Šta je novo?

Hardver Hladjenje za 5800x3D

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Shimec

Slavan
Učlanjen(a)
26.06.2007
Poena
445
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5800X3D & DeepCool LS520SE
Matična ploča
MSI B550 Gaming Plus
RAM
2x16GB DDR4 3600MHz
GPU
Palit GameRock RTX 4080 OC
Storage
Samsung 860EVO 500GB, Samsung 970 Evo Plus 2TB, Kingston KC3000 1TB
Zvuk
Logitech G Pro X Wireless & HyperX Cloud AlphaS
PSU
NZXT C850
Kućište
MS Industrial Titan II Pro
Monitor
ASUS VG32VQ & Samsung 65" S90C OLED
Miš & tastatura
Logitech G502 Lightspeed & Redragon Vishnu
Ostale periferije
PS5
Laptop
Dell Precission 7760
Mobilni telefon
Xiaomi 13T Pro
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch 6 Classic 47mm
Xiaomi Mi Air Purifier 3C
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav,

Da li imate neku preporuku za hladjenje ovog procesora? Da li da idem na vodeno hladjenje? Moram da napomenem da do sada nisam koristio nikada vodeno hladjenje. Ili neki vazdusni kuler? Cenim da ovaj sto trenutno imam nece biti dovoljan za taj procesor?
Naravno, necu neka ekstremno skupa hladjenja. 10-15k mozda neki maximum

A ako dash 15k bolje da si dodao za b650 i 7800x3d. 😁 Id-cooling 214 xt - 20 evra

pa ono sto hladi 7800x3d hladice i 5800x3d

za 15k nema ni ploca, a gde je jos cpu i ddr5 ram plus kooler :)

Teško da bi 120 vodeno ili vazdušno hlađenje bilo dovoljno za pune performanse. Osim toga ima vazdušnih koji su bolji od 120 AIO.
"Može da hladi" je jako rastegljivo. Sve od OK ne trokira na mojim igrama ali ide do 89c i zvuči kao mlaznjak pa do tišine dovoljno jako za ozbiljan napor. Kod Ryzen-a hlađenje je zakon jer se njihovi algoritmi na to oslanjaju.

Mislio sam na doplatu za preostlaih 13000 za cpu i mb i ram.
Svakako isti kuler.
Ja sam za 7800x3d uzeo vodu ali iz cisto estetskih razloga

Ne znam ni sam. Neki kazu da ce ga na primer sasvim ok ohladiti na primer Arctic A35, koji ima dobar P12 ventilator, koji je prilicno tih i na maximalnih 1700 rpm, dok neko kaze da ispod 240 AIO ne idem. Zato pitam.
Iskreno, ne bi isao na AIO ako ne moram. Nisam neki fan (no pun intended). Cak gledam da mozda uzmem Phantom Spirit, za koji kazu da je odlican kuler za 60-tak e.

Ovo sto kaze @jurodivi, jedan od tezih za hladjenje iz serije 5000

Noctua NH-D15 ali preskup za ono sto nudi i smatram da BQ Dark Rock Pro 4 i Thermalright Assassin nude iste performanse za manje novca..
Ne znam kakav je DRP5 (ali i on je cenovno blizu Noctue)
Bilo sta u tom rangu, ne bih isao ispod te klase kulera...

@jurodivi
Nova Scythe Fuma serija?

Freezer 34 eSports DUO završava posao i na 5800x kod mene.

Poslednja izmena od urednika:
Vidim da je i Scythe podigao cene, tako da je dosta blizi premium opcijama...
Jedino da uveze sada preko "madjara" ako bude bilo nekih popusta...

Neka baci pogled na dezurne krivce, da ne mora 2x da kupuje "jeftino".
Ja bih ipak isao na neki model iz gornjeg segmenta (Noctua, BQ...), lagano moze i za sledeci build da ga upotrebi...
5800x3d i 7800x3d se sigurno greju zbog agresivnijeg boost-a..

Kod mene je BQ DR4P na 5900x "potaman" ali eto sada u CP2077 odlaze temperature poprilicno i jedino bi ga neki AIO360 obuzdao.
Ja sam pritom eskivirao 5800x bas iz tog razloga -> 100e manje je kostao od 5900x (koji se lakse hladi zbog dizajna), ali bih morao vodeno hladjenje zbog dizajna samog die-a i jer se vise grejao...
Ovako sam otisao na 5900x i BQ DRP4, sto me je prakticno izaslo kao 5800x i Arctic 360... I ne moram da razmisljam da li ce vodeno negde da popusti.

Nema ga kod nas ni kod Mađara.
@Yojinbo

Nije dobar, Scythe je ili opet napravio gaf, ili mozda namerno prelazni polu-proizvod, ceka se Fuma 4

TL : DR trenutni stari old gen Scythe ventilatori su preslabi, da se izbore novim next-gen heatsink-om, ali cim se budu metnuli novi next-gen LCP ili slicno Scythe Tornado ventilatori, bice top proizvod opet

Opet nije da je krs Fuma 3, ali nije, otkrovljenje kao sto su bili Fuma 1 i 2

Ja bih ipak isao na neki model iz gornjeg segmenta (Noctua, BQ...), lagano moze i za sledeci build da ga upotrebi...
ID-Cooling SE-206-XT je gornji segment, a jeftiniji od svih, mada vidim konacno je pala cena za Thermalright Phantom 120 / SE, pa steta ne uzeti Thermalright, Deepcool AG620 je isto dobra opcija, i bio je jeftiniji za crni petka u domacoj firmi, ali nije vise

Poslednja izmena:
Kada sam malo bolje osmotrio kuciste i dimenzije coolera, skontao sam da cu najverovatnije imati problema sa RAM-om i kao posledica toga (ako bi dizao ventilator) i staklom kucista tako da je Phantom Spirit otpao i dosao sam do zakljucka da je mozda bolje da idem na AIO.

Gledao sam i svidelo mi se Deep Cool LS520SE. Verujem da ce 240mm AIO biti dovoljan. Da li ima neko neka iskustva sa ovim AIO-om?

Proguglaj pbo2 tuner za 5800x3d. To ce mnogo vise da utice na temperature nego jace hladjenje.
Meni licno je oborilo temp u stress testu za vise od 20 stepeni a poboljsalo Cinebench skor.
Kad igram npr Red Dead 2 ne prelazi 55 stepeni a fan curve mi je na 30% ispod 60 stepeni.
Kuciste mi je doduse solidno provetreno nzxt h7 flow i imam 4 arctic bionix f14 ventilatora. Cpu kuler je aio alpenfohn 280.
Pbo2 tuner isprobaj prvo pa posle odluci za kupovinu.

Jel ID-Cooling SE-226-XT može da adekvatno hladi 5800X3D?
Ја имам 226 са и5 13600К и ради посао без проблема. Мада, да сада купујем, вероватно бих ишао на Термалрајтовог убицу или духа, шта год да је добављиво, оба су око 50еур.

Za sad samo pitam, u nekom momentu ću verovatno da zamenim 5600 sa 5800X3D, ali pre toga će pasti upgrade GPU-a. SE-226-XT je odličan kuler, verujem da bi mogao adekvatno da hladi i taj procesor (pogotovo ako se undervolt-uje), ako ne, zameniću ga nekim od ovih modela koje ste naveli.

Za sad samo pitam, u nekom momentu ću verovatno da zamenim 5600 sa 5800X3D, ali pre toga će pasti upgrade GPU-a. SE-226-XT je odličan kuler, verujem da bi mogao adekvatno da hladi i taj procesor (pogotovo ako se undervolt-uje), ako ne, zameniću ga nekim od ovih modela koje ste naveli.
Ja sam uzeo SE-226-XT s undervoltom je sasvim OK , OK+

Nazad
Vrh Dno