Šta je novo?

help!

Mikky

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2002
Poena
619
imam quantum 8.4 GB mislim da je CR serija ili tako nesto
star 2.5 godine
pre neki dan culo se "klink" par puta iz kucista pretpostavljam da je hdd u pitanju
tu mi se zaglavio i win i tu ja ugasim masinu... prebacim hdd na drugi ide kabal i drugi kabal za napajanje (koje je koristio cd rom)
i posle ukljucim masinu i sve normalno
pustim norton disk doctor da proveri greske i surface test i sve OK
nema bad blokova.. do duse oko 2gb mi je pod linux particijom koja nemoze da se proveri iz windowsa ali po nekoj logici ono udaranje glave bi trebalo da je bilo po win particijama
jer linuxovim nije mogao da pristupi..?

par dana kasnije kada sam vratio stari kabal radilo je sve normalno ali posle 3-4 sata rada opet se culo ono cukanje i opet ugasim masinu... opet zamenim kablove i evo sad se nakacim da pitam ovde sta bi to moglo da bude i sta mi valja ciniti
hvala

Mikky je napisao(la):
imam quantum star 2.5 godine. pre neki dan culo se "klink" par puta iz kucista pretpostavljam da je hdd u pitanju tu mi se zaglavio i win i tu ja ugasim masinu...
Tipičan simptom za lošu vezu sa napajanjem. To klink je bilo gašenje-paljenje diska. Izbegni vezivanje harda preko račve-lopova.

ok znaci hard mi je ziv i zdrav i nije problem u njemu?
da li je to paljenje gasenje moglo da ostavi neka ostecenja na hdd?
Izbegni vezivanje harda preko račve-lopova.

sta je racva-lopova?

ako na ovaj problematican kabal sad stavim cd rom da li ce se i kod njega desiti ista stvar i da li se moze ostetiti

Pa ako ti norton vraca da je sve OK i tebi sve radi kako treba, ne vidim razlog zasto ti hard ne bi bio citav. Brzo paljenje i gasenje harda definitivno nije zdravo za njega, posebno a vek trajanja, ali mislim da za tih par puta mu nista nece biti, sem mozda nekih lost sektora, ali sta da se radi.
Ovo sve pod uslovom da se to klink culo stvarno iz hard diska.

A moja tuzna prica je da sam ja nekada davno prckao po HD kontroleru (tada su to bile cele kartice FX ) i upisao sam greskom jedan cilindar vise. Po startovanju low-level formatiranja, culo se jedno BONG i hard je otisao u vecna lovista.
Pre par meseci nadjoh vremena da ga otvorim i u njemu ima koracni motoric koji je preko neke vrste alu-trake povezan sa glavama i tako ih mota levo desno i ona je pukla!

Moj ti je savet da proveris da li je to stvarno hard i ako se to opet cuje, onda nesto prilicno nije kako treba. Da nisi nesto prethodno radio, nije valjda poceo odjednom tako cudne zvuke da ispusta?

Mikky je napisao(la):
ok znaci hard mi je ziv i zdrav i nije problem u njemu?
da li je to paljenje gasenje moglo da ostavi neka ostecenja na hdd?
sta je racva-lopova?
Pa ne mozemo da tvrdimo 100% da je zdrav ali najverovatnije jeste. To ne moze da ga osteti ali npr. moze da ti pukne file sistem!
Disk treba da vezes na konektor koji ide DIREKTNO sa napajanja, dakle da kabl nema nikakvih medjukablova, i da konektor cvrsto pasuje.
Racva na jednom kraju ima 1 a na drugom 2 konektora i sluzi za povecanje broja napojnih mesta. Lopov je obicno isao uz cooler-e i tipa je prolazni_kabl (po 1 ulaz i izlaz). Svi ovi medjuspojevi su potencijalni izvor losih kontakata.

pa nije bas da mi je odjenom poceo da se tripuje posto to vece sam bio kod ortaka sa hardom da presnimim nesto
pa kad sam se vratio i ubacio ga u masinu onda je pocelo
ALI neverujm da je nesto udaren pri nosenju ili sl. jer ga cesto nosim (1-2 put mesecno ako je to cesto) i uz to ga dobro pazim

inace trenutno radi sve bez problema, zamenio sam kablove koji su isli u cd i hdd
onaj problematican sam gurnuo u cd

jos sam danas unimerom malo cackao po tim kablovima za napajanje i sve je uredu tj nema prekida ni na jednom

pogledacu jos sutra to sa tim spojevima i lopovima kako sta gde

pozdrav

Mikky je napisao(la):
jos sam danas unimerom malo cackao po tim kablovima za napajanje i sve je uredu tj nema prekida ni na jednom
pogledacu jos sutra to sa tim spojevima i lopovima kako sta gde
Unimer nije potreban. Laganim pomeranjem kablove otpocinje njihovo dejstvo ;)

Vrh Dno