Šta je novo?

Hlađenje Bartona

velson

Čuven
Učlanjen(a)
18.10.2003
Poena
609
U pitanju je Barthon 2500+ a problem je što je množilac zaključan na 11, a ja bih da ga teram na 200 FSB zbog memorije. Na defaultu u praznom hodu mi ide temp na cca 51°C a pod srednjim opterećenjem do 60 (otvoreno kućište).
Sad, ima li nekih boljih coolera u Novom Sadu za socket A još da se kupi ili da se manem ćorava posla?

to je prilicno viskoka temperatura, moj barton oc nije isao preko 45-46C

jeftin cooler, a pri tome i tih: Spire Whisper Rock IV. cena mu je oko 10 evra.

Ne znam da li moze da se nadje u NS-u.

Poslednja izmena:
Mozda TT Volcano 12+ ako nadjes...

Hm

U pitanju je Barthon 2500+ a problem je što je množilac zaključan na 11, a ja bih da ga teram na 200 FSB zbog memorije. Na defaultu u praznom hodu mi ide temp na cca 51°C a pod srednjim opterećenjem do 60 (otvoreno kućište).
Sad, ima li nekih boljih coolera u Novom Sadu za socket A još da se kupi ili da se manem ćorava posla?

To nazivaš visokom temperaturom u loadu?? Moj je imao čak 78C u loadu dok je za hlađenje bio zadužen Volcano 7+ sa 6950 obrtaja u minuti! Zamjenom sa vodenim hlađenjem temperatura se spustila u loadu ispod 50 C s tim da sam ga nakloko do ibera voltaža na 1.85V a fsb na 200 Mhz nije išo više! Sve je radilo super dok destilirana voda nije iscurila iz vodenog hlađenja i otišao Agp slot u K.... a samim tim i matična:smash:

@velson
jesi probao da spustis vcore? koji uopste imas cooler? oni speeze sa 8-cm vent-om su bili zakon, ja sam jadnu takvu kombinaciju imao i bio sam jako zadovoljan!
sve u svemu, sa obzirom da socket A je odavno izasla iz mode, mislim da ces imati srece samo po servisima da odes i zamolis za neki takav cooler!

Pa taj speeze i imam... To što je izašao iz mode - šta da radim, na žalost iz materijalnog aspekta prinuđen sam da se bakćem sa zastarelom tehnologijom.
Što se tiče temperature izgleda da nisu iste kod svih Bartona, štaviše, veoma su različite. Mene je baš zadesio proc koji se greje muški. Moje je jedino da ga o'ladim koliko mogu. Videću da nabudžim još koji ventilator ili sl.

to je prilicno viskoka temperatura, moj barton oc nije isao preko 45-46C

jeftin cooler, a pri tome i tih: Spire Whisper Rock IV. cena mu je oko 10 evra.

Ne znam da li moze da se nadje u NS-u.

Imam Spire Whisper Rock IV i temperatura mi je 61 u leru a dok igram igrice zna da ide preko 70 bez obzira sto je Chieftec BX sa 4 kulera koji se non-stop vrte (2 ugasena) od ukupno 6. Mislim da je fora u mobile barton-u jer oni se manje greju zbog default napona 1.4 ili 1.45 (13.5 X 133) mislim da je tako. Kod mene je 11 X 166 po defaultu ali FSB nikako nemogu da doguram do 200 jer mi se komp restartuje. Na 190 Mhz radi stabilo i zadovoljan sam time.

@Velson
Nemoj se truditi da ga hladis jer do 80 stepeni nije rizicno u smislu da ce procesor da crkne, tako da uzalud ti je da kacis jos neke extra cooler-e. Ako ti radi i nepravi probleme udri brigu na veselje. Mene je to nerviralo sto se tako greje, ali 80 stepeni ne prelazi tako samo neka se on greje barem sada preko zime dobro dodje.

Poslednja izmena:
moj komsija ima bartona i njemu proca ne ide preko 50c(43 idle), ima spire whisper rock V sa original pastom koju nije skinuo, sto bi znacilo da ima jedno 9x vise paste nego sto treba...

nesto tu vama nije ok... kako merite temp?

Ne znam bas sto se tice bartona ali meni je xp1700+(DUT3C) 3 godine radio na 2000MHz,u toku leta,pri max opterecenju,otvoreno kuciste 50 C(nikad nije islo preko toga),sve to sa nekim aluminijumskim speezom,bio je malo veci ali hladio je extra,a kad ga spustim na 1800 onda dodje do 40C.

Zavisi od primerka do primerka Bartona, konkretno moj je radio na 2200Mhz pod punim opterecenjem i nije prelazio 65C sa Spire Whisper Rockom IV i AS5 pastom tako da mislim da je to ok resenje za bartona, naravno na default voltazi, sto veca voltaza to veca i temperatura, jednostavno...

dok sam imao bartona, dok je bio dobro klokovan i povecanim naponom, nikad nisam pustao da prelazi 57-60 stepeni u full load. inace to je bio 2.6+ , @2.5Ghz,hladjen sa Thermalright SLK-947-U i VANTEC TORNADO FAN 92MM.

ja stvarno neznam odakle vam ti bartoni :) evo onaj kod mog brata je kupljen u box varijanti i radi sa box kulerom na 35C u idleu, iskreno nisam merio u loadu ali neverujem da ide preko 45C

Izgleda da sam nabasao na Barton-grejalicu :)
Sve u svemu izvrteo sam nekoliko low-end kulera, sve isto. Poslednje sam probao Cooler mastera (Al) sa 6cm ventilatorom na 4200rpm. Taj se jos najbolje i drzao ali nedovoljno. Sa zatvorenim kucistem u idle-u ide do 56-59°C.
Temp merim u BIOS-u, ne verujem da puno laze, kuler je vruc kad ga pipnem. Vcore je 1.66V (isto gledano po BIOS-u)

Koju plocu imas?Da li je na njoj poslednja verzija biosa?Prodaj to da proveris?
Kada si zadnji put cistio hladnjak i da li si uopste probao da stavis neku drugu pastu na njega?
A memoriju mozes da teras i na 400 Mhz i bez klokovanja procesora ne mora da radi sonhrono sa procesorom tako je kod mog buraza ,moja stara konfa,proc default a memorija na 400 i nista mu ne fali... Mada je kod mene radio klokovan 2 godine :smoke: ali nije bilo takvih temp ,)

Ja sam imao Barton 2500+, terao sam ga na 2350mhz sa Whisper Rock IV (ploca NF7-S)
Tesko da mi je ikad prelazio preko 61-62'c a umeo je da renderuje po 36h bez prestanka.

Ne znam kako se tebi toliko greje. Jesi li stavio pastu?. Ja sam s vremena na vreme menjao pastu i uzmem malo i ismirglam bazu kulera (fina vodena smirgla). Takodje na kucistu imam ventilatore (Chieftec).

Znaci neki veci problem sa pregrevanjem nisam imao. Mozda je malo problematicnije bilo kad je temperatura preko 30 (leti).

To što je izašao iz mode - šta da radim, na žalost iz materijalnog aspekta prinuđen sam da se bakćem sa zastarelom tehnologijom.
slazem se sa tobom u shvatanjima ... nego posto Barton nema HS, ostaje ti varijanta da poliras hladnjak :)
ja sam to uradio i dosta mi je pomoglo ... a pasta ?! koju koristis ...

Poslednja izmena:
Pasta je obichna silikonska ali nije problem u prenosu toplote, kao sto rekoh, hladnjak je vreo. Preostaje mi samo da izgletujem proc sa Arctic Silverom pa da vidim sta sam uradio. Ne trosi mi se bas na gluposti...
Inace probao sam sa 8RDA+ i AN7 (Abit) - isti su rezultati. A hladnjaci su cisti. Sad sam pribavio tog Bartona pa ga isprobavam da vidim da li da ga zadrzim. Moj proc (XP1700+) je nevidjena zivuljka sto se tice clockovanja, i pored toga sto ide na 2G ne greje se vise od 47°C pod opterecenjem.

Poslednja izmena:
Moj Barton je isao i do 62 stepena sa heat pipe Verticool Spire kulerom, ta temperatura je znacila da je ventilator vec napravio tepih od prasine, posle ciscenja obicno se zadrzavao na 55-57 stepeni posle par sati 3d torture. To su temperature sa otvorenom stranicom kucista i temperaturom prostorije u proseku oko 27 stepeni ( leti nema klime, zimi prejako centralno grejanje ), masina se gasila u toku godine samo na dan-dva. Od kulera slobodno uzmi Cooler Master, u zadnje vreme ima samo jedan model koji kosta oko 450din, razlika u temperaturi ce maximalno da ti iznosi 2 stepena, bez obzira koja pasta ili kuler je u pitanju, barem je tako bilo kod mene.

Poslednja izmena:
da iskoristim topic.
jel znate neki sto tisi kuler za soket A?u pitanju je barton 2600+.nije nesto preterano OC (podignut samo FSB na valjda 180).dakle,da je tih,da dobro hladi i da moze da se nabavi u centru bga.

Ufff, mnogo si bre zahtevan...

Pin Computers: Limba 2000Pro (imas dve verzije sa i bez led dioda)!

Zanimljivo... Ispolirao sam Speeza (hvala xaver i ToxiC :wave: ) doduse ne smirglom nego nekim kamenim prahom koji mi je ostao u maloj kolicini iz vremena kad sam se aktivno bavio elektronikom (njime sam cistio bakropertinaks od na'vatane oksidacije), stavio AS5 i prilepio kuler. Temperatura se sad spustila na 43°C u leru :smoke:
Bez veze, ko bi slutio...

@velson

Sta si u stvari radio jer ovaj cooler mi je bio na XP1600 (Palomino) koji vazi za procesor koji se greje i na njemu mi temperatura nije prelazila 50, onda sam probao na kevinu masinu XP1700 koji sam overclocknuo na 2.4Ghz temperatura nije prelazila 45, a ovaj barton na istom kuleru ide do preko 70 pod opterecenjem. Cooler je Whisper Rock IV i Cooler Master pasta obicna bele nije silver.

Poliranje je uvek delotvorno, i odatle uvek treba krenuti.

@mpx

Pa vidi, nisam nesto puno filozofirao, uradio sam samo to sto sam i napisao u prethodnom postu. Bitno ti je ako kuler ima bakreno jezgro da bude bez oksidacije, masnoca i ostalih prljavstina pre stavljanja, a u svakom slucaju da bude sto ravnija da bolje naleze na proc. Ovaj moj Speeze nije bio bas extra doradjen, tj. osetile su se recke pod noktima na povrsini hladnjaka. To sam sredio tako sto sam te recke izravnao tako da je sad gladak kao sto bi i trebao biti.
Ne znam da li je to vise pomoglo ili AS5 ali kombinacija dobro fercera.
Kasnije sam se setio Purola (pasta za poliranje hromiranih povrsina). Posle njega bi kuler bio verovatno kao ogledalo ali i ovako sam zadovoljan :D

Poslednja izmena:
@velson

Probacu ovo sa ravnanjem hladnjaka tj poliranjem jer sa smirglom je to dosta tesko uraditi rucno jer podloga na kojoj stoji smirgla mora biti perfektno ravna da nebih napravio cooler oblim pa da tek ne naleze kako treba. Razmisljam da vodenu smirglu stavim na staklo jer ono bi trebalo da je ravno i polako cooler provozam po njoj, a posle toga poliranje, mada nisam siguran koliko ce purol da se sjedini sa bakarnim jezgrom, ali probacu u svakom slucaju, samo sto neznam gde mogu naci taj purol. Daj mi neku ideju gde bih mogao da ga potrazim.

ljudi sta se zamajavate sa poliranjem?

bitno je da imas ispravan cooler i kvalitetnu pastu, pravilo nanesenu na procesor.

ljudi sta se zamajavate sa poliranjem?

bitno je da imas ispravan cooler i kvalitetnu pastu, pravilo nanesenu na procesor.

Pa da, otprilike... ali ako vec nemas takav cooler (a cooleri za socket A su sve tezi za nabavku) onda se bacis na rucni rad.

@mpx
To sa staklom je dobra ideja, tako ti je bar sigurno da neces zaobliti povrsinu. Samo koristi sto finiju smirglu da ne bi napravio vece zagrebotine nego sto vec imas.
A purol, pa... davno to bese. Probaj po nekim farbarama ili slicnim radnjama koje imaju sredstva za lickanje gvozdjurije. Verovatno se vise i ne zove tako. Svejedno nema veze sa sjedinjavanjem sa bakrom, to svakako moras posle dobro oprati da ti ne ostane ni u tragovima ali ce ti povrsina biti da mozes da se ogledas u njoj.
A to sto Stoske kaze, posle samo vodi racuna da pravilno naneses pastu (ravno i jednako), zalepi cooler i vozi!

Da, inace posle par ciklusa zagrevanja i nekoliko sati rada temp mi je pao na 35°C u leru!:banana:

Vrh Dno