Šta je novo?

HDMI TV umesto monitora?

Znaci ovi iz Della, Samsunga, Applea itd. su svi ******* sto prave 30" LCD monitore i spremaju vece? Oni pojma nemaju, glupi su i ne znaju sta ljudsko oko moze da vidi?

Aj me "za****" tog nadobudnug potcenjivackog stava.
Sedi za 30" monitor pa se javi.

Mada, tesko je naci 30", pa cu ti ipak objasniti, a ti o tome razmisli i "samo ce ti se kasti".

30"+ monitori su namenjeni onima kojima treba max povrsina ali tako da je nikad ne gledaju "istovremeno". Ako se korinik udalji dovoljno da vidi svih 30" onda je 2560x1600 previse sitno. Ako pridje blize da vidi tako sitnutacku, onda ne moze da vidi svu povrsinu i vrat/glava mora da "radi".
Ukupno, 30" monitor je specificna velicina za specificnu namenu. Ko to kupi za "standardnu upotrebu" je mazohista.

p.s. samo cekam da se javi neko ko kaze da vidi svih 4miliona pixela sa 2metra udaljenosti. Srednje ime "eagleeye" :)

Poslednja izmena:
@Dark Angel i Sasa

PRVO
...ja sam sedeo (i sedim) ispred 32'' TV-a. Igranje igara je DO JAJA!!! Po rezoluciji i kvalitetu (ostrini) slike NARAVNO da nemoze da se poredi sa 24'' monitorom (pa ni sa 22''), ali i pored toga je odlicno!

DRUGO
..zar svaka ovakva rasprava mora da se razvije u prepucavanje (crnke ili plavuse, nvidia ili ati...). Neka svako iznese SVOJA ISKUSTVA, a ne da izigravamo doktore (raznih) nauka.:mad:

@J@mmer

Moje iskustvo:
Za neki surf ili kucanje teksta... definitivno bolje monitor. Cinjenica da je TV "malo velik", po meni, za te stvari, a i ostrija je slika na monitoru (a i brate - navika). :type:
E igre... druga prica...
Pucacine, voznje, sunjalice, FUDBAL... i slicne (ne avanture) MNOOOOGO su mi bolje na TV-u. Ja sam barem "kao mali" zeleo da imam svoju bioskopsku salu i da na VELIKOM platnu opalim neku pucacinu, sa sve surround zvukom.

Sto se razlike izmedju VGA i HDMI ulaza na TV tice, iskreno nisam probao. Televizor mi je iz potpisa i preko DVI-HDMI kabla mi je povezan sa kompjuterom. Nativ rez. mi je 1366x768 i izgleda sasvim pristojno u Desktop-u. Downscaling sa 1920x1080 na Desktopu izgleda ocajno, ali u igrama (opet) sasvim pristojno, a i ta rez. mi je dostupna (prema uputstvu) samo preko HDMI ulaza.

FILMOVI:

DO JAJA - sta god od matroske da stavis (samo biraj codec-e i player):banana:

J@mmer-u nadam se da sam ti barem malo pomogao, a ti Sasa manje nervoze ipak smo mi ljudi u godinama (vidim da punis 29-tu) i moramo da pazimo na zdravlje :d

!

Aj me "za****" tog nadobudnug potcenjivackog stava.
Sedi za 30" monitor pa se javi.

Mada, tesko je naci 30", pa cu ti ipak objasniti, a ti o tome razmisli i "samo ce ti se kasti".

30"+ monitori su namenjeni onima kojima treba max povrsina ali tako da je nikad ne gledaju "istovremeno". Ako se korinik udalji dovoljno da vidi svih 30" onda je 2560x1600 previse sitno. Ako pridje blize da vidi tako sitnutacku, onda ne moze da vidi svu povrsinu i vrat/glava mora da "radi".
Ukupno, 30" monitor je specificna velicina za specificnu namenu. Ko to kupi za "standardnu upotrebu" je mazohista.

p.s. samo cekam da se javi neko ko kaze da vidi svih 4miliona pixela sa 2metra udaljenosti. Srednje ime "eagleeye" :)

WORD!

ljudsko oko ima daleko vecu rezoluciju nego sto mislite, potrazio sam malo po internetu i svi se uglavnom slazu oko cifre od 576 Mpixel-a
evo jednog linka gde se razmatra rezolucija HDTV-a i oka.
ta prica kako nam "ne treba nista bolje ili vece" me jako podseca na onu o lisici i kiselom grozdju.

Znas li bre ti koliko je 576MPix?? Koja je to rezolucija u pitanju? Koliko to tacaka ima i da oko treba da ih razlikuje? Sve u svemu da bi doziveo 1920x1080 efekat na 2m udaljenosti treba ti 60" FullHD TV. To je rezolucija od "samo" 2MPix a za vise pixela moras biti blize doticnoj slici. A sto s je sto tvoje oko videlo bi dosta lai tvoj mozak treba sve to da obradi da bi ti u stvari video. I ako tvoj centralni vid ne vidi celu sliku nego glava ide levo desno pocinje da zamara i ocne misice i zivce a to nije dobro.

@Dark Angel i Sasa

PRVO
...ja sam sedeo (i sedim) ispred 32'' TV-a. Igranje igara je DO JAJA!!! Po rezoluciji i kvalitetu (ostrini) slike NARAVNO da nemoze da se poredi sa 24'' monitorom (pa ni sa 22''), ali i pored toga je odlicno!

FILMOVI:
DO JAJA - sta god od matroske da stavis (samo biraj codec-e i player):banana:
|

Pa da, naravno, upravo se to i misli pod zabavom. Tamo gde velicina pixela ne dolazi do izrazaja tj. gde nije presudno zapaziti i najsitnije detalje a gde velicina znaci, veliki tv manje rezolucije sa malo veceg rastojanja je majka. Imam i sam kuci 32" LCD i igram se ponekad na njemu. Naravno, sve filmove gledam na njemu.

J@mmer-u nadam se da sam ti barem malo pomogao, a ti Sasa manje nervoze ipak smo mi ljudi u godinama (vidim da punis 29-tu) i moramo da pazimo na zdravlje :d

Ja se ne nerviram, a tajna je upravo u tome sto sve kazem tj. iznesem ;).

Pozdrav!

Poslednja izmena:
576mpix ? pa pri 25 ili 30fs-a ? :)
Pa na to dodaj broj boja ?!?! :D
A kad ukljucimo i zvuk, posebno surround ? :d

Daj bre ljudi, jel ovo ozbiljan thread ili da pocnemo svi da se *****avamo ? :trust:

Sale lockuj ti ovo !

doduše, mislim da je tih 576mpix za SVE što oko vidi. Znači ako bi samo videli ekran i ništa više..

Pa ako kupujem novi veliki monitor/TV hoću na njemu da gledam i statične slike koje sam slikao sa 10Mpix kamerom, tj.. 3648x2736

Poslednja izmena:
javices koji je to monitor sa tom rezolucijom :D

Pitanje je bilo TV umesto monitora... E sad LCD ili plazma? LCD je bolji kada zeli da se koristi TV umesto monitora u odnosu na plazmu (programi i rad u OS-u). Plazma daje lepse rezultate za filmove i igrice. Problem sa povezivanjem, VGA ili HDMI? HDMI daje ostriju sliku, ali je problem sto uglavnom daje dve rezolucije (zavisi od proizvodjaca i modela) 1280x720 i 1920x1080 (manje rezolucije necu navoditi). Ako TV nije Full HD onda je najbolje drzati na 1280x720 jer 1080i ne daje uvek dobre rezultate. VGA izlaz obicno maksimalno daje 1366x768. Iz licnog iskustva, HDMI daje (ako ide preko DVI, a ne preko VGA sa adapterom) ostriju sliku. Kod plazme je drugacije, isto sve vazi za HDMI, ali VGA obicno ide na 1024x768. Sony LCD TV zna malo da pravi probleme prilikom setovanja graficke za rezoluciju (manjak opcija i modova), dok LG se ponasa bukvalno kao monitor, cak kada se poveze sa VGA, racunar prepozna i koji je model upitanju, kao pravi monitor. Isto veliki problem zna biti i kvalitet panela LCD TV-a, kao i klasa (jaci modeli daju bolje perfomanse). Razlike nisu uvek izrazene u ostrini (uglavnom je uvek dosta ostro u najgorem slucaju), vec u boji i pozadinskom osvetljenju. Tako da recimo Samsung zna da da bledju sliku.

Da ne otvaram novu temu.Gde cu imati jasniju sliku sa PC-a?
Da li da povezem TV (LG RZ37LC2RR) kao na slici
sa prikljuckom br.1 (HDMI)mada je tu vec prikljucen LG kucni bioskop,ili
na ulaz br.2 (RGB-PC/DTV)

wve5tz.jpg

sa prikljuckom br.1 (HDMI) !

bilo bi idealno da imas 2 HDMI prikljucka (1xPC + kucni bioskop)

Nazalost ima samo jedan HDMI pa sam mislio da kucni bioskop ostavim na HDMI
Dali onda drasticno gubim na kvalitetu slike ako idem
preko ulaza br.2 sa PC-jem ,na kome bih probao Internet iz troseda sa bezicnom tastaturom
ili ako dodjem do nekog HD filma

Kupi AV Receiver sa min 2 HDMI in i HDMI out pa povezi sve, hehe. Doduse dosta skuplja varijanta jer bi ti trebali i zvucnici dodatno ali jedno od resenja.

@skalegrocka

Zasto ne povezes kucni bioskop preko COMPONENT IN, tako ti HDMI ostaje slobodan za kompjuter, a kucni bioskop svakako ima svoje zvucnike tako da ti zvuk nije presudan na TV-u.

Vrh Dno