Šta je novo?

Help za OC.

Master)D(M1nD

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2004
Poena
320
Najpre da kazem da sam noob za OC, bavim se drugim stvarima (programiranje) tako da na tim poljima mi treba malo (vishe!) help-a. Odlucio sam da OC-ujem malo procu preko zime (jer je obicno hladno u sobi, pa mi proca na ~50C. Imam Box kuler samo da napomenem. Ne zelim nista spektakularno, samo malo da ga "dignem", a da bude safe :)

Okacio sam attachment da vidite sta imam i kako stoje stvari, a zanima me sledece:
1. Digo' sam BUS Speed sa 163 na 175 (sve je ok, inace to sam uradio preko OC Guru programa sto sam dobio sa maticnom ABIT AN7), kada sam ga stavio na 185 dobio sam BSOD. To valjda znaci da treba da dignem voltazu da bi mogao bus speed da proteram na toliko. Zanima me sada koliko smem da dignem voltazu.
2. Kada sam usao u BIOS, pusta me da menjam multiplier (jel to znaci da mi je otkljucan ili ako bih ga promenio onda bi mi rekao da ustvari ne moze?). Koliko smem to da diram?
3. Razjasnite mi jednu stvar. Imam dve iste Corssair Value Select 512MB DDR 400MHz (nabodene u slot #2 i #3, rade u dualu). U cpuz-om pishe mi pod memory->frequency da je 175.4MHz (kao BUS Speed). El to znaci da mi trenutno rade na 175.4MHz-a? Koja je onda fora sa tim 400MHz-a? El to mora uvek da bude isto sa BUS Speed-om?
4. Pomozite mi sta i kako da uradim, imam BOX kuler, ne planiram nesto spektakularno, samo bih malo da ga dignem dok je hladno u sobi, na leto cu najverovatnije da vratim (posto sam i onako imao problema ovog leta sa temperaturama CPU-a, bilo je 62C u idle-u).

Hvala unapred.

Edit: zaboravio sam da kazem da sam ventilator sa NB-a iskljucio (jer sam ga podmazivao VD-om, pa vremenom sve cesce i cesce je poceo da pravi probleme, podmazem ga ja i za mesec dana mi se spusti sa 5500rpm na 1600-3200rpm-a i pocne maticna da mi pisti).

Poslednja izmena:
Procitao sam sve to, mene konkretno zanima za moj primer, sta sada da radim, tj. koliko smem da dignem. Jer koliko sam skontao od OC-a moze samo da se desi da se greje vishe i zbog temperature da rikne, ali dan danas skoro sve ima limite za temperaturu pa ako predje onda se dobije warrning a kasnije se i ugasi komp.

Sta da radim sa recimo AGP i DDR-om u OC Guru-u? Ako mi je otkljucan multiplier, ako to podignem, sta josh treba da podignem?

Ajde plz, dajte mi malu pomoc sta da radim, redom. Da li da koristim taj OC Guru ili preko bios-a ?

Evo upravo sam dobio BSOD (komp je bio upaljen 3h), programirao sam u netbeansu i odjednom PUF!. Vratio sam na default 2600+ podesavanja iz biosa, recite mi sta sada da radim?

1. Digo' sam BUS Speed sa 163 na 175 (sve je ok, inace to sam uradio preko OC Guru programa sto sam dobio sa maticnom ABIT AN7), kada sam ga stavio na 185 dobio sam BSOD. To valjda znaci da treba da dignem voltazu da bi mogao bus speed da proteram na toliko. Zanima me sada koliko smem da dignem voltazu.

Voltazu najpre podigni najmanje sto mozes pa onda ponovo probaj. U principu nebi trebalo da dizes napon vise od 1.75 jer se taj procesor dosta greje.

2. Kada sam usao u BIOS, pusta me da menjam multiplier (jel to znaci da mi je otkljucan ili ako bih ga promenio onda bi mi rekao da ustvari ne moze?). Koliko smem to da diram?

Ako je procesor proizveden u prvih 49. nedelja onda je otkljucan u suprotnom nije. Slobodno smes da menjas mnozilac, nece nista da se pokvari. Jedino treba da budes oprezan sa naponima, sve ostalo menjaj do mile volje :)

3. Razjasnite mi jednu stvar. Imam dve iste Corssair Value Select 512MB DDR 400MHz (nabodene u slot #2 i #3, rade u dualu). U cpuz-om pishe mi pod memory->frequency da je 175.4MHz (kao BUS Speed). El to znaci da mi trenutno rade na 175.4MHz-a? Koja je onda fora sa tim 400MHz-a? El to mora uvek da bude isto sa BUS Speed-om?

Kod tebe je odnos FSB:RAM podesen na 1:1 odnosno sinhrono. Posto je u pitanju DDR (Double Data Rate) memorija onda se pravi radni takt memorije mnozi sa 2 pa tvoja memorija ustvari radi na ~350 MHz. Mozes i asinhrono da podesis memoriju ali Athloni XP najbolje rade u sinhronom modu sa memorijom.

4. Pomozite mi sta i kako da uradim, imam BOX kuler, ne planiram nesto spektakularno, samo bih malo da ga dignem dok je hladno u sobi, na leto cu najverovatnije da vratim (posto sam i onako imao problema ovog leta sa temperaturama CPU-a, bilo je 62C u idle-u).

Ako si vec imao problema onda nije bas preporucljivo da se zezas sa overklokovanjem. Mozes da probas da ispoliras i ocistis kuler i da zamenis pastu a mogao bi da nadjes neku alternativu tom box-u u vidu, recimo nekog Titan Socket A kulera.

Edit: zaboravio sam da kazem da sam ventilator sa NB-a iskljucio (jer sam ga podmazivao VD-om, pa vremenom sve cesce i cesce je poceo da pravi probleme, podmazem ga ja i za mesec dana mi se spusti sa 5500rpm na 1600-3200rpm-a i pocne maticna da mi pisti).

Zameni taj aktivni hladnjak na NB-u sa pasivnim Zalman NB47J i resio si problem.

@eatmyshorts:
1. probacu voltazu najmanje da dignem i onda da stavim bus speed na 175 kao i pre i da vidim sta ce da kaze.
2. pusta me da stavim multiplier do 22x, koliko da stavim? Da li se greje vishe kada dignem multiplier ili se greje vishe samo od vece voltaze?
3. ok, onda memoriju nemam sta da diram, zar ne?
4. to je bilo letos, kada su temperature bile velike u sobi, sada je dosta hladnije, zamenio sam pastu i u idle-u temp mi je 48-50C , a za kupovinu drugog kulera ne verujem, jer planiram sledece godine da kupim novi komp. Inace i onako i onako bih ga downclockovao kada bude prosla zima.
5. to sam planirao i ranije da stavim pasivni, ali eto, radi i ovako pa sam batalio to, ali cu najverovatnije sada da uzmem, sto zbog OC-a, sto zato sto ce i onako i onako ovaj komp da mi ostane da radi kao drugi komp na linuxu za download i da glumi ruter.

Puno ti hvala inace.

2. Nemoj mnozilac da stavljas na 22 jer sigurno necje raditi :) Procesor se vise greje i kada radi na vecjem radnom taktu i kada podizes napon. Ja sam jedno vreme imao otkljucanog Bartona 2500+ i kod mene je najbolje radio kao 2800+ (kada mu fsb ostavis na 166 a mnozilac promenis) sinhrono sa memorijom i sa zategnutim memorijskim latencijama na 2-2-2-6. BTW radio je na spustenom naponu 1.625 ;)
3. U principu ne, ali uvek mozes da se poigras sa latencijama :)
4. Kako god hocjes, kompjuter je tvoj :)

samo rokni u biosu fsb na 200mhz, mnozilac ostavi taj koji je... ne diraj voltazu pa odradi neke testove stabilnosti.. ako je nestabilan ili dizi voltazu ili spusti mnozilac.. meni je barton 2500+ radio bez dizanja voltaze na 200x10, na 200x11 je bio nestabilan

samo rokni u biosu fsb na 200mhz, mnozilac ostavi taj koji je... ne diraj voltazu pa odradi neke testove stabilnosti.. ako je nestabilan ili dizi voltazu ili spusti mnozilac.. meni je barton 2500+ radio bez dizanja voltaze na 200x10, na 200x11 je bio nestabilan

slazem se,gomila bartona se odlicno klokuje,fsb na 200,mnozilac na 11,ram i fsb 1:1,bez dizanja napona,ako nece onda mu prvo probaj spustiti mnozilac na 10,voltazu ne bih dizao jer mu je default temp oko 44-50 stepeni,ako bas nece fsb 200 probaj da spustis malo, ali onda ostavi mnozilac na 11.5

Nazad
Vrh Dno