Šta je novo?

Home made mali komp

jovan_jocic

Slavan
Učlanjen(a)
29.11.2004
Poena
319
Vidim da ovde svi preradjuju fabricka kucista, pa ja reko da okacim slike i da cujem po neko(nadam se dobro) misljenje o, kako to popularno kazu, mom projektu.

Ideja je pocela od potrebe za wireless mrezom u stanu. Dilema je bila izmedju gotovog AP-a ili kompa sa nekom bezicnom kartom. Listao sam oglase u potrazi za komponentama da od nekog krsa napravim komp i naidjem na oglas za plocu sa intregrisanim procesorom malih dimenzija. Pazarim plocu i od tada sam naprosto opcinjen ovom idejom.

Ploca ima integrisan via eden c3 cpu na 533MHz, nanoATX formata (17x17cm), zasnovana je na via ple133 chipsetu, ima integrisanu mrezu, zvuk, video 8mb, jedno podnozje za ram (sdram), 4xusb 2.0, 4xcomport, 2xlpt, ata 133 kontroler x2, ima jedan pci slot.

Trenutno radi sa 256ram-a , disk maxtor slim 40gb i cd slim samsung sn124

Napajanje je iz compaq brand masine 90W i u njemu je jedini ventilator. Tako da to radi savim besumno(najvise zuji disk:mad: ). Za slucaj vrelih leta fabricki kuler na procesoru sam zamenio zalmanovim nb47j za chipset i kod mene je trenutno na pozajmnici jedan ventilator 8cm sa kontrolom obrtaja.Temperatura procesora pod opterecenjem je 35 stepeni.

Okacio sam i neke slike, a mogu ih napraviti jos. Inace dimensije kucista su 26x26x12cm. Tezina i nije bitna.
Dodao sam i mali displej na kome se ispisuju neke informacije o trenutnom uploadu i downloadu, vreme, pesma koja svira u winampu i slicno.

Prilozi

• cpu.jpg
    cpu.jpg
    107.4 KB · Pregleda: 194
  • goluzdravko.jpg
    goluzdravko.jpg
    96.4 KB · Pregleda: 274
  • skoro-konacna-verzija.jpg
    skoro-konacna-verzija.jpg
    69.5 KB · Pregleda: 247
  • u-izradi2.jpg
    u-izradi2.jpg
    98.6 KB · Pregleda: 291
  • nocna-lampa.jpg
    nocna-lampa.jpg
    42.4 KB · Pregleda: 303
Poslednja izmena:
Lepo, lepo. :)
Ovo mu dodje kao neki prelaz izmedju mini ATX ploce-a i WRAP-a.
Samo treba da ga zatvoris - jos zavrsna obrada.

I meni se u zadnje vreme svidjaju ovakvi kompaktni sistemi, samo ja cu pokusati da napravim jedan wireless AP/router od jednog matorog PI (133MHz), jos uvek radim na tome kako da AT napajanje razbucam i prepakujem ga u neku drugu kutiju da bi bilo extra tanko.

Ovo bi bilo idealno za posedovati :D
Cela VIA EPIA serija je super, ovo je VIA EPIA N 10000 Nano-ITX Motherboard, spec:
Specifications: 1GHz fan-cooled VIA Luke CoreFusion™ Processor; VIA VT8237R South Bridge; Supports up to 1GB memory at 200MHz (DDR400 SODIMM); VIA UniChrome™ Pro Integrated AGP Graphics: MPEG-2 Decoder, MPEG-4 Acceleration; 1x 40-pin IDE connector, 1x 44-pin IDE connector; SATA; LVDS/DVI connector (add-on card is required); Pin header to PS/2 mouse and keyboard cable; 12-pin Nano-ITX power connector (& Adapter to 20 pin ATX); Back Panel: RJ-45 10/100 LAN; 2x USB 2.0 (& pin headers for 4 more); VGA; RCA (SPDIF or TV out); S-Video; 3x Audio jacks; Mini-PCI Slot on underside of board.
n10000.jpg

Dimenzije 12x12cm:D

Poslednja izmena:
EXTRA !
bas je ovako 'nedovrseno' vrlo kompletno.

mnogo mi se svidja...

ps. gde moze da se nabavi epia kod nas?

Trazim da nadjem pleksiglas da zatvorim kuciste. To bi trebalo da bude onda neka celina.

Normalno at ili atx napajanje skoro da ne moze nikako da se zapakuje u manje kuciste, dobijes eventualno 2cm po visini. Potrazi neko at iz brend masine.

Epia ja super a jos bolje je P4 nano atx ali to je nama, barem meni preskupo. Napolju su oko 200e

Kod nas nemam pojma gde ja preko oglasa naleteo.

Poslednja izmena:
jako zanimljivo nema sta

Zaista lepo i totalno nekonvencionalno. Nažalost ovakav hardver je kod nas raritet.

Jedan predlog za razmišljanje za Jovana, da razmotri da uradi strane kućišta od ploča od brušenog aluminijuma. Izgledalo bi zaista dobro, ali pitanje može li se to ovde uraditi, da ne buude previše cimanaj ili preskupo.

Kod nas se skoro nista ne moze napraviti kako treba. Kad sam kupovao aliminijum za konstrukciju bilo mi je potrebno oko 3 metra, e a ja sam morao kupiti 6 jer se ne prodaje na manje! Jedva sam ih namolio da izaberem neki koji je sto manje izgreban, a kad sam rekao da bi hteo da mi to iseku na parcice da ne bih kroz grad nosio 6m aluminijumsku sipku prodavac je samo okrenuo ocima :wall: . A onda sam dosao kod lika koji to sece ..... Morao sam mu reci da mi isece komadice po 4 cm duze da ne bi slucajno prekratio.

Tako da pomisao na brusenu plocu ....:bottle: :bottle: :bottle:

Ima li ko ideju gde da kupim pleksi? I da li seku:D

jovan_jocic je napisao(la):
parcice da ne bih kroz grad nosio 6m aluminijumsku sipku prodavac je samo okrenuo ocima :wall: . A onda sam dosao kod lika koji to sece ..... Morao sam mu reci da mi isece komadice po 4 cm duze da ne bi slucajno prekratio.

Eh, naši prodavci u gvožđarama i majstori :d Ovde su za bilo kakav opduhvat ovog tipa pre svega potrebni žici k'o konopci.

jovan_jocic je napisao(la):
Ima li ko ideju gde da kupim pleksi? I da li seku:D

Baci pogled u Animanov thread o modovanju kućišta, mislim da je bilo reči i o tome.

Ma ostavi tako, bas je cool :smoke: . Jedino prasina sto pada. Ali ovako deluje bas hard core.

A... ovaj... kako si skontao taj displej napred?

Displej ide na paralelni port. U principu nije tesko mada moras da imas tacne podatke za displej. Kad budem imao vise vremena napisacu detaljnije

Pa pisi, sta se koristi, sta treba od materijala.... Semice neke, i meni je dosadno, daj da pravim nesto. Samo mi reci da mi ne treba programator, jer ako treba....

e ako vam treba info za displej mogu da vam pokazem kako da odradite graficki displey sa 128x64 pixel-a ili 16x2 karaktera i slicne....
od elektronike vam treba mali mikrokontroler i kaci se na serijski port
cena displeja je (20evra graficki) i oko 350 dinara sa 16x2 linije.. kontroler je oko 200 din i treba malo kabla....

dakle od materijala:
Displey
ATMEGA8515
trakasti kabl
mala stampana plocica
9 pinski zenski d-sub konektor
i malo entuzijazma... :)

Poslednja izmena:
Lepo Joco!Nema shta ;)

Imash klirit u Galenici (Zemun)

Poz

Gde si nasao 2x16 za te pare, jedino ako je to go ekran bez kontrolera. Ovo sto sam ja uzeo kosta 950din ali je sve komplet, samo da zalemis kabl!

AnimaN hvala.

Mucim se vec sa drugom memorijom od 512 i nikako da je namestim, prepozna je i pri podizanju win-a pukne. Setovanja na najslabijim 100mhz cas 3 i nece. Nemam pojma sta je fora!

Jednostrana/dvostrana ?

gde ima graficki displeji (oni za 20E) i ima li u kompletu sa kontrolerom?
nemam zivaca za lemilicu...

Dvostrana. Ja licno nikad nisam video jednostranu 512. Videcu mozda da bios updateujem.

Kod nas nema da se kupi gotov ekran, mozda negde u inostranstvu.

U prvom postu si napisao 256MB pa sam pomislio da je to problem.... da li su memorije identicne ?

Nisu iste razlicite su i po obliku i po proizvodjacu.

Izgleda da cu morati da se zadrzim na 256 :mad:

Znam da ti nece mnogo pomoci ali probaj da u Everestu pogledas konfiguraciju memorijskih banki, nazalost neke memorije jednostavno nece da rade sa drugim :( Meni se desavalo na nekim BX plocama da 128MB dvostrane pravi problem u paru sa drugom memorijom, ali solo radi savrseno. Na kraju se ispostavilo da taj modul ima samo jednu banku, za razliku od drugog modula koji ima dve :(

VoomPC M10000 Car PC Barebone :)

Nekako mi se nadovezuje na ovu temu ludih minijatura. Opet je zvezda ta EPIA...

Automotive ready: Eliminating in-car power issues, the VoomPC car pc computer is the perfect high performance mobile car PC solution providing a versatile, low cost navigation and infotainment / car PC hardware platform.
Small Form Factor using mini-ITX boards, and car PC ATX power supplies, the VoomPC system has 8 user selectable microcontroller driven timing modes, allowing you to choose up to 8 ignition/shutdown car pc timing schemes via a built-in shutdown controller based on the car ignition system status. Win an input voltage ranging from 6 to 24V DC, the VoomPC car PC survives tough engine cranks, a vital requirement for any car PC application.
Based on the small form factor VIA EPIA Mini-ITX platform (lowest power car PC plaform to date) and with its own smart 12V car PC power supply unit, the VoomPC is the most cost efficient car PC solution in the market.

http://www.mini-box.com/s.nl/sc.8/category.101/.f

Poslednja izmena:
pa sta se cudis ? nista novo...

Nazad
Vrh Dno