Šta je novo?

HI-RES digitalni projektor za 300e !!!!

• Začetnik teme Deleted member 1735
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 1735

Guest
Toms Hardware Sajt je objavio clanak koji se zasniva na uputstvima koja se prodaju na E-Bay za 20 dolara sa temom kako da napravite projektor digitalne slike sa vaseg kompjutera rezolucije 1024x768 ili vise za samo 300 evra !!!!!

evo linka:

http://www.tomshardware.com/howto/20041113/index.html

Na kraju clanka moze da se skine video od 18 MB koji detaljno pokazuje izgradnju ovog projektora kao i malu demonstraciju koja pokazuje kako projektor prikazuje sliku velicine 3x2 metra na zidu !!!!

Trenutno danasnji projektori ovakve rezolucije se prodaju od 1500 evra pa navise plus sto im zamena lampe koja posle par stotina sati crkava kosta oko 300 evra.

Ja bih rado probao da napravim ovakvo nesto pa me zanima gde mogu da nabavim grafoskop od oko 3000 ilumena za pocetak i gde mogu da nabavim polovan tft 15'' tft preporucljivo Iyama marke ?

Kakvi su vasi komentari na nesto ovakvo (elektronicari - hobi ili profi molim komentar) ?

Pozdrav Devil 2000

Ovo svakako treba probati.Jedino me buni HDTV rezolucija na 15"TFT-u (koji to model ima) i 20ms response time za filmove.Samo treba nabaviti dobar grafoskop,sto mislim da ce biti mucno naci kod nas za male pare.Ako se uzima polovan ,obavezno obratiti paznju na izgrebanost sociva.
Sto se tice elektronike,i nema sa cim da se igras.Samo se izvadi ovaj backlight iz tft-a i pazi se na flat kablove u monitoru koji su veoma nezni.Naravno neki aluminijumski nosac za tft i za fan bi trebao da se napravi umesto ovog selotejpa :D .
Josh da nabavimo tft-e pa da ih cerupamo!!! :smash:

Poslednja izmena:
Jao sad kad skochi cena grafoskopima na 1000 evra? Verovatno ih ima josh po shkolama, fakultetima..

Ali zasto koristiti grafoskop?Suvise je glomazan,a cela njegova optika se nalazi na onoj drsci sa ogledalom.Zar nije jeftinije napraviti neku kutiju u koju pozadi moze da se strpa jaka sijalica (ili vise njih), u sredini ekran i na prednjem delu odgovarajuce socivo,koje verovatno moze da se kupi kao rezervni deo za grafoskop.Samo se ispodesavaju daljine,ugrade kuleri i voila.Jedino teba naci jeftine lampe sa cisto belim svetlom.Ili je mozda bolje poredjati 500 belih ultra bright led dioda koje mogu da rade vecno :D (ali to bi i kostalo kao nov projektor).Evo josh jednog sajta (mada su mu linkovi nedostupni,ali se vidi ilustracija) http://www.audiovisualizers.com/madlab/lcd_proj.htm

Sto se tice grafoskopa, ima ih u Beogradu novih i cena im i nije tako velika. Za 2500 lumena cena je oko 250-270 eura a 3500 kosta oko 320 eura. Naravno na istom mestu ima i ugaoni grafoskop a cena mu je prava sitnica 8K eura :)

Pozdrav

Ako se ne varam, u Bluestar-u sada ima tft monitora za 150e ...

Joshefin je napisao(la):
Ako se ne varam, u Bluestar-u sada ima tft monitora za 150e ...
sa njima bi se mozda moglo ugovoriti i da prodaju samo panel.

Koliko sam video nemaju 15" modele.Gde Bluestar prodaje (kao maloprodaju) svoje monitore?

Ovo je tako primamljivo... ;) Samo zamisljam projektor u svojoj sobi! :smoke: :D Nego, jel ima neko s ovog foruma ko se pozabavio time, a da mu je produkt uspesan?! :,,:
Ako ima nek se odmah prikljuci na ovu temu ;)

kosmos je napisao(la):
Sto se tice grafoskopa, ima ih u Beogradu novih i cena im i nije tako velika. Za 2500 lumena cena je oko 250-270 eura a 3500 kosta oko 320 eura. Naravno na istom mestu ima i ugaoni grafoskop a cena mu je prava sitnica 8K eura :)

Pozdrav

Gde mogu da se kupe grafoskopi?
Moze i na PM

@Ipin nemam trenutno tacnu adresu kod sebe, tako da tek veceras kad budem kuci, inace sto se tice grafoskopa, batalite, u ponedeljak cu znati koja ce cena lampi biti sa isporukom u Beogradu a optika moze da se poruci, tako da grafoskop i nije neko primamljivo resenje.

Sama lampa ima vrlo interesantne karakteristike 400W/32000 lumena/20-30 hiljada radnih sati ili oko 1500 paljenja i gasenja. Cena u Americi je oko 50$ a posto postoji uvoznik za Jugoslaviju nema ni problema sa transportom, samo je pitanje cene ostalo u vazduhu, mada mislim da ce biti oko 80 Eura.

Pozdrav

kosmos je napisao(la):
@Ipin nemam trenutno tacnu adresu kod sebe, tako da tek veceras kad budem kuci, inace sto se tice grafoskopa, batalite, u ponedeljak cu znati koja ce cena lampi biti sa isporukom u Beogradu a optika moze da se poruci, tako da grafoskop i nije neko primamljivo resenje.

Sama lampa ima vrlo interesantne karakteristike 400W/32000 lumena/20-30 hiljada radnih sati ili oko 1500 paljenja i gasenja. Cena u Americi je oko 50$ a posto postoji uvoznik za Jugoslaviju nema ni problema sa transportom, samo je pitanje cene ostalo u vazduhu, mada mislim da ce biti oko 80 Eura.

Pozdrav

I jos optika..... gde,sta,kako?

Ako nekoga ne mrzi nek napise sta sve tacno treba da se kupi za ovaj DIY. Mrzi me da citam ono sad, neki drugi put bih radije. :D

Poslednja izmena:
Polako ljudi, cemu zurba, kad ste do sad bili bez projektora mozete jos malo. :)

Sto se tice optike nasao sam optiku, ali bez podesavanja zizne daljine, tako da je podesavanje velicine slike svedeno na pomeranje projektora napred-nazad. Trenutno jurim optiku koja omogucava promenu zizne daljine tako da bi projektor mogao da stoji na mestu na kom i ne smeta previse.

Cena za pomenutu optiku bez promene zizne daljine je 70$ bez isporuke.

Pozdrav

Ali jos samo malo...... :D
Vec sam se nameracio na jedan 15" panel....
Pozurite , zbrisace mi ispred nosa...

Evo ovako stoje stvari, cene za lampu tek u petak jer nece znati pre toga, sto se optike tice moracemo da se zadovoljimo sa socivima bez promene zizne daljine (suvise komplikovana i skupa).

To bi bilo to za sad.

ps: ako nekom trebaju crtezi, bacite mail na PM, pozdrav

Pozdrav

kosmos je napisao(la):
Evo ovako stoje stvari, cene za lampu tek u petak jer nece znati pre toga, sto se optike tice moracemo da se zadovoljimo sa socivima bez promene zizne daljine (suvise komplikovana i skupa).

To bi bilo to za sad.

ps: ako nekom trebaju crtezi, bacite mail na PM, pozdrav

Pozdrav
bacio sam ti mail na PM ali nista nisam dobio.
A sto se tice petka... eto i njega :guitar:

Oce li biti sta od ovih sema?

Nadam se da hoce. Cekamo da vidimo sta je bilo za lampu i optiku. Imam dobru TFT 15" a ovo je projekat iz snova..

Evo me nisam stigao da bacim pogled, stanje je ovako isporuka kompleta sociva je 23.7$ sto u zbiru sa cenom sociva dodje oko 70 jedinica domace valute, sto se tice lampe, nazalost doticni gospodin koji je zaduzen za to se jos nije vratio sa bolovanja tako da i ja cekam, a seme stizu sutra popodne kad budem u firmi.

Izvinjavam se na kasnjenju i povecavanju vaseg nestrpljenja, ali nema se vremena za sve :) :) :)

Pozdrav do sutra
Nemanja

Znaci lampa ce moci da se uzme kod nas. Sta je sa balastom za lampu? Za komplet sociva pretpostavljam da mislis na ona sa LumenLab-a (salju i u SCG?)

Jedno pitanje, da li VGA ili DVI kabl moze da bude dug npr 3-4 m?

Poz

Moci ce lampa da se uzme kod nas samo da dobijem informaciju za cenu, posto su poslovni u pm :), a sto se tice sociva to je Lumenlab kit 1005 i hoce da posalju u SCG, dobio sam informaciju direktno od njih preko email-a.

sto se tice VGA kabla, moze da bude dugacak i 10-tak metara samo je potreban kvalitetan kabl, a za DVI zavisi od kvaliteta izlaza na grafickoj kartici tako da tu preporucujem ATI jer ima za klasu kvalitetniji DVI izlaz (frekventni opseg i sum) od Nvidia kartica.

ps: sto se tice balasta za lampu najverovatnije cu ga praviti i nece izaci vise od 30-40 eura.

Pozdrav
Nemanja

Nestrpljivo cekamo.... :cigar:

I . Imali Nesto Od Projektora !?

Poslednja izmena:
TFT+grafoskop=projektor

Gledao sam nedavno na televiziji kako ovo funkcionise pa me zanima sta vi mislite o tome?Imam neki grafoskop,onaj sto se koristi po skolama,pa sam mislio da nabavim neki jeftin TFT pa eto bioskopa :).Jel neko probao ovo,kakav mi TFT treba(sto jeftiniji),kakav je kvalitet slike(ostrina)...koristio bih najvise za dvd filmove i tv ,a mozda koja igrica...

Poslednja izmena:
pa sigurno da ti nece uspeti sa najjeftinijim TFT-om! treba ti neki sa mnogo manjim odzivom od 25ms ;) 16 ili 12!! a to je malko skuplje!!! ali kada se pogleda sa druge strane dobije se izuzetno jeftin projektor! pa vredi uloziti u to:D

Po meni je malo rizicno ulagati u TFT koji dosta kosta (cak i polovan) i rasturiti ga, a ne mora da znaci da ce to sto pravis proraditi...

Vrh Dno