Šta je novo?

Home Assistant

E zato u prošlom postu savetovah da pređeš na Z2M. ZHA je jednostavniji za podešavanje, ali džabe ako ne rade uređaji na njemu. HAOS je takođe jednostavan. Ja koristim HA core na RPi, koji nema addons, pa je malo teže namestiti Z2M kao odvojeni servis, ali opet ništa prekomplikovano. Shelly koristim za "bitnije" stvari kao bojler i produžni od laptopova, za te neke sitnije automatizacije bih i ja išao na tuya, s tim što bih obavezno gledao recenzije da uređaj radi u HA/Z2M i da ga nikada ne povezujem na njihov cloud.

@component Sta koristiš za upravljanje roletne?I ja planiram na četri prozora da namestim.Isto bi išao na zigbee.Jel neko pravio za dizanje trakaste zavese?Ja sam probao sa 28BYJ-48 stepper motorom,al je slab za dizanje roletne.

Roletne mi imaju turbularne motore. To su baš pravljeni za roletne. Zavisi od težine, ali meni isti diže i roletne na balkonskim vratima i izdržava već 5 godina.
Ovo je model (imaš i drugih):
TurbularMotor.png
Što se tiče automatizacije, koristim ove Zigbee module kupljene sa Aliexpressa:

E, zaboravo sam da javim da sam uspeo da namestim garažna vrata i to preko ZHA i quirks. Našao sam neki koji radi. Samo što prikazuje otvaranje vrata kao paljenje svetla. Trebalo bi da se ponaša kao virtuelni taster a ne prekidač, ali naći ću i to da podesim. Senzor prikazuje dobro da li su otvorena ili zatvorena... Idemo dalje... Hvala svima na pomoći!

da ponovim pitanje i ovde - Da li bazirate svoje setupe na Home Assistantu i RPI ili onom njihovom kitu, ili necem drugom? Sta se trenutno smatra kao najbolje resenje?

Tj za ljude upucenije u HASS , kakav vam je setup I kako se pokazao? kojiHW koristite, i koliko je pouzdan

Intel NUC je jedno od popularnijih rešenja, ja koristim neki sa celeron procesorom, ali gledam ovih dana da uzmem neki sa i5 7th gen, da lepo dignem proxmox i još par stvari na njemu pored HA..
Doduše i ovaj celeron ruku na srce radi kao sat..

da ponovim pitanje i ovde - Da li bazirate svoje setupe na Home Assistantu i RPI ili onom njihovom kitu, ili necem drugom? Sta se trenutno smatra kao najbolje resenje?

Tj za ljude upucenije u HASS , kakav vam je setup I kako se pokazao? kojiHW koristite, i koliko je pouzdan

Moj prvi setup je bio RPi4/4gb kome je dodat 2.5 ssd na usb.
HA je bio supervised pošto sam RPi koristio i za druge stvari.
Na kraju sam stavio HAOS tako da je sada samo za to.

Ostalo je na Proxmox mašini + QNAP nas

ja bih neko dedicated resenje, samo za to, rpi nisu skupi, a razmišljam se i oko ovog njihovog kita za rpi, koji valjda dodaje jos neke antene za zigbee i slično..

Zdravo,

PRVI esp8266 a na GPIO02 je zakacen relej koji pali kontaktor od kalorifera.
DRUGI esp8266 sa prikljucenim DHT22 meri temperaturu i vlaznost

Sve to povezano na HA preko EspHome, podesen Termostat i sve radi bez problema.

1. U slučaju da se DRUGI diskonektuje sa HA kod uredjaja PRVI se isključuje relej i isključuje se kalorifer. Ovo je uradjeno preko Automations i radi bez problema.
2. Ukoliko se PRVI iskljuci sa HA ili wifi a bio je aktiviran relej, relej ostaje u tom stanju te i sam kalorifer ostaje uključen stalno.

Posto je u slucaju nestanka wifi ili konekcije sa HA relej samostalan u yaml od uredjaja PRVI potrebno je uneti kod tipa:

if (wifi.disconnected) then (relay.switch.gpio02 = off)

ne znam sintaksu za yaml i kako ovo da napisem ali racunam da je krajnje jednostavno.

Probaj da pitaš neki AI. Meni se Claude najbolje pokazao od besplatnih.

Edit: Ne zezam se i ne trolujem, da znam odgovor - napisao bih, ali AI će gotovo sigurno umeti, možda uz par pokušaja i korekcija.

to mozes da napravis u dva klika u HA automations. Sve je preko UI-a, nema potreba da znas yaml.

Ne moze preko automations jer se one izvrsavaju preko HA a kad uredjaj PRVI izgubi wifi ili konekciju sa HA onda od automations nema nista, mora da ima u yaml tj u njegovoj memoriji sta da radi u toj situaciji.

Ne razumem sta si hteo da kazes. Automations GUI je samo laksi nacin da napravis yaml automatizacije. Ista je stvar.

Evo primer dole. Ovaj entity je jedan od entiteta koje provajduje ESP32. Stavis samo da triger bude kad se on promeni na unavailable.

Prilozi

• 1733410712776.png
    1733410712776.png
    101.1 KB · Pregleda: 11
Kako si savetovao sve radi kad je sve ispravno, medjutim, potencijalni problem je kad se zaglavi ruter pa Device izgubi konekciju sa HA. U tom slučaju ako je relej ostao upaljen, ostaje upaljen i kalorifer koji on pali i temperatura ide u nebesa. Tada ne pomaze Automations GUI jer se Automations podesavanja nalaze u HA a ne u samom Device, a izmedju njih ne postoji konekcija u tom slucaju i sam Device mora nekako da isključi relej/kalorifer kao sigurnosnu meru. Koliko vidim automations se izvrsava na HA a ne na Device. Stoga potrebno je napisati u yaml od Device sta da radi u slucaju gubitka wifi ili jos bolje gubitka konekcije sa HA.

Dodat yaml kod u Device PRVI.

interval:
- interval: 1min
then:
if:
condition:
not:
#wifi.connected: <---- ovo sam ostavio kao opciju za proveru da li je Device konektovan na wifi tj. u ovom slucaju nije konektovan
- api.connected:
then:
- switch.turn_off: relay

Ovaj kod sam testirao tako sto izvucem UTP kabel iz uredjaja na kojem je HA. Device PRVI na kojem je relej koji pali kalorifer ostaje bez konekcije sa HA, dakle automations ne funkcionise. Iako je postavljeno da je interval 1min relej/kalorifer se iskljuci za oko 3 minuta (ostaje jos da se vidi zasto je to tako). Kada vratim UTP kabel, sve se vraca u normalu za 40 sekundi.

Aha, sad te razumem :)
Probaj ovo(bukvalno sam pitao chatgpt :D )
esphome:
name: esp8266_relay
platform: ESP8266
board: esp01_1m

wifi:
ssid: "your_ssid"
password: "your_password"

# Enable Wi-Fi connection status tracking
on_disconnect:
then:
- switch.turn_off: relay_switch

# Optional: Reconnect settings
ap:
ssid: "Fallback_AP"
password: "fallback_password"

logger:

api:

ota:

switch:
- platform: gpio
pin: GPIO02
id: relay_switch
name: "Relay Switch"

U principu ovo je samo za prekid wifi, ali ako ima wifi ali nema konekcije sa HA serverom (recimo server se ugasio, prekinut utp kabel i sl.) onda mislim da je bolje da s eproverava konekcija sa api.connected. Prezivecu sa tih 3 minuta kasnjenja. Hvala na pomoci, moracu malo da se poigram sa tim AI u buduce :)

Zelio bi da imam mogucnost da pristupim HA sa udaljene lokacije, npr, sa telefona kad nijesam u lokalnoj mrezi.
HA je instaliran na Debian serveru u kontejneru. Na istom serveru u kontejneru sam instalirao i Tailscale i podesio na tailscale portalu, postavio Tailscale na serveru kao exit nod i na telefonu instalirao Tailscale i koristim server kao exit nod. Medjutim kad u pretrazivacu na telefonu kucam 192.168.0.1xx:8123 ne mogu da dobijem pristup. Gdje grijesim???

i ne mora da ti bude exit nod na serveru, to ti je ako zelis da izlazis na internet preko tog servera.
Za ovaj slucaj to ti ne treba

Hvala na odgovorima obojici. vise od 3 sata pokusavao da namjestim da radi sa telefona na server i nece. Na kraju u ocaju instaliram Taiscale na tablet i sve radi iz prve, pristupam i HomeAssitentu i OMV i Portaineru i Plexu. Restartujem jeb... telefon i nakon restarta proradi sve i na njemu.
Nije pitanje za ovu temu ali vidim da ste upuceni u Tailscale, ako instaliram Plex klijent na nekom uredjaju koji nece biti u mojoj mrezi dali cu aktivacijom tailscala izbjeci moranja placanja pretplate na plex za gledanje sadrzaja sa Plex servera.
I jos jedna stvar da li u mojoj postavci postoji mogucnost da tailscale iskoristim da udaljeno pristupim nekim lokalnim adresama npr 192.168.0.122, odnosno neki nacin da kad se nakacin na tailscale koji je na debijan serveru vidim bilo koju adresu tipa 192.1608.0.xxx

Za to drugo, sad sam skontao da zapravo može.
Moraš da staviš neki uređaj u mreži da ti bude exit node, onda se konektuješ sa telefona i izabereš taj uređaj kao exit node, i onda možeš da pristupiš 192.168.x.x adresama

Nazad
Vrh Dno