Šta je novo?

Horor zvani - organizacija 2000 fontova...

Haludza

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
619
Imam gomilu fontova i trazim najbolji nacin da ih organizujem.. Posto se izmedju ostaloga bavim i dizajnom. E sad imam Adobe Type Manager sa kojim mogu da fontove instaliram gde god hocu i da ih palim po potrebi al mi se to uopste ne svidja kao resenje. Ja bih hteo sledece: da imam grupu fontova recimo Gothic i da u toj grupi budu svi fontovi tog tipa - ali tako kad odem u photoshop CS (ili premiere ili after effects) na characters bude vidljiva grupa ghotic pa da u okviru nje menjam fontove tog tipa.. Jel u xp-u uopste moguce tako organizovati fontove? Posto ne nadjoh nacin. Na meku to moze..

Hvala..

Nisam siguran da sam te bas najbolje razumeo, ali sto se organizacije fontova tice mislim da je tu Extensis Suitcase 9.2 najbolji (subjektivno misljenje). Ako zelis da menjas tip fonta okviru odredjene familije npr. familija Frutiger (light, bold, roman, italic...) potreban ti je font koji ovo podrzava i to nema veze sa programom za organizaciju fontova.

ako nadjes nacin obavezno javi

Kako nisi razumeo - znaci napravim grupu fontova recimo "gothic" u tu grupu stavim sve fontove koje sam downloadovo sa neta i koji su gotskog tipa (vinque - mael - itd.) . I kad u photoshopu ili slicnom programu odem na selekciju fontova - on mi neslaze fontove kao neko ludilo po imenu i svi fontovi su izlistani kao da su u jednom direktorijumu - nego slaze po direktoriju - gothic - pro - graffiti - itd .. Pa kad kliknem gothic onda mi prikazuje fontove koje sam prethodno ja selektovao u tu font grupu i onda biras ko covek.. Ovako je biranje fontova u Win-u totalna agonija.. Ne mogu da verujem da to nije reseno - onako ljudski - kako sam naveo..

Poslednja izmena:
Pa, za to sto ti hoces jedino da pitas cika Bilija da ubaci u sledeci Win.....

Haludza,
ukapirah sada... mislim da ti je teletabis dao najbolje resenje :D
Uglavnom, ja nisam video program koji to radi. Izbor i pregled fontova mislim da je trenutno najjednostavnije odraditi u font manager-u...

Zaista, baš to što ti želiš mislim da u Win-u nije moguće. Ali ogromnu pomoć u organizaciji i manipulaciji fontova daje fenomenalni besplatni program Typograf v4.8f. On je bukvalno jedini u svojoj klasi po mogućnostima i kvalitetu.

žarko je napisao(la):
Zaista, baš to što ti želiš mislim da u Win-u nije moguće. Ali ogromnu pomoć u organizaciji i manipulaciji fontova daje fenomenalni besplatni program Typograf v4.8f. On je bukvalno jedini u svojoj klasi po mogućnostima i kvalitetu.

Potpuno tačno, izuzetan program, koristim ga godinama, jedino što nije freeware, program je shareware, licenca je 35 US$. Kao shareware ima određena ograničenja. Svakako ga treba probati.

Da ali niste opet razumeli sta covek zeli. Typograf jeste super (i bagovit katastofalno) ali ne moze da vrsi takvu kategorizaciju kakvu covek hoce. Suitcase delimicno moze da resi taj problem...

@kUdtiHaEX

Bagovit jeste poprilično, da može da pravi font grupe, može sasvim sigurno. Doduše, ne može sam da bira fontove po vrsti (Helvetica, Times, Artistic...), moraš sam da ih sortiraš u grupe i da ih kao grupe po potrebi uklučuješ i isklučuješ. Meni se čini da je Haludza baš to tražio. Ponešto od toga može i Corel-ov Bit Stream Font Navigator.

Haludza je napisao(la):
Imam gomilu fontova i trazim najbolji nacin da ih organizujem.. Posto se izmedju ostaloga bavim i dizajnom. E sad imam Adobe Type Manager sa kojim mogu da fontove instaliram gde god hocu i da ih palim po potrebi al mi se to uopste ne svidja kao resenje. Ja bih hteo sledece: da imam grupu fontova recimo Gothic i da u toj grupi budu svi fontovi tog tipa - ali tako kad odem u photoshop CS (ili premiere ili after effects) na characters bude vidljiva grupa ghotic pa da u okviru nje menjam fontove tog tipa.. Jel u xp-u uopste moguce tako organizovati fontove? Posto ne nadjoh nacin. Na meku to moze..

Hvala..

Probaj Typograf :wave:

Svidjalo se tebi ili ne, ali jedino ti ostaje Adobe Type Managerom ;)

Evo nakon skinutih i probanih milion varijanti i citanja milion postova - zakljucak je sledeci: Ono sto ja hocu - ne moze. Jer ni sam adobe nema jos na taj nacin razvijen nacin biranja fontova. Sam win - tek pogotovo. Najbolje MOGUCE resenje je kreiranje font grupa i njihovo ukljucivanje i iskljucivanje po potrebi sa nekim custom programom - i pregledanje fontova u okviru tog programa.. Tih takozvanih Font mangera ima milion - typograf - ATM - Extensis itd.. UBEDLJIVO najozbiljni, najpotpuniji, najbrzi, najskuplji i najbolji od svih font managing based programa je Extensis Suitcase.. On je mali - brz - vrlo pregledan i efikasan program za organizaciju fontova. Typograf je izbagovan i nije ni do kolena gore pomenutom programu.. Jedino sto je cak i demo verziju Extensisa tesko skinuti :). On u kombinaciji sa Adobe type managerom DELUXE (iako u upustvu kaze da treba skinuti lite) radi savrseno. SA ATM Deluxe je moguce iskljuciti sve fontove (ukljucujuci i sistemske sto Extensis ne moze kao ni ATM lite) i onda dodavati grupe iz Extensisa lagano i opusteno.. Extensis sam nalazi duplikate fontova koji ne moraju biti pod istim imenom i ima ubedljivo najbolji font preview od svih. Ja uz pomoc njega bez problema organizovah ne 2000 vec 6300 fontova :).. Eto - rekoh da podelim moje iskustvo sa vama - i hvala na savetima..

Vrh Dno