Šta je novo?

HITNO!!! Pomoc APC ili BELKIN???

veteha

Cenjen
Učlanjen(a)
09.02.2011
Poena
169
Drugari molim vas za savet pri izboru SURGE ARREST uredjaja, zanima me da li neko moze da mi sa sigurnoscu kaze koji od sledeca sva uredjaja da kupim tj da li oba stite komp od prevelikog ili preslabog napona itd:
BELKIN - Naponska zaštita: 7 el.utičnica + Sat + tel. - F9A723YY3M-F
ili
APC SURGE ARREST PF8VNT3-GR
a evo i linkova sa bar nekim podacima o njima i njihovim cenama:

http://www.gigatronshop.com/elektro...ta_7_el.uticnica_sat_tel._-_f9a723yy3m-f-3872

http://www.gigatronshop.com/elektro_zastita/apc_surge_arrest_pf8vnt3-gr-6049

Molim za sto brze savete jer bi ujutru trebao da idem da kupim jedan od ta dva uredjaja, pa me zanima da li BELKIN takodje pegla napon kao ovaj APC ili je ipak samo APC pegla napone itd, napisite sve sto znate o tome pliz!!!

APC je jaci brand, ali ovaj Belkin izgleda bolje na papiru - http://www.hardware-sbm.lu/CAH_Products/CAH_ProdDetailsL7.ASP?ref=06009790&Lang=UK mada je pitanje da li su ovi podaci tacni, jer ne mogu da nadjem nista na oficijelnom sajtu.

A za APC je lako naci podatke - http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=pf8vnt3-gr i da ga vec nemam, opet bi pre njega uzeo.

Pa i ja sam vise za njega i cak ima i njegov test u jednom poznatom casopisu za hardver ali eto bolje da pitam nego da pogresim!
E sad buni me i to sto za BELKIN ne mogu ni ja da nadjem nista na oficijalnom sajtu.
A kazi mi za APC jer se dobro pokazao jer pegla napone jer je dobar???

ne znam tacno, apc je bolji, retko da se ko zalio na njih, a dok za ovo moze da bude svasta sa belkinom. iskreno drzi se apc-a

Slazem se i ja nisam cuo da se neko zalio na APC a npr ja nikad nisam ni cuo za tu marku BELKIN tako da definitivno je APC ipak bolji jer je to deo Schneider korporacije koliko ja znam pa zato i ja imam vise poverenja u njih!

Ni Belkin ni APC ne peglaju napon. Rade pomoću MOV (metal-oksidnih varistora) i bimetalnih prekidača ("thermal fuse"). Služe isključivo upijanju strujnih udara, ne naponskih, ali ne mogu da zaustave recimo udar groma. Ako i uspeju, to ih ubija, mada bolje njih nego opremu koju štite... Iskreno, mislim da su i ovi uređaji, kao i line conditioner ili auto-voltage regulator potrebni samo za aparate koji nemaju svoj MOV i v-reg. Sva bolja napajanja imaju barem jedan MOV i APFC kao i EMI filter, koji omogućavaju rad na širokom rasponu napona, i štite od štetnih interferencija kao i manjih udara.

Ni Belkin ni APC ne peglaju napon. Rade pomoću MOV (metal-oksidnih varistora) i bimetalnih prekidača ("thermal fuse"). Služe isključivo upijanju strujnih udara, ne naponskih, ali ne mogu da zaustave recimo udar groma. Ako i uspeju, to ih ubija, mada bolje njih nego opremu koju štite... Iskreno, mislim da su i ovi uređaji, kao i line conditioner ili auto-voltage regulator potrebni samo za aparate koji nemaju svoj MOV i v-reg. Sva bolja napajanja imaju barem jedan MOV i APFC kao i EMI filter, koji omogućavaju rad na širokom rasponu napona, i štite od štetnih interferencija kao i manjih udara.

Svaka cast na ovako strucnom odgovoru ovo jos nisam znao stvarno, ja sam ladno procitao u casopisu D I G I T A L i tamo je pisalo da APC APC SURGE ARREST PF8VNT3-GR ulazni napon npr ako je 250V on "redukuje" na valjda 240V i isto navodno radi i kada je manji napon. E sad sto su to napisali da li toliko ne znaju ili su i oni samo obmanuti informacijama sa zvanicnog sajtsa ili sta vec ne znam ni ja i sad nisam ni pametan sta kupiti i da li uopste kupovati neki SURGE ARREST i za sta u stvari sluzi takav uredjaj? I da li je moguce da je to isto sr..nje kao i ove produzne kable sa osiguracima od po 1500 din npr SWEEX ili ti ne znam ni ja sta!!????

Linkovaću ovaj put i neke wikipedia članke za brzu referencu, čisto da ne bude da izmišljam štogod ovde ;)

Sweex i ostala kung-fu divota uglavnom imaju samo termalni osigurač (thermal fuse) koji može biti jednoupotrebni (kao klasični topljivi osigurač, žica se istopi ako kroz nju ide > x ampera struje), ili resetabilni (kao bimetalni ili baj-pas šant; jedan prekida kolo, drugi skreće struju na alternativno, obično zatvorena petlja-kolo). Kao takvi, oni su samo lažni osećaj sigurnosti.

Malo kvalitetnije naprave poseduju pomenute varistore koji, zavisno od implementacije, mogu da spreče i preterane napone, ali retkost je da se aktiviraju na < 300V, a i nepraktično je, jer je efektivni napon = maksimalni kroz koren iz 2, dakle Vef = Vmax/√2 , te je za 220V efektivno, max napon ~312V. Ipak, prvenstveno sprečava strujne udare, i to mu je primarna namena. Varistor može ili da radi kao šant (dakle prekida ili preusmerava kolo) ili da radi kao osigurač, dakle upija energiju udara i crkne (ili preživi sa smanjenom sposobnošću upijanja, jer ipak mora višak energije otići negde, a troši se na mehaničko-hemijske deformacije). Još bolji modeli imaju i cener (zener) diode i/ili šotki (schottky) tunel diode, koje koriste za ograničavanje maksimalne vrednosti ili čak kompletnu regulaciju napona, doduše, kvare sinusoidu stvarajući platoe. Ovo je malo neefikasan metod, jer i jedna i druga traće struju kada napon pređe određenu vrednost, i to tako što se na račun iste zagrevaju... Nisam siguran za APC i Belkin, ali čini se da su i jedan i drugi MOV + shunt ili bimetal. Možda jedan od njih ima schottky da ograniči max napon u okviru kola na koje se shuntuje pri udaru, tako da MOV popije višak struje a schottky odseče vrh napona. U tom slučaju zaštitni uređaj ako ne crkne, gubi deo sposobnosti zaustavljanja udara...

Zašto nijedno nije uvek potrebno? Zato što MOV već postoji u kvalitetnom napajanju, a posao dovođenja napona na potrebnu vrednost rade aktivne komponente (tranzistori) i logika (kontrolno integrisano kolo) unutar aktivne korekcije faktora snage (Active PFC), kojima ne smetaju padovi ni skokovi, a zavisno od implementacije, ni strujni udari. Pritom kvalitetno napajanje znači bolju struju za komponente, a time njihov hladniji rad i duži život... Doduše, ako imaš novca i za jedno i za drugo, surge arrest svakako ne može da naškodi.

Poslednja izmena:
@ McSteel
Hvala ti majstore kapiram sta hoces da kazes ja sam pre neki dan dobio Corsair AX 1200 Gold pa sam zato samo hteo da ceo komp jos bolje zastitim za svaki slucaj ali izgleda da ne moram da kupujem surge arrest uredjaj, znao sam da i napajanje ima vec neku vrstu aktivne zastite ali sam hteo da kupim to iz razloga da bi zastitio i napajanje jer kod mene u gradu je napon neretko "varijabilan" ako me razumes pa sam zato hteo da komp i sve prvo propustim kroz APC ili BELKIN radi "duple" zastite ako me kapiras ali izgleda da nema potreba da trosim kintu! :) (ili bi ipak bilo korisno da imam neki od ta dva cisto za svaki slucaj jer nemam cak ni SWEEX sra...e!???

Poslednja izmena:
I sad kupiti il ne kupiti, pitanje je sad! :)
Stvarno prema McStell-u ispada da je nepotrebno kupiti neki surge arrest! E sad kako postupiti najvise mrzim tu dilemu, opet necu spavati jos jednu noc :)

Na onom linku Belkin se nije udostojio da da osnovne specifikacije, tako da je to prakticno isto kao i da nije nista napisano :smash:

Samo ti uzmi APC - nece da skodi ni za monitor, ni za TV, ni za telefonsku liniju, a ni za punjenje mobilnog, a i mirnije ces spavati :D

Au sunce ti, AX1200... Na um mi padaju reči "sikira" i "med".

Malo o filtriranju i zaštiti u tog napajanja:

Po ulazu "natrčavamo" na integrisani Line Filter (slika ; gornji levi ugao, šema unutrašnjeg kola). Zatim ide drugi deo EMI filtera i zaštita (slika); od dole ka gore, i s leva na desno: 4 plava Y (keramička) kondenzatora, iznad su sendust core zavojnica, žuti X (metalizirani film) kondenzator, još jedna filter zavojnica, još jedan sivi X kondenzator, topljivi osigurač u crnoj heat-shrink nezapaljivoj tubi (15A, 250V). Iznad toga 2 MOV-a (narandžasti i zeleni), bordo tantalski kondenzator, relej. MOV-ovi vode direktno na relej, koji prekida kolo, u slučaju udara. Relej takođe prekida glavno kolo kada je kompjuter u stand-by, tako da struja teče samo kroz stand-by granu. Posle svega ovoga imamo 2 ogromna Matsushita (Panasonic) elektrolitska kondenzatora dole desno, i ogromnu PFC zavojnicu gore desno (slika). Blok šema napajanja pokazuje da je u pitanju CCM PFC (korekcija faktora snage sa kontinualnim provođenjem, takozvani Interleaved (isprepletani) PFC. Nisam siguran da li je kontroler PFC-a Infineon ili Fairchild, ali oboma je operativni raspon 85 - 264 V, dakle svejedno da li je efektivna vrednost ulaznog napona 85, 110, 130, 150, 200, 250 ili bilo koliko između toga Volti, napajanje radi jednako i jednako dobro.

Ipak, i pored svega toga, kao što je već rečeno, surge arrest bi dobro došao kao dodatna zaštita, i kao zaštita i za monitor, TV, telefon, i neke druge uređaje...

Damn. AX1200...

Poslednja izmena:
Belkin sa slike koristi britanski tip-G šteker, morao bi da koristiš adaptere da bi u njega išta utakao. Prednost mu je što ima zaštitu za antenske kablove, i za type-F (satelitska/kablovska tv i modem) i za klasične RF-koaksijalne. Mana mu je što zbog toga ne sme da ima EMI filter, jer bi uticao na signal slike i podataka kroz takve kablove. Takođe, ne listaju nikakve podatke o zaštiti, tako da ih to diskvalifikuje. Firma je švedska, i verujem da se ne zezaju, koristio sam njihove routere i bio prijatno iznenađen, ali ovo je baš neozbiljno.

Sa druge strane, APC je deklarisan na 10A/240V (što daje 2400VA odnosno, kada bi faktor snage bio 1, 2400W - idealni slučaj) što je dovoljno za manje-više sve što možeš u njega priključiti od sofisticirane tehnike. Naravno, kvarcna ili TA peć, frižider i slično bi ga naterali da moli za milost, ali to ionako nisi planirao da uključuješ, je l'? :p
U specifikacijama stoji naznaka, a kasnije sam u deklaracijama konformiteta pročitao i direktnije - poseduje standardni Line Filter, dakle 1 X, 2 Y kondenzatora i 2 induktora (zavojnice) sa zajedničkim uzemljenjem nezavisnim od nule. Ima i jedan veliki MOV deklarisan na 30 kA, što je fino, ali opet napominjem, udari groma su 100+ kA, tako da se ne nadaš zaštiti od toga. MOV je vezan dvojno, kratko spaja relejno kolo koje odseca zaštićene uređaje od mreže i svu struju usmerava na uzemljenje; to se dešava pri prevelikoj struji. Pri naponu > 700V (495V efektivno), MOV usmerava kolo na splet naponskih regulatora (ne piše jesu li cener, šotki ili neka aktivna oprema) koji do određene granice snižavaju na 240, a posle te granice (ne piše kolike) usmeravaju na pomenuti relej.

Ukratko, uzmi APC, tu znaš šta dobijaš :)

Poslednja izmena:
McSteel, a da li postoji neka sprava koja daje stalno 220v na izlazu, nezavisno od ulaza, tj. da uvek "pegla" napon? Jel' su to ustvari ovi Smart modeli kod APC?

Mozda i ovo vredi link:Automatic Voltage Regulator ?

Pozdrav i hvala za dosadasnje informacije:)

APC Smart serija su UPS uređaji. Oni poseduju, u osnovnoj izvedbi, samo relej koji po nestanku struje prebacuje priključene potrošače na bateriju određenog kapaciteta. Istina, bolji modeli poseduju i "čistač" struje, koji odstranjuje interferenciju i generalno signale na frekvenciji većoj od 50/60 Hz, neki čak imaju i regulator voltaže, ali većina čim "vidi" da nešto ne valja, odseca potrošača od mreže i napaja ga iz baterije.

Ono što tebe zanima je Line-R serija. To su AVR/Line Conditioner uređaji. Oni preko različitih mehanizama, polu-pasivnih (razne diode, rotirajuće zavojnice i sl.) ili aktivnih (kompletna buck, boost, buck-boost tranzistorska kola, razni regulatori i ispravljači) pokušavaju da napon održe na što konstantnijem nivou. Obično se deklariše vrednost relativnog skoka i opseg za njega, na primer 10 mV/V pri ulazu od 90 - 280V. To bi značilo da ako na ulazu u jednom momentu imam 170V (na izlazu 220) i napon na ulazu skoči za 20V, napon na izlazu će mi skočiti za 20V * 10mV/V = 200mV (na 220,2V). Bolji modeli imaju i pomenuti MOV ugrađen tako da sprečavaju i nagle skokove ulazne struje (korisno pri kratkim spojevima, uključenjima velikih motora na naizmeničnu struju, ili pražnjenja kao što je grom). U načelu, čak i AVR će da klikne svoj relej i isključi potrošača sa mreže kada uslovi postanu dovoljno teški za regulaciju/kompenzaciju, odnosno kad ulazni napon i/ili struja odu iznad ili ispod radnog opsega. Takođe treba imati u vidu da regulatori imaju svoju karakterističnu efikasnost i da je ona kumulativna sa efikasnošću napajanja/potrošača, tako da ako imaš napajanje koje je 80% efikasno i regulator koji je 85% efikasan, konačna efektivna efikasnost je 68%. Kod većih potrošača ovo ume itekako da napravi razliku. Naposletku, polu-pasivni i linearni regulatori traće struju pretvarajući je u toplotu kako bi regulisali napon, a umeju i poprilično da zuje... Svi modeli manje ili više kvare prirodnu sinusoidu napona i struje, postoje napajanja i uređaji koji ne mogu da rade ako ne dobijaju pravi sinusni ulaz, treba i to imati u vidu.

Na linku koji si dao ne piše koji je model u pitanju, neki od njih su sa rotacionom zavojnicom, koliko vidim sa raznih tamo okačenih slika, a opet neki su aktivni buck-boost regulatori (kao što je i APFC na napajanjima) tako da treba jako paziti šta zapravo kupuješ i pošto.

Opet naglašavam da napajanja sa APFC-om generalno ne zanima ulazni napon sve dok je na rasponu ~90 do ~265V. Napajanja ugrađena u skupe monitore imaju i APFC, a takođe ga poseduju i mnogi adapteri za notebookove.

Je l' to vazi i za novije zgrade koje imaju gromobrane i gde su kablovi za struju ispod zemlje?

Osim ako gromobran nema direktnu vezu sa zemljom, ili ako ima prekid u svom toku do zemlje, nema opasnosti. Dobro urađen gromobran znači da munja ne stiže do elektro-instalacija. Zgrade bez gromobrana ili sa loše urađenim; ili pak sa izloženim delom instalacija takvim da pruža manji otpor munji od samog gromobrana, to je već druga priča...

Poslednja izmena:
Vrh Dno