Šta je novo?

Hladjenje

Crnogorac081

Slavan
Učlanjen(a)
06.07.2004
Poena
319
moze li mi neko rec koja je optimalna temepratura za procesor i maticnu plocu? Meni je pokazivalo oko 43 stepena za oboje a kad sam makao jednu stranucu sa kucista smanjio mi je procesor na 38 a ploca je ostala na 43.. Posto sam neke djelove narucivao u bg trazio sam da mi probaju procesor i kad sam ga dobio na procesoru i kuleru je bilo one paste..ja sam samo to prikocao i sve radi ok, ne znam jesam li trebao da odem u neki servis da maknem to i da stavim novu pastu.... Zna li neko jesu li ovi CHA_FAN1 i 2 konektori namijenjeni za ventilatore za kuciste i da li cu s njima oboriti temperaturu ploce ? Kada sam otvorio kuciste posle par sata rada unutra mi je bilo kao u rerni, hard diskovi su mi bili vreli pa me to malo ufrchilo, temperatura je bila oko 43 kao sto sam naveo a tako vruce mi nije bilo u starom kucistu..

cpu ne bi trebalo da ti ide preko 60C...uopste.
A za maticnu 43...meni u loadu tesko predje 30-32. Trebalo bi da imas Fan koji ubacuje vazduh (prednji deo kucista ili sa strane) i Fan koji izbacuje (Zadnji deo kucista ili vrh kucista)...

Zna li neko jesu li ovi CHA_FAN1 i 2 konektori namijenjeni za ventilatore za kuciste i da li cu s njima oboriti temperaturu ploce ?

Jesu to su konektori za fanove kucista i ako sa njima napravis dobru promaju trebalo bi da spustis sve temp. po koji stepen. Nisi napisao da li su te temp. u idle-u ili loadu. Temp od 43 stepena za CPU i nije velika, a maticna mozda malo. Sto se tice HDD-a pogledaj sta pokazuje recimo Speed Fan u trenutku kad ti osetis rukom da je vreo, pokusaj i sa Everestom. Za HDD je normalno recimo oko 40-45 preko vec ne valja i trebalo bi mu neko hladjenje kao recimo Titan Hard Disk Drive Cooler, koji zna drasticno da spusti temperature HDD-a.

U svakom slucaju za ove tople dane ne bi bilo lose dodati nesto za hladjenje u najmanju ruku jedan Chassis Fan da ubacuje vazduh a jedan da izbacuje.

43C za plocu nije mnogo,mada sve zavisi od ploce do ploce,kod mene na mom ASUSu temp ploce,tj. chipseta je preko 60C po defaultu,i sistem bez problema funkcionise,dok recimo kod druga na DFI lanparty chipset ako predje 50C komp pocinje da skucava i izbacuje plave ekrane.Naravno ne moze se na osnovu ovoga generalizovati,i recji da svi ASUSi trpe viseko temperature i obrnuto za DFI,ovo su samo neki primeri.Tako da sve zavisi,jedno je sigurno sto manja temperatura to duzi vek komponenti i vecji klok i stabilnost celog sistema.

Poslednja izmena:
Hmm, meni je na stara mashina koja je imala dfi ultra plochu bila rock stable bez obzira shto je temperatura chipseta bila oko 55-60 stepeni [klokovan sistem] . Sve je od ploche do ploche

ploca je asus, pri nekom normalnom radu je oko 40 stepeni, nisam je nesto naprezao do sad..mozda sam se nepotrebno ufrcio jer sam imao stari kompjuter koji uopste unutra nije bio vruc pa sam se malo ufrcio jeli sve ok kad sam danas posle pola sata dohvatio hdd, bili su bas vruci..a da okacim 2 ventilatora na kraj kucista da mi izduvavaju vazduh napolje ?

ploca je asus, pri nekom normalnom radu je oko 40 stepeni, nisam je nesto naprezao do sad..mozda sam se nepotrebno ufrcio jer sam imao stari kompjuter koji uopste unutra nije bio vruc pa sam se malo ufrcio jeli sve ok kad sam danas posle pola sata dohvatio hdd, bili su bas vruci..a da okacim 2 ventilatora na kraj kucista da mi izduvavaju vazduh napolje ?
Obavezno stavi neke ventilatore da ti hlade hardove,i ako vecj nisi postavio neki fan na "ledja" kucjista da izduvava vreo vazduh,postavi.

Poslednja izmena:
Evo drzim otvorenu jednu stranicu, ploca je jos uvijek na 43 a procesor je trenutno na 36, hardove sam sad pipnuo i topli su - sad je mnogo bolja situacija nego prije.. prije sam na hardovima mogao skuvati jaja kolko su bili vreli :)

cpu ti je ok ali ploca ti se malko pregreva,moja cak i na ovim extra temperaturama ne ide preko 33'C

dali je moguce da od e6600 temp 26stupnjeva ali imam coller koji nije tvornicki

Ako ti je soba klimatizovna na 10C mozda. Inace, teeeesko po ovoj vrucini.

cime ti to meris ako je core temp 0.94 dodaj jedno 15tak stepeni na to:wave:
a jel to temp jezgra ili cpu:smash:

I meni je bila cudna ta temperatura ali je tacna 100% merio sam i sa everestom i easytone 5 intel thermal analysis tool speedfan pa cak i bios pokazuje mi 27(idle) a u sobi je 29 stepeni coler se vrti na 1300 obrtaja

:D
pa cak i bios pokazuje mi 27(idle) a u sobi je 29 stepeni coler se vrti na 1300 obrtaja

Uh, sad si naj.bo. :whip: Bilo je ovde na forumu dosta price (tacnije, vrlo zustra rasprava) oko toga da je nemoguce da sa air coolerom temp cpu bude niza od sobne. Zato ocekujem da sada budes kamenovan. Marinac, spremi oruzje i orudje.:D

Poslednja izmena:
Evo dokaza cisto da se vidi

Prilozi

• Screen02.JPG
    Screen02.JPG
    234.8 KB · Pregleda: 100
Nemoguce da te lazu sva 4 programa, tako da je po svemu sudeci neverovatno ali istinito...
Kakva ti je sobna temperatura?

Poslednja izmena:
Tenutno 28 stepeni.Ali verovatno i ovo kuciste sa 4 ventilatora odradjuje tu dosta posla pogotovo ogromni fun od 20cm koji se nalazi iznad coolera
P.S. Neznam gde je devojka ostavila aparat ali sada bih slikao i termometar

Poslednja izmena:
Cisto iz dosade sam ubacio termometar u kuciste temp se spustila za 3 stepena pa sad neka je i ovo laz ali nije ni vazno
Evo ceo minut je bio potreban da se temperatura na termometru vrati na 28 stepeni kada nije u kucistu!

Poslednja izmena:
@marinac pa naravno default clock plus undervolt na 1.2 i sve to u antecu ninehundred pa tu je unutra oluja od ventova aj digni to ko covek na 3.2 ili 3.4 pa onda da vidimo temp:)

Poslednja izmena:
@marinac pa tebi komp sluzi kao klima uredjaj ne zagreva ti prostoriju nego je hladi :)

@marinac pa naravno default clock plus undervolt na 1.2 i sve to u antecu ninehundred pa tu je unutra oluja od ventova aj digni to ko covek na 3.2 ili 3.4 pa onda da vidimo temp:)

Pa naravno nisam ja ni spominjao nikakav clock
A evo upravo se malo igram sa clockom pa cu okaciti temp cim dodjem do 3.2GHz ili 3.4Ghz koja bi bila najbolja setovanja ako moze mala pomoc

Prilozi

• Screen01.JPG
    Screen01.JPG
    235.1 KB · Pregleda: 87
Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
meni everest i speed fan pokazuju u priliku temperature,

ali me nervira sto everest u jednom navratu pokaze 20stupnjeva(procesor) pa vrati na 26, core 1 30stupnjevea,core 2 27stupnjeva.

danas cu probat instalirati program koji imam na cd za pracenje temp pa cisto da vidim nervira me jako jer nemogu ni oc ni nista sve imam osjecaj da je senzor u kurcu za temperaturu

Nazad
Vrh Dno