sta znaci progressive a sta interlaced i kako se to vidi na snimku? sta znaci da je slika slicna filmu? mislim da ovo mnogi ne znaju
Posto to nije tek tako jednostavno objasniti, prochitaj ovde
http://en.wikipedia.org/wiki/Progressive_scan.
U praksi, znash sigurno kako izgleda film u bioskopu a kako kucni video snimljen amaterskom kamerom? E film je progressive, kucni video je interlaced, nadam se da i tebi film izgleda bolje :d
ovaj sajt koji si predlozio sam vec gledao, ali i na njemu dosta hvale sony sr 12. canon hv 30 kod nas nema da se kupi, pa mozda ova sony dolazi u obzir, da li je vidljivo losija? ako jeste, po cemu je losija i na cemu gledano?
Naravno da ima da se kupi, Pin je uvoznik a video sam je kod vishe prodavaca foto opreme. Sony SR12 je HDD kamera, a kao shto sam vec gore rekao sonijeve HDV kamere su loshije od HV20 (HDV kamere su najbolje od svih HD kamera), a Sony SR12 je HDD kamera, tako da zakljuchi sam

HDD je losh ne samo zbog loshije slike, vec zato shto je taj materijal (AVCHD) vrlo komplikovano obradjivati na kompu jer ga ne podrzava svaki softver i zahtevniji je dosta od mpeg2. Ako mislish da je to jednostavnije od kasete i zato hocesh da ga uzmesh, nemoj, jer je komplikovanije. I na kraju, HDD kamere su znatno skuplje od HDV. HV30 je kod nas oko 850 evra, ovaj Sony nije ispod 1100 i vishe, a u svemu je loshiji..
nisi mi rekao da li mogu AVCHD da gledam na kompu 2Ghz, 1 mb ram? tako ne moram da menjam komp odmah, a u slucaju mini dv moram da obradim da bih uopste gledao na kompu, jel tako? mini vd je bolji, ali samo na samoj traci.
Zavisi koji je procesoru u pitanju, ali ako nije novija generacija, na ivici si ili ce ti seckati, ali ako nije najnovija generacija kompa, bice ti mnogo sporo za editovanje AVCHD, HD je inache zahtevan, a AVCHD najgori od svega i to previshe komplikuje posao. HDV jednostavno ne morash ni da editujesh i gledash sa kasete, dok HDD kada napunish, morash to da oslobodish, tako da morash da ga snimash na neke medije, da editujesh, i da nadjesh nachin kako to posle da pustish u dnevnoj sobi, i morash da imash recimo PS3 da bi to pustio, jer ja ne znam ko ima player koji pushta AVCHD
ali kada bilo sta uradim na tom snimku sa trake, tada to kompresujem pa gubi na kvalitetu zar ne?
Zashto bi kompresovao ? Pa snimak sa Sonija je odmah izgubio u kvalitetu time shto je u tom formatu, mpeg2 sa kasete ti je kvalitetniji od toga pa ti sad mozesh da ga prekompresujesh da stane na manje mesta, u principu bez problema staje sat vremena na 4.5GB u odlichnom kvalitetu wmv 720p, ali ti mozesh da chuvash i originalni fajl, ja tako radim, mada kasete ne brishem, imam uvek original.
ne treba mi nista da obradjujem, samo bih ponekad izbacio suvisne kadrove, nista vise. zar nije bolje onda da uzmem AVCHD i da se ne smaram sa obradom, narocito sto se AVCHD sada znatno poboljsao?
Ne, to se sve 'vazi' u obradu, i opet kao shto sam rekao gore, gde cesh da drzish te sve snimke i chime cesh da gledash osim na PCu ?
Kod HDVa ti mozesh sve da prebacish na komp, montirash, vratish na kasetu bez gubitka kvaliteta i to posle gledash na CRT ili TFT televizoru jednostavno, pomocu same kamere. AVCHD jednom kad obrishesh iz kamere, zaglavio si se sve dok neki HD playeri koji to podrzavaju ne postanu standard, a znash kad ce to da bude (ako AVCHD ne umre u medjuvremenu, pa nikad

).