Šta je novo?

HITNO !! hdd se dere

Lucas

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2002
Poena
690
Kupio sam neki polovan notebook i hdd iz njega se dere ko lud. probao sam da ga iskljucim, i onda je sve ok - dakle prob je do hdd-a. e sad cini mi se da se nije drao u pocetku nego da je poceo tek posle duzeg rada (ovo cu josh da proverim). Zanima me sledece

-da li je ta buka normalna, i jel su se tako culi svi diskovi toga vremena
-ili je to mehanicki problem hdd-a tj mehanizma koji vrti glave...

u pitanju je notebook na 700mhz neka compaq armada....

Poslednja izmena od urednika:
Detektuj koji je disk unutra tacno...postoji software sa kojim mozes da mu menjas razim rada...pod uslovom da je ispravan...

u pitanju je IBM travelmaster model N79
20gb 4200rpm (pa ne moze sporije od toga!?)

eto.... ja ipak mislim da nesto ne sljaka kako treba

a vi...?

pokusaj da opises kakav je zvuk....

pa zzzzzzzzz kao ventilator kad se vrti (ono kad ne radi dobro pa pravi vecu buku...)

pa zzzzzzzzz kao ventilator kad se vrti (ono kad ne radi dobro pa pravi vecu buku...)

nesto se desava unutar ( u mehanici ) diska...

a inace ima li dr.problema?
ima li bs?
jesi li testirao?
smart?

sad sam pustio IBM exerciser, i on kaze da je SMART status Good
obican test je prosao kako treba, i sad sam pustio Advanced...

proveri i sa MHDD-om
(ako ga imas....)

Poslednja izmena:
Rashljokali ti se lageri. :D
Nista toliko pogubno po disk, ali pravi ubi boze dosadnu buku.

smara bre u pm :(
to ne moze da se popravi jeli?

ps. boki, secam se josh pre 3 god kad god sam nesto pitao ti bi mi odg :respect;

Poslednja izmena:
pazi nemoj tako lako da donosis zaklucke, kave su ti performanse, da li se windows dize svaki put, za taj disk nije karakteristicno da se disk dere

a sta mislite o programu SpinRite? ovaj MHDD nesto nece.... sad cu da pokusam ponovo

...
ps. boki, secam se josh pre 3 god kad god sam nesto pitao ti bi mi odg :respect;

Nisam namerno, majke mi :d

Jeste da nije karakteristicno za takve diskove da pokazu takve simptome, ali video (cuo) sam ih dovoljno i video da se takvi slucajevi desavaju.
Ako bas zuji, i zvuk je onako..."soničan", obicno je to - lageri. Uglavnom su diskovi ziveli i dalje, neki od njih i dandanas.

Druze, moj ti je savet da ako imas nesto iole ozbiljno od dokumenata na tom hard disku, kupis novi i premestis ih!!! Iz mog iskustva kada nesto krene da se dere i tandrce nece jos dugo da pozivi, a nekako se uvek namesti da u najvaznijem momentu crkne! Znaci nov hard disk koji vise nije toliko skup, ili eventualno neki polovni ali ispravni sa rashodovanog laptopa.

Pozdrav

@ bokiPK ajde i ovaj put cu ti progledati kroz prste. Al nemoj da se ponavlja, jel jasno? :p

da ne znas mozda koliko su polovni hdd za laptop tipa 20-30gb

...
da ne znas mozda koliko su polovni hdd za laptop tipa 20-30gb

Tesko ih je za naci, mada sam video neke po oglasima.
Drugo je pitanje koliko su oni ispravni i koliko mogu da pozive.
Ako vec hoces da ustedis novac, savetovao bih ti neki polovan 40GB, novija je generacija, bolja mehanika...

pa ima valjda razlike, recimo toshibe su katastrofa.....

pa ima valjda razlike, recimo toshibe su katastrofa.....

Navedi i zasto?? Ne znaju svi sve o hardovima! Ja imam toshibu 40 gb 5400 2mb kesa i za sad rado sasvim ok. Ne znam sad tacno koji je model jer mi lap nije tu, na koriscenju je.

Dobro, mene za sada sluzi ok, a nadam se da ce jos neko vreme.

Nego imam ja jedan isti takav ibm koji je nesto riknuo, rekao bih da je elektronika, moj je model travelstar IC25N020ATDA04-0 n79, mada se moj pre smrti nije cuo skoro nista.

....

nesto se desava unutar ( u mehanici ) diska...

a inace ima li dr.problema?
ima li bs?
jesi li testirao?
smart?

proverili smo disk...
on je sasvim ok....
sasvim normalan zvuk za tu seriju...

problem je najverovatnije u mehanickom polozaju
diska u samoj masini pa se odredjene vibracije
prenose i pojacavaju.........

ok znaci onaj post koji su obrisali u kome sam rekao da to nije to jer se to ne desava kod tih diskova je mogao da vam skrati muke.

pisao sam vec o tome, motori su im losi

Ne mozes da generalizujes. Mislim da i to sam znas.
Prodavao sam ih, paralelno sa Hitacijima, WD-ima, ST-ima...
ST je ubedljivo najbolji (najbrzi), mada im se desavalo i da otkazu. Sledi Hitachi, pa Toshiba pa WD...tako ih rangiram i po kvalietu, tako su rangirani i po ceni. WD licno ne preferiram, desavali su se razni cudni tripovi sa njima.
Naravno, govorim o diskovima novije generacije, prodavanim u zadnjih dve-tri godine. Pu..pu...nisam imao nijedan otkaz ako ne racunam jedan fabricki problematican hard koji sam odmah reklamirao.

izvini ali mogu da generalizujem iz prostog razloga sto znam o cemu pricam kod mene dolaze kad crknu i ako ti kazem da je preko 60% svih diskova koji su dosli (od 2,5 ") toshibe i to ne samo kod nas nego i u nasoj kancelariji u holandiji onda mogu da kazem da su losi. I to sve sa istim kvarom. A sa druge strane ako znam da ibm-ovi imaju dobre lezaje pa se takvi zvuci ne cuju kod njih nema potrebe da se ubedjujemo.

bio sam juce kog gsimona pa smo zajedno istestirali hdd i sve je sasvim ok (kao sto je i on rekao ;))
inace prob sam resio tako sto sam zaglavio parce papira pored diska i vise ne zuji toliko... izgleda da je pb bila losa pozicija diska unutar laptopa, pa je to pojacavalo zvuk....

izvini ali mogu da generalizujem ...nema potrebe da se ubedjujemo.

Postujem svacije iskustvo. Nikada se ne ubedjujem, mozemo samo da razmenimo stavove.
Dobar Vam procenat :D
Uzgred, dva harda koja sam cuo da zuje su bili bas IBM-ovi...kao vrsalice. Jedan je i dalje ziv.

Lucas je napisao(la):
...
tako sto sam zaglavio parce papira pored diska i vise ne zuji toliko...

Zanimljivo...Zar nemas krletku za taj hard?

Poslednja izmena:
Vrh Dno