Šta je novo?

Hmm? 5000BE or E2200

jonesba

Slavan
Učlanjen(a)
01.01.2007
Poena
320
Dakle lomim se izmedju ove dve solucije...Cene su im iste i generalno svejedno mi je dal je to Intel ili AMD(ne volim ni jedne ni druge:-devil-:)

E sad posto bih odma i menjao kuler znaci da ne igra tj da nije plus to sto E2200 dolazi sa BOX hladjenjem jer sam planirao da uzmem nesto necujno a da solidno hladi...(voleo bih savet za kuler za procesor al da je neki low profile tj da nije onaj Tower fazon)

ZNaci sa kojim procesorom dobijam vise tj koji je bolji najjednostvnije...Vise od 6000din ja ne dajem za procesor!!!dakle nikakvi procesori od 100e samo izmedju ova dva...

E onda bih molio i preporuku za maticnu koja ce najbolje da isprati jedan od ova dva procesora...

I na kraju memorija...(skontao sam da je najveci krivac na mojo prosloj konfi bio upravo losiji RAM tj bio je onaj Transcend najjeftiniji)

Za memorije ne bih stedeo ovog puta i zanima me generalno neka dobra 800mhz DDR2...znaci okvirno oko 60-65e za kit(mada ako ima i jeftinije nije frka)

gledajuci i cenu ploce tezak izbor i ja se lomim , ako ides na amd proci ses jeftinije i to duplo sa plocom biostar 560a2+ ili t690g ili 770A2+ ili 780G sve jedno koja i taj be idu na 3,2ghz i daju malo bolje rezultate nego 6550 na defoltu pa ti vidi , ako uzmes amd nemoras da juris skup ram jer klokujes samo menjanjem mnozioca na procesoru....

Ako ide na Intel dovoljno mu je da uzme 2160 ili 2180 ako će već da se bavi klokovanjem.

Kakav dorucak, kakve vi gluposti pricate?!
Ja imam kuci 5000+be na 3ghz, imam na poslu 2180 na p35, koji drzim na 2.5.
Ne postoji ni jedna primena gde mogu da kazem da je ovaj 2180 bolji... box kuler mu je odvratan, pa se proc zagreje preko 60c, znaci i za to mu ne gine bolje hladjenje ako bi isao preko ovih 2.5, a verovatno i bolja ploca (msi p35).
Znaci za poslovnu primenu, programiranje i pogotovo gledanje filmova nema nikakve prednosti niti price o dorucku. Za igre, takodje, ni jedan ni drugi ne verujem da bi bili usko grlo za neku medium graficku, pa opet nema nikakve razlike. Dakle uzmi amd, jeftinije ces proci, a isto ce te sluziti. Pogotovo sto ako uzmes BE ne moras da razmisljas o memoriji, tj obicna ddr2 na 800 ce ti raditi posao, a imas 3ghz, kazu ljudi i 3.2 fakticki na defaultu. Mozes se povesti mojim primerom, pa uzeti i integrisanu grafiku, na dobroj ploci, za manje para nego sto bi bi pukao za jeftinu intel plocu.

DA bash gledam...Realno dobra intel ploca kosta minimum 75e i to ono nja...E sad ako je stvarno takva situacija sa 5000BE i da je stvarno isti ako ne i bolji od intela ici cu na njega...

Realno ja bi uzimao jaci procesor eto samo zato da nemam usko grlo(ko sto imam sad na ovoj konfi)...Znaci primecujem da ne izvlaci Venice maximum iz ove 1950GT

E sad ploca...Ako uzmem 5000BE najnormalniji izbor bi mi bila TA 780G jer pored integrisane grafike tu je i trenutno najbolji chipset za AMD(stvarno slaba ponuda dobrih chipsetova)

Znaci onda bilo koja 2gb ddr2 na 800mhz....Da li ima neke preporuke u smislu sta da izbegavam i tako dalje...

Zanima me i jedno josh sta sa kulerom za PROCESOR...Ne razumem se ali bih voleo da uzmem nesto kvalitetno...Od tih niskih(ttj ne Tower) kuler imaju neki Thermaltake Golden i Blue orb...E sad valja li to cemu????

Kakav dorucak, kakve vi gluposti pricate?!

Da ti ja odgovorim pošto onaj koga si prozvao sigurno neće:
To pričaju ljudi koji nisu u životu videli AM2 mašinu, juče su kupili nešto što su pročitali u SK i sada su oni najpametniji i dele savete. To ti je "šiti dalje" fazon. Mi znamo sve, mi smo najbolji al' vi ostali ste mnogo glupi a mnogo vas više ima... ,)
AM2 je sasvim konkurentan, za igre nema bolje, a ko hoće neka kupuje Celerončiće... ;)

DA bash gledam...Realno dobra intel ploca kosta minimum 75e i to ono nja...E sad ako je stvarno takva situacija sa 5000BE i da je stvarno isti ako ne i bolji od intela ici cu na njega...

Realno ja bi uzimao jaci procesor eto samo zato da nemam usko grlo(ko sto imam sad na ovoj konfi)...Znaci primecujem da ne izvlaci Venice maximum iz ove 1950GT

E sad ploca...Ako uzmem 5000BE najnormalniji izbor bi mi bila TA 780G jer pored integrisane grafike tu je i trenutno najbolji chipset za AMD(stvarno slaba ponuda dobrih chipsetova)

Znaci onda bilo koja 2gb ddr2 na 800mhz....Da li ima neke preporuke u smislu sta da izbegavam i tako dalje...

Zanima me i jedno josh sta sa kulerom za PROCESOR...Ne razumem se ali bih voleo da uzmem nesto kvalitetno...Od tih niskih(ttj ne Tower) kuler imaju neki Thermaltake Golden i Blue orb...E sad valja li to cemu????

Jel ti misliš da OC-uješ taj AMD?
Ili ti je bitna tišina?
Ili i jedno i drugo?

...ako uzmes amd nemoras da juris skup ram jer klokujes samo menjanjem mnozioca na procesoru....

Ti si nešto pobrkao, baš AMD voli dobar RAM dok je kod Intela to (mnogo) manje bitno...

Poslednja izmena:
DA bice OC ali ja mislim do tih 3.0ghz za koji kazu da se dolazi bez problema...Pa ono tisina ako je moguce tj makar da ne dolazi buka od CPU...Sve ce to ici u CM 690 i sem default hladjenja u njemu i hladjenja za CPU nece biti drugog(naravno bice tu i grafa ali otom potom cekacu 4xxx seriju iz AMD)

E molim te reci mi koji ram i koji kuler(za kulere sam stvarno noob a bogami i za ram)

Superstar, ako fsb stoji na 200, a dizes mnozioca... nema smisla uzimati memoriju koja ide preko 200... imho...

jones, a sta imas protiv tower kulera? ovaj hyper tx2 je jeftin, ova ploca ga uspesno utisa (Stara nije htela jer je 3pin...), tako da ja kad sppustim mnozioca na 5x (pri 1.1v), meni se kuler glat iskljuci (jedino nece power managementa nego treba koristiti cpuid za cool and quiet). Kad se nesto radi, onda sam na 15x mnoziocu, tako da i tisina i performanse su tu |)

Superstar, ako fsb stoji na 200, a dizes mnozioca... nema smisla uzimati memoriju koja ide preko 200... imho...

Naravno, savršeno te razumem ali to nije OC tj. ono što je meni OC. :d
Ja sam uvek za max FSB i DDR pa tek onda multi... :D

DA bice OC a...

E molim te reci mi koji ram i koji kuler(za kulere sam stvarno noob a bogami i za ram)

Ako ideš na 2x 2Gb onda Trancend 2x 2Gb (~55€)
A ako ideš na 2x 1Gb onda OCZ Platinium + OCZ Vanquisher, zajedno ~50€ u jednoj poznatoj firmi... :)

Poslednja izmena:
Pa nemam nista protiv Tower kulera ali samo neznam da mogu da stanu u CM 690(generalno ne volim skuceno)

I ja gledam da su bash jeftini ti CoolerMaster-i i bilo bi dobro da ukombinujem jedan CoolerM sa kucistem tako da cu ozbiljno razmisliti...

E vidish znaci samo mu oborim mnozioc i dobijem tisinu i hladovinu...nije lose

Hmmm OCZ bi mi vise prijao(valjda nemam pojma) 4gb mi stvarno ne treba bilo bi lepo ali ono generalno mi ne treba...

A OCZ Vanquisher je KULER....:) ja gledam sta sad 2*1gb pa plus josh nesto...E to je dobra cena idem da vidim u toj poznatoj firmi :)

3x1gb je optimalna kupovina winxp ga vidi a i malo se oseti u igricama

Za ram videcemo...E sad sta videh u oglasima ovde na benchu...Biostar 965TP i E6600 za 110e

Koja je prica sa time da li to vredi tih para ili da ipak idem na nov 5000 BE i TA 780G....Gledao sam neke testove 6600 vs 5000 i ja mislim da je 5000 bolji u memory testovima tako nesto(stvarno sam neuk u ovom delu)

Koliko je dobar taj C2D E6600 i kakav je naspram recimo propisno klokovanog AMD X2 5000+ BE

E6600 je brooka (kad se OC-uje). ;)

E tek mi je sad dilema...Cak je i ova 965 Biostarka iz T serije i ne tako losa ploca(Intelu zavidim na zilion chipsetova dok za AMD imash da birash 2-3 i to je to)

Znaci C2D E6600 + Biostat 965PT = 8800din (polovno ali u garanciji)

ili AMD X2 5000BE + Biostar TA780G = 10300din (novo,garancija) plus moram obavezno uzeti kuler sto je josh 1500din i na kraju = 12000din

C2D moram uzeti graficku odma

AMD graficka je tu integrisana i novo je

Plesase help

Šta je bitno kod C2D za igre:
1) što veći OC
2) Što veći cache CPU-a

Šta je bitno kod X2 za igre:
1) što veći OC
2) što veći OC memorije
3) što veći cahe CPU-a

C2D: Računaj da ćeš i taj (overklokovan) C2D morati dobro da ohladiš ako hoćeš kakvu takvu tišinu, memorija ti je apsolutno nebitna, ploča ne prima nove E8x00...

X2: CPU ide na 3.2 sa solidnim hlađenjem ali nema 2x 1Mb cahe nego 2x 512Kb, mATX ploča, moraš da pazš koju memaru da kupiš (za OC) mada je danas dosta dobar izbor da ne kažem extra kakav je bio do samo pre nove godine... opet treba kakav takav valjan cooler...

JA bi u ovoj dilemi, za sebe, izabrao C2D, kupio neki polovan 7600GS DDR3 ili slično i verujem da bi ti to predložilo još 90% forumaša koji se solidno razumeju u HW...

Poslednja izmena:
Šta je bitno kod C2D za igre:

2) Što veći cache CPU-a

Sve ekspert do eksperta........cahche je bitan samo kod ucitavanja igre, u samoj igri je skoro nebitan
A kad govorimo o brzini procesora, da li su eksperti koji ovde brane amd mozda nekad otpakivali rarovan fajl..........ili slucajno pustili super pi na jednoj i drugoj masini.....siguran sam da nisu.....ili nedaj boze nesto renderovali.

Sve ekspert do eksperta........cahche je bitan samo kod ucitavanja igre, u samoj igri je skoro nebitan
A kad govorimo o brzini procesora, da li su eksperti koji ovde brane amd mozda nekad otpakivali rarovan fajl..........ili slucajno pustili super pi na jednoj i drugoj masini.....siguran sam da nisu.....ili nedaj boze nesto renderovali.

:D:D:D

Korist od pushtanja SPi-a je? Istina je da brze ide otpakivanje rar-a ali o5 koliko chesto otpakujem rar? I da render, to je ok ali mislim da jonesba nije spominjao da ce mashnu koristiti za render.

I da C2D procesori su zavisni od cache-a, mnogo vishe nego AMD procesori.

:wave:

Ja pustam spi svaki put kad ustanem, neko ujutru pije kafu a ja pusatam spi.

I kad sledeci put budete nesto raspakivali javite koliko vam je zauzece cpu...

Poslednja izmena:
Ako je pitanje da li ce mu i jedan i drugi procesor odraditi posao - odgovor je da hoce.......samo ce mu e2200 veliku vecinu posla odratiti brze nego amd, za iste pare. Znam da se to nekima ne svidja i ja sam do skora bio fan amd-a, ali realnost je sada drugacija.

Pa iskenro ja ne porichem da je Intel brzi, ali jei skuplji. Evo super kombinacije za AMD, Biostar NF520-A2 SE (3000din) + X2 4000+ (3500-4000din) + 2x1Gb PQI DDR800 (2400din). Klokne se procesor na 2.7 i eto super mashinice za male pare. Za intela bi ipak trebalo odvojiti vishe novca.

Poslednja izmena:
Gledajuci cene u Euro**** imam dva izbora za isti kesh...5000BE i E2220(ipak je jaci model nego E2200)

Sad ne znam koliko je pametno davati kesh i za jedan i za drugi...E sad sta ja radim na kompu...

PA ovako...Rendering i rarovanje ne radim a i da radim nije mi bitno dal ce mi nesto otpakovati za sat vremena ili pola sata tako da...JA sam zelim CPU koji mi nece biti usko grlo tj da ne gusi grafu...

Maximum jacina grafe do koje bi ja isao je 9600GT i to ono ihahaj a rezolucije u kojoj se igram jeste 1280*1024...

Ako me shvatate nije meni tesko ni dati 150e za procesor ali ako mi moje zadatke moze obaviti i neki od 70e sto bi davao duplo vise...Sigurno mi 4ghz i 6mb kesha ne treba za pisanje po Benchmarku ili gledanje Voyager-a(po ne znam koji put)

Znaci ono kompromis...CPu da nije neki olos koji je samo za kancelariju ali isto tako i da nije gutacica koja zahteva jace napajanje,hladjenje friziderom i vrhunsku memoriju i plocu...

ZNaci procesor koji ce:
1.Stabilan i da ne zahteva previse mozganja oko kloka(one vase Voltaze itd)
2.Da ne gusi grafu tipa 9600GT(a nije lose ostaviti i lufta za buduce grafe)
3.Da imam osecaj da nisam bacio pare(bolje razliku od 80e u procesoru da dam za bolju plocu i memoriju)(pod bojom plocom mislim stabilniju,sa dosta sata prikljucaka,JEDNIM pciex X16 slotom(da ne bi imao lude ideje za SLI),i generalno da podnozje ima malcice duzi zivotni vek)

Pa pazi, ja tebe razumem.
Ti radiš na zapakivanju i raspakivanju arhiva u nekoj firmi. I to siključivo u RAR-u. Za UHA predpostavljam da nikad nisi ni čuo?
Ili praviš neki crack za SPi pa te interesuju svi mogući checksum-i. To je dug posao pa je važno imati Intel CPU. :p
Ti ne igraš igre uopšte, ti radiš rendering. To rade svi odrasli ili ti 75% svetske populacije.
Mi smo ovde napaljeni klinci koji igraju igre na AMD-ovima koje su nam roditelji kupili da bi što više uštedeli kad su nam kupovali kompjuter pa zato nam nisu kupili Intel a ti znaš znanje. :)
Bitno je da imaš mašinu koja tj. za koju misliš da je bolja u operacijama koje se koriste tj. prosečan korisnik koristi 1x-10x u 6meseci na 5, 50 ili 500 sekundi.
To je jako bitno jer kad te neko pita koji CPU imaš ti ćeš mu reći Intel.
Imati Intel danas je u trendu kao nekada imatu PentiJum 4 ili za neke danas PentiJum 5 ili ne daj bože Šestijum! ,)
...
E da, nije mi jasno kako neki zreo čovek može da bude "fan", da nisi možda i navijač CZ ili PFC-a? :D
Ili si možda nekada navijao za Zvezdu kada je bila šampion evrope a sada za Partizan jer je realno bolji? :D
:S:

Ovo nisam znao... :D
A zashto je onda Celeron E1200 ( 800 FSB / 512 cache / core arhitektura ) toliko sporiji od punokrvnog Conroe-a ( 4 MB cache ) ?? U nekim igrama i do 40 % ??
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/celeron-e1200.html

table2.png

A shto se matichne i procesora tiche mozesh da uzmesh taj Biostar 965PT + E6600 i mislim da cesh bez problema doci do 3.2-3.4 GHz... Jeste da plocha bash nije hwalena na ovom forumu ali sa FSB 1066 procesorima se slaze odlichno... Jedino ima problema sa FSB 800 MHz procesorima ali ja sam je nekako naterao da radi kako ja hocu... Dobro nije bash skroz kako hocu ali tu je... Hteo sam 375 x 8 ali nece da slusha kad se spusti mnozilac...

@ jonesba:
choveche kako te vishe ne mrzi da menjash HW ? :S:

Shto se tiche memorije mozesh da uzmesh Kingmax 800 MHz... 1 GB koshta oko 1600 dinara i ima je u telix-u.... Solidno se klokuje ( 1066 CL5 2.1 V ), iskustva pogledaj na podforumu "memorije"

Poslednja izmena:
Gledajuci cene u Euro**** imam dva izbora za isti kesh...5000BE i E2220(ipak je jaci model nego E2200)

Sad ne znam koliko je pametno davati kesh i za jedan i za drugi...E sad sta ja radim na kompu...

PA ovako...Rendering i rarovanje ne radim a i da radim nije mi bitno dal ce mi nesto otpakovati za sat vremena ili pola sata tako da...JA sam zelim CPU koji mi nece biti usko grlo tj da ne gusi grafu...

Maximum jacina grafe do koje bi ja isao je 9600GT i to ono ihahaj a rezolucije u kojoj se igram jeste 1280*1024...

Ako me shvatate nije meni tesko ni dati 150e za procesor ali ako mi moje zadatke moze obaviti i neki od 70e sto bi davao duplo vise...Sigurno mi 4ghz i 6mb kesha ne treba za pisanje po Benchmarku ili gledanje Voyager-a(po ne znam koji put)

Znaci ono kompromis...CPu da nije neki olos koji je samo za kancelariju ali isto tako i da nije gutacica koja zahteva jace napajanje,hladjenje friziderom i vrhunsku memoriju i plocu...

ZNaci procesor koji ce:
1.Stabilan i da ne zahteva previse mozganja oko kloka(one vase Voltaze itd)
2.Da ne gusi grafu tipa 9600GT(a nije lose ostaviti i lufta za buduce grafe)
3.Da imam osecaj da nisam bacio pare(bolje razliku od 80e u procesoru da dam za bolju plocu i memoriju)(pod bojom plocom mislim stabilniju,sa dosta sata prikljucaka,JEDNIM pciex X16 slotom(da ne bi imao lude ideje za SLI),i generalno da podnozje ima malcice duzi zivotni vek)

Vidi ovako:
Ako nisi baš totalni duduk i operisan od OC-a, tebi je najbitnije da uzmeš CPU koji ima dobro jezgro (core).
Trenutno je najbolje za:
AM2 - Brisbane G2
S775 - ili polovan E6xx0 ili nov 8x00

Znači uzmi što jeftinij CPU sa najboljim mogućim jezgrom i što bolju (skuplju) ploču ili neku osrednju (po ceni) za koju već znaš da je proverena /za OC mogućnosti).

Što se mozganja oko OC-a tiče dovoljno ti je da pogledaš razna podešavanja usera ovde sa našeg foruma i znaćeš šta da očekuješ i kako da šta podesiš.

Ni jedan "dual core" preko 2.5Ghz ne može da "guši grafiku".
Grafika uvek pruža svoj maximum, pitanje je da li i CPU to radi.
Danas je velika većina igara optimizovana sa "single core" tj. nije optimizovana za "dual core".
Iz toga proiziliazi da je CPU Cache i dalje bitan a ne znači da neće biti i u budućnosti samo će imati malo manje uticaja kada svaka igra bude koristila više jezgra.

Ili "lovi" neki polovan Intel ali ne ove bogalje što se prodaju na sve strane, ili kupi novo AM2 Brisbane G2 + neku dobru ploču (TF560, TF780, TF770), model ne mogu da ti preporučimm dobro razmisli hoćeš li na toj ploči prelaziti na Phenom-a recimo ili ako uzimaš Intel na Wolfdale, koliko ti ATA priključaka treba, kakvo je hađenje na njoj ako ti je bitna tišina...

Vrh Dno