Šta je novo?

Hocu da instaliram XP SP2 pored 98ce

NSX

Čuven
Učlanjen(a)
18.01.2002
Poena
690
Imam 4 FAT32 particije od po 30 GB i hocu da instaliram XP na zadnjoj (valjalo bi da je prebacim na NTFS). Ima li neki Boot i XP tuning sajt na Netu posto mi masina ima 128 MB RAMa(uskoro uzimam jos toliko) pa bih pogasio neke procese. Koji firewall da koristim na XPu i treba li da skidam neke zakrpe nakon SP2?! Na Win98 koristim ZA3 i ekstra mi odradjuje posao, bi li mogao on na XP?! Kako da prebacim izgled na Win2000, je li to ono switch to classic?! Proslo je pola godine otkad sam zadnji put koristio XP :D

-za bootovanje ti toplo preporucujem os2000 (shareware verzija samo izbacuje info screen)
-slobodno nastavi sa ZA3
-sto se tice zakrpa slobodno se osloni na Autopatcher, ima sve sto treba sto micro$oft sto ostali
-izgled: control panel->display->theme->classic windows

za XP "tuning" ti je najbolje da pogledas na netu Blackviper's guide to XP services. Tu to je objasnjeno koje servise iz services.msc mozes da pogasis. To sto se prebacio temu na 2000 ti ne doprinosi puno brzini. Treba da iskljucis servis Themes da bi to imalo svrhe.Poiskljucuj nepotrebne servise i videces razliku. Ja sam jednom na cistoj instalaciji XP-a uspeo da spustim na 80mb zauzeca memorije u idle stanju.
Mozes jos u control planel->system da podesis performance: da stavis adjust for best performance i da povecas virtualnu memoriju.
Poz.

Hvala pogledacu taj vodic.

Sto se tice bootovanja, XP je dovoljno instalirati nakon Win9x na odvojenu particiju i on ce u boot meniju ostaviti stavku "Microsoft Windows" -- nisu potrebni nikakvi $hareware boot manageri koje cekas po 10 sec da se skloni nag screen.
Za tweakovanje svega i svacega, X-Setup Pro 8.0.
Sto se tice servisa, u prilogu services.txt fajl (preimenovati u .reg nakon downloada). To su kljucevi koji postavljaju odredjene nepotrebne servise na disabled.
Ubacuje se u registry tako sto se dvoklikne na njega. Proverite pre toga treba li vam neki od servisa koji su iskljuceni u njemu. To je setup koji ja koristim na XPSP1 i nemam problema. Your mileage may vary.

Prilozi

• SERVICES.txt
    2.3 KB · Pregleda: 68
audiofreak je napisao(la):
Sto se tice bootovanja, XP je dovoljno instalirati nakon Win9x na odvojenu particiju i on ce u boot meniju ostaviti stavku "Microsoft Windows" --

Cek cek oce li mi nakon toga automatski startovati XP i ostavljati opciju da izaberem 98cu ili obrnuto?!

NSX je napisao(la):
Cek cek oce li mi nakon toga automatski startovati XP i ostavljati opciju da izaberem 98cu ili obrnuto?!

Imaces opciju izbora OS, jer ti nece nista promeniti u boot info.
Samo ce ti poiskljucivati servise koji ti uglavnom ne trebaju za svakodnevni rad...

pa pokreni instalaciju normalno sa cd-a i pitace te da lli zelis upgrade(recomanded) ili new install(advanced)

jel ti to treba?

u 98ci ti nista nece pipnuti, samo ce u fajlu bootlog.ini ubaciti da biras izmedju win98 i winxp i dace ti 30sec da odaberes. ako ne odaberes, automatski podize xp.
ja radim tako i na fat32 sam i u xp-u. nema razlike.
jedino sam promenio u bootlog-u sa 30 na 5 sekundi i promenio nazive. cista sminka.

Ja isto imam dual boot 98/xp i od silnih reinstalacija sam zakljucio jednu vaznu stvar,kada instaliras dualboot izmedju ova dva sistema napravi obe particije primarnim.Zasto,kada zelis iz nekog razloga da obrises sistem(ili da reinstaliras)mozes formatirati particiju bez bojazni da ce to uticati na drugi sistem.A ako napravis 98 na primarnoj a xp na extended particiji xp ce pri instalaciju neke svoje fajlove staviti na primarnu part. (ntldr,boot.ini...)i oznaciti
particiju kao njegovu boot particiju i kad probas da obrises 98 ,odose oba u q.
Licno meni je ovo olaksalo zivot dosta.
A za bootovanje se slazem sa gore pomenutim nacinom ,win ce sam napraviti potrebno...

audiofreak je napisao(la):
...Sto se tice servisa, u prilogu services.txt fajl (preimenovati u .reg nakon downloada)...
Za one koji ne znaju kako da ovo urade slediti uputstvo:
- Kliknuti na preuzeti fajl Services.txt da se otvori u Notepad-u
- Zatim u Notepadu kliknuti na File pa na opciju Save as...
- U ponuđenom meniju za naziv fajla otkucati Services.reg i kliknuti na dugme Save

Ako ste sve uradili kao što je opisano preuzeti fajl će promeniti ekstenziju iz .txt u .reg :wave:

Stvorenje je napisao(la):
Za one koji ne znaju kako da ovo urade slediti uputstvo:
- Kliknuti na preuzeti fajl Services.txt da se otvori u Notepad-u
- Zatim u Notepadu kliknuti na File pa na opciju Save as...
- U ponuđenom meniju za naziv fajla otkucati Services.reg i kliknuti na dugme Save

Ako ste sve uradili kao što je opisano preuzeti fajl će promeniti ekstenziju iz .txt u .reg :wave:

A moze i command -> ren services.txt services.reg

ili ako je sam fajl ren *.txt *.reg :D

Vrh Dno