Šta je novo?

Hladan boot /prvo paljenje

/\_JoE_/\

Slavan
Učlanjen(a)
05.03.2008
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
i5-11600K / CM hyper black 212 dual
Matična ploča
Z590 AoRUS UltrA
RAM
32GB Kingston Fury
GPU
Gigabyte RX 6650 xt 8GB
Storage
M.2 Kingston Fury Renegade 1TB, 2x 2TB, Gigabyte ssd1TB
Zvuk
iNtegrated
PSU
Chieftec PolariS 750
Kućište
Gigabyte C301G
Monitor
AoC 32"
Miš & tastatura
Logitech
Laptop
dell
Mobilni telefon
A55
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Konfiguracija iz potpisa

Svako jutro pali na gurku.
Tj prvo jutro posle kupovine cackao bios al nista,
sve vratio na default opet nista.
zapucava windows (xpsp2) kad onaj plavi bar kao loaduje i tu stane.
U safe mod ulazi bez problema.
Problem nestaje kada izvadim 1gb i opet ubodem posle se butuje normalno i sve besprekorno radi do narednog jutra/paljenja.

Sta bi moglo da bude?
Sva sreca samo prvo jutro sam celo izgubio dok nisam nasao foru sa vadjenjem i vracanjem memorije.
Ali to nije normalno paljenje i nije bas da mu nesmeta.

Jos veci problem je sto perfektno radi kada prodje to prvo paljenje i nigde se nije zapucao ili pokazao onaj plavi ekran smrti.
Stvarno neznam sta vise da mu radim?

Isto i kod mene na drugom kompu:

Sempron64 2500+
MSI KT800 v8137
512+256 ddr

Samo meni kuca kod "verifying DMI pool" , nekad da, nekad ne, ovo je pocelo da se desava kad sam preneo komp iz stana u kucu i promenio misa.

Probaj da flešuješ najnoviji BIOS. Znam da su ploče sa AMD 770 čipsetom bile mnogo bagovite kad su se pojavile. Moguće je da će novi BIOS rešiti problem.

A sta je potrebno uraditi da u jednom danu bude cold boot?
recimo racunar palim oko podne pa sve sljaka do nekih 4-5 ujutru.
znaci da ne moram da cekam do sutra kako bih osetio da li ima promena?

Izgleda da sam pronasao kvar tj flopy

Prvi dan pri instalaciji je flopy bio prisutan
a posle skinut/ disejblovan fdd controler u biosu kao i sve vezano za isi ali
prevideo sam jednu sitnicu
halt on:all,but keybord
e sad postoji opcija
all, but diskette ( valjda se odnosi na flopy?)

videcemo rezultate kasnije

kakve veze ima floppy sa memorijskim modulima?
Probaj da zamenis mesta modulima, da zamenis memorijski kanal mozda, dodaj malo napona memoriji, podesi inicijalni boot clock fsb-a (ako postoji u BIOS-u)

Proveri napajanje...

Poslednja izmena:
Pa neznam kakve veze ima
ali evo situacija ukratko.
Pre skoro nedelju dana kupljen polu komp (bez optike, flopija, tast & mouse, mon)
Sa starog prebacen flopi, dvd i sitnice.
Sve instalacije su prosle bez problema. Posle bezuspesnog pokusaja da nateram memoriju da radi na 800mhz posto tako i treba skinem tuce programa za test hardwera i tu vidim da moduli nisu isti jedan je cl5 a drugi cl6.
Odem u firmu gde sam to uzeo i reklamiram, ubodem memoriju i puf 800 super, sve sljaka.
Sutadan jutro aj da vidim sta ima na netu i provedem skoro ceo dan u pokusaju da bootujem xp ali nece.
Prvo mi je palo na pamet memorija izvadim jedan modul i kresne iz prve,
ugasim vratim modul i ceo dan radi.
sutradan ista prica.
Jedina promena je sto sam skinuo flopy posto bas i netreba ali izgleda da ovoj ploci bas to i treba.

Ps. memorija je uzduz i popreko ubadana u slotove i ista prica.

Kod mene kada ukljucim komp u struju, na uticnicu i pokusam da ga ukljucim, zavrti ventilatore na 1sec i onda stane, pa pauza 2-3sekunde i tek onda se sam ukljuci i sve normalno radi. AKo ga posle toga iskljucim, a ostane na el. "mrezi" i ukljucim ga, odmah iz prve krece. Na def. taktovima ovo se ne dogadja, samo kada je OC. Verovatno "podesava" neke paramatre u BIOS-u, ko zna sta radi, djavo ce ga znati, ali tako se ponasa. Najbitnije je da sve radi bez problema, samo sto je ovo zanimljivo.

Poslednja izmena:
evo nece opet.
izgleda se juce nije ohladio dok sam experimentisao.

Negde procitah da probam na napajanju da isklj/uklj i evo digo se.

Bice da ti je tu problem do memorije, tj nisu isti moduli, Kingston na VR module stavlja chipove razlicitih proizvodjaca pa se dosta cesto desava da ne rade jedni sa drugima, tako da ako nisi uzeo identicne module moraces da menjas.
Za pocetak probaj da vozis masinu bez oc-a i sa samo jednim modulom, pa ako se bude ponasalo ok onda znas sta ti je ciniti :)

Pa ako nisu isti SPD memorija (tj. jedna radi CL5 a jedna CL6 po def.), probaj da postavis sporiji tj. taj CL6 u slot 0 (obicno je najblizi CPU-u).
U biosu probaj da podesis rucno CAS vrednosti, mislim stavi rucno CL6.
Povecanjem napona memorije (npr 1,9v) mozda izvuces i stabilnih CL5/800mhz na oba modula.

@GoranM - to je normalno za Intel chipset. To se desava i kod mene na P965. ( kapiram da ploca proverava koji je strap clock zbog OClockovanog FSB-a )

Poslednja izmena:
Ma reklamirao sam memoriju sada su identicne.
A racunar drzim na defaultu radi pouzdanosti da me ne zezne pre nego odradim save as kada radim nesto.

Evo resen problem!
Novi bios i sada radi.
Hvala svima na savetima.

Problem moze da bude i u napajanju... Ako ti ponovo bude pravio probleme, promeni napajanje...

post iznad govori da sam resio problem.

Vrh Dno