Šta je novo?

How to: SSD optimizacija u Windows 7 OS-u

Verovatno u tom grmu lezi zec!! :D
Zato ja imam normalnu instalaciju pa rucno brisem, uklanjam sta mi ne treba. Ako uopste!

Sta znam, ja imam Intel 320 Series SSD, samo sam ga ubo i radi odlicno vec 2 meseca sa win7 x64. Nikakvu promenu u performansama nisam primetio, usporenje itd. BIOS nisam resetovao kao sto je mdm preporucio, i apsolutno nemam nikakav problem, a ploca (iz "moja masina") nije bas mlada :)

Imam pitanje vezano za indexiranje. Imam samo SSD u sistemu, nemam nijedan HDD. Da li ce gasenjem indexiranja da se uspori pretraga programa? Lakse mi je da kucam ime programa nego da ga trazim u start meniju :)
Za fajlove me ne zanima jer ih ionako vecinom ne drzim na SSDu. One koje drzim su tipa par stvari koje trenutno radim, znaci neki projekat u Visual Studiu, NetBeansu ili tako nesto, nista vece od toga - a za to mi ne treba search.
Svi ostali (slike, muzika, itd) su na serveru, pa mi search svakako ne radi za njih. Ili ja ne umem da podesim search za network drive - nisam ni probao. Znam samo kad sam dodavao u library lokaciju da se bunio ako nije indexirana, pa sam na serveru namestio da sve zivo indexira - svejedno mi je, ionako ne radi nista pametno vise sluzi kao file server :)

Indexiranje ne dotice pretragu programa tako da ga slobodno kao i windows search servis ;)

Poslednja izmena:
Za reset biosa, nisam rekao da MORA, ali pozeljno kako bi se otklonili-sprecili eventualni gremlini, a i to nije tako testo i traje kratko pogotovo ako bios ima neku funkciju memorisanja postavki. A evo moj win je nekako primetio reset cmos-a, i boot nakon toga je bio primetno duzi i dosta je drljao. A posle sam zapazio jedva primetno povecanje performansi, ali je bilo tu; no poenta je da mu je ocigledno prijalo!

Za ovo nisam bas siguran, mislim da indeksiranje nema mnogo veze sa programima, ali ima ako se ugasi windows search servis koji ne treba gasiti. Kao sto sam ranije rekao dovoljno je odcekirati drajv i primetiti da se sistamski fajlovi ne daju promeniti i ostaju indeksirani, Win tako voli. A i verovatno i posle gasenja servisa ostaje idex od pre gasenja pa ti nalazi brzo programe (nisam siguran-nisam probao).

mdm jel imas neke dokaze da potkrepis ovo za resetovanje cmosa? nisam resetovao vec godinu i nesto dana, mada nemam nikakvih problema sa svojim ssd-om. Guglao sam ali izgleda da si ti jedini koji preporucuje ovu vrstu "isterivanja gremlina" :) po meni je dovoljno ucitati optimized settings i to bas ako ima problema..

drugo, zasto tvrdis da windows search ne treba gasiti? a sve i jedan website sa clancima za optimizaciju kaze suprotno pa cak i OCZ preporucuje da se taj servis ugasi.

Ima po netu, samo treba dublje traziti, i ne moras imati problema, ali bolje spreciti nego leciti, a jos ako donese i minimalno bolji rad, manji stutering... Sto da ne? A ko ima probleme, obavezno probati! Ucitavanje setinga nece resetovati ATA registre ili bilo sta drugo, dokle god ploca ima ikakvo napajanje. Ovo i nisu bas informacije samo sa popularnih foruma, veci onih malo vise inzenjerskih (da bas sam dokon i to citam! :d). Inace o ovome sam i sa likovima odavde: http://bios-mods.com Izmedju ostalog.

OCZ preporucuje da se NE ugasi service, vec samo indexing SSD-a!! A clanci za optimizaciju, pa rekao sam sta vec mislim o njima. A u PM kontaktu sa jednim od autora istih, priznao mi je da je pravio guide "*****proof", i da on vrlo dobro zna da je dosta koraka nepotrebno, no objasniti kome kada i zasto u kojos situaciji upotrebi itd. vodic bi bio kilometarski i isuvise tehnicki da vecina nebi razumela i izgubili bi se... A onima koji znaju vodic i ne treba! No mislim da mi je malo lupao gluposti i izvlacio se, a iako sada mozda zna bolje kako da kaze da se u trenutku pisanja nalupao i gluposti... Pa pogledaj datume tih vodica, zastareli su, i pisani su u samom povoju SSD-a!!

Ajde onda me ukratko prosvetli cemu sluzi Windows Search servis jer i ja bih voleo da znam :)

EDIT: http://www.blackviper.com/windows-services/windows-search/#Windows_7

Default Description

Provides content indexing, property caching, and search results for files, e-mail, and other content.

Additional Information

I have always had the Indexing Service as well as Windows Search disabled on all of my systems. Searching for a file does not take “that” long to justify always having this service taking up resources. If, however, you do many file searches, you could benefit from keeping this default service on Automatic. You decide.

Mislim da ovaj servis i nema nekih dodirnih tacaka sa SSD-om nego vise sluzi kao "osiguranje" iskljucenja indeksiranja drajvova.
Sve pretrage radim u Total Commanderu a to je na SSD-u i ovako jako brzo. Stvarno ne vidim potrebu za drzanjem ovog servisa.

Poslednja izmena:
Provides content indexing, property caching, and search results for files, e-mail, and other content.

Pa nije samo indeksing, vec ni pretraga ne radi, kesiranje... Ti mozda imas Total Commander ali neko i ne (a i pretrazuje li on reci u fajlovima kao Search? Sto je meni jako bitno, stalno nesto trazim u hiljadama fajlova i dokumenata, pdf...). A i tu ne pise pecizno, sluzi on i samom Win-u (property caching), ali to je manje dokumentovano i objasnjeno, i mnogio brkaju sa prefetch-om programa a nema veze sa njim, otuda i rec property. No on ga je naveo, ali ocigledno ne zna cemu sluzi :p

Zato je dovoljno iskljuciti ideksing diska - sto je bitno za SSD, a servis bolje ostaviti - sluzi Win-u.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno