Šta je novo?

How to Undervolting - hladjenje laptopa

A da li postoji nacin da po default-u voltaza na procesoru bude niza? U biosu da se podesi default napon i da nema potrebe za RMclock-om? Da li je to moguce?

Edit: Naravno, pricamo o notebook-u (Asus X59GL), znam da je na desktopu to moguce.

Poslednja izmena:
vecina BIOSa za notebook su "zakljucani" i vrlo oskudni po pitanju opcija...
ja jos nisam naleteo na neki laptop sa OC mogucnostima...

Znam. Ali da li je moguce izmeniti bios tako da ima undervoltovane vrednosti a zatim ga flashovati?

A sad u vezi sa undervoltovanjem pomocu sw-a... Da li treba undervoltovati vrednosti i za ostale mnozioce? Trenutno sam u procesu undervoltovanja i malo mi predobro ide, sto me malo i brine. Na 12x (tj 2000MHz) trenutno mi je 0.9625v. Koliko je to dobro? Radim testove u orthosu na po 10-15min.

Edit: Sad se setih necega. Ova nova serija Asus laptopova ima mogucnost overclocka sto je zanimljivo. Devojka je kupila onaj najjeftiniji Asus na akciji u Win Win-u, samo verziju sa 250GB i 2GB, i fabricki je bio overclockovan sa 1.2GHz na 1.5GHz. U biosu ima da se podesi da bude iskljucen, ukljucen samo na punjacu i ukljucen uvek. Nema neke napredne opcije za OC-ovanje, ali eto, vredno pomena.

Poslednja izmena:
A pazi na jednu prilicno veliku manu u tvom nacinu razmisljanja...
Da bi dobio neko znacajno poboljsanje moras smanjiti voltazu za bar 0,1V, i onda moras da radis testove i testove da bi proverio stabilnost, pa ni tada nisi 100% siguran da je sve OK, zamisli da u BIOS-u stavis voltazu za koju mislis da ce ti znacajno smanjiti temperaturu, i onda stalno dobijas BSOD-ove, znas koje su sanse da sigurno reflesujes originalni BIOS... BIG FAIL!! ;)
Pozdrav ,)

Bicu veoma nekostruktivan sto se teme tice :). Nema od toga nista momci..nista. Ako se CPU previse greje hladjenje je lose projektovano ili se ventilator hladnjak, topl cev pokvarila. Niste pametniji od proizvodjaca laptopa i procesora sigurno :) Oni zive od toga a vi se malo igrate i ubijate vreme cackajuci po kompu koji u sustini radi. Ako CPU moze da izdrzi tu temperaturu tj projektovan je za tako nesto neka radi. Ako vam se to ne dopada menjajte laptop dok ga jos mozete prodati ;) - pre nego sto se nesto zaista pokvari :)

No hard feelings :) - sala:)

pravo pisanja na forumu nije i obaveza...

no hard feelings - sala :)

Ma probao i ja to na jednom laptopu i zato i kazem...Mnogo muke ni oko cega zaista. Temperatura padne nesto smesno...A mozda neko bude imao bolje rezultate mada bas sumnjam.

licno, skinuo sam u proseku oko 10 stepeni, a kod ekstremnih vrednosti oko 15 stepeni.
na kom laptopu si probao i koji je CPU bio?

HP NX6325 Sempron @1.8GHz. Verujem da na Intelovim procesorima to ipak nesto bolje ide - tada nisam imao ni jedan da probam. Mislim da sam skinuo pre oko god i po dana svega nekih 3 stepena a voltaze se zaista ne secam ali nije islo cini mi se ispod 0.1 V stabilno pri vecem opterecenju. Nisam bio spreman da menjam maksimalni takt ipak.
Deset stepeni..to je vec nesto ako je i stabilno i zadrzan nazivni takt..super. Verujem da je ipak takav rezultat retko moguc.
Ostajem pri svojoj tvrdnji ipak bez obzira na moguce dobre rezultate: ako je proizvodjac dobro obavio posao OK, ako ne malo sta se ipak da uciniti a narocito prosecan korisnik to ne moze. Licno, nisam imao problem sa temperaturom, pregrevanjem itd vec sam hteo da vidim koliko moze da ide dole. Imao sam vremena ali ne i potrebu da tako nesto radim. da sam imao tehnicku potrebu odleteo bi taj HP ili pravo u servis ili na ebay ili u smece.

Poslednja izmena:
jel taj Sempron uopste ima mogucnost obaranja clocka procesora?
moj orginalni celeron je uvek radio na 1.8GHz

HP NX6325 Sempron @1.8GHz. Verujem da na Intelovim procesorima to ipak nesto bolje ide - tada nisam imao ni jedan da probam. Mislim da sam skinuo pre oko god i po dana svega nekih 3 stepena a voltaze se zaista ne secam ali nije islo cini mi se ispod 0.1 V stabilno pri vecem opterecenju. Nisam bio spreman da menjam maksimalni takt ipak.
Deset stepeni..to je vec nesto ako je i stabilno i zadrzan nazivni takt..super. Verujem da je ipak takav rezultat retko moguc.
Ostajem pri svojoj tvrdnji ipak bez obzira na moguce dobre rezultate: ako je proizvodjac dobro obavio posao OK, ako ne malo sta se ipak da uciniti a narocito prosecan korisnik to ne moze. Licno, nisam imao problem sa temperaturom, pregrevanjem itd vec sam hteo da vidim koliko moze da ide dole. Imao sam vremena ali ne i potrebu da tako nesto radim. da sam imao tehnicku potrebu odleteo bi taj HP ili pravo u servis ili na ebay ili u smece.
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=2061661&postcount=19
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=2063191&postcount=30

da li si uopste procitao ceo Topic?

simisao foruma je da ljudi iznesu i razmene neka saznanja i pokusaju da pomognu drugima - zato sam i okacio Tutorial.
meni ne deluje previse tesko za prosecnog korisnika, a smanjivanjem napona za rad CPU, bez uticanja na performanse samo produzava zivotni vek istoga... da ne spominjemo akusticko maltretiranje ventilatora.

ti si pokusao sa singlecore Sempronom, nisi dobio rezultat i doneo si zakljucak da je svima drugima lakse da prodaju laptop i kupe novi koji se nece grejati... stvarno nekonstruktivno...

http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=2061661&postcount=19
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=2063191&postcount=30

da li si uopste procitao ceo Topic?

simisao foruma je da ljudi iznesu i razmene neka saznanja i pokusaju da pomognu drugima - zato sam i okacio Tutorial.
meni ne deluje previse tesko za prosecnog korisnika, a smanjivanjem napona za rad CPU, bez uticanja na performanse samo produzava zivotni vek istoga... da ne spominjemo akusticko maltretiranje ventilatora.

ti si pokusao sa singlecore Sempronom, nisi dobio rezultat i doneo si zakljucak da je svima drugima lakse da prodaju laptop i kupe novi koji se nece grejati... stvarno nekonstruktivno...
Lepo je to sto si ti izneo tutorial i potrudio se. Svaka cast, lepo od tebe i u pravu si - forum i sluzi da ljudi razmene misljenja i iskustva. Moj post je bio malo saljivije prirode i izvini ako si se uvredioi. Imam pravo na svoje misljenje i dalje smatram bez obzira na tvoj trud i dobar rezultat da je to gubljenje vremena - procesor koji se nenormalno greje i kome je potreban undervolting da bi radio prihvatljivije je KRS ili je hladjenje LOSE ili laptop radi u nekim vrlo teskim temperaturnim uslovima. Procesor koji sa nazivnim parametrima pravi probleme je NEISPRAVAN.
Produzetak zivotnog veka procesora nije nikakav argument - CPU (pa i ceo laptop) vec posle god dana vredi skoro nista a i upotrebna vrednost za modernije aplikacije mu je diskutabilna vec posle 18 meseci. Jedini zaista prihvatljiv argument je buka ventilatora. UNDERVOLTING ne sluzi da bi se resio problem - ako problem sa pregrevanjem postoji to je posao servisa. Entuzijazam i ljubav prema hardveru je nesto drugo. I sam volim da eksperimentisem i procitam nesto zanimljivo i novo. Niko ko zaista ima problem sa procesorom u garanciji nece da posegne za takvim resenjem osim ako nije entuzijasta. Neko kome racunar zaista treba za posao uglavnom i nema vremena za undervolting, moding i slicno.

Pametnome dosta.

pozdrav

Poslednja izmena:
poz

HP Pavilion DV6 3030ER (i5 450M, 4GB, 5650...)

Nema uopste opcije Advanced CPU Settings. :(

U cemu bi bio problem?

Prilozi

• sshot-1.png
    sshot-1.png
    53.2 KB · Pregleda: 47
  • sshot-2.png
    sshot-2.png
    45.9 KB · Pregleda: 51
Nije problem da probam, ali kako da ga podesim?

nasao sam uputstvo za CrystalCPU:
http://www.silentpcreview.com/article231-page2.html

a evo i neko za ThrottleStop:
http://forum.notebookreview.com/ace...r-aspire-gemstone-blue-throttling-issues.html

Napomena:
For ThrottletStop to work correctly in Vista and Windows 7 you need to go into the Control Panel - Power Options and select the High peformance setting. Open up Change plan settings then select Change advanced power settings. After this click on Processor power management and finally Minimum processor state. Set this to 100%. This will allow ThrottleStop to control your power settings at idle and at full load instead of Windows.

In Windows XP you will need to go into the Control Panel - Power Options and under the Power Schemes tab select Home/Office Desk. Do not select Portable/Laptop. The Home Office/Desk setting will allow ThrottleStop to fully control the performance of your computer.

sada sam procitao da je kreator ThrottleStop-a napisao da jos ne postoji nacin da se podesava napon za Core iX procesore...

There is no software available yet to adjust voltage on the Core i CPUs.

The P8600 uses an IDA multiplier of 9.5 but by default, RM Clock does not support the newer Core 2 CPUs that have 0.5 multipliers so it won't give you access to it and will show it as 9.0 instead. Some of the data it reports in its monitoring area will also not be 100% accurate when using RMC on CPUs that have half multipliers.

I've found with the newer 45nm Core 2 mobile CPUs, there's no need to get too technical with perfect FID/VID settings. At idle, the VID setting is ignored because the CPU will automatically go into the deeper C3/C4/C6 sleep states and use a lower VID that the user can't control with RMC or ThrottleStop.

OK... Necu onda nista dirati. Tebi hvala na trudu :)

samo da javim - uz ciscenje hladnjaka i uz undervolt, bez nekog drndanja HDD. temperatura je oko 38 stepeni.
cim ugasim RMClock, odma ide na oko 45+ a da bas nista ne dodirnem...

CPU Genie - probaj, nemam iskustvo...

Da li ova metoda radi sa starijim amd mobilnim procesorima? Hteo bih ovo da proba na FCS Amilo Pa 1510 koji ima Turion 64 x2 TL-52...

ako RMClock detektuje procesor, radice sigurno...

Ova dzidza bidza deluje interesantno, ali nesto osecam da nece bas raditi na overklokovanom ULV C2D [email protected]. Doduse i ne greje se mnogo, ali aj da probam...

Cela ova diskusija me potsetila na nas prvi auto , Ficu ..
Inzinjeri FIAT-a su projektovali hladjenje motora za maksimalnu spoljnju temperaturu do + 56 stepeni ( mislilo se verovatno na Afriku i Trope )
Ipak fice su se pregrejavale i u nasim uslovima (slabo zategnut kajs diname i vodene pumpe , potpuno zapuseno sace hladnjaka i na kraju neispravan termostat )
Tako ste mogli sresti ficu sa podignutim poklopcem motora , do pola a bilo je i skidanja poklopaca sve u cilju smanjenja pregrevanja .
Kasnije smo saznali da podignut poklopac povecava turbulenciju i jos vise smanjuje prinudni protok vazduha a tim i hladjenje..Sustina je ustvari bila u odrzavanju
sistema za hladjenje ( zatezanju kajsa , izduvavanju saca hladnjaka i kontroli termostata .
Analogija je jednostavna , ocistite mekom cetkicom unutrasnjost laptopa, izduvajte kulere iprostor oko procesora i omogucite mu propisno hladjenje spolja a nemojte da ga mucite ni hardverski ni softverski ....
Jer kao sto Minja kaze , sigurno nismo pametniji od ljudi koji su ga projektovali ...
Toliko od mene . Pozdrav Larry

zA Fiću se slažem s´tobom u potpunosti, ali je analogija a pogotovu zaključak malo problematičan

Nije isto biti u ulozi onih koji su ga projektovali (a izbace 20-tak različitih modela godišnje) i onih koji će jedan od tih modela koristiti narednih nekoliko godina.

Ovi prvi verovatno posle tri godine teško da će se i setiti šta je unutra jer bezobzira na pamet teško da nekažem nemoguće za svaki od 60 modela sa gomilom podserija pa se taj broj penja i na 200-300 za par godina znaju ili ih interesuje hlađenje.

Druga stvar neki HP modeli koji nisu bili nimalo jeftini su imali fabričke greške tipa loš dizajn plus neispravan bios itd. Ljudi izbacili nov bios ko hoće neka sredi ako zna ko neće neka kupi novi model koji se reklamira u stilu odlično hlađenje

Poslednja izmena:
Slazem se da treba probati i to vazi za 10 posto radoznalih a ostali ???
90 posto korisnika racunara i nezna za ovaj forum a od tih 90 posto bar 50 posto ima bios po " difoltu"

Slazem se da treba probati i to vazi za 10 posto radoznalih a ostali ???
90 posto korisnika racunara i nezna za ovaj forum a od tih 90 posto bar 50 posto ima bios po " difoltu"
Ako je uređaj iole kvalitetan zar je mnogo tražiti da "pravo iz kutije" radi kako treba :) u protivnom ga ne treba ni kupovati ;)

Sent from my A70S using Tapatalk

Vrh Dno