Šta je novo?

Hi fi za sirote help

DonMarkon

Slavan
Učlanjen(a)
04.09.2008
Poena
395
Ovako posle mnogo godina stekao sam uslove da bacim svoje slusalice i prikljucim zvucnike na pc ... Normalno go sam kao fakir sto se tice tehnike . Imao sam Radio akustiku ali to je ******o u zemljotresu , basovi pocepani i mrtvi niskotonci . Za saniranje ne znam vredi li .
Kao prvo nisam audofil ali volim da cujem kvalitetniji zvuk , evo kako ja to zamisljam . Prvenstveno hocu da slusam muziku imam Radio Akustika Stereo Pojacavac RP 5025 S i zvucnike one koje idu uz njega inace . Ali kao sto rekoh malo su unisteni tj oba basa lepljena i niskotonci mrtvi . Korisceni su 90 tih u kaficu i sve je to ubijeno .

I sad se ja tu lomim koliko je ovo iznad pomenuto dobro ? Tj da li mi je bolje da kupim nove po vasoj preporuci basove i niskotonce i zamenim ili da kupim novo ? Tj konkretno sam gledao ovo http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09021837 vidim da je 200 w dok su mi ona 2 EI nis bila po 75 i vise nego dovljna . Nije mi toliko potrebna snaga vec kvalitet ako me razumete :) .

Posle zbucnika nailazim na sledeci problem pojacalo :/ . Vidim na buvljaku ima dosta tog loma pojurio bih nesto old good posto nemam bas 300 e da dajem na novo .

Ako neko ko se razume bolje moze da mi da smernice bio bih vrlo zahvalan .

Ti Jamo zvučnici su smeće, mislim da imaš i boljih rešenja, ali pre svega, koliko je to malo para? Kojim budžetom okvirno raspolažeš? Do 100e, do 200e? Kako bilo, to je početak priče...

200 250 e tu cifru sam imao okvirno . Moze i polovno

A za ovu radio akustiku valja li ista ?

Pa malo je ko imao prilike da cuje radio akustiku, da bi ti rekao.

MIslim da ovo nije losa varijanta pojacala:

http://www.kupujemprodajem.com/Sony-TA-F-555-ESPRIT-pojacalo-370586-oglas.htm?filter_id=8763

Pa probas da se iscenkash, i kad imas dobro pojacalo, ganjas za preostale novce zvucnike. Kad nadjes od zvucnika sta te zanima, pojacalo pod misku, poneses diskove omiljene muzike, i slusas. Nista ne kupujes pre nego sto cujes rodjenim ushima. Niko ne moze da zna kakav tebi zvuk odgovara. Neko voli otvoren zvuk, neko voli zatvoreniji manje napadan, neko voli jazz i akusticnu muziku, neko voli tijeski metal.

Ne znam koliko je pametno na buvljaku da pojurim neko pojacalo ? .

Pa sta znam racunam mogu da se iscenkam fino sa puno rizika :p Jedino je problem sto ne znam sta valja a sta ne :/

Pa sta znam racunam mogu da se iscenkam fino sa puno rizika :p Jedino je problem sto ne znam sta valja a sta ne :/
Pa sta da se cenkas, hoces da platis pojacalo 20e. :bottle:
Druga stvar, na buvljacima se obicno prodaje u neispitanom stanju. ;)

Znam ali bacio bih oko u nedelju ... Pa ako mozes da mi navedes sta da gledam koja snaga i te diskusije koje pisu pozadi na plocicama / papiricima onim :p . (i kojim markama da dajem prioritet :I )

Tesko je reci. Jedino da navedes sta si video, ali ja i dalje nisam za kupovinu na buvljacima.

Jako puno stvari sa kupujem-prodajem je došlo sa buvljaka. Ako buvljak posećuje veliki broj hi-fi veterana, nevidim zašto nebi i početnici.

Zato sto veteran zna sta kupuje, zna da pogleda kakvo je tehnicko stanje uredjaja?

Kad sam pomenuo KP, nisam mislio bilo sta sa KP, ima i tamo svega i svacega ali mogu da se nadju fine stvari.:)

Ja isto nisam za buvljak varijantu. Razlika izmedju buvljaka i KP je ogromna. Kao prvo, da bi se registrovao na KP i postavio oglas, moras da das broj LK. Slicna fora je i na Limundu. Takodje, nista se ne kupuje bez prethodnog testiranja. Znaci prvi uslov, prilikom kupovine polovne hifi robe jeste da ti covek demonstrira kako sistem radi. Osim sto se tako uveravas u tehnicku ispravnost sistema, takodje mozes i da ocenis dal ti sam zvuk odgovara. Kako ces to da testiras na buvljaku?

Vecina tih likova sa KP se profesionalno bavi preprodajom, te im pozitivan feedback mnogo znaci. Evo lik je sa hifi foruma kupio neispravne sluske, lik sa KP od koga je kupio je odbio da mu uvazi reklamaciju, ovaj krenuo drvlje i kamenje po forumu, covek video da gubi reputaciju postenog preprodavca, i uvazice mu reklamaciju. Toga na buvljaku nema. Najbitnija stvar je ne zaletati se. Samo stpljivo i pametno. Na kraju ces iskopati sistem koji rusi zidove :).

@Donmarkon
Kolika ti je soba i sta slusas od muzickih zanrova? 250e za pojacalo i zvucnike, tako?

Soba je jedno 15 -17 kvadrata slusam rock - electronic rock

Za tu kvadraturu ti predlazem da izbegnes podne kutije, vec da pogledas ponudu polovnih bookshelf ili klasicnih kompaknih kutija sa bar 6.5" bass driverom ili 8". Ima dosta toga da se probere na KP od Heco, JBL, Infinity, Quadral, Canton, po neki B&W... sve te kutije bi se lepo snasle i sa prostorom i sa muzikom koju slusas. Sto se tice pojacala, trebalo bi im nesto bolje pojacalo, ali bi za prvu pomoc i Radio Akustika posluzilo. Ono tu malo i kuburi sa snagom (2x20W na 8oma ako se ne varam), pa bi kasnije mogao da uzmes i neko polovno pojacalo za isto tako ne velike pare od nekih 50-60W po kanalu (nece ti trebati vise za tu kvadraturu), koje ce se uklopiti sa izabranim kutijama. Mozes za 250e odmah i pojacalo da ukombinujes na ustrb kutija.
Od konkretnih predloga ne bih nista posebno da izdvajam, posto bi bilo preporucljivo da sam to nekako poslusas i procenis sta ti najvise lezi na uvo, a ja sam ti samo dao neki putokaz u kom bih smeru ja sproveo tu akciju, korak po korak.

Idem sutra ujutru na pijac da osacujem sta ima pa javljam ovde . A sto se tice pojacala imam vec neku varijantu kolega ce da mi posalje tacan model pa cu da napisem ovde tacno sta itd .

E sad mi pojasni razliku izmedju bookshelf i ovih podnih zasto ne podne itd ?

Za podni zvucnik je potrebno nesto veca zapremina sobe kako bi se zvuk razvio, a kako obicno podna kutija ima i nesto dublji bass (ne mora da znaci, zavisi od modela), da bi se taj dublji bass sa nizim frekvencijama cuo kako treba, potrebno je opet prostora, jer je zvuk talas, koji karakterise talasna duzina za svaku frekvenciju ponaosob, a poznato je da za nize frekvencije odgovaraju duze talasne duzine, pa tako sto je nizi bass, potrebna je i veca soba da bi se on cuo, umesto sto se pretvori u haoticni valjajuci talas. Ovo je uopsteno, i svaki zvucnik ima neko svoje ponasanje u odredjenom prostoru. Generalno je za sobe ispod 18-20kvm lakse optimizovati manji zvucnik (bookshelf) naspram sobne akustike. Isto tako podni zvucnik (a ovo vazi doduse i za bookshelf) koji ima pozadi bass-reflex port, ne valja gurati tik do zida, jer iako su svi ti bass reflex zvucnici konstruisani na principu "zid je nas najbolji prijatelj za bass", to cesto moze da se manifestuje zaprljanim i nedifinisanim bass-om i refleksijama od zida koji ima delay u odnosu na odsviranu frekvenciju iz samog drivera. Neko to voli, taj plivajuci bass. Za muziku koju si naveo se vise trazi brzina, preciznost i agilnost, tako da spori muljatori nisu mnogo pozeljni. Isto tako kompresione kutije tu imaju prednost po tom pitanju, jer su obicno brze i preciznije u bass-u u odnosu na bass-reflex. Njihova konstrukcija radi na principu sve sto treba da se cuje od bass-a, cuje se iz samog drivera. Nikakvi zidovi se ne traze za saveznike da bi se iz malog drivera izcupalo nesto nabildovanog bass-a. Ako znas unapred da ce ti zvucnici biti postavljani do zida, onda pre gledaj zvucnike kojima je bass-reflex napred, jer manje imaju nezgodacija oko postavljanja.

Za podni zvucnik je potrebno nesto veca zapremina sobe kako bi se zvuk razvio, a kako obicno podna kutija ima i nesto dublji bass (ne mora da znaci, zavisi od modela)...

Slazem se. Ja imam slicnu sobu i uzeo sam prvo podnostojece zvucnike(mission m33), nisam bio bas zadovoljan kako je to zvucalo. Pa sam presao na bookshelf Canton ergo 21 dc i to mnogo bolje svira. Bass je bar duplo bolji(a i nesto dublji), zvuk prijatniji. Tako da i bookshelf mogu da daju dobar bas, cak u ovom slucaju i bolji od vecih kutija. Takodje kod podnostojecih zvuk je dosao do izrazaja kada se malo odvrne ali tako se ne slusa u 90% vremena, pogotovo u ovoj maloj sobi, dok ovi manji savrseno zvuce na svim nivoima glasnoce.

A da li je solucija neka npr da kupim par nekih zvucnika za 200 e i da koristim ovo pojacalo koije imam privremeno ? Ako je da koji bi zvucnici mogli tu da ulete

Cena moze da varira malo

Slazem se. Ja imam slicnu sobu i uzeo sam prvo podnostojece zvucnike(mission m33), nisam bio bas zadovoljan kako je to zvucalo. Pa sam presao na bookshelf Canton ergo 21 dc i to mnogo bolje svira. Bass je bar duplo bolji(a i nesto dublji), zvuk prijatniji. Tako da i bookshelf mogu da daju dobar bas, cak u ovom slucaju i bolji od vecih kutija. Takodje kod podnostojecih zvuk je dosao do izrazaja kada se malo odvrne ali tako se ne slusa u 90% vremena, pogotovo u ovoj maloj sobi, dok ovi manji savrseno zvuce na svim nivoima glasnoce.

Heh, znam m33 u prste. :) Njima odgovara oko 18-22kvm. Ispod toga je nezgodno da se uparkiraju jer pozadi traze minimum pola metra, a i sa strane komotno i vise, pa da ih ne bi slusao sa 2m, treba ti bar 18kvm. Inace, oni nemaju nesto nizak bass, a nije ni sampion u nekoj surovoj preciznosti, mada moze da se poradi malo na tome, pa uz pomoc solidnog ostatka sistema, moze da zvuci toliko koliko i kosta. Nista vise od toga. Vredi se poigrati i sa bi-wiringom i kablovima. Inace, znam i gde mu je i kakav pad u odzivu, a i kako se ponasa sa impedansom. Njemu krece pad ispod 100Hz u blagom intenzitetu, pa 80Hz svira vec na -3dB. Deklarisanih 48Hz, on dodirne tek na -12dB. Za elektronsku muziku svakako nije, a za ostalo moze da prodje ako se ne upari sa NAD-om recimo ili nekim slicnim tamnim pojacalom. Klasika za te pare novo.

A da li je solucija neka npr da kupim par nekih zvucnika za 200 e i da koristim ovo pojacalo koije imam privremeno ? Ako je da koji bi zvucnici mogli tu da ulete

Cena moze da varira malo

Imas zvucnik bas za tvoju namenu na KP- jedan par JBL L-19, odlican monitorski zvucnik za sobu tvojih dimenzija, pa i vecu. Prodavac je trazio za njega 150e pa ga niko nije sljivio nedeljama jer realno mora malo da spusti, pa je na kraj stavio cenu po dogovoru. Pored njega veci brat L-50, od Edvarda iz Pozarevca, za 235e sa stalcima, u odlicnom stanju je druga izuzetna ponuda. Nesto gabaritniji, pa i za dosta vece prostorije, ali svira to odlicno rock i sve sto ide uz to. Sahranice danasnju konfekciju za mnogo vece pare. Radice i na tvom pojacalu bilo koji od njih, a kasnije uzmes i neko pojacalo iz jacih serija, gde su i ovi zvucnici pripadali svojevremeno, i ti si sa zvukom zavrsio za dugo vreme. :,,::)
To je inace samo predlog, pa ti razmisli i vidi sta ti odgovara.

Pa jel si planirao i neko pojacalo da uzimas odmah ili...? Rekao si 250e, a ovi zvucnici se uklapaju u to, cak ti i ostaje (u prvom slucaju vise od 100e, u drugom bar 15-20e).

Ah nisam skontao ovo su po 2 komada :D , ja noob mislio da za jedan 100 prva opcija druga 235 isto za jedan ...

Da se nadovezem jos samo ovaj xonar ds da li je dovoljan da sve ovo bude korektno :) ?

Jeste, OK je DS.

Cene zvučnika se skoro uvek daju za par, osim u slučaju subwoofera i centralnog zvučnika.

Reci mi sad ovo da li realno vredi razlika u ceni izmedju ova 2 modela ?

Koje zvucnike i koje pojacalo za extremni metal, znaci ostre gitare, sa mnogo distorzije , bas bubanj uglavnom brz, trigerovan elektronskim semplovima(klik zvuk, jak izrazen attac, bez mnogo masnoce), vokali extremno duboki i glasni. Najvaznija mi je dinamika, tj. u svakom momentu da se cuje bas bubanj (clicky sound), ne volim muljavinu, mada ne volim ni sterilan zvuk bez i malo akcije (onaj fazon ko za klasicnu muziku). Znaci mnogo se razlikuje od rocka i r'n'r-a, bas je extremno :)
Soba 2 x 2.5 m ali kasnije cu se prebaciti u duplo vecu ako ne i troduplo. Cena okvirno da ne probije 500e. Polovno, a ocuvano uzimam u obzir iskljucivo. Da ne otvaram novu temu, posto vidim da su experti raspolozeni da ucestvuju u ovoj temi :)

Poslednja izmena od urednika:
L-19 je manji model iz cuvene L serije po kojoj se JBL itekako proslavio. Evo kako treba da izgleda predstavljanje svakog zvucnika, a ne kao danas... pola ne napisu, ostatak izlazu, pa se onda zvucnici kupuju na oko i finis.
Evo to isto za L-50: http://audioheritage.org/vbulletin/showthread.php?4551-L50
Evo i specifikacije, nekadasnje cene i upotrebljenih drivera: http://audio-database.com/JBL/speaker/l50-e.html

JBL MK1000 je slabiji model po kvalitetu i uglavnom mu manjka bass. E da, imas i ovaj L-46: http://www.kupujemprodajem.com/JBL-L-46-ekstra-stanje-309384-oglas.htm?filter_id=44218

L-19 i L-50 se razlikuju po upotrebljenim driverima i prvi je dvosistemac, a drugi trosistemac, vece zapremine (pogodan i za vece prostorije). Izmedju su bili modeli L-26, L-36, L-40, L-46, a veci su L-80, L96, L100, L110, L166, ali to je vec neka druga prica i druga cena naravno.
Kao sto se iz dokumentacije o njima moze videti, trpe oko 35W RMS snage, a posto im osetljivost nije prevelika (87db/w/m za L-19 i 88db/w/m za L-50), jaca pojacala samo mogu da im prijaju. Silaze dovoljno nisko (ispod 50Hz na 0dB sto je sasvim dovoljno za bilo koju muziku). Imaju nesto raniji pad u visokim posle 17Khz (20Khz na -6,7dB), ali to nije strasno kad se cuje njihov zvuk.
L-46 je isto solidan zvucnik i nalazi se na lestvici izmedju ova prva dva pomenuta. Da li vredi razlika izmedju svih njih? Pa onom ko zeli veci model, svakako vredi. Pogotovo sto za ove pare nov zvucnik je smejurija kad se stavi pored ovih old school veterana.:)

Prilozi

• L19.01.jpg
    L19.01.jpg
    163.3 KB · Pregleda: 33
  • L19.02.jpg
    L19.02.jpg
    115.1 KB · Pregleda: 42
  • L19.03.jpg
    L19.03.jpg
    100.7 KB · Pregleda: 41
  • L19.04.jpg
    L19.04.jpg