Šta je novo?

Horizontalna linija na tv-out (a i pri web skrolovanju)

Gadjan

Slavan
Učlanjen(a)
01.05.2006
Poena
390
Interesuje me o čemu se tu radi i može li se rešiti ili da se ne zamaram više sa raznim drajverima i eksperimentisanjem?
Ne znam kako bih liniju opisao, nije smetnja, nego kao nekako da se slika prelama. Ne nam da li je povezano, ali bar možete videti ukoliko se i drugima događa, na primer baš je izraženo pri skrolovanju ove stranice, pogotovo na ati sličici:
http://www.omegadrivers.net/index.p...&view=category&id=13:windows-xp-2k&Itemid=132
Karta je 9550, tv CRT, S-Video veza, Ati Tray Tools mesto CCC. Linija se javlja u clone modu, "same on all" i pri gledanju filmova (BSPlayer) a još češće sa Sky Star i DVBViewerom. Kada se koristi fullscreen overlay onda toga nema ali to mi ne završava posao za mnoge stvari (manipulacija slikom, pan-scan...) a pogotovo za satelitsku (stretch, osd, titlovi na tv-u).
Bag u drajverima nije, znači ili tako radi karta, njen tv-out ili nešto do renderovanja, skaliranja, intelace... da ne lupam sad jer nemam pojma. Znači i ako je nerešivo, interesuje me bar o čemu se radi, ako neko zna.

edit:
E da, na monitoru (pri gledanju videa) toga nema, samo na TV-u.

Poslednja izmena:
Ima li neko ideju? Neki hint, šta da guglam? Baš me nervira ta linija, pojavi se kad joj se ćefne i ide gore dole :).

A u igrama na monitoru? Da nije V-sync problem...

Nema toga uopšte na monitoru, samo pri skrolovanju interneta, ali mislim da to nje to, samo isto izgleda. Ovo na TV-u kad nije overlay fullscreen pojavi se sporadično ta linija, ko neki prelom, talas i prošeta malo gore-dole, dok pri skrolovanju web strane stoji u mestu a strana se prelama kako je skrolujem.

Heh, isteče mi vreme za edit, dok sam pisao...
Sad sam malo gledao šta je vertical sync i screen tearing na wiki i liči na to, nisam siguran, može da bude... Probao sam u Ati Tray Tools da pod OpenGL i Direct3D uključujem "wait for v-sync" ali prolem ostaje i na tv-u i na monitoru pri skrolovanju web-a.

Ja i dalje ne kapiram kakva je to linija? Da nije "brum" tj debela horizontalna linija koja se krece na gore ili na dole pa kada nestane ponovo se pojavi na vrhu odnosno na dnu ekrana? Ova linija ume da se javlja ako su komp i TV na razlicitim fazama u kuci ili ako imas kablovsku pa instalacija nije uzemljenja. Takodje, proveri coax kabl koji ide od graf. karte do TV-a da slucajno nije nege u neposrednoj blizini nekog drugog kaba pa se javlja smetnja.

Takodje, proveri da li je TV out signal na graf. karti PAL. Noviji televizori mogu da prikazu i PAL i NTSC, ali kada prikazuju NTSC, slika pomalo treperi (barem je kod mene takav slucaj).

Pokusaj da je uslikas pa nam okaci sliku.

VSync sigurno nema veze sa tim, jer vsync utice samo na OpenGL i D3D.

Nije brum sigurno, najviše liči na screan tearing, pogotovo pri skrolovanju web stranica. A i kod gledanja tv-outa je vrlo slično ako nije isto to. Vrlo verovatno je to, samo ne promašuje baš toliko kao na wiki primeru:
http://en.wikipedia.org/wiki/Screen_tearing. Stoji na Pal G naravno, tako je najbolje, za NTSC znam na šta misliš, znači statičan clone desktop je super, overlay fullscreen je super, samo kad idem na wmr9 i "same on all" onda imam to. Nemam fotoaparat, samo Nokiu 6630 sa 1.3 Mpix pa bi bila loša slika, pogotovo sad kad nemam dovoljno svetla.
Aj probaću sutra po danu i da ulovim momenat kad se to događa na TV-u.

Poslednja izmena:
Stavi neku crnu pozadinu i onda otvori my computer, povecaj ga da zauzme 90% ekrana i pomeraj prozor.. Da li se i tada primecuje cepanje slike?
Jos nesto.. koliko ti je osvezavanje slike na monitoru? Pokusaj sa 75 ili 100Hz. Pokusaj da prebodes monitor u drugi VGA izlaz (ako imas 2 izlaza na kartici).

Prvo hvala na interesovanju, evo odgovora a i šta sam još primetio:
Definitivno nisu smetnje jer se javlja uvek u istim situacijama. Nemam kablovsku već antenu, a s-vhs kabl je dobar, Neotech S-542 (skup, debeo), iz Kanibala.
Gledam Eurosport i uvek se javlja (ili bar lakše uočava) kad je krupan plan i brza scena, a ne kod statičnih. Slikao sam, jako su loše slike ali uhvatio sam:
2e208q0.jpg

107omrl.jpg

Brza je scena pa je mutno, inače je slika super, ali linija se lepo vidi, ne moram da obeležavam.
Desktop mi je i inače čisto crn, ali ne mogu da reprodukujem sa otvorenim explorer prozorom. Međutim ima neke veze sa crnom pozadinom, na omega sajtu se jako vidi ali mala je sličica ne mogu da ulovim i uslikam, a viđao sam i na drugim sajtovima tako izraženo, ne mogu sad da nađem. Ali i na benchu kad skrolujem vidi se po textu samo što je na fixnom mestu, gornji deo ekrana i uvek je tu. Dok na tv-u prošeta i nestane.
Osvežavanje uvek držim na 100 Hz, ne mogu manje da gledam. A imam na 9550 samo još DVI ali nikad ga nisam koristio, imam i konvertor, probaću sutra.

Ovo je tearing definitivno. Zbunjuje me sto se javlja pri reprodukciji videa i u normalnom radu (web surf).
Ukoliko u playeru koristis VMR7 ili VMR9 pogledaj da li postoje opcije za vsync (MPC ima Lock back buffer before presenting). Ukoliko koristis XP izaberi Overlay Mixer kao renderer.

Nisam siguran da je kod surfa isto to jer je linija uvek na istom mestu (gornji deo ekrana) a slika se prelama kako skrolujem preko nje, a kod videa se linija kreće pa nestane. Uspeo sam da uhvatim screenshot:
2vll9ih.png

Do grafike je, nije do ekrana jer se isto vidi i na TV-u. Ali nebitno da l' je tearing ili ne kad retko na kojoj strani se tako vidi a i prvo se pusti skrol pa se onda čita :), web sam pomenuo samo radi lakšeg identifikovanja. Bitno da ja sad znam šta je pa da mogu i sam nešto da radim (guglam) a ne da bespomoćno gledam to ili čekam odgovor :).
Što se tiče onog bitnog - videa, retko kad primetim pri gledanju filmova (BSPlayer) jer nije izraženo kao na DVBViewer-u. BS ima opciju "wait for vertical blank" koja je uvek bila po defaultu uključena ali ja i bez toga ne vidim razliku, tj čini mi se da uvek ima po malo slabo vidljivog tearinga. A DVBViewer pod VMR opcijama ima samo neki "YUV mixing mode" i "Nvidia VMR fix" što izgleda nema veze s tim jer ne pomaže.
Moraću tako i dalje, nije toliko česta i strašna linija koliko gubim prelaskom na overlay renderer.
Hvala na identifikaciji problema pa sad kad znam kako se zove pojava, nađoh dosta strana uopšteno a i vezano za DVBViewer ili grafiku pa ću da čituckam i pročeprkam kad stignem.

o_O Ispravite me ako gresim, al screen tearing ne bi trebalo da je moguce uhvatiti screenshotom ?

Koja graficka je u pitanju? Ti ovo gledas preko TV karte eurosport?

Poslednja izmena:
Sad sam ponovo procitao prvu poruku i videh da sa overlay0om nemas problema. To je OK. Ali ako koristis VMR9 on u stvari kreira d3d surface i lepi video na texturu. Pokusaj da iz riva tunera forsiras vsync za d3d.

Evo i mene da se javim. Da, ne može da se uhvati screenshotom, probao sam i da pauziram da bih bolje uslikao ali ne vredi :), sa frejmovima je sve u redu nego je problem njihovo slaganje, renderovanje, iscrtavanje šta li... Treća slika jeste screenshot desktopa (Firefox pri skrolovanju), ali to nemam pojma kako sam uspeo da uhvatim (to je jedan jedini uspeli, od bar 20 pokušaja). Inače svuda na web-u kad držim strelicu, skrolovanje je u početku smooth a posle kratkog vremena počinje da drhti i da se kreće neki talas ali ne baš kao ovo na videu. Za sada samo na tom omega sajtu tako prelama sliku i linija je uvek fiksna pri vrhu, ali sad tek vidim da je cela stranica čudna (neki gif, po celoj strani mi adblock-desni klik nudi da blokiram). Dakle zaključak: Pri surfu nema tearinga već je samo dotična stranica problematična.
Yoyo, ako te ne mrzi baci pogled na prvi i peti post, možda skontaš nešto, lik pominje OGL i isto kao kod mene dva slučaja (šetajuću tear liniju i fiksnu pri vrhu).

@zlaja87 Radeon 9550 iz potpisa, a Sky Star kartica je u pitanju pa preko tv-out izlaza gledam.

U međuvremenu, ovih dana sam dodatno guglao i čačkao. Nikada do sada nisam koristio extended desktop jer mi je uvek clone više pasovao pa sam to i zaboravio da probam. Vidim sad da izgleda na extended displeju nema tearinga, niti kada je TV primarni. Znači samo u clone modu i to na secondary displeju (ima još takvih slučajeva na netu). Ne znam da li možda ima neke veze što je TV ekran 100 Hz?!
2ik4mep.png

Ponovo sam probao vsync u Ati Tray Tools i ne vredi. Skinuo sam i taj RivaTuner i u njegovom D3DOverrider-u dodao BSPlayer i DVBViewer i opet isto.
Sad sam u fazi eksperimentisanja sa extended display-om, ali malo je nepraktično i ima dosta novih problema...

Kako je TV povezan? S-video ili HDMI?

S-Video. HDMI nemam ni na grafici, a ne na CRT TV-u :), ovo kod mene sve starudija :) al radi posao dobro.

Probaj preko VLC player-a
Ukljuci "Triple Buffering"
Ukljuci "Force Vertical Sync"
Iskljuci "Write combining"

Pozdrav!

Vrh Dno