Šta je novo?

Help!!! ATI pocetnik, problem sa drajverima?!?

Jet Set Willy

Čuven
Učlanjen(a)
28.12.2001
Poena
645
Pre par dana sam u kompjuter (xp2400+ i Epox8rda+) ubacio Radeon9600 (Connect3d).
Odmah sam primetio da WinXP nesto zeza, cesto se zapucava.
Formatirao sam disk, nabacio svezu oinstalaciju XPpro-a, SP1, i nforce drajvere 203.
Reko' da krenem iz pocetka lepo i natenane. Nakon ovoga sam nabacio drajvere za graficku,
sa CD-a koji sam dobio uz nju. Neznam koja je verzija tih catalista, ali odmah nakon restarta Win se zapuca!!
Crni ekran pre samog ulaska u OS (sa dve male bele linijice). Nakon ovoga sledi automatski reset sistema
koji win sam uradi i tako svaki put, dok ne izaberem "last good configuration",
kada se podigne bez ati drajvera. Probao sam i sa drugom verzijom sa DigitalCD-a 3.04mislim,
ali isto. Sta se to desava??!! Iskreno nisam ni planirao da kupim tog atija ali sada sta je-tu je,
nema mi povratka, a komp mi ne radi...

Pomagajte please!

Prvo u BIOSU stavi sve memorijske setingse na Normal!
Pa da vidimo.
Stavi, za svaki slucaj AGP voltage na 1.6, a dodaj i memoriji samo malo vise - 2.6...

Meni je to isto pocelo da se desava od pre par dana od kada sam stavio dvd, kartica je HIS 9600pro. Kada se otkace ili dvd ili cdrw sve radi najnormalnije. Probao sam sve moguce kombinace primary/secondary, master/slave za hdd, cdrw, dvd i nista, menjao napajanja, imam enermax 350w i dtk 400w i opet nista. Dok recimo ako ubacim starog radeona7200 sve radi kako treba, i sa cdrw i sa dvdom u isto vreme. A u safe mod ulazi bez problema kao i u win bez drajvera, probao sam cat3.6 i 3.5, moracu da probam veceras i 3.4 ili neke starije posto sam ne rage3du video da 3.5 i 3.6 imaju problema sa 9600 serijom karti, mada pise da donese ispravke bas sa ovim kartama. A pokusao sam sve, i da podizem agp voltazu, agpx4, x2, uninstall smartgart, i nista, samo krene boot i crn ekran sa dve bele tackice u gornjem levom delu.
A najzanimljivije od svega je sto se to isto desava i u linuxu sa ati drajverima. U konzoli sve radi kako treba, cim pokusam da odem u X zabode, a monitor ode u standby. Moracu da probam i za linux neke druge drajvere.
Ako imas i ti dvd i cdrw, probaj da otkacis jedan. Ja za sada dok ne nadjem neko resenje tako radim, pa koji mi kada treba prikacim ga, drugi off i gotovo.

Za stabilnost kompa izvrtite prime95.

to Kokos: malo vise na 2.6 pa 2.75 bese default :D?

Evo ovako...
Sve sam vratio na default setovanja (133fsb, xp1700+, Memory 133mhz 6-3-3-3 - optimal)
Nista, ponovo se desava isto...

2.
Stavio AGP na 1,6V, DIMM na 2.77
...opet isto...

3.
iskljucio CDRW (od ide uredjaja ostao samo hdd IBM120gxp)
...ista prica...

4.
Izvadio jedan DIMM (256 Hynix 400mhz), u masini ostao jedan Samsung 256 400mhz...
...sada sam vec popizdeo...

5. Izvadio modem (GVC 56k)

(ako ovo ne radi stvrno ne znam sta cu posto nemam vise sta da vadim)

Wow, win se podigao uz primedbu da drajveri za r9600 prave problem (stvarno nisam znao)...
Ali, ne lezi vraze, samo posle par minuta slika se prebacila u 640x480 u 16 boja i Win se zaglupio)

Stvarno vise nemam ideja, ako neko ima koju, bio bih mu veoma zahvalan da je podeli sa mnom
Ako nesto znaci od ne spomenutih komponenti imam jos napajanje chieftec 360w

BTW Ako neko hoce da kupi r9600 neka mi se javi! (sa gf2 je sve radilo kó bombonica)

Pozdrav!

Cek, ako sam ja dobro razumeo, ti si u istom windowsu, promenio GF2 i stavio Ati?
Toplo ti preporucujem reinstalaciju operativnog sistema, posle cega sve treba da radi ok.

Stvarno nije mi jasno kako mozes instalirati catalyst sa CD?
Skini posljednje drivere i instaliraj, garantujem ti neces imati frku.
Koliko ja znam Radeon 9600Pro ili Non Pro ne trazi dodatno napajanje, tako da sto se tice PSU je sve ok.

Kako ti rekoh skini posljednje drivere Catalyst 3.6, ako su i Srbiji znam spora je veza, ali strpi se jer su driveri odlicni i neces imati frku.
Ne zaboravi da skine Control Panel takodje. To je sve sto ti treba.

http://www.rage3d.com
Poseti sajt.Mozda ti pomogne.Da li si stavio dodatno napajanje u graficku?
Format harda
win xp
service pack1
chipset driver
directx 9b
ati driveri
sound driveri.
Create restore point obavezno.

Ma ljudi Radeon 9600 nema dodatno napajanje, koji vam je. Kartica je radjena u 0.13 tech i nema potrebe za dodatnim napajanjem.
Samo instaliraj posljednje CAT 3.6 i neces imati frke.

Ajd da jos jednom ponovim, pa se vise necu oglasavati, jer vidim da ima mnogo pametnih,
Reistaliraj WindowsXP!

Aman, jakso, instalacija je sveza...
Vec drugi put sam formatirao hard...
Znaci postupak je sledeci:
format
win xp
service pack1
nforce 203 (probano i sa 1.15)
dx9
i onda kada stvim kataliste (probano sa vise verzija, 3.4, neki 7.1 sa connect3d cd-a?? nemam pojma koja je to ver., i 3.2), win se pri podizanju zapuca, crni ekran sa dve bele tackice gore levo i resetuje se komp.
Onda kada udjem u safe mode i deinstaliram kataliste pri restartu win radi ok
E sada, skidam sa atijevog sajta catalist 3.6 pa cu videti (nadam se da ce da radi posto sam stvarno u bedaku).

pozdrav

Evo skinuo sam 3.6 drajvere sa Atijevog sajta...
Ne mogu da verujem - ponovo isto s***e!!! :( :cuss:
Bas me :hump:
Jel poznaje neko nekog ko skida crnu magiju?!?

Jet Set Willy je napisao(la):
Evo skinuo sam 3.6 drajvere sa Atijevog sajta...
Ne mogu da verujem - ponovo isto s***e!!! :( :cuss:
Bas me :hump:
Jel poznaje neko nekog ko skida crnu magiju?!?

Probaj malo ove magije..DOBRO PROCITAJ i probaj SVE sto je napisano!

so many many many people open threads about "card chrases" etc...
so here is a little guide for all angry people to look before opening a new thread (perhaps should go sticky )

card crash:
- try agp voltage in bios up to 1.7 (should fix 95 % of the problems)..try 1.8 if 1.7 did not function
- install all the latest motherbard bios
- run in agp 4x mode (powerstrip or even with the smartbus) (should fix chrases in 98%, I run in agp 4x mode, there is no certain perfomance loose and you don't have to set up your card to 1.7 agp voltage)
- uninstall ati drivers , then install directx 9, after that the ati cat 3.0 drivers
- minimum 300 watt power supply (even some guys have no problems with 250 watt, so it is a question of other components in your system)
- try not to share the power cable of the ati card with many other devices
- do not share irq of the ati card with other devices (seems to be a big problem especially with soundblaster cards)
- use no card on pci 1 slot (next to agp slot) , look in your motherboard guide which slot also shares irq with agp slot
- the ati card gets very hot, so you look if the card has enough air

-----------------------------------------

stutter problems:
- try to disable all icons in the tray (right bottom corner in default...where the clock is )
- try disabling as many programs as possible (use alt+ctrl+del to see which programs run in background)
- you can set with the task manager the priority of your 3d program up to high (causes some problems, but could also help)
- you can set the hardware acceleration in windows down a notch (fix stutter in 95 %)
- try disabling agp fast writes in bios (some guys say so , I have no certain results with it)
- execute smartguard and look if everything is enabled
- try changing "system" in the device manager from acpi-uni (default win xp, means a motherboard with 2 or more cpu) to acpi (one board with one cpu)..some people have success, some not (me inclusive )
- stutter in opengl is fixed with the latest ati drivers

----------------------------------------------------------

bad performance:
- see stutter problems
- antivirus programm in background?
- other heavy programm in background ?
- execute smartguard and look if everything is enabled
- many people are angry about bad performance in some games like battlefield..remember that perhaps your firwall or internet conection makes trouble

Probao sam sve sto je Milan napisao i nece...
Ipak uspeo sam (uz Bozju pomoc) da namestim da proradi... :happy:
Umesto R9600 ubacio sam u komp caletov R9000. Podigao sam Catalyste 3.6 i sve je proradilo iz prve. Posle malo testiranja da se uverim da radi sve ok izvadio sam R9000 i vratio R9600 nazad. Windows se podigao a atijev control panel uredno prijavljuje 9600. Neverovatno, kakva fora a?! ;)
Iako je ovo malo karabudz varijanta ghostovao sam sistem i sada ne diram nista uz nadu da se i u buduce raditi ok.
Hvala svima na pomoci!

BTW gde ima da se skine taj Prime95 da istestiram malo stabilnost sistema. Shareware verzija-naravno... 8)

Pozdrav!

Jet Set Willy je napisao(la):
Probao sam sve sto je Milan napisao i nece...
Ipak uspeo sam (uz Bozju pomoc) da namestim da proradi... :happy:
Umesto R9600 ubacio sam u komp caletov R9000. Podigao sam Catalyste 3.6 i sve je proradilo iz prve. Posle malo testiranja da se uverim da radi sve ok izvadio sam R9000 i vratio R9600 nazad. Windows se podigao a atijev control panel uredno prijavljuje 9600. Neverovatno, kakva fora a?! ;)
Iako je ovo malo karabudz varijanta ghostovao sam sistem i sada ne diram nista uz nadu da se i u buduce raditi ok.
Hvala svima na pomoci!

BTW gde ima da se skine taj Prime95 da istestiram malo stabilnost sistema. Shareware verzija-naravno... 8)

Pozdrav!

dobro si se setio da otvorish mashinu, elem malo kasnim ali sve je izgledalo kao da ti taj radeon nije lepo legao u AGP a takva s**** se deshavaju upravo tada

Nije problem bio u tome definitivno. Kartica je bila dobro legla u AGP, znam posto sam je vadio i stavljao nazad bar tri puta, kao i ostale komponente. Nemam pojma u cemu je fora ali samo na ovu foru je htelo da proradi. Iskreno vec sam se bacio u frku da je kartica neispravna, a njena zamena bi bila 'mission imposible', posto je kupljena preko.
BTW makina mi je otvorena poslednjih mesec dana posto se otprilike toliko j*bavam sa kompom. Mislim da cu je sada zatvoriti-steta da Chieftec stoji raskantan:)
Poz.[/i]

Vrh Dno