Šta je novo?

Help!!! [Problem sa povezivanjem 2 kompa]

Delija

Čuven
Učlanjen(a)
03.01.2002
Poena
905
Dakle, cimer i ja imamo problem da se "umrezimo" ('izem ti mrezu od 2 kompa :d)

Zezali smo se 2 sata sa podesavajima u XP-u i najvise sto smo uspeli je da se vidi jedan komp na listi u workgroup-u na drugom, ali da mu se pristupi nema sanse. :( U vecini slucajeva ni svoj komp ne mozemo da vidimo na listi??? Posle svakog restarta se ponasa kako mu se svidja.

Zatim mi je palo na pamet da probam ping, ali cak ni tu nema response-a.

Kabl je na krajevima OK "crossover-ovan".

Nisam pametan u cemu je problem...

Obojica imamo NF2 ploce, moj Epox 8RDA+ i cimerov Abit NF7-SL, ako se ne varam.

Jesu li vam IP adrese iz istog opsega? Tipa jedan comp da ima na primer 192.168.0.1, a drugi 192.168.0.2 i to rucno zadate adrese sa istim subnet maskama (255.255.255.0), isti workgroup i naravno da obojica imate bar po jedan serovan folder.

Ja moje drzim u istoj workgrupi, sa IP-ima u 255.255.255.0 (C klasa), file & print sharing ukljuceni, ZAP podesena da prpousta saobracaj kroz tu mrezu i ono sto me je malo zbunilo, nisam uspeo da pravim internet saobracaj (podesen je gateway) dok nisam sharovao HDD i enableova read/write. Ono sto zvuci glupo u celoj prici je da nijedna masina nema sharovanu particiju na kojoj je OS, vec storage one...
Elem, ako su oba XP-a i ovih nekoliko stvari je pdoeseno, ne bi smelo da bude problema...
S obzirom da ste uspeli ponekad da se vidite, znaci da je kabal ispravan, predpostavljam....

smark je napisao(la):
Jesu li vam IP adrese iz istog opsega? Tipa jedan comp da ima na primer 192.168.0.1, a drugi 192.168.0.2 i to rucno zadate adrese sa istim subnet maskama (255.255.255.0), isti workgroup i naravno da obojica imate bar po jedan serovan folder.

Sa tim adresama sam prvo probao, a posle sam iz ocaja probao i sa 10.0.0.1 i 10.0.0.2. Nema veze sa share-ovanjem (i po defaultu ima par gluposti koje su share-ovane), jer nece ni da se "ping-uju", a firewall ne koristimo.

Znaci najvise sto uspem je da vidim cimerov komp sa mog, al' cim pokusam da mu pristupim izbaci mi ovo iz attachmenta:

Prilozi

• Clip.jpg
    Clip.jpg
    105.1 KB · Pregleda: 148
kako su podeshene Security dozvole i Sharing na particijama i/ili folder-ima koje hoccete da vidite medjusobno?

Sve na Everyone ili posebno po grupama ( Admins, Power User, User, itd.)?

jesi li kreirao user-a sa imenom koje se koristi na drugom kompu ( na oba tako), ako nisu oba vecc ista?

'ajde ovo za pochetak odgovori, pa da idemo dalje..

pozdrav

Poslednja izmena:
1. Security - Everyone
2. Napravili smo admin-usere sa istim imenima bez passworda (unakrsno), a probali smo i da rename-ujemo glavnog usera da bude isti na obe masine, al' ista prica.
3. Ono sto me najvise buni je sto nece da "pinguje".

4. Neko mi rece da hoce na NForce2 plocama da zeza LAN ako se ne ukljuci 1394 adapter, medjutim, na mojoj masini mi prijavljuje konflikt na 1394 adapteru i ni reinstalacija NForce drivera ne resava problem.

Napominjem da sam se pre par meseci kacio na neki laptop bez problema.

Pozdrav!

Da li si iskljucio windows firewall na Local Area Connection? Nemoj da brljavis po podesavanjima na visim nivoima (lozinke i ostalo) dok ne ostvaris komunikaciju nizeg nivoa

Naravno, to je i po defaultu iskljuceno.

Da li je moguce da je do kabla, posto ipak mogu (ponekad:)) da vidim drugi komp u workgroup-u.

E da, jos jedna zanimljivost. Ako ja vidim drugi komp u workgroup-u, onda on ne vidi sam sebe i obrnuto ???

Nista mi nije jasno...

Kako da na najnizem nivou proverim konekciju?

Da li treba nesto da upisem u DNS server address i Default Gateway (ovo pretpostavljam da ne treba), kad manuelno podesavam IP adrese?

Jos nesto, fizicka adresa na mom kompu je FF-FF-FF-FF-FF-FF, dok je na cimerovom kompu normalna...

Poslednja izmena:
Setuj passworde na administrator nalozima. Neka za probu budu isti na obe mašine. E sada videh još nešto. Ako ti je Win instalirao drajvere instaliraj one što si dobio uz karticu / ploču ako je mrežna integrisana. Definitivno MAC adresa ti nije FF:FF:FF:FF:FF:FF

Poslednja izmena:
Sredio sam to sa adresom, a i 1394 mi je proradio, al' nista. :(

Driveri su NForce 5.10, a to sa admin nalozima ne vidim da je problem (al' probao sam i to, jedino nemamo pasword-e), posto nece da "pinguje", tj. uopste ne vidi drugu masinu. Ponekad je imam na listi u network-u, al' to je max sto dobijam. Ranije sam attachovao sta mi tada izbaci.

Probacemo da sa unimerom ispitamo kabl.

BTW, da bi podesio usera sa drugog kompa kao admina na mom Computer Management -> System Tools -> Local Users and Groups -> Groups, potrebno je da vidim taj drugi komp, a ja ga uopste ne vidim.

p.s. Na taj nacin, koliko sam skontao, ne moram da na svom kompu imam usera pod istim imenom i sa istim passwordom kao sto je na drugoj masini.

Mozda ce pomoci da reinstaliras mrezne protokole, ili cak ceo windows...

Ako se masine ne pinguju, znaci da nemaju fizicku konekciju (u slucaju da nema FW). Znaci zameni lil proveri kabl (90% na osnovu napisanog).

Hvala svima na pomoci!

Probacemo kabl.

komunikacija nizeg nivoa = radi ping :)

Hocu reci, ako se racunari ne pinguju (sa iskljucenim firewallom) onda su ove stvari sa passwordima i nalozima uzaludne. Cesto sam vidjao ljude koji su u troubleshooting krenuli odozgo (od podesavanja passworda, permissions-a i slicno) pa su onda pokvarili taj deo. Onda, kad se popravi problem nizeg nivoa (kabl, IP podesavanja i sl) predstoji dodatni posao da se passwordi, permissions i ostalo podesi kako treba.

Na kraju, definitivno smrdi na kabl ili eventualno drajvere.

Da li ti link lampica na mreznim karticama nepekidno svetli?

Svetli, mada mi je u jednom trenutku malo kao zatreperila kad sam pogledao.

Sutra definitivno multimer u ruke...

Prvo sredite fizički sloj a posle ćemo da pričamo o višim slojevima. Znači ping ili traceroute da rade besprekorno bez gubljenja paketa (0% loss) U vašem slučaju proverite kabliranje, mrežne kartice i drajvere za dotične.

Delija je napisao(la):
Svetli, mada mi je u jednom trenutku malo kao zatreperila kad sam pogledao.

Sutra definitivno multimer u ruke...
Multimer? Da nije multipraktik? :D
Ne mora samo do fizicke konekcije da bude, moze da bude u pitanju raspored zica u konektoru i sl.

Ako je do rasporeda zica, ima negde da se nadje slika kako izgleda ravan i ukrsten UTP kabl pa i to proveri, ako nisi siguran.

Kabl je ispravan...

Ne preostaje mi nista drugo nego da od nekoga pozajmim PCI LAN karticu, pa da provalimo ciji komp zeza.

Probaj da na oba kompa ukljuchis Guest Account i stavi mu password. Tako bi trebalo da proradi, bar kod mene je tako, a isprobavao sam razne kombinacije Windows-a i SP-ova i uvek je radilo.
To shto nece da pinguje mislim da je zbog Windows Messengera, ako ga je neko izbrisao sa kompa, nece da radi ping

Pozdrav :wave:

Zaboravio sam da raportiram... :)

PCI LAN kartica je resila problem. Jednostavno, nasa 2 kompa nisu htela da pricaju bez prevodioca... :D

A gde si onda ukljucio kabl ako nisi imao lan karticu?Bila je integrisana na ploci?

frenky je napisao(la):
A gde si onda ukljucio kabl ako nisi imao lan karticu?Bila je integrisana na ploci?

tesko da nije kabl nigde ubo ili jos gore da ga je nagurao u modem :D

frenky je napisao(la):
No comment...
Ispeci pa reci...
Jok, ubacio ga je u zvuchnu, pa se bezicno vezao preko satelitkog linka na kompjuter pored sebe... :S: :S: :d

Vidis kako me je moj komsija odmah provalio! :d

Pozdrav, komsho! :wave:

SurvivoR je napisao(la):
Jok, ubacio ga je u zvuchnu, pa se bezicno vezao preko satelitkog linka na kompjuter pored sebe... :S: :S: :d

Zanimljivo...decaci se nasli uvredjeni...Nije mi to bila namera...
:smoke:
A kako onda objasnjavas da nije htela mreza da radi bez pci adaptera?Sigurno si neki doktor nauka :type:,pa sve znas...

Pa ima kombinacija (integrisanih) LAN kartica "koje se ne podnose", jednostavno neće da rade zajedno (bar pod prozorima, mozda bi pingvini to uspeli da ih poteraju ;))

Poz Vlado! :wave:

Vrh Dno