Šta je novo?

Hitna pomoc-Linux+Win+partition magic

• Začetnik teme Začetnik teme Darko
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Darko

Čuven
Učlanjen(a)
29.12.2001
Poena
679
Imao sam dakle 3 particije na hardu. Prva NTFS + WinXP (25GB), druga FAT32 (3GB) i treca LinFS (ostatak do 40GB). Posto mi je silom prilika hitno zatrebao prostor na XP particiji, koristio sam PartitionMagic da smanjim Linux particiju i povecam NTFS.
Nesto se medjutim s*ebalo i, iako je Part.magic prijavio sve OK - uradjen posao - nakon restartovanja sistema, LILO se vise ne dize nego ispise samo "L" i brojeve 99 99 99 99 99 .... 🙁

WinXP nece da "prebrise" boot, i nakon "repair"-a windowsa sa boot CD-a, opet se desava isto 🙁

Kako da na najjeftiniji nacin ovo sredim? Resenje mi je potrebno hitno, a imam neke veoma bitne stvari na NTFS particiji tako da resenja tipa format ne resavaju prob...

:crash:

Ovo se i meni jednom desilo... jel si probao i sa fixmbr i sa fixboot? Koliko se secam, jedan od ova dva je meni resio problem (a drugi nije)...

Ako fixboot i fixmbr ne rese problem a opravka LILO-a ne da odgovarajuci rezultat, smesi ti se kompletno brisanje particija sa diska i pravljenje novih...

MOMCI NAJJACI STE!!! :wave:

Reseno! Hvala!!!

za ubuduce batali partition magic
ali si i ti to valjda shvatio

Sto reinstalacija?
Ako ne prodju fixboot i fixmbr digni sistem pomocu nekog butabilnog linux cd-a, mountuj linux particiju, uradis 'chroot /mnt/mojalinuxparticija /bin/bash', pa kad chroot prodje uradis 'lilo' i imas novi mbr made by lilo.

poz.

Darko je napisao(la):
Imao sam dakle 3 particije na hardu. Prva NTFS + WinXP (25GB), druga FAT32 (3GB) i treca LinFS (ostatak do 40GB). Posto mi je silom prilika hitno zatrebao prostor na XP particiji, koristio sam PartitionMagic da smanjim Linux particiju i povecam NTFS.
Nesto se medjutim s*ebalo i, iako je Part.magic prijavio sve OK - uradjen posao - nakon restartovanja sistema, LILO se vise ne dize nego ispise samo "L" i brojeve 99 99 99 99 99 .... 🙁

WinXP nece da "prebrise" boot, i nakon "repair"-a windowsa sa boot CD-a, opet se desava isto 🙁

Kako da na najjeftiniji nacin ovo sredim? Resenje mi je potrebno hitno, a imam neke veoma bitne stvari na NTFS particiji tako da resenja tipa format ne resavaju prob...

:crash:
Ukoliko ti se ubuduce javlja ovakvo nesto uradi sledece:
1. pokrenes racunar sa win98 boot disketom
2. kucas "fdisk/mbr"
3. restartujes racunar i isti pokrenes sa linux boot disketom (ako si napravio) ili sa linux cd-om
4. u linux konzoli otkucas komandu "lilo"

Samim tim si resio problem, posle restarta ce opet da radi sve kako treba 😉

Mbr moze da se popravi i sa Xp-ovog cda. Ubacis ga, ides fix Windows ili ako nesto i kucas fixmbr. Ako covek nema floppy od win 98

Nazad
Vrh Dno