Šta je novo?

Hitnooo Intel 64 Ili Amd 64???

• Začetnik teme Začetnik teme seal
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

seal

Slavan
Učlanjen(a)
13.11.2005
Poena
301
Koji procesor da uzmem??? INTEL ILI AMD (i koji) i koju plochu uz CPU??? Budzet mi je oko 400 evra za plochu i procesor??? Da li je isplativo da se uzme Dual Core ili ne??? Da li da chekam josh malo za konfiguraciju zbog nadolazecih chipsetova i CPUa ili jokkkk??? Koju memoriju da uzmem i koje napajanje???

Unapred hvala na odgovoru!!!!!

Poslednja izmena:
Iako sam za Amd varijantu, ja bi sad uzeo 64bit pentijum sa podrskom DDR2, ZA nekih 7-8 mes izlazi opet nova platforma za Amd(to smara) sa imenom M2 i podrskom za DDR2 sto bi znacilo novi processor, nova memorija i maticna ako bi hteo da pratis tehnologiju,jer M2 ce da bude osnova, kao sto je bio Socket A. Cini mi se da je pentijum varijanta dugorocnije resenje bez obzira da je intel objavila nove processore sa imenom Core. Ja mislim da sa tim korakom AMD forsira koriscenje DDR2.

Poslednja izmena:
Uzmi AMD 64 VENICE 3000+ ili 3200+ zbog veceg mnozioca i DFI Lan Party plocu, dobar kuler oo najmanje 30e i nasviraj procesor i dobices najmanje 4000+ i radice sto posto 3 godine... zavisi sta ces raditi na njemu, a najverovatnije ces igrati igre... a ostaje ti 70e posle ovoga a za P4... procesor ti je oko 200e ploca je tu negde tako da malo love ostaje a razlike su minorne mozda nekih 300-400 bodova... negde ti je AMD bolji a negde INTEL... ja bi se pre odlucio za AMD-ovu jeftiniju varijantu... tih 70e bolje dodaj za graficku, ram, kupi bre sebi nesto 🙂🙂🙂 lol nemoj tu sad da ti neko prica P4 ima vise kesha pa je bolji ali zato jede i tebi kesha...

raven2005 je napisao(la):
Uzmi AMD 64 VENICE 3000+ ili 3200+ zbog veceg mnozioca i DFI Lan Party plocu, dobar kuler oo najmanje 30e

Da... Onda ce posle 2 dana da dodje i da postavi 9 topica u kojima opisuje plave ekrane, neslaganje memorije, mogucnost vracanja ploce itd... Jer, nije DFI za svakog, pogotovo za nekog ko ne zna sta hoce...

Tu plocu stvarno treba podesiti da bi radila kako treba, odabrati BIOS naspram memorije koju si ubacio, a sto se tice kulera za 30 eura, cisto bacanje para, bolje da ih baci sa terase jer apsolutno nema potrebe za tim. Ako uzme npr. 3500+ Venice koji ce mu raditi na def 2.2, imace super brzu masinu i BOX kuler koji ce mu hladiti doticni CPU na 40C. Jel treba nesto vise? Ne treba... Realno...

Znaci, moja preporuka za 3200+ ili 3500+ AMD 64 sa Venice jezgrom, neka lepa nForce4 Ultra ploca, tipa 9NPA+ Ultra, Neo4 Platinum ili neki Abit u cenovnom rangu... Ako ces ici na AGP a ne na PCI-E (mada ne vidim zasto bi) onda uzmi Neo2 Platinum, jedna od boljih, ili 9NDA3+, ne bih mogao da se opredelim izmedju ove dve 🙂

Otprilike tako, za Intela nisam kompetentan, ne pratim njihov razvoj i tu stranu trzista...

Mislim da ne ulazim u to zasto 90% renomiranih(ali i ne tako renomiranih)sajtova preporucuje AMD(bilo high,med. ili low segment,ista je stvar),reci cu samo da je Amd bolji u 95% stvari(osim u audio/video obradi-ovo NE VAZI za dual core Amd koji i tu dominira),daleko veci dobitak dobija od 64 bit imstrukcija od budzene kopije na intelu zvane EM64T(koji pritom u nemalom broju slucajeva gubi na brzini u 64 bitnom radu).Trece i nimalo nevazno😛reskoti se greju ko blesavi(furuna je pravi izraz) i zahtevaju kvalitetno +430W napajanje(moze i neki chief. slabiji da prodje);Amd sa druge strane se dosta manje greje(citaj reda 30-40% od temperatura za preskote).Daleko od toga da na Amd-a stavis neki krs od napajanja i ono tera,ipak i na to treba dati vise kinte pri uzimanju nove masine...Mislim puno je razloga za Amd,a malo za intela(u ovom trenutku naravno)
PS Daleko da je intel tako crn,nije losh ako se i za njega odlucis(zavrsavace ti manje-vise slicno poslove),ali mislim pored gore navedenih razloga...
Ah da...Nisam pomenuo tzv hyperthreadiing tech. kod intela jer stvarno gluplju stvar intel jos nije patentirao(sto je skoro pokazano na primeru 840 xtreme editiona,koji gubi od 820 Pentiuma D u skoro svim igrama koje podrzavaju multithread-SS2,Q4-upravo zbog "dodatna" dva "logicka" cpu-a koja nista nerade-osim sto animiraju task menager :d )

Pa ovako vidim da ste uglavnom za AMD mada sam i ja dosta chitao o tome kako AMD shije Intel. Valjda sam o intelu razmishljao zbog stare slave ili zbog one poslovice "ako ne znash shta je dobro pitaj shta je skupo". Nego AMD-ove ploche ne podrzavaju DDR2 pa ni one (od 667 ili 800), valjda sam u pravu... E sada ponovo chitao sam da i nema velike razlike izmedju DDR-a i DDR2... Da li je to tachno??? Zapravo ja sam se dvoumio izmedju dve kombinacije :

MSI P4N DIAMOND
P4, Nvidia nForce4 Ultra SLI, S.775, SB7.1, 2xPCI-E16x, 6xSATA II RAID,2xGLAN,DDR2 667/800, IEEE1394 i P4-3.2BOX-640 CPU P4 640 - 3.2 GHz 2Mb, 800MHz, S.775

ILI

K8N DIAMOND K8, Nvidia nForce4 Ultra SLI, S.939, SB7.1, 2xPCI-E16x, 4xSATA II RAID, GLAN, Dual DDR400, WLAN 54G i ATH64-3500BOX CPU Athlon 64 2.2 GHz, 512kb + 128kb, socket 939

na shta lichi ovakva kombinacija???

Inache kompjuter mi je potreban za CAD, animaciju, programiranje i igrice!!!

Poslednja izmena:
Amd ponovo,samo sta ce ti Sli ploca?mislim OK,ako imas $$$,ali po meni nepotrebno.

moj predlog:

Msi K8N neo4-f nf4 s939 ~ 105eura (ne mora ova nadji neku po svom izboru al gledaj da to bude socket 939, nforce 4 chipset i bez sli-a osim ako necesh da uzmesh dve grafichke)
cpu amd 3000+ venice ~ 155eura procesor je slabiji nego gore predlozeni ali po mom mishljenju trenutno dovoljan za vecinu stvari. vremenom kad nauchish neke stvari o overclockingu (ima na benchu sasvim dovoljno tema o tome) moci cesh da dignesh tog venica na min 2.4ghz (3000+ = 1.8ghz ne znam chemu odgovara ovih 2.4 al proceni sam)

eto znachi ukupno 260 eura. ostaje ti 140 koje mozesh da dash na bolju grafichku vishe rama (bolje uzmi 2gb rama nego proc od lupam 250eura)

Chitao sam na netu da ce relativno uskoro da dodje do menjanja celog koncepta shto se tiche socketa (i svega ostalog shto se vuche uz soket kod) AMD-a. Ipak to su samo pretpostavke ili ne?
Da li je to tachno ? I da li postoje takve priche i za intel???

Josh jedno pitanje koja je najbolja memorija tj marka memorije i koji hard da napakujem,Serial ATA 1.5Gb/s / 8MB, Serial ATA II 3.0Gb/s / 8MB,Ultra ATA-133 / 8MB, ATA133 / 16M, Serial ATA / 16MB ili neki drugi???

Koje je i napajanje najbolje za klokovanje????

I dalje u di tj tri ustvari N-lemi!!!! :wall:

Poslednja izmena:
Ribo je napisao(la):
Iako sam za Amd varijantu, ja bi sad uzeo 64bit pentijum sa podrskom DDR2, ZA nekih 7-8 mes izlazi opet nova platforma za Amd(to smara) sa imenom M2 i podrskom za DDR2 sto bi znacilo novi processor, nova memorija i maticna ako bi hteo da pratis tehnologiju,jer M2 ce da bude osnova, kao sto je bio Socket A. Cini mi se da je pentijum varijanta dugorocnije resenje bez obzira da je intel objavila nove processore sa imenom Core. Ja mislim da sa tim korakom AMD forsira koriscenje DDR2.

Lepo si reko. i ja mislim da je intel sa ddr2 dugorocnije resenje, za odredjene stvari i bolje! Pentium je bacanje para, a 939 je jos gore bacanje para.
Uzmi sempron64 2800+ i neku pci-expres plocu :d

Secam se svojevremeno naslova po IT casopisima:"DDR2-spasioc Pentiuma 4"...Sta reci kad je ddr2 memorija bila "spasioc" pentiuma 4...Znaci p4 sa ddr2 je sporiji od AMD-a sa obicnim ddr-om(ovo vazi cak i za slucaj gde budzet Sempron sa single channelom na nekih 2.4G,dere nove preskote u skoro svim igrama danas).Poenta je sledece pitanje : zasto je ddr2 dugorocnije resenje? Jer zato sto je potrebno da radi na >700 MHz da bi parirao DDR1 memoriji(koja vec sad moze da se nadje na frekv. od 550 sa relativno ok parametrima)?!?P4 ima ddr2 samo i samo zato sto tako moze da kako tako parira.Inace Amd(kao sto svi vec znaju) ima integrisani mem. kontroler(ddr1) pa nema vrdanja sa mem. standardima.Zato i izlazi M2 socket jer je tek sad isplativo(performance wise) da se ugradi ddr2 kontroler zbog visokih frekvenc. koje kompenzuju lose tajminge(koji btw postaju sve zategnutiji😉 )

Poslednja izmena:
Anti Patriota je napisao(la):
Izasli su 1066mhz ddr2 moduli, ddr2 je jeftiniji i bice jos vise, ddr2 se lagano nalazi u modulima od po 1gb sa istim onim brzinama koje nude 512mb moduli...
Hehe pa zato ga AMD uvodi na prolece...A to sto si napisao je skoriji trend(sto je i prirodno).Inace, ddr1 memorije ce biti ne boj se ,jos godinu-dve(cene ce verovatno ostati tu negde,ili blago porasti-po nekim procenama).Pogledaj samo sdram :d

ivanbo2003 je napisao(la):
Secam se svojevremeno naslova po IT casopisima:"DDR2-spasioc Pentiuma 4"...Sta reci kad je ddr2 memorija bila "spasioc" pentiuma 4...Znaci p4 sa .........................

Slazem se sa ovim sto kazes, ali u mom postu dugorocnije resenje ne odnosi na performanse toliko nego na troskove upgrade-a ukoliko pratis (kupovno) tehnoloski razvoj. Kako si to rekao, Amd sa DDR je otprilike isto kao Pentium sa DDR2, ali kad budes odlucio da upgradujes za god dana komp u manjim mukama i troskova ces uci sa pentium-om sa DDR2, jer ti memorija ostane, ne moras da je menjas. Sa M2, iz DDR moraces u DDR2 to su ti dodat muke oko prodaje,cenkanje itd, i posle opet dodavanja pare za kupovinu DDR2 koje ce tad biti otprilike kao DDR danas. Malim recima, ponekad je bolje da predvidis razvoj dogadjaja (trenutno DDR2 kosta otprilike kao DDR) i da budes sto spremniji, nego da ih pratis i da budes delom ostecen. Inace ne vidim nekog koji ne voli upgrade sa minimalnim troskovima. Evo, tako ja to vidim i nisam pricao uopste u mom prethodnom post-u o performansama...

Poslednja izmena:
Neka izvaga sve parametre pa neka odluci.Nekako mi deluje da mu $$$ nije neki problem(sli ploca...)

@VULE ti je sasvim korektno i iskreno rekao pa ti je moj savet u istom kontestu....da preciziram ----@vladabgd ti je rekao josh konkretnije.NPR.Neshto od ovoga shto imam u potpisu.939 prima vishe CPU varijanti u razlichitom cenovnom rangu.Moci ces da nadgrodjujesh josh barem 3 god. ako ne i duze...ddr2 jeste bolji ali meni ne pada na pamet vishe da se smaram sa time...nakokacu 3 giga DDR ,kasnije neki FX amd u istu plochu i neku PCI express do bola opet u istu plochu....A to cu uraditi za 2 godine i tad cu da shijem mnoge kongiguracije sa M jegrom i ddr2.Tako da investiraj ovako-moj savet.

Poslednja izmena:
opet ovaj dark :wave: minira me 🙂 ma dzaba da puca pare na 939, kad ce uskoro izaci m2, a bice i semprona za m2! Kome ce se tada isplatiti da budzi 939 procesor i da se pati sa memorijom, kad moze bez zivciranja da uleti sempronche m2, da ga klokne, nabavi jeftine 2x1gb ddr2 memare (ili 2x2gb !?) i vozi.

Poslednja izmena:
seal je napisao(la):
Koji procesor da uzmem??? INTEL ILI AMD (i koji) i koju plochu uz CPU??? Budzet mi je oko 400 evra za plochu i procesor??? Da li je isplativo da se uzme Dual Core ili ne??? Da li da chekam josh malo za konfiguraciju zbog nadolazecih chipsetova i CPUa ili jokkkk??? Koju memoriju da uzmem i koje napajanje???

Prvo nisi naveo koja je namena racunara? Nisi naveo ni da li je cena presudan faktor i koliki ti je plafon, tako da je tesko dati jedinstven odgovor.

Generalno, Amd64 je u proseku za iste pare brzi i manje se greje, ali ponekad ima svoje bubice sto se podesavanja tice. Intel P4 je sporiji, vise se greje ali u proseku imas manje zezanja s njim jer je uglavnom ubodi i vozi.

Ako te treba racunar za svakodnevnicu, dakle surf, email, igranje igrica, itd, i ako su pare presudan faktor, a nisi novajlija sto se racunara tice, uzmi Sempron 2800+ i neku solidnu S754 plocu (npr DFI NF4x-x) i klokni ga na bar 2.2-2.3GHz. To radi u 99.9% slucajeva. Ako imas malo vise para, Venice 3000 i solidnu S939 plocu i klokni na barem 2.4GHz. I to radi u 99.9% slucajeva.

Ako se profesionalno bavis grafikom, ili multimedijom ili animacijom, idi na AMD X2 3800+ procesor i dobru S939 plocu.

Ako mozes da cekas xx meseci, onda ti racunar bas i ne treba mnogo. Dok docekas ti taj M2, u najavi ce biti M3 i tako to do beskonacnosti, cekanju onda nikad kraja.

Poslednja izmena:
naveo je sve to sto kazes da nije naveo...

@Seal:

za 400e ne mozes da uzmes ni dual core procesor, a kamoli zajedno sa plocom. E sad, intel je skup, tj. za vise para nudi isto i manje nego sto nudi AMD, ddr2 memorijom nemoj da se opterecujes, to ce u svetu da kosta isto kolko i ddr1, a kod nas ce em kasniti, em neces imati nikakav izbor prvih pola godine, em ce biti skuplje od ddr1, em ce sve biti gigantski moduli od 1gb... DDR2 ce je pompa kao sto je bio Rambus i kao sto je SATA2...sve je to djubre 😀

mislim da sam video na benchu amd dual core za 340e (u hot hw sobi, mada mozda greshim)

Anti Patriota je napisao(la):
ma dzaba da puca pare na 939, kad ce uskoro izaci m2, a bice i semprona za m2! Kome ce se tada isplatiti da budzi 939 procesor i da se pati sa memorijom, kad moze bez zivciranja da uleti sempronche m2, da ga klokne, nabavi jeftine 2x1gb ddr2 memare (ili 2x2gb !?) i vozi.

jaooo daa a tek za dve ipo godine kad budu aktuelni quad core procesori. tek ce to da sablja. u prevodu moz da chekash tako beskonachno dugo ako cesh samo josh ovo da sachekash. i ne shvatam predlog kupovine semprona i bilo koje ploche sa budzetom od 400eura. sempron je low cost procesor zar ne?

opet ovaj dark minira me ma dzaba
Dejsi "Anti"!Eh,pa tu nam se vechito izgleda razilaze stavovi ali u tome shto ti kazes ima istine.Samo shto mislim da tas na vagi ipak vishe vuche ka 939 cocket a shto sam i objasnio vec.Nece decko da se smara.Shta mu je teshko da ubada josh rama i kasnije neki fx?Nishta!Nema tu smaranja.A i tada ce sa tom konfom da bude car i da jede M2 u osnovnoj verziji.

Poslednja izmena:
Za tu DFI plocu ok, nije za svakoga... onda nek uzme ASUS A8N-E ako hoce 939s... ili ASUS K8N za 754s ovo bi mu bilo najjeftinije resenje sa Sempronom 2800+
Cekajte a sta cemu podrska za ddr2 na sadasnjim plocama kad kasnije bude menjao i ovako i onako morace da menja sve... i cpu i mb... tako da zasto bi sada davao toliko para za nesto sto ce menjati za 2,3 godine... nerazumem to... evo ja nisam gledao koliko para cu dati a opet sam uzeo ono sto ce vrsiti svoj posao... posto ja neradim nesto posebno... igram igre najvise (zato sam uzeo graficku do j***) , ponekad prebacim neki dvd u divx... jel znate da renderovanje sat vremena materijala traje samo 12min... ja nisam mogao da verujem svojim ocima... jeste da mi klokovanu masinu prepoznaje kao 4000+ koji radi na 2550mhz ali stvarno ajde da vidim koji ce to P4 da odradi za 12min

@seal

na zalost nisam u stanju da ti odgovorim na meail koji si mi poslao posto nisi ukljucio u opcijama da prihvatas mailove od drugih korisnika.
Elem, odgovoricu ti ovde - mislim da nema potrebe da zamaras glavu sa ddr2 memorijom, m2 soketom i tim stvarima, to je neka dalja buducnost i to ce da bude papreno skupo kad izadje, a nece skoro izaci (sem ddr2) pogotovo m2 socket, pa zaboga, nisu ga jos posteno ni odlozili :d Takodje neces imati toliko primetno ubrzanje racunara sa plocom za ddr2 i sa ddr2 memoeijom koliko ces imati sa boljim procesorom u koji mozes da ulozis taj novac. Ne znam da li si me dobro razumeo, bolje je da kupis AMD 64 3800+ i 1 gb dobrog DDR1 rama, nego da uzmes intel 3.2 64 i plocu sa podrskom za ddr2 i ddr1 memorijom osrednjeg kvaliteta...

PS. Od svega sto si naveo igrice su najzahtevnije i one 90% zavise od graficke karte i kolicine memorije, bolje radi xp1800+ sa giga rama i 6800 kartom nego a64 3800+ sa 512mb rama i fx5200, a isto kostaju...

Poslednja izmena:
Pa kakve ima veze sto izlazi M2 i sto je DDR2 dugorocnije resenje? Izaci ce i M3 i M4 i DDR7 i DDR8 kad-tad, pa to opet nije razlog da sad ne kupis lepu s939 masinu.

Ako ces da cekas, onda nikad neces docekati, jer ce svaki dan da se pojavi nesto drugo. Takodje, ako je neka s939 masina tebi dovoljna i zavrsava ti poslove, sta te briga uopste sta sutra izlazi? 🙂

3200+ Venice, nForce4 Ultra za 100-110 eura, 1GB RAM-a i uzivaj 😉

seal je napisao(la):

Da sam ranije video... ne, necu ti reci "uzmi Intel" samo zato sto ga ja koristim kao sto to govore kolege AMD-ovci nego samo ovo -- sacekaj nove cipsete i ploce ako ti se ne zuri, kraj januara, pocetak februara ce biti zanimljiv.

gx-x je napisao(la):
za 400e ne mozes da uzmes ni dual core procesor, a kamoli zajedno sa plocom. E sad, intel je skup, tj. za vise para nudi isto i manje nego sto nudi AMD, ddr2 memorijom nemoj da se opterecujes, to ce u svetu da kosta isto kolko i ddr1, a kod nas ce em kasniti, em neces imati nikakav izbor prvih pola godine, em ce biti skuplje od ddr1, em ce sve biti gigantski moduli od 1gb... DDR2 ce je pompa kao sto je bio Rambus i kao sto je SATA2...sve je to djubre

1. Intel je skup za single core, AMD za dual-core.
2. DDR2 kod nas odavno ima i to prilicno dobar izbor (cak su i cene pristojne) osim ako AMD-ov DDR2 nece biti drugaciji nego Intelov?!?
3. Rambus nikad nije bio djubre, oni imaju sjajna tehnoloska resenja, jedina je mana sto to hoce extra da naplate. Dokaz da je Rambus neprevazidjen je i XDR memorija koja ce ici u konzole (to sigurno nije bezveze izabrano).
4. Za SATA-2 fijasko su krivi proizvodjaci diskova, sam standard nije los nego su diskovi ******.

ivanbo2003 je napisao(la):
Trece i nimalo nevazno😛reskoti se greju ko blesavi(furuna je pravi izraz) i zahtevaju kvalitetno +430W napajanje(moze i neki chief. slabiji da prodje)

Daj bre ljudi vodite malo racuna o tome sta pisete, dosta vise tog uniformisanog ****** i generalizacija tipa "preskoti se greju ko blesavi". NE GREJU SE SVI PRESKOTI KAO BLESAVI. Postoje razlike kao sto su ranije postojale i kod AMD jezgara (na primer TBRED B .vs. Barton -- Barton je u poredjenju sa TBRED B jezgrom FURUNA).

Uzgred 360W (i to krsteno) napajanje zavrsava posao samo ako imas slabiju graficku od 6600 GT. Ako imas 6600 GT ili nesto jos brze od toga uvek treba i jace napajanje (bar 420W Chieftec) jer graficka sama za sebe trosi dosta da ne pominjem CD/DVD i HDD uredjaje i samu plocu (najvece opterecenje je na 12V grani).

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno