Šta je novo?

HDMI TV umesto monitora?

J@mmer

Čuven
Učlanjen(a)
05.03.2002
Poena
619
Znači interesuje me da li je neko probao da umesto LCD monitora koristi TV sa HDMI-jem. Da li je ista slika ili čak i bolja u korišćenju Desktop aplikacija (Opera, Photoshop, Total Commander...), Igrica (PES6...). Za filmove ne trebam da pitam. Prvenstveno me zanimaju programi i igrice.

Hvala unapred !!!

Moj comp je povezan DVI2HDMI kablom sa TVom iz potpisa i mogu ti reci da je sve savrseno. Filmovi, net, igre........Za programe ne bih znao da ti kazem jer ne koristim nijedan ozbiljan.

Imam LCD 37 inča povezan Full HDMI kablom na nvidia integrisanu ploču sa HDMI .
Prvo - Win XP se baguje sa nvidia HDMI audio drajverima tako da zvuk čas ima čas nema :D znači preostaje samo Vista ;)
Vista radi fantastično dobro sa ovim hardverom, pa čak i ako koristiš HDMI za TV a integrisani Realtek istovremeno na neki HIFI.
Igrice izgledaju fenomenalno ali ih nije praktično igrati sa veće razdaljine jer ti treba i wirelless tastatura i miš ,). Ja imam neku wirelless tastaturu sa trackballom ali to koristiti za igranje i nije baš preporučljivo :d.
Softver i desktop izgledaju OK ali ne kao na monitoru. Razlog za ovo je vidljivost piksela pa čak i na mojoj 1360x rezoluciji.
Internet i fontovi uopšte su čitljivi do 3.5 m razdaljine od TV po default setovanjima, znači za Operu koristiti zoom a za desktop font min 120 DPI,)

Gledaj da ih povezes preko VGA izlaza jer tako postoji mogucnost "pixel na pixel". Preko HDMI-a, uvek imas skaliranje znaci dodavanje ili oduzimanje pixela, nikad nije 1na1.
Sa druge strane, mnogi televizori podrzavaju 1na1 preko VGA. Ostrina je znacajno visa u tom slucaju, a to je presudno za desktop na PC-u.
POdrazumeva se kvalitetna graficka, jer one jeftinije imaju malo slabiji VGA izlaz.

Gledaj da ih povezes preko VGA izlaza jer tako postoji mogucnost "pixel na pixel". Preko HDMI-a, uvek imas skaliranje znaci dodavanje ili oduzimanje pixela, nikad nije 1na1.
Sa druge strane, mnogi televizori podrzavaju 1na1 preko VGA. Ostrina je znacajno visa u tom slucaju, a to je presudno za desktop na PC-u.
POdrazumeva se kvalitetna graficka, jer one jeftinije imaju malo slabiji VGA izlaz.

Znači definitivno je VGA veza čistija od HDMI-a !?

Hvala svima na odgovorima !!!

Zavisi od modela. Nikako VGA analogni moze biti cistiji od HDMI digitalnog signala. Pitanje je da li HDTV podrzava opciju 1:1 pixel mapping preko HDMI, sto znaci da svaki pixel dobije pravu informaciju sta treba da prikaze i nema cistije slike. VGA prevodi digitalni u analogni pa obrnuto i uvek ima nekog interlacinga. To je recimo opcija JustScan.

Znači interesuje me da li je neko probao da umesto LCD monitora koristi TV sa HDMI-jem. Da li je ista slika ili čak i bolja u korišćenju Desktop aplikacija (Opera, Photoshop, Total Commander...), Igrica (PES6...). Za filmove ne trebam da pitam. Prvenstveno me zanimaju programi i igrice.

Hvala unapred !!!

Trenutno koristim 42" tv kao monitor.Slika je neverovatno dobra,kao veliki monitor samo sa bljim kontrastom,sto meni dosta znaci,a opet smeta kod obicnih tft monitora.Igrice i filmovi izgledaju fantasticno,a takodje i svakodnevni rad je extra.ali ipak treba imati monitor,jer ponekad hoces da gledas i tv i da radis na kompu...

Trenutno koristim 42" tv kao monitor.Slika je neverovatno dobra,kao veliki monitor samo sa bljim kontrastom,sto meni dosta znaci,a opet smeta kod obicnih tft monitora.Igrice i filmovi izgledaju fantasticno,a takodje i svakodnevni rad je extra.ali ipak treba imati monitor,jer ponekad hoces da gledas i tv i da radis na kompu...

Samo kakva je veza sa PC u tvom slucaju VGA ili HDMI

Nema teorije da slika moze biti bolja (ostrija) preko VGA u odnosu na HDMI !!!

Nema teorije da slika moze biti bolja (ostrija) preko VGA u odnosu na HDMI !!!

Ostrija moze. 1366 nije neka rezolucija, a kada TV podrzava "pixel na pixel" samo preko VGA (a takvih je mnogo) slika je tako ostrija bez obzira sto je HDMI mega, giga, digitalni ovo ono.
HDMI baca signal najcesce u 1080 i kao takav se skalira po ekranu. Zavisno od elektronike TV-a, to moze biti bolje od VGA-a, ali nekad nije, pogotovo ne ostrije.

Meni je slika prko HDMI daleko ostrija nego preko VGA tako da tu nemam nekih nedoumica preko cega povezati komp.

Ja takodje koristim samsung 32 lcdtv kao monitor i svakodnevni rad, i ja sam jako zadovoljan, kad sam kupio tv, ostavio sam monitor, kasnije sam provalio da mi monitor nije potreban pa sam ga prodao ... e sad od pocetka koristim dvi-hdmi kabl , a samo sam jednom probao da ga prikacim na Vga ali je to izgledalo katastrofalno, jedino se slazem da ti je potrebna bezicna tastatura i mis, i nikako ne uzimati trust tastaturu ( nisam siguran za oznaku ali dadoh 60 Evra na nju i dan danas se kajem - a to je bilo pre godinu dana :) pa koristim ovu zicnu tastaturu pa kucam u krilu i levo od tv-a , a igrice picim preko dzojstika tako da mi je ok :)
TV daja jako ostru sliku tako da uopste nije prblem koristiti ga svakodnevno !
pozZ

p.s. nikako TRUST media centar tastaturu !!!! 60 im milih majki !!!!

lol

Ostrija moze. 1366 nije neka rezolucija, a kada TV podrzava "pixel na pixel" samo preko VGA (a takvih je mnogo) slika je tako ostrija bez obzira sto je HDMI mega, giga, digitalni ovo ono.
HDMI baca signal najcesce u 1080 i kao takav se skalira po ekranu. Zavisno od elektronike TV-a, to moze biti bolje od VGA-a, ali nekad nije, pogotovo ne ostrije.

Evo upravo gledam uputstvo za Sony 32S3000 i piše da preko PC priključka maksimalna rezolucija je 1280x768, a preko HDMI priključka 1360x768.

Pozdrav

Evo upravo gledam uputstvo za Sony 32S3000 i piše da preko PC priključka maksimalna rezolucija je 1280x768, a preko HDMI priključka 1360x768.

Pozdrav

Pa dobro, to je Sony. MOj LG 32LC51 podrzava do 1360x768 i to radi "pixel na pixel".

Ja imam kod matoraca slican Sony i preko dvi-hdmi veze jedino sto izgleda normalno je 1280x720. 1366x768 nema sanse da se namesti jer jednostavno se ne kapiraju racunar i tv. Ima hrpe tekstova na netu zasto je to tako i stvarno su retki slucajevi da to proradi kako treba. Tako da vecina korisnika koristi analognu konekciju preko koje moze da se "ubode" rezolucija i da sve izgleda normalno.

Vlasnici Full HD igracaka nemaju taj problem i bez problema se preko dvi-hdmi veze namesti 1920x1080. Licno probao i sve radi kako treba. Posto ja koristim 90% vremena tv da bi pustao hd materijal, slusao muziku ili ponekad surfovao taj problem sa konekcijom mi je samo jos jedan od razloga da za sebe uskoro uzmem neki Full HD tv.

.........

Vlasnici Full HD igracaka nemaju taj problem i bez problema se preko dvi-hdmi veze namesti 1920x1080. Licno probao i sve radi kako treba. Posto ja koristim 90% vremena tv da bi pustao hd materijal, slusao muziku ili ponekad surfovao taj problem sa konekcijom mi je samo jos jedan od razloga da za sebe uskoro uzmem neki Full HD tv.

Samo pazi, FullHD na 42" je strasno sitno na svemu daljem od 3metra.
Ja iz tog razloga i merkam 1366x768 displeje, a 1080p materijala ionako nema.

A da se nadovežem na ovu diskusiju jednim (možda) glupim pitanjem - da li neko koristi Full HD LCD za normalan rad na kompu. Znači na sa sedenjem na sofi i wireless tastaturom, nego sa sedenjem za stolom, kao u kancelariji?

@Sasa

znam da je dosta sitno ali ja vidim razliku na 3.5 metra koliko sam udaljen od tv-a izmedju 720p i 1080p. sto se tice 1080p materijala jeste da ga ima malo, ja imam svega par filmova u 1080p ali verujem da ce biti sve vise.

@pbogdanovic

neki na benchu koriste tv kao jedini monitor. po meni to je glupost osim ako ne koriste racunar samo za igre, filmove i muziku. neko ko koristi racunar za posao ili bilo sta drugo sto nije gore navedeno ne dobija nista od monitora koji je veci od 24 inca. osim naravno nekoga ko radi cad i sl pa ima koristi od 2560 x 1600 rezolucije na monitoru od 30 inca.

Poslednja izmena:
jel moze neko meni da kaze - dobio sam VOX lcd 32 incha teve, i sobzirom da je VOX u pitanju, ne mogu naci nigde koja mu je nativna rezolucija, te ne mogu da mu podesim jache od 1366x768 (valjda je ta rezolucija, nisam siguran) dok sa 22jkom monitorom teram na 1680x1050. nije valjda da svi LCD televizori ne mogu da imaju jachu rez od ove ???

mogu, full hd televizori imaju 1920x1080. tvoj nazalost nije full hd.

@Sasa

znam da je dosta sitno ali ja vidim razliku na 3.5 metra koliko sam udaljen od tv-a izmedju 720p i 1080p. sto se tice 1080p materijala jeste da ga ima malo, ja imam svega par filmova u 1080p ali verujem da ce biti sve vise.

Svaka ti cast! Ljudsko oko inace ne moze sa te razdaljine da napravi razliku na tv manjem od 50" izmedju 720p i 1080p slike. Mozda procesiranje slike moze zavarati da je slika negde bolja ili skaliranje ili sam kvalitet ripa ali pustiti BR film na istoj dijagonali, jedan 720p drugi 1080p, dovoljo daleko ne vidi se razlika.

Pa pazi, verovatno vecina ljudi nece videti razliku ali ja vidim donekle. ***, nisu ljudi stancovani u fabrici. Isto tako imam dosta slabije culo mirisa od proseka.

Naravno daleko od toga da mogu da prebrojim piksele na toj razdaljini ali primecujem razliku u slici bez problema. Inace ne pricam o BR filmovima, mozda na njima ne bi primetio, gledao sam razliku na staticnoj slici i na par filmova koje imam u 1080p, naravno mkv od 8.5gb.

Poslednja izmena:
Nemam ja nista protiv, ovde se postavlja pitanje da li 720p ili 1080p pri kupovini itd. Klasika je da nas covek zeli za sto manje novca da dobije vise. 1080p sadrzaja ima na netu koliko se hoce, ali ako neko zeli i igrice a da pritom ne mora da ima top ponude AMD ili nVidie def jeste 720p ekran. Samo za HD filmove i desktop 1080p je mnogo elegantnije resenje. Lakse je tv da SD poveca na 720p nego li na 1080p pa je i slika za nijansu bolja.

pa zato ja i gledam da uzmem 1080p, igre ne igram, tv ne gledam. vecinom gledam hd filmove, ponekad neki divx a uskoro bi uzeo skystar hd. tako da nije losa stvar imati duplo vecu rezoluciju. :) malo po malo, razlog po razlog pa se nakupi.

neki na benchu koriste tv kao jedini monitor. po meni to je glupost osim ako ne koriste racunar samo za igre, filmove i muziku. neko ko koristi racunar za posao ili bilo sta drugo sto nije gore navedeno ne dobija nista od monitora koji je veci od 24 inca.

Tako su verovatno pricali i oni koji su imali 14" CRT, a komsija kupio 17", pa oni okolo po drustvu pricali kako je to glupost i kome treba vece od 14"...

Nego, pitao bih te zasto se ne dobija nista sa preko 24" ?

Tako su verovatno pricali i oni koji su imali 14" CRT, a komsija kupio 17", pa oni okolo po drustvu pricali kako je to glupost i kome treba vece od 14"...

'si ti sedeo nekad pred "monitorom" (TV) od 32" sa metar udaljenosti ili samo postavljas glupa pitanja i donosis jos gluplje zakljucke ?

Ovo sto ti pricas je malo...

Monitor preko 24" prevazilazi vidljivi ugao koji covek kada sedi za tipicnim radnim stolom i monitorom na njime.
Ako se stavi 32", valja se izmaci makar metar i ne dobija se nista, imas veci monitor ali ga gledas sa vece udaljenosti.
Ono sto se gubi jeste rezolucija jer te 32"ke imaju manju rez od 24" kao i kvalitet prikaza jer ma koliko dobar TV bio, ne moze da pridje klasicnom monitoru..

Kao sto neko rece, 32" TV na PC-u treba da sluzi samo za zabavu, igre, filmovi, eventualno neki chat/msn. Za sve preko, LCD TV je overkill i pametnije je imati jedan monitor + TV.

Monitor preko 24" prevazilazi vidljivi ugao koji covek kada sedi za tipicnim radnim stolom i monitorom na njime.

Znaci ovi iz Della, Samsunga, Applea itd. su svi ******* sto prave 30" LCD monitore i spremaju vece? Oni pojma nemaju, glupi su i ne znaju sta ljudsko oko moze da vidi?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno