Šta je novo?

How to: Linux uz Windows

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
How to: Linux uz Windows

Procedura instaliranja nekog od popularnih Linux operativnih sistema na “praznom” računaru izuzetno je jednostavna, čak jednostavnija nego instalacija Windowsa. Ipak, ako se odlučite na instaliranje Linuxa na računar na kome se već nalaze Windows i bitni podaci, ceo postupak može predstavljati klizav teren. „Čačkanje“ particija i master boot recorda na hard disku potencijalno mogu izazvati gubitak podataka, ali situacija ipak nije tako strašna. U ovom tekstu pojasnićemo kako ubaciti Linux na računar na kome se već nalazi Windows, i to na bezbolan i siguran način.

Windows_Linux.png

Za ovu demonstraciju koristićemo računar na kome je već instaliran operativni sistem Windows 7. Ono što ćemo izvesti je instaliranje Ubuntu Linuxa tako da postojeći sistem i podaci ne budu kompromitovani. Ubuntu je Linux distribucija koja je izuzetno prijateljski nastrojena prema novim korisnicima a pritom funkcionalno ne zaostaje za drugim distribucijama, tako da smatramo da predstavlja pravi izbor za kućne korisnike. Takođe ćemo demonstrirati proceduru uklanjanja Linuxa i vraćanja računara u početno stanje – ako se, primera radi, korisnik predomisli i odluči da ipak želi samo Windows.

http://software.benchmark.rs/how_to/how_to_linux_uz_windows

Vema zanimlljiv tutorijal za početnike mada zaista nije jasno zašto koristiti GPartEd kad se on već nalazi u okviru linux diska. Brisanje linuxa se može izvršiti i iz Windowsa pomoću Microsoft Management Console.

Druga veoma bitna stvar je da će početnik po ovom upustvu veoma teško instalirati linux jer su dva bitna koraka izostavljeno jer nije odabrana opcija da se manuelno odaberu particije kao i način montiranja kao i gde instalirati boot loader

tekst je očigledno prepisan odnegde jer „klizav“ teren može samo da bude instalacija vindouza pored linuxa, a nikako linuxa pored već instaliranog vindouza

Aj kad mi neko kaže da u tekstu fali ovo ili ono, ali "prepisan odnekle", pa iznervirao sam se u momentu. Pronađi mi link izvornog teksta, care prepoznavanja prepisivanih tekstova.

Za brisanje i risajzovanje iz Management konzole, prihvatam kritiku. Mada svejedno nalazim da je standalone dedicated aplikacija bolja za žongliranje particijama na disku sa složenijim layoutom, nego Microsoftova.

Za biranje particije i mesta za boot loader, početnik time ne bi trebalo da se zamajava jer se zato i zove početnik. Ono što treba da uradi je instalacija sistema na disk da bi osetio kako je sistem odzivniji i živahniji nego kad se pokreće sa live CD-a, pa posle sve ostalo.

Poslednja izmena:
sorry, možda sam mogao bolji izraz da nađem...
u praksi Ubuntu u instalaciji sam ponudi smanjenje Vindouz particije i boot menadžera i bez problema prepoznaje Vindouz pa i njega stavi u listu, ovako sve deluje previše komplikovano

Vrh Dno