Šta je novo?

Help u vezi Photoshopa ili Corel-a o ...

pikac

Čuven
Učlanjen(a)
27.08.2000
Poena
609
Da li neko zna i hoce da mi kaze kako da napravim sliku tjs da napravim interlace u staticnoj slici, uz pomoc ova dva programa.
Ako naprimer imam neku sliku 300x200 i hocu da na njoj ima linijica horizontalnihm, kako to da napravim?

Da li ste razumeli na obicnu sliku da dodam horizontalne linijice!

Unapred hvala

moram da priznam da ja nisam razumeo!! Objasni malo detaljnije ili posalji neku sliku!

Jedno od resenja je da napravis malu, transparentnu slicicu velicine recimo 10x2 pixela. Onda na njoj povuces horizontalnu crnu linju debljine 1 pixela. Dakle, Ta slicica bi imala prakticno dva horizontalna reda, jedan crn a drugi transparentan (naravno, mozes i menjati ove odnose u pikselima, shodno svojim potrebama). Potom tu sliciu definises kao "new pattern" (edit-define pattern), a onda je prospes kao "pattern" (layer-new fill layer - pattern) preko slike na kojoj zelis da postignes taj efekat.

Nadam se da si me skapirao...Preciznije objasnjenje bi mi bilo bas smor da pisem...

p.s.
Ovo se odnosi na Photoshop.

pikac je napisao(la):
Da li neko zna i hoce da mi kaze kako da napravim sliku tjs da napravim interlace u staticnoj slici, uz pomoc ova dva programa.
Ako naprimer imam neku sliku 300x200 i hocu da na njoj ima linijica horizontalnihm, kako to da napravim?

Da li ste razumeli na obicnu sliku da dodam horizontalne linijice!

Unapred hvala

Ako sam te dobro razumeo, veoma jednostavno. U Photoshopu uvezes fotku koju hoces da "izmenis", odes pod filter menu, nadjes filter koji se zove motion blur (filter/blur/motion blur), zadas mu smer kretanja i dobijes zeljeni pokret.

:D pikac, opet mucis ljude svojom leksickim egzibicijama. kako ja tumacim tvoj zahtev, najbolje ti je da u photoshopu izaberes "single row marguee tool" (klik i drzi standardni "select tool") i izlupas njime linije drzeci 'shift'. onda samo uradi edit>fill u zeljenu boju i to bi trebalo da ti zavrse posao. bilo bi pametno da te linije stavis u posaban layer radi lakse manipulacije.

ps. ako sam lose shvatio, ti slobodno probaj ponovo, ubosces ga kad tad! :D

Step One.

Create a new file, 10x3 Pixels big.

Fill the top two with either black or white and the last with the remaining colour.

For a less obvious effect, make a smaller file i.e. 10x2.

Select all (Ctrl-A). Then Define the selection as a pattern:

Edit > Define Pattern.
Final Step .

Choose the image you want to apply the effect to.

Create a new layer, and fill with the pattern from step one:

Edit > Fill > Pattern

Set the Opacity to about 15% and you are done.

Kiwy je napisao(la):
Step One.

Create a new file, 10x3 Pixels big.

Fill the top two with either black or white and the last with the remaining colour.
.......................................
.................................

Ovaj je neki englez izgleda... :D :D

BTW svi smo dali potpuno razlicite odgovore, za razlicite stvari, bas da vidimo koliko ce jos raznih odgovora stici... :)

Oh Sir I must protest... I'm not English I am Irish :mad:
btw tutorial je sa designjoj.com i radi sa slikom Jennifer Lopez :D

evo J.LO

nije mi jasno kome treba takav efekat :D

ali ukusi su razliciti

u corelu se to moze uraditi na sledeci nacin
preko fotografije se nacrta pravougaonik koji ima sirinu fotografije i veoma je visinski tanak (od toga zavisi debljina efekta). Taj pravougaonik obojis u fountain fill tamo sto ce biti preliv crna-bela-crna ili bela-crna-bela i taj preliv stavi pod uglom 90, odnosno stavi da bude horizontalan. Primeni transparency nad tim pravougaonikom i umnozi taj pravougaonik tako sto ce svaki sledeci biti taman ispod prethodnog i dobices identicnu sliku.

Kiwy je napisao(la):

ovo su tzv TV crtice, a ja sam razumeo da je covek hteo da dobije kretanje, znaci kao kad kamera uhvati brz pokret pa onda slika nije onako precizna nego ima neku vrstu blur-a. Videcemo sta je hteo kad se ponovo pojavi.

ma upalis lepo 3dmax, napravis Plane primitive (ili Box, ili pravougaonik 300x200) ides na Top View i zoomExtensAll i pokrenes skriptu :
\scripts\PluginScripts\RenderEffect- TVFields.ms
upalis material editor (M na tastaturi) i tom objektu Asign-ujes materijal kome je kao difuzzna i SelfIlluminated mapa stavljena ta slicica i kliknes na render
ides na Render/Efects, izaberes TVFields, kliknes na update scene, chekiras 'Interactive' i podesavas linije kako hoces :p :p
p.s. lekso, moze ovako, a?;)

Bravo Kiwy ta slika final.jpg je to sto sam trazio.
Bas takve linijice koje su na toj slici.
Da li sada razumete ?!

Naravno ako neko jos ima neki predlog neka se javi a oni koji su dali savete hvala !

Ako ti se da probaj sa skriptom u Corel-u. Dobijes puno objekata, pa zato kad budes zadovoljan rezultatom "izravnaj" sliku.

REM Created in CorelPhotoPaint Version 9.337
REM Created On Monday, February, 11, 2002 by Aleksandar

' Ovo ti je najjednostavniji primjer kako uraditi ono sto zelis uz pomoc skripte
' Mislim da na ovaj nacin mozes imati bolju kontroli nego sa "Pattern"
' jer uz malo izmjene koda mozes dobiti fantasticne efekte

WITHOBJECT "CorelPhotoPaint.Automation.9"
.SetDocumentInfo 300, 200 '(sirina i visina slike, corel je sam postavi za aktivnu sliku)
sirinaSlike = .GetDocumentWidth()
visinaSlike = .GetDocumentHeight()

debljinaLinije = 1 ' ovdje upises debljinu linije (pikseli)
transparentnost = 50 ' transparentnost (procenti)
bojaR = 10 ' boja crvena (0-256)
bojaG = 128 ' boja zelena (0-256)
bojaB = 180 ' boja plava (0-256)

for i = 1 to visinaSlike step 4 ' korak pomaka linije (kod mene 4 piksela)
.LineTool debljinaLinije, transparentnost, 0, 0, TRUE, TRUE
.SetPaintColor 5, bojaR, bojaG, bojaB, 0
.StartDraw 1, i*256, 0, 0, 0, 0
.ContinueDraw sirinaSlike*256, (i*256), 0, 0, 0, 0
.EndDraw
next i
END WITHOBJECT

pikac je napisao(la):
Bravo Kiwy ta slika final.jpg je to sto sam trazio.
Bas takve linijice koje su na toj slici.
Da li sada razumete ?!

Naravno ako neko jos ima neki predlog neka se javi a oni koji su dali savete hvala !

Pa ako je to to sto si trazio, sta ce ti vise predloga? Mislim da si dobio vise nego dovoljno varijanti da napravis to sto ti treba...

ps. Kiwy-jevo uputstvo je onako kako bih i ja uradio samo sto bih osim smanjivanja opacity u poslednjem koraku promenio blend mode iz normal u overlay. U tom slucaju i opacity ne mora bas na 15%...

Ji 4Tze je napisao(la):
..........
ides na Render/Efects, izaberes TVFields, kliknes na update scene, chekiras 'Interactive' i podesavas linije kako hoces :p :p
p.s. lekso, moze ovako, a?;)

Tek sam sad video da si me prozvao ovde :). Sto se mene tice moze tako, samo sto ako covek nikad nije otvorio max 100% se nece snaci. Pre svega nece znati da nalepi mapu (svoju sliku) i da je dodeli objektu na sceni. A verovatno nece znati ni da se snadje sa skriptom.

Nisam profesionalalac ali sam radio u 3D max 2.0 i znam o cemu govorite.

Ali pomogli ste mi dosta nasao sam sta sam hteo.
Uz pomoc vas a najvise Kiwy-a.

Pozdrav.

Nazad
Vrh Dno