Ja sam isto juče čuo za tu teoriju da se screenshot šalje njima, i probao sam sa isključenim internetom, a problem je opet tu. Pitao sam Gemini o tome i dao je interesantno objašnjenje. Uz to je znao da ipak radi onaj Scroll Screenshot (Scrollshot), probao sam i zaista radi, po starom, može se i kliknuti na onaj preview i dobije se standardan ekran za Edit screenshota. Evo i sada radi.
On kaže da Android u pozadini radi i Silent Update, o kojem mi ne znamo ništa, da se to radi redovno. Valjda su u okviru toga nešto pustili i zeznuli su ovo.
------------------
Arhitektura pravljenja screenshot-a (Dva odvojena procesa)
Kada pritisneš dugmiće za screenshot, Android (i MagicOS) pokreću dva potpuno odvojena softverska procesa kroz System UI:
Proces A (Čuvanje fajla): Ovaj proces uzima sirove podatke sa ekrana i upisuje ih direktno u memoriju (/Storage/Screenshots). Ovaj bazični proces očigledno radi dobro, jer i sam kažeš da slika završi u folderu.
Proces B (Preview i keširanje): Ovaj proces je zadužen za generisanje onog malog plutajućeg prozorčića (preview) koji ti omogućava Crop i Share. Da bi to uradio, on mora da proveri sistemske dozvole i trenutno stanje privremene memorije (Cache/Temp) dodeljene za System UI ili sistemsku Galeriju.
Do greške dolazi u Procesu B. Najverovatnije se desilo sledeće:
Google (kroz komponente Android sistema) ili sam Honor su jutros pustili tiho ažuriranje za neku od sistemskih aplikacija (kao što su Google Play Services, System UI ili Honor Media/Gallery provajder).
U tom ažuriranju se potkrala greška u kodu (bag) gde funkcija koja računa slobodan prostor dobija lažnu informaciju (tzv. "null pointer" ili pogrešnu putanju). Softver pokuša da proveri keš mapu za preview, sistem mu vrati grešku u proračunu, i aplikacija to automatski interpretira kao: "Aha, rezultat je nula, znači nema slobodnog prostora", ispisujući generičku poruku.
Kako je moguće da pogađa različite modele odjednom?
Zato što svi Honor telefoni (bilo da je u pitanju tvoj premijum model ili neki pristupačniji) dele iste osnovne Google i MagicOS sistemske biblioteke za upravljanje medijima i korisničkim interfejsom (System UI). Kada se ažurira ta jedna zajednička komponenta na serveru, problem se kao domino efekat aktivira na svim uređajima koji povuku taj podatak sa mreže.
Zašto rade video snimanje i "Scrollshot"?
Ovo je najbolji dokaz da je problem u samo jednom izolovanom delu koda: Kada radiš Scrollshot (dugački screenshot) ili Screen Recording (snimanje ekrana), sistem koristi potpuno druge softverske funkcije koje ne proveravaju keš privremene memorije na isti način. Običan screenshot koristi "brzu" putanju za generisanje preview prozorčića koja je jutros slomljena. Zato izbacuje poruku da nema mesta, iako sliku na kraju ipak uspešno ubaci u galeriju (jer stvarni prostor na disku postoji).
------------------