Šta je novo?

How to: SSD optimizacija u Windows 7 OS-u

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
How to: SSD optimizacija u Windows 7 OS-u

Solid-state drajvovi se polako spuštaju u pristupačniji cenovni rang, tako da se korisnici računara sve češće odlučuju baš na ovakav tip diskova, naročito nakon što su cene klasičnih hard diskova otišle u nebesa. Kao što znamo, SSD-ovi nude veće brzine kopiranja podataka i drastično brže vreme nasumičnog pristupa u odnosu na klasične diskove. Sa druge strane, SSD-ovi spadaju u elektronske memorije, baš kao i klasični Flash drajvovi, tako da broj upisa po njima nije neograničen. Taj broj nije kritično mali i disk bi u svakom slučaju trebalo da vam poživi najmanje četiri godine uz uobičajen način korišćenja.

1_s.jpg

Produžite život vašem SSD-u pod Windows 7 OS-om

Operativni sistem Windows pravljen je sa klasičnim hard diskovima na umu, gde se podrazumeva da broj pristupa disku ne predstavlja nešto o čemu bi preterano trebalo voditi računa, pa u pozadini rade brojni servisi koji nepotrebno pristupaju disku i faktički mu skraćuju radni vek. Ovaj kratak vodič predložiće vam nekoliko metoda koje će to sprečiti i tako u perspektivi produžiti rok trajanja vašem SSD-u.

winsearch.png

Važno: Predložene metode spadaju u osnovni nivo optimizacije pogodan za sve tipove solid-state drajvova. Postoje i naprednije tehnike, ali one često zavise od tipa kontrolera unutar SSD-a, tako da se ne mogu preporučivati za sve slučajeve.

http://software.benchmark.rs/how_to/how_to_ssd_optimizacija_windows_7

I dalje nisam siguran za Prefetch i Superfetch da li treba iskljuciti?

Na mom Torqx-u se video welcome screen na bukvalno treptaj oka, sad mu treba oko sekund da prodje taj deo bez Prefetch i Superfetcha...

vrlo je moguce da ce Superfetch ukljucen dati marginalno bolji rezultat (ili samo placebo efekat) ali ce ti sigurno vrsiti upis po SSD. analogiju mogu da ti napravim sa overclockovanjem, svakih 100Mhz donosi neki napredak i rezultat ali da li se isplati gurati hardver do samog maksimuma (stresirati komponentu) zarad 0.1% ili je pustiti da radi optimalno bez tih 0.1% poboljsanja... kod overclocka nezeljena pojava ti je toplota i nestabilnost, ovde wear and tear tvog novog, lepog, skupog SSD-a. ;)

Tesko da je placebo, primetno je na oko, cak sam i da bi sam sebe uverio ukljucivao i iskljucivao prefetch i superfetch. Btw koja je razlika izmedju ta dva servisa?

Kolicina podataka koja se upisuje zbog prefetcha je smesna (stotinak .pf fajlova i periodicno editovanje layout.ini fajla nisu dovoljan razlog da se iskljucuje prefetch). Plus je dobitak daleko veci od 0.1%.

Superfetch je samo unapredjeni prefech

Poslednja izmena:
Ja nisam osetio nikakav gubitak kad sam ugasio Superfetch a da vidis kako se oseti kada ugasis RAMDISK :d

Nigde u tekstu ne piše da treba gasiti Prefetch sa SSD-om, već samo Superfetch.

Au koja kolicina pogresnih informacija.... No ima toga dosta po netu.

Win7 - nakon instalacije, stavljanja osnovnih drajvera i posle odradjenog WEI prepoznaje SSD i gasi: Prefetch, BootTrace, Superfetch, ReadyBoot, ReadyBoost, ReadyDrive, defragment (samo na SSD), i zna da postavi kesiranje ovisno o kontroleru na SSD-u (to SSD lepo prijavi Win-u).

Windows Search nikako gasiti, osim "Allow files on this drive to have contents indexed" i to samo na SSD-u, posto i te kako koristi i sistemu i dokumentima, slikama... koji i nisu na SSD vec na HDD (ko bi to drzao na njemu?! - jedino ako nema HDD, vec samo SSD) a i to obavezno gasiti jedino na SF diskovima zato sto moze spreciti "translated checkpoint errors passing on to the controller" a pogotovo ukoliko su u RAID-u zato sto "It could be logging file data across chunk/stripe boundries at Logical Level. Particularly with Sandforce controller.. Which could have complications beyond the translation level" - sa OCZ foruma. A na ostalim nema potrebe, Index upise jednom i posle koju promenu i uglavnom se samo posle cita, a i te kako ubrzava pretragu neke reci u nekom od xxx word dokumenata. Da probao sam i kod mene pretragu bez indeksiranja i to na mom RAID-u sa dva SSD kad sam radi probe prebacio sva dokumenta na njega da vidim otvrara li ih brze nego sa harda (i ne bas), ali je ispalo mucno i sporo (brze nego na HDD svakako, ali kada ovaj nije indeksiran) bez indeksa. Puna pretraga je trajala i drljala! Zato su dokumenta ostala na indeksiranom HHD-u.

System Restore nepotrebno gasiti osim ako se korsi neki redovan backup - Acronis, Norton... Zato sto moze spasiti mnoge nevestije korisnike PC-a od raznih brljanja za koje su sposobni, a ne znaju ni sami sistem da instalijaru (naravno ja kao i drugi napredniji korisnici imamo ga ugasenim i koristimo neki drugi backup). Njima savet treba biti samo da smanje limit za Restore na koji GB i to je to.
A da ce Indexing i Restore istrositi SSD pre vremena..... Ma vazi! A bez njih, khm..

A i vecina drugih "SSD optimizacija" sa neta su uglavnom Win optimizacije, a i ono za SSD vazi uglavnom za starije kontrolere; naprimer rucni OP nije vise potreban na novijim kontrolerima, i onih fabrickih par GB su vise nego dovovljni cak i za RAID, osim ukolioko imate fajl server!... Zato sto kontroler "vidi" neiskoriscen prostor i u particiji i to i kada nema TRIM, posebno SF a i GC to lepo sam odradjuje, a Marvell ima tek super agresivan GC.

Jedino se slazem da keš pravi u RAM-u, ali to vazi kao ubrzanje i na HHD, a svakako sprecava gomilu 4K upisa na SSD. Mada i to je mala kolicina upisa na dan, osim ako neko zivi netu...

Toliko od mene, barem da se ne sire losi/nepotrebni saveti, a eto niko nije pomeuo Write-Caching u Winu koji jeste bitan za brzinu i buffer flushing opciju koja nekima pomogne/odmogne a ni jako bitan za stabilnost LPM koji je preporucljivo ugasiti, da se pre backup-a odradi defragment konsolidacijom i ostavi nakon toga malo u idlu kako bi bila bolje usaglasena mapiranja na fizickom i volume nivou,a manji backup fajl...

Poslednja izmena:
Nigde u tekstu ne piše da treba gasiti Prefetch sa SSD-om, već samo Superfetch.
Gasenjem Superfetch servisa gasi se i Prefetcher

@mdm
Meni recimo Win7 nije ugasio Superfetch?
Indeksiranje uopste ne mora da bude ukljuceno za ceo disk, vec se po potrebi mogu ubacivati zeljeni folderi.
Sta je LPM?

Poslednja izmena:
@Wild Boy
Service nije, ali funkciju jeste! Nisam bio jasan, i ne treba da gasi servise!! Inace i ja znam sta je od servisa za sta vezano samo sam nabrajao sve sto sam se setio..
Provera:
HKLM/System/CurrentControlset/Control/Session Manager/Memory Management/Prefetch Parameters
Key values of EnableBootTrace should return “0”
EnablePrefetcher, EnableSuperfetch should all return "3"

Da naravno, ali Indeksiranje je najlakse ugasiti za ceo SSD disk. A druge gde je upaljeno, samo staviti zeljene foldere. Ukratko Win jako voli da ima indeksirane sistem fajlove na OS particiji (mislim da je cak obavezno), a radi i dalje i kada iskljucis ceo disk! Osim ako ubijes servis, sto mu bas i ne prija... Ali ponavljam pozeljno samo na SF i to pogotovo RAID, na otalima slobodno ostaviti kako je, a u 7 radi kako treba, i "drlja" samo prvi put.

Uh za LPM ima dosta citanja, skraceno za Link Power Management a sluzi da smanji potrosnju -laptop. Recimo da je pomagao u otklanjanju zamrzavanja (ne samo kod SF), i BSOD, kada se koristi IRST gde ovo nije dobro "bilo?" implementirano.
Primer:
http://forum.crucial.com/t5/Solid-S...eze-ups-in-Windows-7-solved-for-me/td-p/38766

P.S.
E da, i nije pomenuto da SSD daje dosta vece-stabilnije skorove/brzinu kada se ugasi EIST, C1 i procesor zakuca na odredjenoj Mhz (pogotovo kloknutoj), ili makar radi manje potrosnje sve ustede u biosu ostave (mora za klokovanje novih proc - turbo) izabere u powerplan-u performance a ne balanced!! E to je vec tweak sa primetnim rezultatom!!! Pogledajte u mojoj temi:
http://forum.benchmark.rs/showthrea...120GB-(SF-2281-Toshiba-32nm-toggle-mode-NAND)

Poslednja izmena:
Kolicina podataka koja se upisuje zbog prefetcha je smesna (stotinak .pf fajlova i periodicno editovanje layout.ini fajla nisu dovoljan razlog da se iskljucuje prefetch). Plus je dobitak daleko veci od 0.1%.

Superfetch je samo unapredjeni prefech

nisam se mnogo upustao ali bas sam probao na photoshopu loading time sa i bez superfetcha, apsolutno isto. da li superfetch mnogo vise pokazuje u nekim drugim situacijama, moguce, nisam probao, meni je boot i ovako munjevit i welcome screen drzim iskljucen jer me nervira...

a za to koliko upisuje opet nisam proveravao, mada posle sirenja na par tb spustio sam se na sistemskih 111gb od kojih ne treba da popunim preko 3/4, megabajti odjednom postaju relevantni.

@-=crusader=-
Pa i nemozes Win7 naterati da koristi superfetch na SSD, cim ga prepozna sa njim nista ne radi!

Ima li ko brzi:D:D:D

Prilozi

• Brzina.png
    Brzina.png
    41.9 KB · Pregleda: 166
@najj
Ovo je tema za SSD a ne za brzinu keša u RAM-u!:-devil-:

Jos jedna vazna napomena Resetovati CMOS!! Ali totalno, tj izvadidi kabal od napajanja iz zida (dugme na njemu nije dovoljno), izvaditi bateriju, pritisnuti dugme za paljenje da se iscedi ostatak napona i staviti jumper na clear cmos koji minut. Onda vratiti setovanja u biosu i to je to.
A sve ovo kako bi se resetovali ATA registri i izbegla eventualna neobjasnjiva usporenja, zamrzavanja... Zato sto SSD radi podosta drugacije od HDD, a ionako su svi ispremestani po portovima kada stavljate novi SSD ili HDD.

Nije mi tesko da otvorim task manager i primetim da je trenutno kod mene kesirano preko 3GB podataka. Ako to nije kesirao superfetch ne znam ko je?

Nije mi tesko da otvorim task manager i primetim da je trenutno kod mene kesirano preko 3GB podataka. Ako to nije kesirao superfetch ne znam ko je?

Druze ja ga ugasio pa opet kesira nesto pitaj boga sta :D

Pazi, OS uvek kesira programe i fajlove koji su korisceni (zbog toga je warm start uvek nesto brzi, pogotovo kada je ugasen superfetch), ali kolicina kesiranih podataka je daleko veca kada je ukljucen superfetch.

Pazi, OS uvek kesira programe i fajlove koji su korisceni (zbog toga je warm start uvek nesto brzi, pogotovo kada je ugasen superfetch), ali kolicina kesiranih podataka je daleko veca kada je ukljucen superfetch.

Pa isto mi je kesirano 3giga rama kao pre imam ukupno 6giga :d

Kakve veze ima superfetch sa pagefile-om??

Pa o cemu onda?!

Task manager pokazuje upotrebu pagefile-a, a superfetch moze samo povecati upotrebu kesa ali ne mora biti da je od njega, programi i win ce i bez njega sami da kesiraju! A inace on je u svom folderu i tamo se vidi sta je ON kesirao. A i vremenom Win prestane da kesira u superfetch, prateci vase koriscenje wina i shvatajuci da je SSD i da je dovoljno brz. To je poenta cele price i pise lepo u onom linku sto sam stavio sa OCZ foruma, a ima i na drugim sajtovima, citajte malo.

Pozz'

mdm je napisao(la):
Task manager pokazuje upotrebu pagefile-a
A ne pokazuje upotrebu RAM-a?
mdm je napisao(la):
a superfetch moze samo povecati upotrebu kesa ali ne mora biti da je od njega, programi i win ce i bez njega sami da kesiraju!
Dobro, to sam i ja rekao
mdm je napisao(la):
A inace on je u svom folderu i tamo se vidi sta je ON kesirao.
Tu se vidi sta je prefetchovano za boot i load, a ti kao da ne znas da on upisuje i u sistemski RAM....
mdm je napisao(la):
A i vremenom Win prestane da kesira u superfetch, prateci vase koriscenje wina i shvatajuci da je SSD i da je dovoljno brz.
Ne znam dokle da ga cekam, on meni i dalje kesira u sistemski RAM, i takodje mi jos uvek radi prefetch? SSD imam vec neko vreme, WEI mu je dao ocenu 7.9.
mdm je napisao(la):
To je poenta cele price i pise lepo u onom linku sto sam stavio sa OCZ foruma, a ima i na drugim sajtovima, citajte malo.
Recimo, obrisem sve pf fajlove iz prefetch foldera, krenem da otvaram aplikacije, a on opet upisuje pf fajlove, kako to ako se prefetch automatski iskljucuje na solidu? Lepo je to sto pise na netu, kazem ti kako kod mene radi u praksi. Jedino je defragmentacija automatski iskljucena, i ne mogu ubaciti SSD u schedule.

A ne pokazuje upotrebu RAM-a?

Mislio sam pod Cached, naravno da pokazuje i ostalo.

Nisi shvatio, on RADI, NE ISKLJUCUJE se kao defrag, ali ne radi kao da je HDD u pitanju. Tj. drugacije radi, i mnogo manje prefetch-uje nego da je HDD. Zato ce i da rekreira fajlove u svom folderu iako ih obrises, i tu mozes videti STA kesira. Samo tamo gde vidi da od njega ima koristi ima da stavi u ram (koji je i dalje brzi od SSD-a), kao veci cesce otvarani programi itd... Zato bi i bilo glupo gasiti ga, a nece ucitavati ono gde je SSD brzi! Drugim recima u 7 je dovoljno pametan.

Evo u toku instalacije sistema i selidbe podataka na nov Win7 na SSD, primetio sam da se u services Superfetch se stavio sa automatic na manual i vise nije started! A na starom Win je i dalje upaljen.
Ipak je Win7 inteligentan ;)

Inteligentan je ako mu nisi vadio dusu :D tj ako niste izbacivali neke komponente koristeci popularne alate (w7 toolkit, rt7lite...)
Verovatno iskljucivanje Superfetcha zasniva na HDD score-u, posto je kod mene ta komponenta takodje izbacena superfetch mi je ostao na automatik.. tako da ko radi customizaciju wina nek obrati paznju

Nazad
Vrh Dno