Šta je novo?

###hitno potrebna pomoc oko linuxa...#####

needleboy

Slavan
Učlanjen(a)
12.06.2005
Poena
304
*****o sam stvari iz windows-a, na jednoj NTFS particiji. onemogucio sam sebi pristup, a taj folder kome trenutno ne mogu da pristupim mi je jako bitan. nemam vise prava ni da mu pristupim niti modifikujem niti bilo sta drugo. /kako sam dosao do toga vise nije bitno./
pomocu Ubuntu live Cd-a sam uspeo da vidim sadrzaj tog foldera ali zbog live cd-a nisam mogao ni da ga rename-ujem niti narezem niti iskopiram.
uzeo sam instalacioni disk i instalirao ubuntu, ali sad ne vidim te particije.
da li treba da se instaliraju drajveri za chipset, ili sta vec od podesavanja?
ako neko ima iskustva sa ubuntom nek mi pomogne. jako se slabo razumem. mogao bi da mi i objasni kako se instaliraju drajveri.

unapred zahvalan. :banana:

jos par stvari.
ne mogu da pustim stvari sa mp3 extenzijom.
imam zvuk, grabovao sam nesto u ogg format.
sta da instaliram. i kako.

ajde please....pomoccccc...

kako da mountujem hard disk i da procitem i upisem nesto na isti.
ponavljam sa live cd-a sam video bez problema sadrzaj hard, cak i ntfs-om encryptovanog foldera. mora da moze i posle full instalacije.

Kao prvo ako si mislio da iz linuxa sa drajverom koji ide uz njega nesto upises (preimenujes, obrises) mozes slobodno da se oprostis od toga!!!!LINUX NE PISE PO NTFS PARTICIJAMA (moze sa nekim drajverom ali to nije preporucljivo)!!!Samo ti ostaje citanje tj da iscitas podatke, iskorpiras na neku FAT particiju (ili RaiserFS, ext3) i da odatle bekapujes (rezi na dvd ili cd).

za citanje NTFS particije kucaj u konzoli kao root da bi mountovao particiju

mount -t ntfs /dev/hdXX (x= koji disk i koja particija) /neki_folder

u folderu koji proizvoljno izaberes ce se mountovati NTFS particija i odatle citaj podatke

Pozz

hvala za ovo.

jos jedno pitanjce samo.

kako da uspostavim vezu sa internetom. imam modem sa intelovim chipsetom 536 i linux driver. citao sam usputstvo za instaliranje i probao da ga instaliram. instalacija je prosla ali koliko ja vidim to jos uvek ne radi. kad kliknem na akctivate preko konekcije koju sam napravio, za trenutak se chekira i odmah nakon toga se dechekira. kad kliknem na modem port autodetect ne moze da ga nadje.

Pogledaj koji si uredjaj odabrao pri konekciji (trebao bi da bude /dev/modem ili /dev/ttysX (x=seriski port koji koristi modem ako se tako prijavljuje)).Ne znam nisam se zezao sa softverskim modemima (imam externi) pa ti pricam cisto iz nagadjanja.Neka ti neko ko je vec to radio pomogne bolje ili idi na www.linuxo.com pa pogledaj na forumu sta ti treba.
E da seriski portovi su u linuxu za 1 manji od windowsa/dos-a znaci com1 je ttys0 com2 je ttys1 itd

needleboy je napisao(la):
*****o sam stvari iz windows-a, na jednoj NTFS particiji. onemogucio sam sebi pristup, a taj folder kome trenutno ne mogu da pristupim mi je jako bitan. nemam vise prava ni da mu pristupim niti modifikujem niti bilo sta drugo. /kako sam dosao do toga vise nije bitno./
pomocu Ubuntu live Cd-a sam uspeo da vidim sadrzaj tog foldera ali zbog live cd-a nisam mogao ni da ga rename-ujem niti narezem niti iskopiram.
uzeo sam instalacioni disk i instalirao ubuntu, ali sad ne vidim te particije.
da li treba da se instaliraju drajveri za chipset, ili sta vec od podesavanja?
ako neko ima iskustva sa ubuntom nek mi pomogne. jako se slabo razumem. mogao bi da mi i objasni kako se instaliraju drajveri.

unapred zahvalan. :banana:

Koliko sma ja razumeo tebi ne treba Linux za ovaj posao nego Hiren's BootCD cinimi se da je poslednja verzija 7.3 on moze da pise/brise po NTFS-u. kao i mnoge druge stvari..

Ma tu posao zavrsava i MiniPE ali ako ga nema pri ruci Linux obavlja taj posao bez problema.Osim toga covek koristi Linux i za jos po nesto vidis da iam problem sa modemom

zaboravio sam da pomenem da sam resio problem sa encryptovanim podacima.
kao administrator sam u windows-u postao Owner, tako da mi je sad sve dostupno iz tog direktorijuma. a linux sam instalirao da bi mi resio ovaj problem i u medjuvremenu mi se zasvidjao tako da mi slim da cu se prolkjuciti ovom drustvu pingvinchica. :wave:

Nazad
Vrh Dno