Šta je novo?

HDV: HDD, Memory stick ili traka?

Carbon

Slavan
Učlanjen(a)
21.09.2008
Poena
309
dobar dan, zelim da kupim dobru hdv kameru pa sam u dilemi

cujem da se taj materijal tesko edituje na kompu, kako se skida i mogu li makar da gledam to što skinem sa hdda ili kartice?

sta znaci progressive kod hv 30, to je izgleda glavna stvar na njoj, a neki kazu u da su boje lepse na sonyju

imam dosta pitanja nadam se da ce mi neko odgovoristi, pozdrav :wave:

Najbolja consumer HDV kamera je Canon HV30. HDV je oznaka za kamere sa kasetama, ostale se jednostavno zovu HD. Najlakshe se edituje materijal bash sa HDV kamere jer je to u stvari mpeg2, a s obzirom koliko jak hardver trazi HD materijal za montazu, to je jedna od bitnih stavki + HDV ima najmanju kompresiju pa tako i probleme koji je prate. Ko hoce ozbiljnu stvar moze dobiti nekompresovani 4-2-2 u punoj 1080p rezoluciji na HDMI izlazu.

Progressive znachi da nije interlaced :) U realnosti sa HV Canonima dobijash sliku vrlo slichnu filmu i to ni jedna druga kamera do jachih klasa nema. Osim toga, dobijash u druge stvari kao shto su manuelne komande, a u odnosu na HD Sonije i standardnu papuchu za 'kachenje' eksternih uredjaja, kao mikrofon ili reflektor.

Shto se tiche boja, Canon ce ti dati najrealnije, najvishe detalja i uopshte najbolju sliku, a ti mozesh i u kameri da budzish to ako ti treba, dok Sony previshe izoshtrava i budzi boje i vremenom cesh ukapirati da to nije dobro. Canon HV20 takodje ima i Cinemode koji je jedna vrsta RAW snimka gde je dinamika daleko bolja i u kombinaciji sa progresivnim modom ubija sve u klasi i iznad u kvalitetu slike i lowlightu.

Evo pogledaj ovaj uporedni test http://www.camcorderinfo.com/conten...ony-HDR-HC7-Panasonic-HDC-SD1-JVC-GZ-HD7.htm#

Poslednja izmena:
hvala driver, samo ne razumem pola toga sta si napisao, za utehu brzo ucim pa bi voleo pojasnjenje :)

sta znaci progressive a sta interlaced i kako se to vidi na snimku? sta znaci da je slika slicna filmu? mislim da ovo mnogi ne znaju

ovaj sajt koji si predlozio sam vec gledao, ali i na njemu dosta hvale sony sr 12. canon hv 30 kod nas nema da se kupi, pa mozda ova sony dolazi u obzir, da li je vidljivo losija? ako jeste, po cemu je losija i na cemu gledano?

nisi mi rekao da li mogu AVCHD da gledam na kompu 2Ghz, 1 mb ram? tako ne moram da menjam komp odmah, a u slucaju mini dv moram da obradim da bih uopste gledao na kompu, jel tako? mini vd je bolji, ali samo na samoj traci.

ali kada bilo sta uradim na tom snimku sa trake, tada to kompresujem pa gubi na kvalitetu zar ne?

ne treba mi nista da obradjujem, samo bih ponekad izbacio suvisne kadrove, nista vise. zar nije bolje onda da uzmem AVCHD i da se ne smaram sa obradom, narocito sto se AVCHD sada znatno poboljsao?

sta znaci progressive a sta interlaced i kako se to vidi na snimku? sta znaci da je slika slicna filmu? mislim da ovo mnogi ne znaju

Posto to nije tek tako jednostavno objasniti, prochitaj ovde http://en.wikipedia.org/wiki/Progressive_scan.

U praksi, znash sigurno kako izgleda film u bioskopu a kako kucni video snimljen amaterskom kamerom? E film je progressive, kucni video je interlaced, nadam se da i tebi film izgleda bolje :d

ovaj sajt koji si predlozio sam vec gledao, ali i na njemu dosta hvale sony sr 12. canon hv 30 kod nas nema da se kupi, pa mozda ova sony dolazi u obzir, da li je vidljivo losija? ako jeste, po cemu je losija i na cemu gledano?

Naravno da ima da se kupi, Pin je uvoznik a video sam je kod vishe prodavaca foto opreme. Sony SR12 je HDD kamera, a kao shto sam vec gore rekao sonijeve HDV kamere su loshije od HV20 (HDV kamere su najbolje od svih HD kamera), a Sony SR12 je HDD kamera, tako da zakljuchi sam :) HDD je losh ne samo zbog loshije slike, vec zato shto je taj materijal (AVCHD) vrlo komplikovano obradjivati na kompu jer ga ne podrzava svaki softver i zahtevniji je dosta od mpeg2. Ako mislish da je to jednostavnije od kasete i zato hocesh da ga uzmesh, nemoj, jer je komplikovanije. I na kraju, HDD kamere su znatno skuplje od HDV. HV30 je kod nas oko 850 evra, ovaj Sony nije ispod 1100 i vishe, a u svemu je loshiji..

nisi mi rekao da li mogu AVCHD da gledam na kompu 2Ghz, 1 mb ram? tako ne moram da menjam komp odmah, a u slucaju mini dv moram da obradim da bih uopste gledao na kompu, jel tako? mini vd je bolji, ali samo na samoj traci.

Zavisi koji je procesoru u pitanju, ali ako nije novija generacija, na ivici si ili ce ti seckati, ali ako nije najnovija generacija kompa, bice ti mnogo sporo za editovanje AVCHD, HD je inache zahtevan, a AVCHD najgori od svega i to previshe komplikuje posao. HDV jednostavno ne morash ni da editujesh i gledash sa kasete, dok HDD kada napunish, morash to da oslobodish, tako da morash da ga snimash na neke medije, da editujesh, i da nadjesh nachin kako to posle da pustish u dnevnoj sobi, i morash da imash recimo PS3 da bi to pustio, jer ja ne znam ko ima player koji pushta AVCHD :)

ali kada bilo sta uradim na tom snimku sa trake, tada to kompresujem pa gubi na kvalitetu zar ne?

Zashto bi kompresovao ? Pa snimak sa Sonija je odmah izgubio u kvalitetu time shto je u tom formatu, mpeg2 sa kasete ti je kvalitetniji od toga pa ti sad mozesh da ga prekompresujesh da stane na manje mesta, u principu bez problema staje sat vremena na 4.5GB u odlichnom kvalitetu wmv 720p, ali ti mozesh da chuvash i originalni fajl, ja tako radim, mada kasete ne brishem, imam uvek original.

ne treba mi nista da obradjujem, samo bih ponekad izbacio suvisne kadrove, nista vise. zar nije bolje onda da uzmem AVCHD i da se ne smaram sa obradom, narocito sto se AVCHD sada znatno poboljsao?

Ne, to se sve 'vazi' u obradu, i opet kao shto sam rekao gore, gde cesh da drzish te sve snimke i chime cesh da gledash osim na PCu ?

Kod HDVa ti mozesh sve da prebacish na komp, montirash, vratish na kasetu bez gubitka kvaliteta i to posle gledash na CRT ili TFT televizoru jednostavno, pomocu same kamere. AVCHD jednom kad obrishesh iz kamere, zaglavio si se sve dok neki HD playeri koji to podrzavaju ne postanu standard, a znash kad ce to da bude (ako AVCHD ne umre u medjuvremenu, pa nikad :)).

Poslednja izmena:
sada sam razumeo vise, ali imam konkretna pitanja, nadam se da ce i drugima biti korisno :)

HDD je losh ne samo zbog loshije slike, vec zato shto je taj materijal (AVCHD) vrlo komplikovano obradjivati na kompu jer ga ne podrzava svaki softver i zahtevniji je dosta od mpeg2. Ako mislish da je to jednostavnije od kasete i zato hocesh da ga uzmesh, nemoj, jer je komplikovanije.

pazi, meni treba samo da isecem odredjene dolove i nista vise. to verovatno mogu da uradim vec u prilozenom softveru. da li mi i za to treba snazan komp?

Zavisi koji je procesoru u pitanju, ali ako nije novija generacija, na ivici si ili ce ti seckati, ali ako nije najnovija generacija kompa, bice ti mnogo sporo za editovanje AVCHD, HD je inache zahtevan, a AVCHD najgori od svega i to previshe komplikuje posao. HDV jednostavno ne morash ni da editujesh i gledash sa kasete, dok HDD kada napunish, morash to da oslobodish, tako da morash da ga snimash na neke medije, da editujesh, i da nadjesh nachin kako to posle da pustish u dnevnoj sobi, i morash da imash recimo PS3 da bi to pustio, jer ja ne znam ko ima player koji pushta AVCHD

snimak sa HDDa skidam pomocu usba i da li je samo za gledanje takvog AVCHD snimka (bez bilo kakve obrade) dovoljan barton 2,8 Ghz i 2 Gb rama?

kako se skida hdv sa trake na komp? treba mi fire-wire, jel tako? koji softver? kazes da je to mpeg2, zar to nije kompresovano? da li i za taj snimak sa trake treba snazan komp za pustanje i seckanje?

Zashto bi kompresovao ? Pa snimak sa Sonija je odmah izgubio u kvalitetu time shto je u tom formatu, mpeg2 sa kasete ti je kvalitetniji od toga pa ti sad mozesh da ga prekompresujesh da stane na manje mesta, u principu bez problema staje sat vremena na 4.5GB u odlichnom kvalitetu wmv 720p, ali ti mozesh da chuvash i originalni fajl, ja tako radim, mada kasete ne brishem, imam uvek original.

ne bih nikada nista kompresovao, samo bih odsekao ono sto mi ne treba i narezivao na DVD, ali bez bilo kakve kompresije. kazes da se i to racuna u editovanje i da treba snazan komp? da li to vazi i u slucaju traka i u slucaju AVCHD?

ne bih vracao na kasete, na njima bih cuvao mastere, a iseceno bih cuvao na DVD bez ikakve kompresije. koliko zauzima jedan sat bez ikakve kompresije? kakav komp je potreban samo za pustanje?

ima tu jos dosta nepoznanica, bilo bi dobro da se od ovoga napravi mali HDV tutotijal :)

Poslednja izmena:
pazi, meni treba samo da isecem odredjene dolove i nista vise. to verovatno mogu da uradim vec u prilozenom softveru. da li mi i za to treba snazan komp?

Ne treba ti snazan komp da bi samo isekao, ali ti treba da bi to gledao...

snimak sa HDDa skidam pomocu usba i da li je samo za gledanje takvog AVCHD snimka (bez bilo kakve obrade) dovoljan barton 2,8 Ghz i 2 Gb rama?

Nisam probao na Bartonu ali mislim da ne moze da radi u stabilnom framerateu. Dosta zavisi i od grafichke...

kako se skida hdv sa trake na komp? treba mi fire-wire, jel tako? koji softver? kazes da je to mpeg2, zar to nije kompresovano? da li i za taj snimak sa trake treba snazan komp za pustanje i seckanje?

Skida se preko firewire, isto kao i miniDV. To je mpeg2 i naravno da je kompresovano, sve je kompresovano, ali AVCHD najvishe. Za svaki snimak treba komp novije generacije, stvarno ne znam na Bartonu kako bi to radilo, mozda da kaze neko ko ima/je imao Bartona. Na XPu [email protected] mi nije radilo kako treba, na Sempronu x64 3000+ je bilo na ivici, i tek sad na x2 radi kako treba bilo koji HD snimak...

ne bih nikada nista kompresovao, samo bih odsekao ono sto mi ne treba i narezivao na DVD, ali bez bilo kakve kompresije. kazes da se i to racuna u editovanje i da treba snazan komp? da li to vazi i u slucaju traka i u slucaju AVCHD?

Da se razumemo, mozesh ti da editujesh i sa nekim starim Celeronom, ali ce to da potraje i bice frustrirajuce. Ako cesh samo da seckash, to je jednostavan posao i radice na Bartonu dovoljno dobro. U svakom sluchaju HD je zahtevan, ali mpeg2 najmanje.

ne bih vracao na kasete, na njima bih cuvao mastere, a iseceno bih cuvao na DVD bez ikakve kompresije. koliko zauzima jedan sat bez ikakve kompresije? kakav komp je potreban samo za pustanje?

Ponovo da ne budesh u zabludi, sve je to kompresovano, jedino ako mislish da ne kompresujesh vishe od originala. 1 sat snimka HDV zauzima ~13GB, AVCHD je manje, oko 8GB na sat, i to ti u startu govori koliko je AVCHD kompresovan..

Poslednja izmena:
Ja bih ova pitanja i ove odgovore stavio u sticky.Dosta toga objasnjava...

Kazu da Premiere cs4 ima nativ podrsku za avchd i obradjuje ga bez re-renderovanja. Videcemo ovih dana koliko je sve to brzo.

Da, ali kao shto rekoh vishe puta, nema poente, HDD kamera je komplikovanija za ekspoataciju od HDV, skuplja od HDV i pravi loshiji snimak od HDV, u ovom trenutku uopshte ne treba razmishljati.

ne bi rekao da je bas tako...

nisam nigde nasao da hv 30 daje bolju sliku od novih canon hf 10/100 ili sony sr 12. postoji vec i canon hf 11 sa 24mps sto je u rangu traka, ali ne daje dodatno poboljsanje. znaci, canon hf 10/100 ili sony sr11/12

mora se priznati da je komfornije raditi sa HDDom ili sa karticama nego sa kasetama.

u dilemi sam izmedju ovih canon i sony kamera, canon ima taj progressive mod koji je bolji u low lightu, a sony ima razne druge stvari.

ima li neko predlog?

Poslednja izmena:
ne vidim zasto hv20/30 osim sto su najjeftinije :)

ovo nove AVCHD ni cemu nisu losije, mozda su zgodnije za upotrebu a i nema smaranja sa kaseticama

Napisao sam ti ogromne postove i sve objasnio i ti sad pitash "da li neko ima predlog?" :)

Sve mi se vishe chini da si se ti pre prvog posta odluchio za kameru a ovde si doshao samo da ti neko da zeleno svetlo, ali nisi dobio odgovor koji si ochekivao. HDV kamere su najbolje HD kamere, HV30 je najbolje consumera kamera, i ne malo nego ubedljivo, i jedino hipnozom mozda mozesh da se ubedish da to nije tako :)

Poslednja izmena:
dobro, ali hajde mi bilo gde na netu pokazi da je neko kompetentan rekao: hv20/30 imaju bolju sliku od hf10/11/100.

ozbiljno kazem, necu uzimati avchd ako su losije, ali nigde nisam to nasao ..to je vazilo za stare, ali za ove nove ne...pusti broj mbs, i hf11 ima 24 mbs pa nije bolja od onih od 17 ili 16 :)

dvoumim se mnogo, razlika u ceni mi nije nesto bitna, kamera se kupuje jednom u 10 godina :)

jos nesto, snimak sa avchd se skida preko usba velikom brzinom, a sa hv 30 mora real time preko kartice..to je mnogo sporije

da li mozes da kazes koja je razlika izmedju 50interlaced moda i 25progressive? :)

mislim da se taj progressive koristi pretezno pri slabom svetlu, kakva je tacno razlika kada ga ukljucis?

dobro, ali hajde mi bilo gde na netu pokazi da je neko kompetentan rekao: hv20/30 imaju bolju sliku od hf10/11/100.

uopste se ne radi o tome da hv20 i hv30 imaju bolju sliku od hf kamkordera (a sigurno imaju), vec se radi o tome da je avchd nezreo standard. stoji da ce u consumer kamkorderima nelinearni medijumi zameniti minidv kasetice, no hdv kamkorderi su jos uvek najbolja kupovina kada se svi faktori uzmu u obzir. o tome se nasiroko moze citati po internetu, stavise, na ovom forumu imas iskustva vlasnika avchd kamkordera, pa potrazi, vidi...

uopste se ne radi o tome da hv20 i hv30 imaju bolju sliku od hf kamkordera (a sigurno imaju)

po cemu? da li se to vidi? pusti teoriju, niko od testera nije rekao da se to vidi

ja mislim da vi brkate starije generacije avchd sa novim.

pazite, ne branim avchd, ali trenutno je aktuelna njegova treca generacija i nigde nisam procitao da su hv20/30 bolji. mozda su bolja kupovina jer su jeftinije, ali razlika u ceni nije velika a i avchd trece generacije su pretpostavljam zgodnije za koriscenje

no, nevezano da to, imam generalnu dilemu canon vs. sony, ima dosta pro et contra za obe...

najvise me buni taj progressive kod canona, koliko se cesto koristi i da li je on nesto odlucujuce

stavise, na ovom forumu imas iskustva vlasnika avchd kamkordera, pa potrazi, vidi...

ne verujem da neko ovde ima avchd trece generacije, ako ima, bilo bi dobro da pojasni.

molim drivera da kaze nesto vise od ovom progressive modu kod canona

Ne znam kako si ti ovu prichu razumeo, ali ja tebi ne prodajem nishta i nemam potrebe da ti ishta dokazujem. Ako ti mislish da je AVCHD isto shto i HDV, samo napred, kupi ono shto ti se svidja, ali samo da si malo pogledao po netu, video bi da ce svako ko se razume u kamere da ti kaze isto shto sam ti i ja rekao.

jos nesto, snimak sa avchd se skida preko usba velikom brzinom, a sa hv 30 mora real time preko kartice..to je mnogo sporije

Jel si to probao ili samo pretpostavljash da je tako ? :) Transfer uopshte nije 5x brzi, nego samo duplo, a s obzirom shta znachi sat snimka i koliko je potrebno vremena da ga napravish, razlika u vremenu je potpuno zanemarljiva. Ali kada jednom prebacish, HV30 je u prednosti u svemu ostalom, kvalitet slike, efikasnost montaze, skladishtenje, kompresovanje u 720p za manje mesta itd. I na sve to, dao si 300-400e vishe, a za te pare mozesh da kupish gomilu opreme za HV30 pa da bude josh bolja.

da li mozes da kazes koja je razlika izmedju 50interlaced moda i 25progressive? :)

Razlika je kao film i kucni video, i to sam rekao i dao ti link, jel ti chitash postove uopshte ?

Poslednja izmena:
@ Karbon

Kad kupuješ nešto treba sagledati sve moguće aspekte i videti koji od njih ti je koliko značajan.
Koliko sam ja uspeo na brzinu da iščitam sa neta do sada, HV20/30 je stvarno dobar kamkorder, ali navodno ima jako loš finiš (kućište) što može ali i ne mora da bude značajno. Nisam ga držao u ruci ali na slici zaista tako i izgleda.
S druge strane, praktično sve AVCHD kamere nemaju optičko tražilo (osim valjda Panasonica SD-100, koji je uzgred da kažem dosta nahvaljen osim nešto slabijeg 3MOS senzora) - ja recimo ni u ludilu ne bih kupio kameru samo sa LCD ekranom, bar dok ima i onih "klasičnih", iz bar dva razloga)
Drugo, sad se dosta furaju touch-screen LCD displeji koji su potpuno nepraktični za korišćenje u toku rada, plus traže stalno čišćenje i pažnju. Nadam se da neće postati opšta pojava.

Zatim treba obratiti pažnju na optiku (ne samo na Leica - Zeiss itd. fore mada i to jeste bitno, nego npr. na fokalni opseg da li ti odgovara ili ne. Npr. ovaj novi Samsungov kamkorder po rečima čoveka sa Trusted Reviews (čini mi se da je bilo tu) radi maltene u tele modu tako da možeš da se pozdraviš sa krupnim planovima koji su bitni kod snimanja kamerom. Kod amaterskih kamkordera je skoro nemoguće vršiti naknadne intervencije na objektivima, osim ako nećeš da budžiš neke konvertore, i to ako mogu da se stave.

I poslednje, verujem da je kaseta trenutno ubedljivo najbolji medijum za arhiviranje u smilsu pouzdanosti i cene i prava je šteta što su joj po svemu sudeći odbrojani dani.
Verovatno će u nekoj bliskoj budućnosti cene flash memorija još pasti toliko da ćeš moći da svaku SD karticu koju napuniš odložiš sa strane za arhivu, pa šta bude (priznajem da nemam pojma kako se ponašaju kao arhivski medijum, tj. koja je verovatnoća otkaza).
A opet ubacivanjem fleš memorija umesto traka dobija se na manjoj težini samog kamkordera plus što se izbacuje mehanika koja zna i da se pokvari.

Tako da je moj zaključak da treba sačekati još malo i videti šta će se još izbaciti na tržište (cene će ionako samo padati), a ako ne možeš ili ne želiš da čekaš onda ipak glasam za Canona.

Ja sam rešio da još malo sačekam. Ako ništa drugo pašće cene pa će mi biti manje žao ako se i za*ebem u kupovini. Nadam se samo da neće smanjenje cena biti isklučivo nauštrb kvaliteta (kao što je bilo sa SD kamkorderima - moj Digital8, doduše najbolji model iz 2001, je po karakteristikama i na papiru i u praksi bolji od 95 posto miniDV modela koji su izbačeni svih narednih godina, jedino što sam ja morao da puknem 2500 DM a sad ima nešto malo lošijih za 300 EUR).

Što se tiče MPEG2/MPEG4 naravno da je bolji MPEG2 ali verujem da će u budućnosti MPEG4 preuzimati primat iz raznih banalnih razloga. Mada ništa nije sigurno sve dok jedan format ne pobedi sve ostale jer je bar do sada to bilo pravilo na audio/video tržištu.

Koliko sam ja uspeo na brzinu da iščitam sa neta do sada, HV20/30 je stvarno dobar kamkorder, ali navodno ima jako loš finiš (kućište) što može ali i ne mora da bude značajno. Nisam ga držao u ruci ali na slici zaista tako i izgleda.

To je bilo jedino chega sam se plashio kada sam ga kupovao (ovde ga niko nije prodavao pa nisam mogao da vidim uzivo), ali se ispostavilo suprotno. Kamera je vrlo kvalitetno uradjena, i najvishe deluje jeftino zbog sive boje. Kada je uporedish sa ostalim sivim kamerama, daleko je kvalitetnija i "utegnutija", nigde ne krcka i ima neku tezinu, uopshte ne deluje kao shuplje parche plastike koje ce se u ruci raspasti kao vecina miniDV kamera. Jeste, Sony ima josh bolju izradu, ali zbog toga nisam voljan da dam najbolji kvalitet slike, komande, lowlight, progressive...hvala :)

S druge strane, praktično sve AVCHD kamere nemaju optičko tražilo (osim valjda Panasonica SD-100, koji je uzgred da kažem dosta nahvaljen osim nešto slabijeg 3MOS senzora) - ja recimo ni u ludilu ne bih kupio kameru samo sa LCD ekranom, bar dok ima i onih "klasičnih", iz bar dva razloga)

Ni jedna od tih kamera ni mnogo skuplje kamere nemaju optichko trazilo. Mozda mislish na elektronsko, ali to je toliko sitno i neprecizno da je na ivici upotrebljivosti. Zato je bitno da kamere imaju kvalitetan LCD i ove HD uglavnom i imaju.

Drugo, sad se dosta furaju touch-screen LCD displeji koji su potpuno nepraktični za korišćenje u toku rada, plus traže stalno čišćenje i pažnju. Nadam se da neće postati opšta pojava.

Touch screen koliko ja znam "fura" samo Sony i to uopshte nije losha stvar, sve se brze radi nego na bilo koji drugi nachin, ali opet, to nije dovoljno za kupovinui Sony kamere.

Zatim treba obratiti pažnju na optiku (ne samo na Leica - Zeiss itd. fore mada i to jeste bitno, nego npr. na fokalni opseg da li ti odgovara ili ne. Npr. ovaj novi Samsungov kamkorder po rečima čoveka sa Trusted Reviews (čini mi se da je bilo tu) radi maltene u tele modu tako da možeš da se pozdraviš sa krupnim planovima koji su bitni kod snimanja kamerom. Kod amaterskih kamkordera je skoro nemoguće vršiti naknadne intervencije na objektivima, osim ako nećeš da budžiš neke konvertore, i to ako mogu da se stave.

Shto se tiche optike, tu nema nikakvih problema, ako prichamo o najpoznatijim firmama (ne znam ko kupuje Samsung kameru), svi oni imaju kvalitetne objektive, i tu Leica ili Zeiss ne treba shvatati preozbiljno, razlike izmedju Leice, Zeissa, Canona i slichnih priznatih firmi na tim kamerama ne postoje.

I poslednje, verujem da je kaseta trenutno ubedljivo najbolji medijum za arhiviranje u smilsu pouzdanosti i cene i prava je šteta što su joj po svemu sudeći odbrojani dani.
Verovatno će u nekoj bliskoj budućnosti cene flash memorija još pasti toliko da ćeš moći da svaku SD karticu koju napuniš odložiš sa strane za arhivu, pa šta bude (priznajem da nemam pojma kako se ponašaju kao arhivski medijum, tj. koja je verovatnoća otkaza).

Nije kaseta najbolja zbog arhiviranja, vec prvenstveno zbog samog formata koji je trenutno najkvalitetniji. Kada AVCHD bude bolji, to ce sve promeniti, ali trenutno nema nagoveshtaja da ce se to desiti, a nove HDV kamera inache nisu prestale da se pojavljuju.

Ja sam rešio da još malo sačekam. Ako ništa drugo pašće cene pa će mi biti manje žao ako se i za*ebem u kupovini. Nadam se samo da neće smanjenje cena biti isklučivo nauštrb kvaliteta (kao što je bilo sa SD kamkorderima - moj Digital8, doduše najbolji model iz 2001, je po karakteristikama i na papiru i u praksi bolji od 95 posto miniDV modela koji su izbačeni svih narednih godina, jedino što sam ja morao da puknem 2500 DM a sad ima nešto malo lošijih za 300 EUR).

Upravo tako. HV20 je josh uvek overkill, i ako joj budu razbili firmware i otvore full manual komande, ja ne znam koja ce to kamera moci uskoro da joj parira. Sve jache od HV20/30 vec ulaze u podruchje poluprofi kamera, tako da mislim da uskoro nece biti nishta bolje u consumer svetu, osim ako canon ne izbaci neki HV40 sa vecim senzorom i slichno.

Što se tiče MPEG2/MPEG4 naravno da je bolji MPEG2 ali verujem da će u budućnosti MPEG4 preuzimati primat iz raznih banalnih razloga. Mada ništa nije sigurno sve dok jedan format ne pobedi sve ostale jer je bar do sada to bilo pravilo na audio/video tržištu.

MPEG4 teshko, on je optimizovan za veliku kompresiju i tako radi najbolje, a nama treba shto manja, tako da nam tu treba nesto novo shto se bici bolje od mpeg2 a zauzimati najvishe isto prostora.

Poslednja izmena:
Bas po tim kamkorder review sajtovima se prica kako je traka prevazidjena i kako je buducnost u hdd i flash memory karticama ali je meni licno kasetica mnogo bolja zbog skladistenja i cuvanja razlicitih snimaka. Ja bih pre zrtvovao to sto moram da grabujem u real time-u preko firewire-a ali da imam mogucnost da kupujem vise komada jeftinih kasetica za razlicite snimke koje mogu da cuvam i bez potrebe da ih prebacujem na pc nego da mislim da li sam napunio hard disk i flash memoriju i da li sam to prebacio i obradio na pc-u radi daljeg cuvanja. Za jednu memory card od 16 ili 32 gb koliko mogu da kupim minidv traka? Za hard disk, sta mi vredi sto moze da stane mnogo vise sati materijala nego na jednu traku kad cu ja taj hard disk da popunim pre ili kasnije i onda da oslobadjam prostor zbog novog materijala. Sa trakama takvih problema nema a dovoljno su jeftine stalno da kupujes nove.

I zato Carbon poslusaj savete ovih ljudi jer ne pricaju to napamet vec iz prakse i logike koja kaze da HDV-u ne samo sto nije odzvonilo vec ce jos dugo da bude prisutan na trzistu iz razloga koje je i driver naveo. AVCHD mozda sad zvuci cool i fancy ali je to sve jos nezrelo za masovnu upotrebu.

driver i ostali, evo da kazem da ste pobedili :)

malo sam se edukovao i mogu reci da je hv 30 dobitna kombinacija, ali ne zbog kasetice (to mi se ne svidja) nego zbog boljih kontrola, bolje se drzi, ima trazilo itd.

molim vas sada mi recite kako skidam taj HDV materijal, kojim softverom je najlakse (posto nista ne znam) i kako posle gledam na kompu?

ako moze step-by-step, ako je bilo izvinjavam se, ali ova tema je ionako mini-tutorijal pa je dobro da i to bude u njoj :)

da li mogu to da gledam i da iz tog fajla iseckam ono sto mi ne treba (samo to zelim) na bartonu 2,8 sa 2 gb rama?

kako to da snimam na hard i narezujem, a ne zelim nikakvu dodatnu kompresiju?

Skini program HDVsplit (besplatan) i on je jednostavan i radi odlichno. Treba ti firewire kartica ako ga vec nemash na plochi, nadam se da ti je to jasno. Ja ne mogu sad da ti kazem svaku caku koja tu postoji, probaj pa cesh nauchiti sam kako i shta treba. Recimo u HDVsplitu mozesh da skidash sve kao jedan fajl ili da ti on automatski razdvaja da imash fajlova koliko imash "scena".

Shto se tiche "seckanja", najbolje da uzmesh Vegas, vrlo je intuitivan pa cesh brzo nauchiti kako to da radish, a imash i video tutoriale ako bash hocesh neshto kompleksnije. Mozda ce ti u startu to biti komplikovano ako nikada nisi radio, ali to bi morao da radish i sa HDD kamerom. Samo ulozi malo vremena da nauchish i razumesh sve to, i vrlo brzo ce ti to biti ko voznja bicikla :)

Poslednja izmena:
HDVSplit.0.77StaticBeta sam skinuo, nadam se da ce raditi.

za vegas sam skinuo prvo vegaspro81, ali mi ne radi na win 32 kompu.

vegas ima nekoliko verzija. koja je najbolja za hv 30 da iskoristi i onaj 24p progressive mod?

potrazicu je odmah, nestrpljiv sam da odmah pocnem da ucim, molim vas imate li neke tutorijale da znate da pocinju od nule i da su jednostavni za ucenje?

znaci ono print screen, pa uradi to, dobices to, pa opet print screen, step-by-step.

mozda znate da li ima neka knjiga za taj vegas?

Za vegas je bolje da skinesh neki video tutorial, a shto se tiche stepbystep u vezi svega sa kamerom, to necesh naci, moracesh da uchish korak po korak i da razumesh to, ne da uchish napamet kako se neshto radi.

Pogledaj forum www.hv20.com, tu imash objashnjenja u vezi svega, samo treba da odvojish vreme i chitash. Ono shto ne razumesh, mozesh i da pitash...

nisi me razumeo, mislio sam tutorijal za ucenje vegasa, za kameru cu se snaci lako :)

video sam par screenshotova vegasa, cini mi se jako komplikovan

ne vladam engleskim toliko da mogu video tutorijal da razumem, pa bih voleo u pisanoj varijanti.

molim ako neko ima neke linkove odakle se pocinje sa vegasom, bio bih zahvalan :)

i niste rekli koja verzija vegasa iskoristava i 25 progressive?

Teshko je bilo shta raditi bez znanja engleskog, na srpskom sigurno necesh naci uputstvo za Vegas, a i da ga nadjesh shta ti vredi kad je program na engleskom. Najblize shto mozesh je da skinesh neki video tutorial (Lynda.com) i da gledash kako se to sve radi.

25 progressive se ne iskorishcava, to je format i to je jedna od stvari koju morash da nauchish i razumesh da bi uopshte znao da ga upotrebish u praksi. Sva objashnjenja imash na netu, ali na engleskom.

Poslednja izmena:
nemoj biti bukvalan..

kad citam razumem prakticno sve, ali kada mi neko prica na engleskom, to mi je malo teze, na to sam mislio :)

ovo za 25p, cuo sam da u nekim programima to ne mozes da iskoristis, pa sam zato pitao koja verzija vegasa to moze (a to je glavna stvar na hv 30)

da li ti snimas u progressive 25p?

evo reci ukratko, koji mod koristis za lowlight, koji za srednje, a koji za sunce?

pravis razliku kada je neki action u pitanju, jel tako? tada ne koristis progressive?

pogledao sam ovaj lynda.com, on se placa, nemam sanse tako, da li moze neko da mi "pomogne", makar na pp, da odatle kupim neke tutorijale za vegas? :)

Previshe je komplikovano da ti ja sad objashnjavam, zato ti kazem da pogledash www.hv20.com i prochitash sve o hv20/30, bice ti mnogo jasnije, ako vec mozesh da razumesh pisani engleski. Ukratko, Canon nije omogucio flag-ove na HV20 pa mora da se uradi pulldown da bi imao pravi progressive snimak. Moze i bez toga, snimak i dalje izgleda mnogo bolje nego kada snimash interlaced, i takav snimak se moze montirati u bilo kom programu, ukljuchujuci Vegas, ne mora on da podrzava nikakav progressive, svi ga podrzavaju.

I rekao sam vec gore, za sve osim sporta ja koristim 24p (imam NTSC kameru).

Shto se tiche Lynda.com, tutorial se placa isto koliko i sav ostali softver koji imash ;)

ah, lako je to reci medju vama forumasima, vi sve znate na tu temu, ali ja sam iz totalno druge price...

daj mi neki link (osim tog hv20.com, to cu da pogledam) koji mogu da procitam, i to mi je sve... a to sto se placa niti znam kako da skinem, niti znam odakle da skinem:S:

Ako mislish na link o HV20/30, kamerama, montiranju, HDu, ne treba ti drugi link, sve tu imash.

A shto se tiche programa, ne znam koliko dugo imash komp, ali zar je moguce da koristish sve originalne programe ? :) Ovde je zabranjena pricha o pirateriji, tako da nishta konkretno na tu temu ne mogu da ti kazem...

Vrh Dno