Šta je novo?

Hladjenje za Prescot

TrtSmrt

Slavan
Učlanjen(a)
07.07.2005
Poena
304
Sta uzeti od kulera za prescot 2.6 GHz 775 podnozje?

Hyper 6, CM Vortex ili nesto trece?! Uopste, gde naci ove kulere, probao sam na PC berzi ali bez uspeha....

THX!

thermaltake big typhoon... ili zalman cnps7700cu ili cnps9500cu

pa i nije, oko 35+ e u HGspotu a imas i na PCbezri neke kopije, 35+e za kuler koji ide na sva podnozja koja trenutno postoje i nije mozda mnogo.i jos plus se montira super lako

Zalman 7700 definitivno ukoliko imas para i volje da ga trazis. Nemoj Big typhoon ukoliko nemoras.

Illidan: vidim naucio si sta treba da predlozis :d

Poslednja izmena:
Meni Silent Tower hladi prescotta (soc478) [email protected] doduse bez dizanja napona. Temperatura ne prelazi 42C u S&M na full load a idle temp je oko 32C. E ono sto je po meni glavna prednost je cena 2270 din. Mislim da su ostale solucije skuplje a koliko su bolje ne znam.

U bre 42 *C..... pa ja toliko nemam ni u BIOS-u :)
Lepo bi bilo uzeti nekog zelmana ali mi nesto cena smeta.... ovo za 2300 djunti deluje sasvim dobro. Nisam nesto u varijanti klokovanja, tako da mi nije nesto preterano bitna disipacija.
Jel neko probao neke vodene hladnjake?! Da li to ima nekog smisla. Mislm....teorijski ima i te kako, samo ne znam koliko je integrisano u tako mali prostor (ogranicena velicina perilstatickih pumpi)...

Ako ti smeta cena zalman cooler-a onda dzaba razmisljas o vodenim hladjenjima
jer ce i njihova cena da ti smeta takodje.
Stvari koje se gledaju kod vodenog hladjenja su performanse & tisina a cena
je na trecem mestu.
Silent Tower je odlicno resenje jer ne kosta puno.

Ajde i ja da pitam (4 proday & Illidan):
Ako moze malo objasnjenje zasto bas 7700CU a ne Big Typhoon jer sam
se ja bas nameracio na TT BT, a i po testovima sto sam gledao
TT BT ispada maltene najbolje air hladjenje za vrele procesore
koje moze kod nas da se nadje ?
Pozdrav

Sad videh Silent Tower.... covece koliko je to cudo.... ocu li uspeti da ga smestim u tjufek?!:)

zalman ima skroz glatku povrsinu koja naleze na cpu (mozes se ogledati), dok je kod bt dosta neravna, takodje kod zalmana imas fanmate2 za kontrolu obrtaja, meni je zalman na minimumu ~950rpm najglasniji kuler u kucistu, ali se slabo cuje, naspram cini mi se 1300rpm kod bt. takodje zbog velicine hladi i mosfetove, chipset kao i memoriju.

astan je napisao(la):
Meni Silent Tower hladi prescotta (soc478) [email protected] doduse bez dizanja napona. Temperatura ne prelazi 42C u S&M na full load a idle temp je oko 32C. E ono sto je po meni glavna prednost je cena 2270 din. Mislim da su ostale solucije skuplje a koliko su bolje ne znam.

Nekako mi je tesko da poverujem da ti je 42C u full loadu.

Alex303: pa gigabyte je to sta te cudi :d

Tarmi Ricmi: illidan je vec objasnio dosta toga a ja cu ti dodati jos par stvari. Naime kao sto sam vec napisao negde, na svim testovima na kojima sam gledao Zalman ima prednost nad TT ukoliko je test radjen na intel platformi dok je kod AMD-a suprotno. Sto znaci da ukoliko imas AMD uzmi bez problema TT (nesecam se koju konfu imas), dok je moja licna preporuka da ukoliko imas prescott core pazaris 7700cu, a ukoliko imas neki noviji; tipa 9xx uzmes 9500. Koliko sam uspeo da uvidim kod tt-a je problem sto se slabije oslobadja toplota; neravno dno moze biti da je uzrok tome (sto kod AMD procesora poslednjih generacija; koji su da nekazem hladni, nepredstavlja nikakav problem). E sad sto se tice 7700 i 9500 oba kulera imaju svojih prednosti i mana. Generalno u samom hladjenju procesora 9500 prednjaci medjutim: ono sto je po meni dosta bitno kod 7700 modela je ona cinjenica koju je illidan vec spomenuo, a to je da kuler u toku rada hladi i sve okolne komponente oko socketa (mosfetove, northbridge, memoriju...) i time dosta spusta temperaturu i CPU i ploci. E sad problem je u tome sto se topao vazduh siri po kucistu, medjutim ukoliko se u kucistu nalazi dovoljan broj pametno postavljenih ventilatora, toplota se bez problema izbacuje i samim tim se dobija odlicno hladjenje. Sa druge strane 9500 je projektovan tako da topao vazduh direktno salje van kucista tj. da se bolje izrazim prosledjuje ga pozadinskom ventilatoru (u mom slucaju 12') koji ga zatim izbacuje. To je mnogo znacajno u zatvorenom kucistu, tj najveca koncentracija toplote se se gotovo trenutno oslobadja iz kucista i samim tim smanjuje nepotrebno zagrevanje i ostalih komponenti unutar. Idealan efekat se ima kada se na bocnu stranu namontiraju kuleri i to tako da gornji ubacuje hladan vazduh otprilike izmedju kulera, nortbridgea i memorije, a donji negde naspram graficke. No da nesmaram vise, sam sam sebi dosadio pametovanjem:D

Prescot s478 3.0Ghz, intel stock cooler sa artic silver 5, nema problema ni u jednoj igri.

astan: kao sto sam vec rekao nije to nista neobicno za tu plocu. Odnesi taj procesor kod nekoga ko ima IC7, ubodi ga tamo, i ako tamo nepokaze bar 10C vecu temperaturu javi se da se dogovorimo oko preuzimanja nagrade ;o)

Poslednja izmena:
Ljudi kako Vam nije frka da kacite 1kg vertikalno na plocu? Ja znam da moze verovatno da istrpi i 2kg a kod nas Srba i ostalih na ovom prostoru verovatno i svih deset ali cemu? Ja svog Prescott-a 3GHz s478 hladim Zalmanom 7000AlCu koji ima 438g i sa najnizim brojem obrtaja 1360rpm (ne cuje se nista) u Load-u sa AS5 nikada mi nije preslo 48C. A tek kada nasviram na maximum i ukljucim svih 4 ventilatora na kucistu procesor hoce da se "zamrrrzne".

The maximum weight for a cooler is specified as 450g for Intel Socket 775/478 and AMD Socket 754/939/940. Special care should be taken when moving a computer equipped with a cooler which exceeds the relevant weight limit. Zalman Tech is not responsible for any damage that occurs when moving a computer.

Jedino 9500 koji je full Copper i ima samo 530g ali usi otpadaju od cene!

Prilozi

• 9500_b_p.jpg
    9500_b_p.jpg
    58.6 KB · Pregleda: 48
Poslednja izmena:
Proday je napisao(la):
astan: kao sto sam vec rekao nije to nista neobicno za tu plocu. Odnesi taj procesor kod nekoga ko ima IC7, ubodi ga tamo, i ako tamo nepokaze bar 10C vecu temperaturu javi se da se dogovorimo oko preuzimanja nagrade ;o)
Ma OK je sve to :D Verovatno je tacno to sto kazes za gigabyte, ali ja sam zadovoljan posto sam pre ovog kulera imao cooler master koji je kao za prescotta do 3.2GHz (jos sam stavio jaci ventilator) i sa njim temperatura je isla u full load i do 65C a na idle je bila oko 42C. Tako da je sada temperatura niza preko 20C u odnosu na ranije ma koliko to stvarno stepeni bilo. Znaci procesor je radio bez problema i ranije i prolazio je sve testove samo je temperatura bila za 20 i kusur stepeni visa.
P.S. Ne poznajem nikog ko ima IC7 pa da isprobamo :smash:

E pa evo ovako:

Uzeo sam Thermal Take Silent Tower (2.300 dindzi)

Sto se tice same izrade i montaze, sve je odradjeno po propisu, mozda je bakarno postolje koje se postavlja na procesor moglo biti i malo lepse obradjeno, ali sa malo smirgle 1000-1200 sve se da srediti.
Sama montaza je jednostavna, uputstvo dobro napisano, samo su slike malo manje.
Sto se samog hladjenja tice, nisam mogao da poverujem...
Temperatura je 34*C idle i penje se do max. 49 u full load-u (znaci max render). :wow:
Nivo buke je stvarno mali, s obzirom da je ventilator sa samo tri zice i uvek se vrti na 2400 rpm. Mislim da ako se uzme neki ventilator sa cetiri zice i smanji protok za nekih 20-30% sto ne bi trebalo da mnogo podigne idle temperaturu, nivo buke ne bi trebalo da predje 17-18 dB.

Napominjem da osim ovog kulera, ne postoji ni jedan drugi ventilator na kucistu... znaci sve sto skida temp. je samo silent tower. Mislim da u ovakvoj konfiguraciji i nema potrebe za dodatnim hladjenjem kucista i time povecavanjem buke.

Slike sa montaze stizu malo kasnije, dok prebacim...smanjim....

Poz i hvala na savetima i sugestijama :)

Covece mozes da smanjis broj obrtaja npr sa smrtguardian-om. Meni se vrti na 1300 obrtaja, ne cuje se nista a temperature su vise na idle za 2 stepena a u full load-u visa je za 6 stepeni od temperaturi pri maksimalnom broju obrtaja ventilatora od 2400 o/min. I moj ventilator je sa tri zice :)

cek cek... zar to ne radi samo sa nf2 cipsetom?!
Jel ima nesto za asusa na tu temu, ploca je P5GDC pro

E da, probao sam... cuj probao...upravo radim na 3.3 GHz!!! :banana:
Radi ko zmaj...napone za sada nisam dirao, a mislim da nema ni potrebe jel se jos ni jednom nije zababunio a mucim ga vec 6sati na 100 rendera u maxu

Jel neko probao jos vise, ima li problema?

joj... u kucistu mi je ko u paklu. Posto, kao sto rekoh, nemam ni jedan vrtilator na kutiji, temp. ide do 42 *C a u sobi je 22 :)
Probacu jos malo, jel neko zna kako podesiti timing za KVR400x64c3a/512 module ako je osnovni FSB 166 ili vise MHz?

TrtSmrt je napisao(la):
joj... u kucistu mi je ko u paklu. Posto, kao sto rekoh, nemam ni jedan vrtilator na kutiji, temp. ide do 42 *C a u sobi je 22 :)
Probacu jos malo, jel neko zna kako podesiti timing za KVR400x64c3a/512 module ako je osnovni FSB 166 ili vise MHz?

Pa ubacuj bre ventilatore u kucishte!!! Jedan pozadi da izbacuje i jedan napred da ubacuje vazduh i ako imash mesto, stavi i na bocnoj strani jedan da ubacuje vazduh. :wave:

Jes.....znas nekog ko uz tri ventilatora daje i dzaba antifone :,,:
Ma uzecu, za neki dan.... sad je otvoreno kuciste i radi savrseno. Na 3.3 GHz je 37/33. I dalje mi je mnogo u kucistu ali ajde, ne stoji bas nesto na promaji :)

Kako bre na ovoj nesrecnoj ploci da smanjim brzinu ventilatora? speedfan je ne kapira ama bas...

Poslednja izmena:
U JEEE!!!
Uspeo sam da ga nateram na 4.01 GHz !! :)

NIje bas najstabilniji, mora malo da se podigne napon. Puca mi na benchmarku.
Takodje, ne mogu da nateram memoriju da radi u asinhronom rezimu.
Covece, ovaj kuler je ZMAJ! Nje se podigla temperatura za vise od 2-3 *C

Vrh Dno