Šta je novo?

hladjenje na gf ti4200

danijel00

Čuven
Učlanjen(a)
08.11.2003
Poena
875
Prvo molim neupucene da ne daju neproverene predloge, vise volim da ne dobijem ni jedan odgovor nego 3 beskorisna, hvala...

Dakle problem je graficka t4200, ventilator na istoj je riknuo davnih dana, zamenio sam ga jedinim koji sam nasao da je odgovarao (rupa na rupu) i to ventilatorom sa nb sa NF7 (poznat u ovoj vaseljeni kao najgori ventilator na svetu). naravno ovaj budz je kratog veka, pa je sad potrebno namestiti neko posteno resenje... zasad to jos nekako i radi, pogotovo sto u graficku sa strane duva 9cm ventilator, ali nece jos dugo...

probao sam par nekih kao vga hladnjaka i ni jedan ne pasuje (napominjem ti ima izuzetno velik raspon izmedju rupa i upravo je u tome problem), pokusao sam da zavrnem na hladnjak 8cm ventilator i nije mi bas poslo za rukom (ako nista bolje ne smislim, to mi uvek ostaje kao resenje koje cu valjda znati da nabudzim, mogu i saveti po tom pitanju), a imao sam i onaj obicni slot kuler koji opet nije nikako duvao, a dernjao se kao nenormalan, pa sam ga eliminisao...
jako mi se svidja kako izgleda gt north pole, pa bih molio za informaciju da li je doticni moguce instalirati na ovu graficku? dakle ako neko ima pouzdanu informaciju ili je u mogucnosti da mu izmeri maksimalan raspon rupa, bio bih mu jako zahvalan. takodje ako neko moze da preporuci neki drugi hladnjak (osim zalmana, ne placa mi se kuler vise nego sto cela graficka vredi), a da IMA u ns...

Pa i taj GT 1000 je 20 evrica, tj. nije puno jeftiniji od Zalmana uz koji dobijas i hladnjake za memoriju. :(

CoolViva bi verovatno mogla da se stavi, zato sto ima jako fleksibilan raspon rastojanja medju srafovima za ucvrscivanje....

Moj predlog bi bio da, posto nema tih kruznih ventilatora u prodaji, uzmes neki obican 4x4cm i da mu odseces kuciste a onda da ga tako zalepis u sredinu otvora na hladnjaku.

Evo slike da vidis na sta sam mislio, ovako izgleda to kuciste kada se odsece ventilator:

a ovako kada se ventilator montira:

Poslednja izmena:
delijo, nisi mi pomogao... zalman je vise od 20eu u svakom slucaju, pogotovo sa ventilatorom |> da li je neko uspeo cool vivu da montira na gf4ti? ako jeste, rado bih cuo iskustvo... znam da ih je jedno vreme bilo na svakom cosku, ali sad ih slabo ima po ns, ili mi se bar cini... nije mi problem da dam 20eu za hladjenje, ali mi je problem da dam 20eu za hladjenej koje opet nece raditi...

vuce, tvoja ideja je u sustini ok i razmisljao sam o njoj, ali sam hteo neko resenje bez budzenja, koje ce da bude trajnije, a i 4cm ventilatora nesto slabo u ns u zadnje vreme.. a i sad sam se setio da sam ja taj ventilator sto sam ubudzio ustvari zalepio i ko zna hoce hteti da sidje |. no hvala na konkretnom i konstruktivnom predlogu u svakom slucjau, mozda naletim negde na dobar 4cm ventilator pa ga operisem |)

I meni se desila slicna stvar na GF4 TI pre godinu ipo dana, i uzeo sam ventilator od neke raspale 486-ice (mislim da je 4 cm), nasao sam ga na oglasu za 100 din, podmazao, drzi se na 2 srafa, i evo do sad radi odlicno! Nije bas vrh estetike, ali nije bitno.
Znaci, ostavi original hladnjak, i nadji neki matori kuler od 486, i to je to.

uzmeš neku aluminijsku bazu npr od p4,p3 procesora izrežeš ju i probušiš rupe na mjestima na kojima bi ju montrao na grafu i na njega staviš 60mm vent na 7v, hladi odlično i tiho(imam tako napravljenu jednu gf4 ti4600)

ovolko majstorisanja nisam planirao... zadrzao bih se na budzenju ventilatora ili na instalaciji postenog hladnjaka...
licno sumnajm da obicno parce lima (nisam sasvim skapirao sta je aluminijumska baza, ako mislis na onaj lim sto ide ispod ploce, onda znam), bolje prianja i hladi od fabrickog resenja, i pored 2 cm veceg ventilatora... da je tise to verujem, mada onda pre 8cm, pa da znam sta sam uradio...

ako ne misliš ništa majstorisati ili kasnije overclockati,kupi plavog zalmana za čipset i temalno ljepilo i montiraj na gpu, tiho, dobro hladi a uvjek možeš dodati 4cm vent...

CoolViva, bez ventilatora, odlicno radi poso, malo je cim staviti je (moras da drzis sa 4 ruke ;) , al kad se stavi radi super, u imtelu je zadnja cena bila oko 1150din
ali obavezno za svaki slucaj proveri visinu elktrolita na grafickoj (tj dali su niskoprofilni,
u principu skoro svaka grafa ima niske elktrolite, al moja je imala one visoke kao MB, pa
sam morao da seckam CoolVivu, al dobro, radi...)

po meni plavi zalman nikako ne moze biti dovoljan za gpu na ti4200, to cudoviste przi..

coolviva i meni deluje kao najbolje resenje, AKO ga nadjem, posto je nesto manjak istih po ns... hvala svima na odgovorima

U pravu si. Ti4200 se poprilicno greje (veca nanometarska tehnologija) i moj MSI u Vrscu, doduse na 315/620, i u 2D modu zagreje onaj bakarni kuler (dok je jos MSI stavljao pravi bakar :S: ) za vrlo kratko vreme. Na dodir je vreliji od ovog na debelo overklokovanoj 6200-tci, jedino sto on naleze i na memoriju.

p.s. Vidi sa nekim da ti donese iz BG-a, a mozes i da posaljes PM Diviner-u, posto sam mu ja ranije (kada sam dobio Silencer-a) prodao CoolViva-u. Mozda je jos uvek kod njega, a mozda jos uvek ima i Zalman-a ZM-80C-HP, pa proveri...

Nazad
Vrh Dno