Šta je novo?

[HELP] Uparivanje dva wireless rutera

Lazarus

Čuven
Učlanjen(a)
21.04.2004
Poena
620
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ljudi, dobar dan!

Nadam se da će neko želeti/moći/uspeti da mi pomogne oko problema koji je počeo da me izluđuje.

Elem, pokušavam da spojim jedan TP-Link i jedan ZyXEL ruter na istu wireless mrežu.

Na TP-Linku postoji opcija koja se zove QSS [tj. Quick Secure Setup] an Zyxelu postoji opcija koja se zove WPS [tj. one button encryption setup]. Šta god da sam pokušao sa uparivanjem ova dva rutera putem ova dva modela setovanja nije pomoglo.

Elem, mreža je zamišljena tako da se Tp-Link kači na kablovski modem i zatim šalje net ka računarima. DHCP je isključen. Na Zyxel-a bih zakačio dva printera u drugom delu kancelarije... Jedino što nikako ne uspevam da nateram ova dva rutera da razgovaraju.

Svak ideja bi bila i više nego dobrodošla!

Hvala unapred.

Zašto dva rutera?

@Kritika
Zato što kabliranje ne dolazi u obzir, a raspored kancelarije je takav da su printeri/MF uređaji dosta udaljeni od rutera.
@milika
Wi-Fi

pa onda ne moze obican ruter, nego ide repeater ako hoces da ovaj drugi daje wifi,
a ako treba lan na drugom, treba ti ruter sa wifi wan mogucnostima... ne ide to bas tak lako...

Mozesh da ih uparish preko WiFi pomocu WDS opcije, naravno, ako je podrzavaju ruteri...

Ako je situacija sledeća :
1. Ruter koji se kači na kablovski modem i odašilje wireless signal koji hvataju kompovi
2. Ruter na koji ćeš prikačiti kablovima dva MF uređaja

rešenje je prosto

pod 1. je sve ok, to može bilo koji wireless ruter
pod 2. ti treba ruter koji može da radi u Access Point Client modu ( Ja imam TP Link TL-WR543G )

i on će isto da se konektuje na prvi ruter, kao i ostali kompovi

Poslednja izmena:
Mora da nam izlozi malo detaljnije problem koji ima

Kablom moze tako da drugi ruter sluzi samo kao switch,wireless port nikad nije WAN port na ruterima osim ako neuspe da instalira dd-wrt na doticni ruter,koji ima mogucnost biranja wan porta.

pozzz
molio bih objašnjenje
u firmi imam wireles mrežu i dosta mi je daleko
nabavio sam se555 i pokušavam se spojiti na taj udaljeni router
naravno kao repetitor
u repet dijelu vidi se adresa tog tj nešto 2D:3A:44:56:77
kliknem na add
neznbam šta dalje
čitao sam na više mjesta šta bi trebalo napraviti
jučer cijeli dan sam pokušavao
utipkavao sve i svašta
al nikako da ova dva rutera počnu komunicirat
naravno ugasio sam dhcp na ovom se555
odnosno neznam gdje trebam početi ubacivat sve te silne brojeve
da li u konekciji
da li u ruter, ako u ruter gdje da uđem i šta da upisujem
unaprijed hvala
pozzz

Poslednja izmena:
jedan ruter treba da radi kao BaseStation (onaj na kome imash net) a drugi kao Repeater (se555)...
-BaseStation-
Na BaseStation ostavish ukljuchen dhcp, ukljuchish opciju wds, reapeating funkcion (ili kako se vec zove)... Neki ruteri imaju opciju da ukljuchish WDS i onda da odaberesh da li ce da radi kao Base station ili kao repeater a neki ne (izaberesh BaseStation)... Kod ovih drugih samo shtiklirash wds i to je to... Zatim, tu gde se ukljuchuje wds na basestation-u, ukucash wireless mac adresu repeater-a (to ti je ono formata xx:xx:xx:xx:xx) i nju morash da vidish na repeateru (idi na status rutera ili pogledaj sa donje strane rutera, na nalepnici)...
-Repeater-
Na Repeateru iskljuchish dhcp, ukljuchish opciju wds, reapeating funkcion (ili kako se vec zove)... Neki ruteri imaju opciju da ukljuchish WDS i onda da odaberesh da li ce da radi kao Base station ili kao repeater a neki ne (izaberesh repeater)... Kod ovih drugih samo shtiklirash wds i to je to... Zatim tu gde se ukljuchuje wds na repeater-u, ukucash wireless mac adresu Router-a (to ti je ono formata xx:xx:xx:xx:xx) i nju morash da vidish na Router-u (idi na status repeatera ili pogledaj sa donje strane istog, na nalepnici)...

To je to... restartujesh ih i kraj...
Probaj to da namestish bez zashtite...
ako radi onda namesti zashtitu... isti tip zashtite mora da bude na oba rutera, ista shifra, isti kanal...
Ako stavish WEP onda mozesh (a ne mora) da imash 2 razlichita SSID-a, a ako stavish WPA onda mora da imaju isti SSID...

Vrh Dno