su skoro neunistive
2. Tesko, Inace imam isti stampac i bio sam dovoljno bezobrazan da ga ne koristim (vise puta po) duze vreme te je poceo da zeza crni ketridz, da bi jedan dan poceo da prijavljuje kako je prazan. Iako je bio skoro pun i nezapusen, cistio sam i kontakte ali evo, nece da stampa. Pomislio sam da nije nesto drugo u pitanju, pozajmio ketridz i sve radilo normalno. Sad stampam samo sa onim u boji :S:
3.Plava svetlost? Eh, ako ti to budem rekao onda cu morati da te ubijem :d

Ma u redu je, uspeo sam da skinem dobar deo (bar ono sto vidim) samo se na dnu zadrzala jedna crna skrama, koju cu malo teze da otklonim, mada nema tamo nista da ugrozava.
Toner je izgleda beskoristan.
Dajte ljudi, mora da je neko nekad video tu plavu svetlost. Vidjao sam i kod sebe i burazera (isto 5150). Necu se smiriti dok ne nadjem odgovor za to :d.

Sto si se zabrino?

Pozdrav!

Ukoliko nisi vichan refilovanju kertridza, a pretpostavljam da ti to nije bas toliko blisko, pokusaj za probu da ga odnesesh u lokalu kod nekog ko to radi, raspitaj se malo i kod drugih koji to vec praktikuju, kakva su im iskustva i da li su zadovoljni sa refilovanim kertridzima. Shto se tice one "plave svetlosti" koja se ponekad javlja, vecina HP printera ima takozvanu inicijalnu kalibraciju prilikom zamene kertridza (obicno novog ili onog koji do tada nije bio u tom shtampacu), tada se odshtampa jedna probna stranica, malo se prociste glave i proveri se stanje dizni. Nemoj da se zabrinjavash, to je normalno stanje, tako HP radi. :) :)

Pozdrav.
Refilovanje kertridza uopste nije nikakav problem, uz pracenje uputstva 99% uspeva iz prve, i vredi se malo pomuciti. Takodje i resetovanje (da ga tako nazovem) ide lako, celo uputsvo je u tri slike. Za dobro zdravlje kertridza treba povremeno odstampati ponesto, ako vec ne stampas cesto. Bilo je o tome reci vec ovde.

ja sam svoj crni kertridz na 5150 punio jedno pet-sest puta, stampac nisam koristi sigurno vise od dva meseca do pre neki dan, kada sam primetio da nemam vise crne, iako je drajver pokazivao da je isti do pola pun, kada sam ga otvorio video sam da je jednostavno procureo, ali sve na onaj sundjer ispod kertridza, koji valjda za to i sluzi.

Ja bih voleo da znam koji alternativni kertridzi su najbolji za punjenje, ovi HP-ovi sigurno nisu...??

Plava svetlost je neki skener za proveru kalibracije...

Ovaj, vi mene ne slusate. Moji kertridzi su sasvim OK, rade super. A ovaj crni (sestrin, ne moj) je riknuo od nekoriscenja, pravi lokve na sve strane. Ko je sta pitao o refilovanju? Stvar je za dve godine odstampala manje od 100 listova, dok sam ja za isto vreme izbacio daleko preko 1000.

Vrh Dno