Šta je novo?

Hladnjaci za memoriju

srdjan_r

Čuven
Učlanjen(a)
16.07.2003
Poena
620
Zna li neko gde mogu da nabavim hladnjanke za memoriju. Imam Radeon 8500 64MB.

pa napravi ih sam :) od nekog kulera sa graficke :D
tako sam ja uradio, samo preseces kuler na cetvrtine i dobijes taman kulere za chipove, ja sam ih iskoristio na grafickoj i rade savrseno.
A ako hoces da ih koristis na ram modulima verovatno bi morao i krilca da im skreses, mada sa tim se nisam bavio, mada za to mozes i obicnu bakarnu plocicu da koristis kao spreder

A cime da ih pricvrstim?

Pricvrsti ih super lepkom, naravno samo ako ti kartica nije pod garancijom. Dovoljno je samo par kapljica lepka na coskovima cipova, drzace.

Cemu korist od superlepka izmedju chipa i tela hladnjaka, ukoliko taj superlepak nije termoprovodljiv (a na mestima gde nema superlepka izmedju stoji vazduh kao izolator) ?

silverglider je napisao(la):
(a na mestima gde nema superlepka izmedju stoji vazduh kao izolator) ?
Ne nego termalna pasta. Mislio sam da se to podrazumeva.

OK, tako je vec malo bolje (cim je covek pitao cime uopste da pricvrsti, slobodno opsirnije).
Mada, bilo je vec na forumu ovde price gde moze u BG da se kupi onaj dvokomponentni termoprovodni lepak, koji proizvodjaci i inace koriste da bi zalepili kuler za vga chip ili memoriju ili cipset.
Ako se ne varam, takav lepak (dva sprica) bi trebao da dolazi i u pakovanju sa zalmanovim pasivnim kulerima za chipset i slicno (takav kuler je trebao da kosta 5-8€), a valjda moze da se iscacka i od ljudi koji su uzeli valjda takav kuler, pa nisu sve potrosili (a ne bi trebalo).

Da mislim da sam video taj post ranije, potrazicu ga.
Hvala na idejama.

Ako se ne varam, takav lepak (dva sprica) bi trebao da dolazi i u pakovanju sa zalmanovim pasivnim kulerima za chipset i slicno (takav kuler je trebao da kosta 5-8€)
Da ne znas mozda gde tako nesto ima da se kupi?

Bilo u TNT-u nekada, ali samo u veleprodaji.
Bilisu strasno jeftini nesto izmedju 5 i 7 evra.
Bio sam glup pa ih nisam tada kupio :(

Pa ajde ako nadjes javi, sigurno ce biti interesenata, pa cemo kupiti na veliko.

Tesko, skoro nikad ne rade za kes, samo racun :cuss:
Nece ni kuler da ti prodaju.

Prenecu vam sta mi je rekao covek koji se razume u sve ovde pomenute stvari (svojevremeno je studirao "aero-kosmonautiku" ili tako nesto ... konstrukcija aviona u svakom slucaju):

Kada je video moje memoriske cipove na ATi 9500, rekao je: da je proizvodjac ovih cipova imao potrebe za hladjenjem istih, napravio bi jednu stranu tj. gornju od metala a ne bi ceo cip zatvorio u neku vrstu plastike, koja je ocito izuzetno lose termoprovodljivosti - sto znaci i nije namenjena da radi pod velikim termickim opterecenjem.
OK, kazem mu ja, ali ja bih ipak da ih hladim koliko-toliko, pa cu da im stavim termo pastu a na coskovima super-lepak da ih drzi.
Na ovo mi on odgovori: sta ce ti termo pasta. To sluzi da prenese toplotu kod jakih izvora toplote, ovo nije jak izvor, ovo je NULA u odnosu na pravu namenu termalne paste. Dovoljan ti je tanak sloj super-lepka za to po celoj povrsini cipa (kazem Tanak), jer je on potpuno provodljiv koliko i samo telo ovog cipa. Tu termo-pasta nista ne znaci.

Da potvrdim ovu pricu, na Guru3D je bio test Hercules Proph.9700Pro i kada su odlepili hladnjake za memoriju (da bi videli koji su cipovi i od koliko ns.), videli su da je za spoj cipa i hladnjaka iskoriscen super-lepak.
Ili su bar pretpostavili na onovu izgleda da je upotrebljen super-lepak.

Znaci: ja se u ovo ne razumem (nisam skolovan za termodinamiku ili fizicku hemiju) ali vam prenosim sta sam cuo i procitao.

Slazem se sa maxerom.
Ne znam na koliko ti radi memorija kad je overclockujes bez coolera ali nisam siguran da ces nesto dobiti od cele konstrukcije osim sto ces izgledati kao pravi zaludjenik za kompjutere (sto vecina nas jeste :) ) Ako vec budzis nakalemi neki CPU cooler na GPU pa nam javi rezultate. Mislim da ces tako imati bolji rezultat.

Mislim da ta "vrsta plastike" u koju se 'oblace' cipovi nije ona najobicnije koju moze da ti uradi svaki plasticar iz Stare Pazove. Radi se o posebnoj vrsti, tako da ne bih ofrlje ocenjivao da je totalno lose termoprovodljivosti. Svaka cast coveku na znanju i misljenju, ali onako za osecaj "pod prstom" ne bih rekao da je full analiza. Ako se secate pre par godina je bio zemljotres na Tajvanu i srusile su se dve tamosnje fabrike koje su radile tu plastiku, a treca je bila ostecena. Cene memorije su bile otisle nebu pod oblake. Da je to bila neka obicna plastika, verujem da su mogli da je nadju bilo gde drugde.

Pa da je lose provodljivosti ne bi cipovi bili onako vreli.

... Ako se secate pre par godina je bio zemljotres na Tajvanu i srusile su se dve tamosnje fabrike koje su radile tu plastiku, a treca je bila ostecena. Cene memorije su bile otisle nebu pod oblake. Da je to bila neka obicna plastika, verujem da su mogli da je nadju bilo gde drugde.

Ja se secam da je receno da su u pitanju "fabrike za proizvodnju memorija" a ne delova za memorije. U svakom slucaju moguce je da se sve to odjednom proizvodi u istom fabrickom krugu.

Ono sto nisam naveo je poredjenje koje mi je on pokazao: dao mi je da pogledam tranzistor koji na sebi ima jednu stranu od metala i njome se vezuje-srafi za alum.hladnjak. Takav tranzistor postoji i u mom audio pojacalu i vezan je (tj. 2 komada za dva kanala) za ogroman hladnjak (izmedju njih je bela pasta, malo istisnuta po ivicama).
Telo tog tranzistora je bar na oko slicno ovom za memoriski cipove.
Unutrasnjost tog tranzistora je takve konstrukcije da se sva proizvedena toplota prenese na taj metalni deo a plasticni ostatak je tu da zastiti unutrasnjost a ne da odvodi temperaturu. Inace doticna plastika ili kako je vec on nju nazvao (ne secam se) je proizvedena iskljucivo kao jeftin elektro-ne provodljiv materijal, odgovarajuce termo stabilnosti.

On je hteo da kaze da su ovi memoriski cipovi predvidjeni da rade na odredjenim temperaturama. Ako se one drasticno povecaju, materijal u koji su zatvorene komponente nije u stanju da brzo odvodi toplotu iz sredine ka periferiji (jer po defaultu za to nije namenjen) pa samim tim i nema neke velike veze dali ces ti staviti termo pastu izmedju cipa i hladnjaka. Zbog takve konstrukcije u unutrasnjosti cipa ce brzo doci do toplotnog prezasicenja i elementi ce promeniti svoje radne karakteristike.
Znaci pregrevanje ce pre izazvati otkaz komponente, nego sto ce nalepljeni hladnjak uspeti da ohladi cip.

Naravno memorija je mogla biti napravljena drugacije ali bi to i kostalo vise ...

Taj moj prijatelj je sve ovo objasnjavao malo detaljnije i sa mnogo vise strucnih pojmova i sl. ali posto nisam iz te branse, nisam to ni pamtio jedino mi je bilo vazno da znam hoce li nesto pomoci hladjenje pomocu nalepljenih pasivnih hladnjaka.
Odgovor je: verovatno hoce ali ne mnogo. Kolko iznosi to "ne mnogo" je kljucno pitanje ali dodatno hladjenje sigurno ne moze da steti.

Da napomenem da bi Aktivno hladjenje (materijom koja ima nizu temperatutu od izvora toplotnog zracenja, napr. vodeno ili freon hladjenje) imalo u konkretnom slucaju mnogo - mnogo bolji efekat od obicnih disipatora toplote. Da je memorija uradjenja kao "tranzistori snage", odlicno bi zavrsio posao i pasivni hladnjak ali ovako, njegovo dejstvo je prilicno malo.

MarkoS je napisao(la):
Pa da je lose provodljivosti ne bi cipovi bili onako vreli.

Na mom ATi 9500 cipovi nisu vreli cak ni sa 3.4V radnog napona. Jesu topli-ili-osetno topli ali nikako vruci.

Ima na netu testova ThermanTake kulera za DIMM-ove - pasivnih i aktivnih i neke razlike se nisu pokazale.

Mada, bilo je vec na forumu ovde price gde moze u BG da se kupi onaj dvokomponentni termoprovodni lepak, koji proizvodjaci i inace koriste da bi zalepili kuler za vga chip ili memoriju ili cipset.
Ja sam taj sto je postavio pitanje o lepku. Nigdeu Beogradu nisam mogao da nadjem lepak namenjen bas za tako nesto. Zato sam na buvljaku kupi silikonski lepak - zaptivac "Dynasil" ili "Dinasil"- mrzi me sad da trazim tubu da proverim. Stvar je super: odlicno provodi toplotu, sjajno drzi, postojana na visim temperaturama. Cena je smesna - 50 dinara.

Minja je napisao(la):
Zato sam na buvljaku kupi silikonski lepak - zaptivac "Dynasil" ili "Dinasil"- mrzi me sad da trazim tubu da proverim. Stvar je super: odlicno provodi toplotu, sjajno drzi, postojana na visim temperaturama. Cena je smesna - 50 dinara.
Kako znas da odlicno provodi toplotu.

Pa, isprobas prvo na dve plocice od lima koje spojis ovim lepkom pa onda jednu zagrevas npr upaljacem. Ako su posle par sekundi tople podjednako sa obe strane jasno ti je da dobro provodi. Takodje sam isprobao i na mom V3 2000 ali sam zalepio kuler na GPU i savrseno sljaka i posle par meseci. Kuler je vreo kao i kada je bio zalepljen originalnim lepkom. Jos jedna dobra stvar je sto se veoma lako skida kada ostane na povrsini npr na jezgru kada odlepis kuler (i to sam probao jer sam ga prvi put malo ukoso postavio) mozes ga skinuti prstom i ne vidi se apsolutno nista kao da nicega nije bilo.

Nazad
Vrh Dno