Šta je novo?

Hocu da nacim web design, kako i gde?

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Nemam programerskog iskustva. Da li mi mozete pomoci kako da ostvarim svoj cilj? Kapiram da su kursevi bacanje para (jesu li?). Ni sam ne znam sta sve moram da znam, verujem da se vecina sajtova pravi u HTML-u. Da li da kupim neku dobru knjigu i da je proucim od korice do korice? Preporucite mi tako nesto ako postoji. Da li mogu sa internet-a da skinem neka uputstva, manual-e, help-ove itd. na tu temu? Kako da pocnem? Ima li nade da cu to nauciti? Za koliko vremena?

Sta je Flash, da li on isto zahteva klasicno programiranje, pod cime ja podrazumevam kucanje teksta ili je to neki program koji uzmem i iz njega "klikcem" i napravim sajt?

Da li se HTML-om moze postici sve, gde su animacije, slike itd. itd. itd. ?

Svaki bolji (citaj poznatiji) program za izradu sajtova i flash animacija ima u sebi tutorijal a i na internetu mozes naci jos vise tutorijala na istu temu. Za pravljenje sajtova i flash animacija ti ne treba programersko iskustvo, vec s obzirom da si pocetnik neki user-friendly program. Po meni je Microsoft Frontpage najlaksi za koriscenje, jer je vecim delom slican Word-u, ali ja koristim Dreamweaver jer ima vise opcija. Imas i neke free programe ali su mali i komplikovani.
Sajt u flashu ce ti biti vrlo komplikovano napraviti jer zahteva puno znanja i vremena. Kao i za HTML i za flash imas brdo programa a po meni je najbolji Macromedia FlashMX koji je u paketu sa Dreamweaver-om pun pogodak.

Koliko cu biti ogranicen u mogucnostima koriscenjem Front Page-a ili Dream Weaver-a?

Kako, odnosno ODAKLE da naucim HTML ?

Front Page ne mogu nikako da nadjem da skinem (i to ima samo 2003 i nisam siguran da li je to najnovija) a Dreamweaver sam nasao verziju 8. Da li nju da skinem?

Poslednja izmena:
Nadji na net- neke tutorijale, ali ako zelis da znas bas osnove HTML-a, odnosno da znas da pravis sajtove u html-u onda nadji na netu Malu Web skolu (bas se tako zove)

Ortak koji to sve zna da radi mi je rekao da moram da ucim PHP i MySQL. Spansko selo. Rekao mi je da skinem manual-e ali ja ne vidim da mogu da se skinu vec samo da se citaju direktno sajta.

za pravljenje obicnog sajta tipa tekst i slike dovoljan ti je html, dok se php i mysql koriste za sajtove sa bazom podataka tipa kupovina preko neta, onda forumi, i sl....
sto se literature tice, mislim da ne moras da kupujes bilo kakvu knjigu nego sve sto ti treba mozes da nadjes na netu. pogledaj : http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=21264&page=3
sto se tice programa moj ti je savet da pocnes odmah sa dreamweaverom, na nekom od gore navedenih linkova ces sigurno naci knjigu koja ovaj program pokriva od a do s....
pooz.

Civil je napisao(la):
Ortak koji to sve zna da radi mi je rekao da moram da ucim PHP i MySQL. Spansko selo. Rekao mi je da skinem manual-e ali ja ne vidim da mogu da se skinu vec samo da se citaju direktno sajta.
Polako, sve u svoje vreme. Za osnove ti to nije potrebno. Znaci samo DreamWeaver za html i guraj. Kasnije probaj i flash ali za pocetak samo ovo. Taj ortak ti je to rekao da bi ti pokazao kako ti nisi sposoban za to i da se okanes toga (boji se konkurencije :D). Nemoj ga slusati i samo guraj polako. Sto vise budes radio sve ce ti biti jasnije a kad usavrsis materiju mozes i da probas ostale *******cije.

Za web dizajn treba talenat koji daleko prevazilazi obicno kuckanje, pre svega smisao za dizajn. Za oko pola godine moze onako da se nauci (priuci), pa kasnije da se vremenom nadogradi.

U principu notepad ti je najbolji za pocetak i udri po tastaturi. Nista drugo. Za flash moras mnogo vise da znas tako da to tamo posle jedno godinu dana bar iskustva kreni da probas da ucis.

Uuuuu, hvala vam mnogo, vidim da ste mi dali bas puno materijala.

Znate sta me najvise sprecava! To sto uopste nemam talenta za dizajn, barem ja mislim da nemam. Jednostavno, nemam u glavi ono sto bih mozda i mogao da napravim. Mozda se i to uci i vezba. Ohrabrite me, nikada nije kasno. :)

A stvarno hocu konacno da kompjuter pocnem da upotrebljavam u malo ozbiljnije svrhe...

Mare, smorio si me. :wall:

A kako i da li moze da se gleda sajt u fazi izgradnje, kao da sam stvarno na netu?

ZONI, baci taj tvoj link!

P.S. Sad' vidim da je covek banovan. Da li mi neko moze poslati link tog njegovog prevoda?

Poslednja izmena:
Ne trebaju ti nikakvi linkovi, sve što ti treba imaš na ovom sajtu (HTML, Flash, Dreamweaver, Java...). Mislim da bi trebalo to da potražiš u sobi aplikativnog softvera, ako to ne možeš da nađeš koristi Search na ovom sajtu (e stvarno mrzim što sam morao ovo da kažem). Nisi ti kriv sto si neobavešten jer si nov član ovog foruma, ova opaska se odnosila na neke tvoje ''savetodavce''. Kao što sam i rekao, sve već imaš na ovom sajtu i treba samo da čitaš, sve je na ''domaćem'' jeziku. Ah da, adresa http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=59746 , pa ako ti treba još nešto ti se javi.

Nisam shvatio, prvo si rekao da koristim Search a posle si mi dao link. Da li je to taj sajt o kome govoris?

Nije to sajt, već je to na ovom sajtu :wall:. Klikni pa vidi :), a za search zaboravi, to je onako uzgred.

Poslednja izmena:
Civil je napisao(la):
Znate sta me najvise sprecava! To sto uopste nemam talenta za dizajn, barem ja mislim da nemam. Jednostavno, nemam u glavi ono sto bih mozda i mogao da napravim. Mozda se i to uci i vezba. Ohrabrite me, nikada nije kasno. :)
A kako i da li moze da se gleda sajt u fazi izgradnje, kao da sam stvarno na netu?
Pa to ti je neka vrsta talenta, koju ili imas ili nemas. Neko je bolji za kreativne radove dok neko odradjuje rutinske poslove brze i kvalitetnije od drugih. To sto u 5 razredu osnovne nisi mogao da nacrtas macku a da ne lici na kravu ne znaci da ti ovo nece ici od ruke. Najlakse ti je sto vise surfuj internetom i gledaj razne sajtove i i mozda dobijes inspiraciju. ili jednostavno kopiraj od nekog sto je lakse :D.
A kako mislis da gledas sajt u fazi izgradnje? Ako si mislio dok pravis svoj sajt, onda imas u svakom programu WebPreview toga sto radis. Kliknes i vidis. Ako nisi na to mislio onda malo pojasni. Poz.

Da bi mogao da gledas sajt u fazi izgradnje treba ti web server. Tacnije, ako se sajt sastoji samo od html (bez php, asp, jsp i sl. - dinamckih delova), onda mozes samo web server. Ako ima i dinamickih delova, onda ti treba i aplikation server. Ova dva servera ti omogucavaju da gledas sajt kao da je Internet-u, iako je u lokalu, tj. tvom hdd-u. Pretpostavljam da koristis win, pa mislim da ti je najlakse da instaliras njegov sastavni deo, tj. IIS, koji je web server i aplikation server za asp. Imaju i drugi programi za istu namenu, npr. Tomcat, Apache i sl. Koje ces koristiti je stvar izbora. Mislim da bi trebalo da preskocis frontpage, i da krenes odmah da radis u dreameaveru, i ako je mozda malo tezi za rad od word-olikog frontpage.
Za pocetak napravi neki osnovni sajt, jedna, dve strane, par slicica, malo texta, koji link, pa tek onda kreni nesto ozbiljnije sa dizajnom, html i sl, a tek kasnije dodaj dinamiku u sajt (povezivanje sa bazom, logovanje i sl...). Sve ovo za pocetak mozes da uradis sa nekoliko klikova misem, bez kucanja u notepadu i sl. Kao da pravis dokument u word ili sl. samo sto ce ti biti ekstenzija html. (za pocetak naravno).
Flash je maltene nauka (ili zanat ? ) za sebe. Mozes manje vise da se opredelis za jedno sa jako malo znanja ovog drugog, jer nemaju puno dodirnih tacaka.

Pocinjem. :) Ortak radi u firmi koja se bavi prodajom multimedijalnih kurseva tako da cu od njega za dzabe dobiti kurs za Dreamweaver, HTML i za Flash a i jos neki ljudi sa foruma su mi ponudili diskove + skinuo sam vec gomilu materijala. E, da, ima i kurs za Dynamic HTML - sta je to?

Ti si drugi koji mi kaze Wordpad ali kada sam procitao neku staru temu receno je da bas i ne moze da se pravi sajt u Wordpad-u, odnosno da to kao svi pricaju da moze ali nisu mazohisti da to i rade.

Buni me to sto ima da se skine Dreamweaver 8 i Dreamweaver 2004 MX a za ovaj drugi pise da mora da se ima MAC OS a ljudi mi govore da njega skinem.

Poslednja izmena:
Molim one koji koriste DW i Flash da mi se jave na PM. Hvala!

Civil je napisao(la):
Ti si drugi koji mi kaze Wordpad ali kada sam procitao neku staru temu receno je da bas i ne moze da se pravi sajt u Wordpad-u
U Notepad-u.

Nemoj olako da odbacuješ ovaj savet. Pre svega, i kad se koristi najbolji WYSIWYG editor potrebne su manuelne korekcije ako hoćeš da sajt bude zaista dobar. kako ćeš da radiš korekcije ako ne znaš "ručno kodiranje"?

Drugo, kad se kaže "Notepad" niko ne misli bukvalno na Notepad, nego na programe koji služe manuelnom kodiranju sajtova (npr. Home Site). Takvi programi imaju milion opcija koje te oslobađaju bukvalnog manuelnog kucanja komandi, postoje klipovi za automatizovanje šablonskih akcija, ali poenta je u tome da kod ti proizvodiš, a ne mašina.

Ja sam svoj prvi sajt napravio u FrontPage Expressu i kako su godine prolazile sve više sam prelazio na "Notepad" (u stvari, koristim NoteTab) i sad radim gotovo isključivo u "Notepadu". Mislim da većina zaista ozbiljnih Web dizajnera baš tako radi.

Za početke u HTML-u, sasvim je solidan i postupan Zonijev sajt gde imaš tutorijal na srpskom.

http://home.drenik.net/znnet/mws/

Tu sam čak i ja, koji sam prilično upućen u html kodiranje, pronašao neke zanimljive tagove koje nisam ranije koristio.

SaleKG ti je dao link ka stranici na Bench-u gde uglavnom on postuje linkove ka raznim tutorijalima. Jedan od njih je vezan za CSS, koji je u današnje vreme neophodan za web dizajn.

Ali polako. Kreni od HTML-a, nauči da radiš osnovne stvaru u Photoshopu, zatim nauči CSS, a Flash ostavi za malo kasnije.
Najbitnije vezano za dizajn je da gledaš druge sajtove (dobre) i da odatle pozajmljuješ ideje za svoje sajtove. Dizajn nije samo koja boja ide sa kojom, već, što je mnogo bitnije - raspored elemenata na stranici tako da bude sajt što je moguće pregledniji.

Da ne dužim, Have a nice time learning. :D

Leleee, ne znam da li cu moci to sve. Stvarno ima mnogo. Pocecu sa tim virtuelnim kursom pa cemo da vidimo kako ce da ide. Pise da je to HTML 4, valjda je to aktuelna verzija. Uporedo cu da radim i DW.

Civil je napisao(la):
Buni me to sto ima da se skine Dreamweaver 8 i Dreamweaver 2004 MX a za ovaj drugi pise da mora da se ima MAC OS a ljudi mi govore da njega skinem.

Ima i Dreamweaver MX za PC, a ne samo za Mac.
Ima dosta da se uci, ali je prilicno logicno i povezano, tako da kad budes savladao osnove, kasnije ce dosta lakse da ide. :p

Bogami, nesto tu nije u redu, izgleda da je to ista stvar jer kada hocu da skinem MX 2004 verziju on me posalje na Macromedia oficijelni sajt i na istu stranicu gde sam skinuo verziju 8 i samo ona ima ponudjena za skidanje.

P.S. Da li mogu tutoriale koje sam skinuo sa ovog sajta a koji su u HTML formatu da pregledavam tako da klikcem a da oni budu povezani kao da sam na internet-u ili moram da ucitavam stranicu po stranicu?

Poslednja izmena:
Ako studiras, onda svrati do fakulteta i uzmi legalan softver. Sigurno imaju DW.

Na fakultetu da uzmem legalan DW ???????????????? :zgran:

Civil je napisao(la):
Na fakultetu da uzmem legalan DW ???????????????? :zgran:
Paaa sad, vidis... Mozda i nije nemoguce. Vrlo cesto se daju posebne verzije programa fakultetima i skolama...Mozda je moguce da imaju i to...
Mada... nema sanse :d

Pa dobro, uvek to radim kada mi nesto hitno treba i kada me bas interesuje. :) Samo uradim copy-paste. Nadam se da se to ne kosi sa pravilima foruma. :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno