Šta je novo?

Hladjenje procesora

• Začetnik teme Začetnik teme Alrad
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Alrad

Cenjen
Učlanjen(a)
11.02.2011
Poena
170
Pozdrav. Zanima me da li neko koristi kuler 95W TDP da hladi procesor 125W TDP i da li je to ok.
Ja tako vec godinama ali u zadnje vreme su poceli problemi sa pregrevanjem sistema pa iako je verovatno nesto drugo u pitanju rekoh da pitam ovo. Konkretno koristim Spire Kepler 2 za FX 8120.

Kad si poslednji put menjao termalnu pastu? Mozda je razlog "dotrajala" pasta...

Pre neki dan ocistio kuler i promenio pastu. Hladnjak je mlak, zato ne verujem da je to.
S druge strane, napajanje vrelo ko ringla i gasi se komp.

Ako je hladnjak mlak mozda ga nisi lepo vratio nazad pa ne odvodi toplotu sa procesora kako treba...

Sto se napajanja tice da nije mozda zaribao ventilator?

Pa ja ne znam kako bih bolje namestio hladnjak. Sve je utegnuto. Zar hladnjak mora da bude vreo?
Sto se napajanja tice u idle radi ventilator ali u load ne smem vise da ubacujem da proveravam da ne bi bilo svasta.

Izvini sto izgleda kao da podcenjujem tvoje znanje u vezi racunara ali svaki scenario je moguc pa cemo sistemom eliminacije doci mozda do resenja tvog problema. Sa druge strane svako pitanje i odgovor na ovom forumu ce nekome nestrucnom znaciti.

Mozda je problem u napajanju kao sto je Spasoje vec napisao.

Naravno, nema problema. I nije mi neko znanje za hardver.
A jel nije problem sto je kuler TDP manji od procesorovog?
I ja mislim da je napajanje ali cisto da iskljucim tu mogucnost.

Mada malo mi nije jasno ni kako to napajanje u idle ladno, temperatura procesora ispod 20 stepeni, a cim se pokrene nesto zahtevno sve ode u nebo. Neka smesna igra, jedna figura se seta kroz neku prostoriju, a ko da sam COD pustio.

ako je cpu tempo tipa 80-90C, a hladnjak mlak onda sigurno nesto nije ok.
ako je napajanje vrelo, moguce da ne radi ventilator u njemu pa nema gde da odvede vrelinu sa komponenti.

koje je napajanje u pitanju?

To da je mlak hladnjak pricam za IDLE i polu IDLE, kad je do 50C.
Mislim da nikad nisam pipao dok je radio nesto zahtevno a sad je kasno za to.
80-90C nikad nije ni stiglo jer se gasi na 70, barem od kad je ovo pocelo.

Napajanje Tt Smart SE 630w.
Kako ne radi kad radi u IDLE?
Da li mislite da ne moze da dostigne brzinu u LOAD jer je vent oslabio pa moze samo sporo da se okrece?

sta je bitno kad je idle, to se ne gleda, nebitno

da li napajanje izbacuje vreo vazduh pozadi? ili je metalno kuciste napajanja vrelo na dodir?
a cpu ne bi trebao da se ugasi na 70C

mozda neka podesavanja u biosu, mozda je napajanje krenulo da umire pa pali zastite od pregrevanja (ne znam koliko kvalitetne kondezatore ima to TT napajanje, a i zavisi koliko je staro)

Metalno kuciste je vrelo, posebno na jednom delu gore. Vazduh koji izlazi i nije nesto vruc, onako.
Vazi za dobro napajanje, trebalo bi da su dobri kondenzatori. Ali staro je 8 godina.

Znam da je idle manje bitno ali pominjem jer ocigledno nije crklo skroz cim radi masina a i ventilator nije blokiran skroz jer radi u idle.

moguce da nesto nije ok za napajanjem

pa ako mozes da pozajmis neko da vidis ima li razlike, ili neki servis da provere

Jos nesto da pitam. Da li postoji mogucnost da je otisao vod na ploci od napajanja do procesora i da napajanje pokusava da mu posalje snagu sve vise i vise a ne moze i da se zato pregreva?

da je to otislo mislim da ploca ne bi bila ziva 🙂 a mozda i jos neka komponenta ubodena na nju 🙂

Ok, onda ako nije ploca a gotovo izvesno ni procesor mora da je napajanje. To mi je bilo bitno da ustanovim da ne kupujem ili nosim na servis nesto sto ne treba.

uvek ako nisi siguran sta je, najbolje je racunar odneti u servis da ga pogled neko strucan. kao kada ne znamo sta je sa autom odemo u servis ili bilo sta drugo za sta nemamo dovoljno znanja.
informacije na forumu koje dobijemo ovako u konverzaciji nisu uvek 100% sigurne jer ucesnici nisu imali prilike da sednu za racunar i vide sta se tacno desava. sve se bazira na nekom iskustvu, koje moze a i ne mora da ima veze sa odredjenom individualnim slucajevima.

Za hlađenje je uvek naj bolje preterati, tj. bolje nego što je potrebno.
TDP nije baš neko merilo, ili neko laže ili je mereno pod naj boljim uslovima koji se retko postižu u praksi. Kod Intela recimo TDP je uglavnom u idle a pod naporom se menja sa modelom. Gledaj po tome koliko Watti struje vuče, što više struje vuče gubitci u vidu toplote procentualno rastu. Idealnog nema.

Ja sam zapoceo pricu da bih izbegao nosenje u "servis". Inace znam toliko i sam, nemorate me tretirati kao debila. Ali ne znam nikog, gde sam gledao niko i ne radi, necu da me neko prevari da vise pokvari nego sto ce da popravi i jos da mi to naplati. Ovo je Srbija.

Ako želiš sam da ispituješ šta je sa računarom moraš da imaš i neke rezervne delove (napajanje) ili alat (tester napajanja, unimer/multimetar).
Trebalo bi da pozajmiš od nekoga napajanje ili tester napajanja pa ispitaš da li tvoje radi kako treba. Možeš i unimerom ali ovo već iziskuje određeno znanje jer se radi pod naponom! YouTube je pun ovakvih materijala.
Ako je napajanje u redu, valjalo bi vizuelno proveriti matičnu ploču i njene kondenzatore ako ih ima.
Proveriti još jednom da li je hladnjak lepo nalegao (znam da si rekao da je sve uredno montirano) i da li je naneta dovoljna količina termalne paste.

Na kraju ti servis ne gine ako neki od navedenih saveta ne pomogne...

Ja sam zapoceo pricu da bih izbegao nosenje u "servis". Inace znam toliko i sam, nemorate me tretirati kao debila. Ali ne znam nikog, gde sam gledao niko i ne radi, necu da me neko prevari da vise pokvari nego sto ce da popravi i jos da mi to naplati. Ovo je Srbija.
Ako promena paste i ponovo zatezanje ne pomogne onda menjaj kuler, iako se priča da su večni moguće je da se isuši ili ispari tečnost iz toplotnih cevki. Probaj i napon da spustiš.

Probo sam dva kulera. Isto je. Za undervolting onaj ThrottleStop kaze da mi ne podrzava procesor. Probacu iz biosa ako provalim kako se to radi. Medjutim...

Ladno prolazi Cinebench a pukne na igrici. U Cinebenchu je temperatura procesora do 75C sto je jos i manje nego sto citam da je kod nekih. Ono sto sam primetio da je temperatura ploce veca nego kod procesora. Ide i do 80, pogotovo u igri gde se angazuje i grafika. Verovatno bi islo i vise da ne iskljucim igru. Onda to kao da upucuje na plocu. Kao ploca se pregreva sto deluje na napajanje pa se zato gasi. Mozda lupam ali tako izgleda, barem meni laiku.

Sad sam tek procito sta pise na AMD sajtu za moj procesor.
Max. Operating Temperature (Tjmax) 61°C

Onda nije ni cudo da se iskljucuje. Ne znam ni kako izdrzi 75 u Cinebenchu. Ni kakav je to procesor.
Zar treba 10 kulera da imam da drzim do 60C? Svaki jaci program ce povuci vise. Smesno.

FX ima dve kritične temperature, Core 61c i Package 90c tako da to zavisi od programa za merenje koju vrednost pokazuju. Idi po programu https://www.techspot.com/downloads/4645-amd-overdrive.html ako radi na tvojim windowsima.
Što se halnjaka tiče ja sam gurao FX 8350 na 4.8GHz za svaki dan i do 5GHz za probu dok sam imao Mugen 5 sa 2 fena. Na tim freqvencijama ide i preko 200W a efikasniji su FX 82xxx od 81xx. Na kraju sam naj bolje prolazio sa CM Nepton 140XL AIO.

Poslednja izmena od urednika:
Pa ko kaze da nema? Jedino klimu od 4 kilovata da ugradim.

Nazad
Vrh Dno