Šta je novo?

Home lab

Meni Adguard radi bez problema u LXC i na poslednjoj verziji (0.107.78).
Pre mislim da je neka akciju koju Adgaurd (ili Plex) uradi nekad triggeruje LXC da se zabode.
Probaj da staviš Adguard u VM, 99% sam siguran da će raditi bez problema.
I ja mislim da je VM overkill za adguard sto kaze @nightshadow. BTW koje ti blokliste imas stiklirane?

Kod mene je jednostavno, nisam nista spec dodavao:

Prilozi

• 1784729706048.webp
    1784729706048.webp
    18.3 KB · Pregleda: 26
ja imam vise lista izmedju ostalog HaGeZi's Pro Blocklist I zauzece rama je 166mb nikakvo zakucavanje inace u pitanju je neki dell pasivno hladjeni
Celeron J4105 🙂

Kod mene ima jedno 25 lista, glavna je HaGeZi Pro++, i još gomila njihovih pratećih tipa gambling i slično, pa neke za phishing i druge tako sitnice, i ram je tu negde oko 150-200MB i ne menja se preterano.

E sad jeste interesantno da kako probam da dodam HaGeZi TIL listu od milionče i kusur stavki, tako moj Adguard poludi i uđe u restart loop. Nisam dalje istraživao jer mi nije nešto presudno da baš ta lista bude aktivna, probao sam da podignem ram limit na 1G i to nije pomoglo tako da sam digao ruke, ali moguće da je to taj problem?

Primetio sam da je dosta ljudi instaliralo adguard preko proxmox helper script koji kreira ceo lxc.
Iskreno, nije mi jasno zasto neko to radi kada je instalacija AG one line, a lxc se pokrece kroz template kroz 4 next klika.
Eto prve stvari za probati za one koji imaju problem.

kod mene je taj lxc 2core i 1gb ram, ali radi jos neku gomilu mreznih zadataka.

Planiram da napravim homelab sa Ubiquiti opremom pa me zanima da li Tailscale ima neku konkretnu prednost u odnosnu na UniFi Teleport? Znam da je Teleport zero setup solution, međutim takođe mislim da mi je potreban Tailscale da pristupim homelabu remotely. Inicijalno sam razmišljao kako da pristupim računaru u stanu kada sam na poslu (a kada je ugašen), pa sam od Wake on LAN ideje uleteo u rabbit hole i evo... rodila se ideja za homelab-om 🙂. Nov sam u ovoj sferi, idalje istražujem, što se kaže, prikupljam informacije 🙂 (doduše imam network background tako da mi nije cela ova tema strana).

Inače plan je sledeći:

Lenovo ThinkCentre M920q (i7 preferentno, i5, zavisi šta se pojavi za cca €250)
Ubiquiti UniFi Cloud Gateway Ultra
Ubiquiti USW Lite 8 PoE
Ubiquiti UniFi U7 Lite
Neki 12 port keystone patch panel
3D printovani modularni microrack

Opcionalno: Neki UPS (preporuke dobrodošle)

Na SBB-u sam tako da moram da koristim njihov Huawei ruter (DMZ), ne mogu da ga potpuno eliminišem. Ideja je da na serveru dignem nekoliko VM-ova preko Proxmox-a (Ubuntu Server ili CentOS): prvi za Tailscale i Pi-Hole, drugi za CentOS/Ubuntu Server za vežbanje i učenje Linuxa i treći eventualno za neki monitoring stack (Prometheus, Grafana, Uptime Kuma itd.). Docker je špansko selo trenutno pa se ne bih time opterećivao inicijalno (razumem koncept samo nikada nisam imao on hands experience). Takođe imam ideju da hostujem par Telegram botova za lične potrebe i kasnije jedan dedicated VM za IoT (Home Assist), ali o tom potom. NAS, movie/music library mi nije u planu.

Svaki savet je dobrodošao 🙂 Za početak naručujem network tooklit sa Amazona i rolnu CAT6 kablova da se zezam sa tim, pa krećem sa kupovinom mrežne opreme.
za učenje Linuxa, nabavi neki dreš laptop pored svega ovoga i butni neki linux na njega. pokušaj da ga koristiš što više kao klijenta za administraciju svega ovoga. ne može baremetal instalaciju ništa da nadmaši u učenju svega ovoga

za učenje Linuxa, nabavi neki dreš laptop pored svega ovoga i butni neki linux na njega. pokušaj da ga koristiš što više kao klijenta za administraciju svega ovoga. ne može baremetal instalaciju ništa da nadmaši u učenju svega ovoga
Koja je razlika izmedju imanja dedicated Linux mašine i Linuxa na VM-u (osim očiglenih)? Svakako je planirano da na jednom VM-u imam Linux koji je samo za učenje, pa me baš zanima koja bi razlika bila ako imam dedicated laptop za to (mislim da imam neki matori laptop negde u fioci, može poslužiti).

Koja je razlika izmedju imanja dedicated Linux mašine i Linuxa na VM-u (osim očiglenih)? Svakako je planirano da na jednom VM-u imam Linux koji je samo za učenje, pa me baš zanima koja bi razlika bila ako imam dedicated laptop za to (mislim da imam neki matori laptop negde u fioci, može poslužiti).
Kad sjebeš nešto na baremetal teže je da oporaviš (tj da ponovo kreneš od nule), pa više paziš 😀 .

Mislim da ti je baremetal linux mašina (mada je Proxmox tehnički baremetal Debian 🤓) u ovom setupu apsolutno nepotrebna. Čak i ako hoćeš desktop da učiš, instaliraš u VM i kačiš se preko XRDP ili nečeg sličnog.

Kad sjebeš nešto na baremetal teže je da oporaviš (tj da ponovo kreneš od nule), pa više paziš 😀 .

Mislim da ti je baremetal linux mašina (mada je Proxmox tehnički baremetal Debian 🤓) u ovom setupu apsolutno nepotrebna. Čak i ako hoćeš desktop da učiš, instaliraš u VM i kačiš se preko XRDP ili nečeg sličnog.
Pa da, nema snapshotova da me spase 😀 Nisam planirao GUI, samo terminal.
Proxmox sam inicijalno hteo da bih podigao nekoliko VM-ova od kojih bi neki imali 24/7 uptime, inače bih furao Linux preko VM-a iz Windowsa na mojoj gaming mašini i palio/gasio po potrebi.

ne nego *****eš, i onda se pomučiš da popraviš 🙂

Pa da, nema snapshotova da me spase 😀 Nisam planirao GUI, samo terminal.
Proxmox sam inicijalno hteo da bih podigao nekoliko VM-ova od kojih bi neki imali 24/7 uptime, inače bih furao Linux preko VM-a iz Windowsa na mojoj gaming mašini i palio/gasio po potrebi.
samo se vi *****avajte al iz grešaka se najbolje uči. dok ima padobran u smislu tipa, obrišem VM i krenem od nule ili vratim snapshot nazad, ne kopa se dovoljno duboko da se shati kako stvari funkcionišu na linuxu. i mislim da zanemaruješ faktor količine vremena provedenog u radu na linuxu.

ne nego *****eš, i onda se pomučiš da popraviš 🙂

samo se vi *****avajte al iz grešaka se najbolje uči. dok ima padobran u smislu tipa, obrišem VM i krenem od nule ili vratim snapshot nazad, ne kopa se dovoljno duboko da se shati kako stvari funkcionišu na linuxu. i mislim da zanemaruješ faktor količine vremena provedenog u radu na linuxu.
Da da, jasno mi je u potpunosti šta je poenta. Najmanji je problem da se nađe neki matori laptop i instalira Linux i uradi baš tako, međutim na određenim vežbama online je cela poenta pokvariti nešto i posle ga popraviti, tako da verujem da bi mi bila patnja vratiti sve to na ispravna podešavanja a svesno radim nešto što će destabilizovati sistem.

Ako ništa drugo, još jedan uređaj na stolu - što da ne 😀

Ili još bolje i jednostavnije ubaciti još jedan ssd u glavni komp. Tako sam ja počeo sa Linux-om. Prvo sam skršio particije sa dual/triple boot, grub-om i različitim verzijama linux-a, i onda sam vremenom skontao da je najsigurnije instalirati svaki sistem na poseban drive namenski i prilikom paljenja F9 i biranje diska za boot 😁.

Naravno to je bilo u početku, sad imam nekoliko headless mašina na kojima radi linux 24/7, ali multiboot na istoj mašini nekada može biti jako koristan za testiranje performasi različitih servisa i aplikacija na istoj hardverskih konfiguraciji, recimo MySql radi osetno brže na linux-u, a zbog velikog overhed-a na windows server sistemima(iako bi oni trebali da su oslobođeni nepotrebnih gluposti i light verzija ekvivalentnog desktop windowsa) na Xeon mašinama nikada nisam mogao dobiti maximum deklarisani clock/turbo boost, jer je ub win uvek nekoliko jezgara pod opterećenjem od samih win bloat gluposti u pozadini.

Svakako samo napred, linux je way to go!

Ili još bolje i jednostavnije ubaciti još jedan ssd u glavni komp. Tako sam ja počeo sa Linux-om. Prvo sam skršio particije sa dual/triple boot, grub-om i različitim verzijama linux-a, i onda sam vremenom skontao da je najsigurnije instalirati svaki sistem na poseban drive namenski i prilikom paljenja F9 i biranje diska za boot 😁.
Ako mi veruješ ovako sam ja slupao sistem na glavnoj mašini kad sam pravio dual boot još kao klinac 😀 Nije loša ideja i dodati još jedan SSD jer su odvojeni fizički drajvovi uvek dobra ideja, mada mislim da ću iskopati ovaj prastari laptop i podići Linux na njemu, pa makar i na njegovom HDD-u, radiće svakako!

Ja sam još uvek n00b što se Linuxa tiče ali mi je u poslednje vreme sve zanimljiviji i nekako forsiram sebe da se manem GUI-a i da sve radim preko terminala. It's a long journey, ali zanimljiv svakako 🙂

Ne treba bežati od GUI-a, naprotiv.
Terminal ćeš svakako koristiti te koristiti, bez njega se ne može, linux DE(Desktop Environment /Gui) postoje sada razni, lepi, prosti, brzi...tvoj izbor, od malog do maleckog overhead-a 😉, a samo korišćenje takvog linux-a, daje komfor (koristiš web browser, koristiš mail, youtube, neke aplikacije koje koje ne postoje u Win svetu, i vremenom zaboraviš totalno na windozu....

Headless mašine(samo terminal, i to preko ssh/bez monitora, tastature i miša) kasnije ti dođu kao svakodnevnica i deo svakodnevnice/po$la , ali linux sa DE po izboru je svakako preporuka, jer dok učiš dosta ćeš googlati i raditi copy/paste terminal linija na jednoj mašini, a to je svakako lakše nego prepisivanje komandi sa telefona ili druge mašine 👍

Ne treba bežati od GUI-a, naprotiv.
Terminal ćeš svakako koristiti te koristiti, bez njega se ne može, linux DE(Desktop Environment /Gui) postoje sada razni, lepi, prosti, brzi...tvoj izbor, od malog do maleckog overhead-a 😉, a samo korišćenje takvog linux-a, daje komfor (koristiš web browser, koristiš mail, youtube, neke aplikacije koje koje ne postoje u Win svetu, i vremenom zaboraviš totalno na windozu....

Headless mašine(samo terminal, i to preko ssh/bez monitora, tastature i miša) kasnije ti dođu kao svakodnevnica i deo svakodnevnice/po$la , ali linux sa DE po izboru je svakako preporuka, jer dok učiš dosta ćeš googlati i raditi copy/paste terminal linija na jednoj mašini, a to je svakako lakše nego prepisivanje komandi sa telefona ili druge mašine 👍
E vidiš nisam o tome razmišljao, ima smisla, ne moram odmah ići u ekstrem.
Windows ću jako teško zameniti zbog gaminga ali ful mogu sebe da zamislim da furam neki Linux distro za svakodnevnicu i da zapravo bootujem Windows po potrebi umesto obrnuto. Znam da su ranije Mint i Ubuntu bili primarni daily driveri mnogima, ne znam jel se menjalo nešto u međuvremenu.

Svakako baš sam zagrejan za ovu priču, ne znam odakle se odjednom javio ovoliki entuzijazam, jer mi je ranije Linux bio baš bauk i smaračina. Valjda ide s godinama 😀

Što se homelaba tiče imam jedno pitanje: da li postoji neki drawback ako se odlučim na Ubiquiti ekosistem? Videh samo reči hvale i po svemu što sam čitao ne vidim nijednu neku manu, ali rekoh opet bolje da pitam nekoga sa više iskustva.

E vidiš nisam o tome razmišljao, ima smisla, ne moram odmah ići u ekstrem.
Windows ću jako teško zameniti zbog gaminga ali ful mogu sebe da zamislim da furam neki Linux distro za svakodnevnicu i da zapravo bootujem Windows po potrebi umesto obrnuto. Znam da su ranije Mint i Ubuntu bili primarni daily driveri mnogima, ne znam jel se menjalo nešto u međuvremenu.

Svakako baš sam zagrejan za ovu priču, ne znam odakle se odjednom javio ovoliki entuzijazam, jer mi je ranije Linux bio baš bauk i smaračina. Valjda ide s godinama 😀

Što se homelaba tiče imam jedno pitanje: da li postoji neki drawback ako se odlučim na Ubiquiti ekosistem? Videh samo reči hvale i po svemu što sam čitao ne vidim nijednu neku manu, ali rekoh opet bolje da pitam nekoga sa više iskustva.
Što se tiče linux-a kao daily driver-a...evo ti najjednostavniji primer:
Moji klinci (10 i 12) godina koriste isključivo linux, a računari im služe za gaming...(Ovaj mlađi je u nekim svojim 3d vodama i video editing-u pride...).

Ako su oni tako mali skontali da im je to bolje, to ti sve govori...

Imali su i win10 (kupio im preko svoje firme pa bilo preinstalirano), i jedan i drugi su dok su imali dual boot tražili od tate 😁 da im to uklonim jer im zauzima prostor na disku....

Verovatno će kada izađe gta VI opet tražiti ili sami već sebi napraviti dual boot ako im bude trebalo. Ovaj stariji najviše igra Minecraft, i razlike u fps su neverovatne na Debianu i Win10, pride on vrti i neki minecraft server kid sebe lokalno.

Iako sam nekih 20 godina u linux vodama, i ja sam noob, kad mi nešto zapne, zovnem klince da mi to reše u terminalu, ili čak i na poslu preko ssh...

Taj njihov izbor linuxa nije nešto što sam im ja nametnuo, deca sama videla šta im je bolje... Ovaj stariji u 6. razredu trebao da odgovara office, nisu mu u školi priznavali libre, i koristio je kući mini pc prikačen u dnevnoj sobi na tv i samo nam je rekao: "ne mogu da verujem da se vas dvoje još uvek patite sa ovim spyware-om" (hebg...ebanking, neka poslovna rešenja...itd nisu baš podržana još uvek u linux ekosistemima...)

Debian 13 ti je rock solid, Ubuntu i ostali derivati Debiana daju više komfora oko dostupnih paketa i community podrške, ali imaš namensku temu ovde na forumu pa pročitaj.

Nazad
Vrh Dno