Šta je novo?

Hitno! Problem sa kompom (NF7???)

ipedja

Čuven
Učlanjen(a)
28.04.2003
Poena
619
Znaci palim jutros komp i on u XP-u detektuje new device OMTOR (vjerovatno je to bio MAXTOR). Racunar nastavlja normalno (i intenzivno) da radi nekih 7-8 sati bez prestanka. Dok ga nisam ugasio da bih izvadio treci memorijski modul.

Izvadim modul, palim komp, ulazim u bios i on ne prepoznaje diskove, samo kuke i kvake... Ugasim ga opet, prekontrolisem kablove, paljenje i.... NISTA. Ni da bekne. Samo venilatori se popale i nista.

Vadio sam sve i uvijek isto. Cak ni ne pisti. :mad:

Ljudi u cemu je problem, ja mislim da je do ploce, ali da cujem i vase misljenje????

konfiguracija:
NF7-S V2
2400+
2 x HyperX neki
2 x DM9+
PSU Chieftec 360W

Firmware na hdd-u ? duksa cesto pominje da kad maxtor crkne dobija neko kodno ime kad se komp butuje,valjda zavisno od kvara ? (ne znam samo jel to vazi za i ostale proizvodjache ili samo za maxtor).

Isto tako se desava da kada se "oguli" izolacija sa ATA100
HDD kabla , umesto pravog naziva HDD-a , dobijes nesto sto
lici na njegov naziv + neke hi(e)roglife .
Inace ti kablovi su jako losi i posle nekoliko savijanja
na odredjenim mestima se moze videti gola zica

Dakle ja mislim da je kabl u "najavi" :)
Pozdrav

Poslednja izmena:
Tarmi bio si u pravu, nije bas da su se vidjele gole zice ali......bilo je do kabla, bar sto se tice diskova, ali ploca i dalje ne radi, vjerovatno je BIOS prso !

vmiro je napisao(la):
Tarmi bio si u pravu, nije bas da su se vidjele gole zice ali......bilo je do kabla, bar sto se tice diskova, ali ploca i dalje ne radi, vjerovatno je BIOS prso !

Da, u isto vrijeme i kabl i bios... Maler :smash:

Е сад што плоча не ради може бити због масе ствари ...
За почетак , пошто си чачкао по кућишту , гурни
лепо меморијске модуле у слот мало јаче ,
исто важи и за Pci картице , као и Agp картицу
Што кажу људи баш толики малер да будеш , биос
и кабл у исто време ...

Tarmi Ricmi je napisao(la):
Е сад што плоча не ради може бити због масе ствари ...
За почетак , пошто си чачкао по кућишту , гурни
лепо меморијске модуле у слот мало јаче ,
исто важи и за Pci картице , као и Agp картицу
Што кажу људи баш толики малер да будеш , биос
и кабл у исто време ...

Ma ne kažem, tvrdim ;)
Zato što sam bio kod njega kad se to desilo (vmiro-a). Kabl je sigurno i ploča je sigurno, jer sam vadio sve iz ploče i ona se uvijek isto ponaša :crash: , sve ostalo je probano na drugoj mašini.
Dakle samo je pitanje da li je BIOS puko (što kaže ledeni) ili je nešto gore...

Hvala svima u svakom slučaju

za pocetak ja bih clearovao cmos - dakle 3 pina koji se nalaze u okolini bios cipa, i prebacis jumper sa 1-2 na 2-3 na desetak sekundi, a onda vratis na pocetni polozaj. Prethodno izvadi kabl od napajanja, pa ga vrati kad zavrsis clear cmos.

Inace, hijeroglife sam video kod prepoznavanja hd-a, pre koji dan kada sam sebi ugradjivao maxtorovu 120icu , a hijeroglifi su se pojavili u imenu postojeceg quantuma lct10, koji sam zaboravio da jumperisem na slave.

Poslednja izmena:
DS9 je napisao(la):
za pocetak ja bih clearovao cmos - dakle 3 pina koji se nalaze u okolini bios cipa, i prebacis jumper sa 1-2 na 2-3 na desetak sekundi, a onda vratis na pocetni polozaj. Prethodno izvadi kabl od napajanja, pa ga vrati kad zavrsis clear cmos.

Inace, hijeroglife sam video kod prepoznavanja hd-a, pre koji dan kada sam sebi ugradjivao maxtorovu 120icu , a hijeroglifi su se pojavili u imenu postojeceg quantuma lct10, koji sam zaboravio da jumperisem na slave.

Naravno to je prvo što smo uradili :)

A za diskove sam napisao da je kabl (pazljivije čitaj) :wave:

Vrh Dno