Šta je novo?

HDMI kabel-nema signala

Trek

Slavan
Učlanjen(a)
02.06.2005
Poena
320
Nedavno sam uzeo Samsung UE46ES7090 i konačno dočekao da ga spojim sa kompom, uzeo HDMI kabel od 10 metara (http://www.kab24.de/kabel-adapter/r...artnr~4268~func~det~wkid~183861341672857.html), ali signala nema.

Moram li uzimati pojačivač ili novi kabel, ili sam nešto prevideo? Mora li kabel da bude određenih karakteristika da bi prenosio puni kvalitet slike (3D sliku,punu frekvenciju...), ili je dovoljan i ovaj (i bilo koji drugi)?

Zaboravio sam da pomenem da iz grafičke kartice ide DVI to HDMI konvertor, pa tek iz njega HDMI kabel. Uspeo sam u međuvremenu da spojim laptop na TV direktno sa kabelom (bez konvertora). Konvertor je ispravan, jer sam kraće kablove uspevao da spojim. Đta treba da kupim da bi mogao da spojim ovim kabelom TV i komp?

dok nisam kupio AppleTv2,spajao sam komp Macpro sa Tv hdmi kablom od 15m,preko adaptera DVI2HDMI..i sve je radilo savrseno...pogledaj opet malo u podesavanju za Grafu,,mozda ti treba neki drajver,ili control panel za graficku....

Zašto mi onda radi kabel od 5m?

Izgleda da si dobio neispravan kabl, šta drugo može sem toga. Verovatno se neka od žica unutar kabla prekinula na nekom mestu i to je to, kada se to desi baj baj kabal...jedino možeš da probaš da utvrdiš tačno gde je do prekida došlo i da baš na tom mestu skratiš kabl, možda će ti onda biti kraći za dva ili tri metra ali sad šta da se radi.

Druga stvar je što si kupio najjeftiniji HDMI kabl, a poznato je da su oni osetljivi i da NE SMEJU da se cimaju jako niti da se gaze nogama ili, još gore, cipelama. Kršten HDMI kabl košta preko 70 evra, te dužine od 10 m, a još kvalitetniji koštaju i preko 150 evra.

Znam ja da si kabl kupio u Nemačkoj, ako je to zaista tako, u to ne ulazim. Ali moraš da budeš svestan da jeftin kabl nikako ne može da se uporedi sa skupljim, pre svega zato što jeftini kablovi nemaju oklopljene vodove i nisu dodatno ojačani, a skuplji imaju sve te dodatne zaštite i mere i zato koštaju toliko.

Ljudi misle, nažalost, da će uvek jeftino proći, nažalost nekad se to pokaže ok a nekad ispadne loše, kao u tvom slučaju. Da si kupio npr HDMI kabl marke Hama ne bi imao taj problem.

Inače, ne treba ti pojačivač, samo ti treba KVALITETNIJI kabl koji će moći prenositi visoke rezolucije 4K i 2K, plus još 1080P 3D naravno.

Evo npr ovaj je već mnogo bolji kabl: http://www.hama.de/00043086/hama-high-speed-hdmi-cable-plug-plug-gold-plated-10-m i proverenog je kvaliteta.

Takođe, firma Digitus pravi odlične high speed HDMI 1.4a kablove, pogledaj i njih, kao i američku marku Monster.

Evo, čisto da se upoznaš sa raznim kategorijama HDMI kablova, pogledaj sajt: http://www.monstercable.com/hdmi/HDMI_Cable_Information.asp Ako prekopaš sajt malo detaljnije naučićeš dosta.

Evo i citat zašto HDMI ne može lako da se pravi na veće dužine:

Consumers want to save space and hang their new high definition flatscreen TV on the wall. They also want to hide their gear for a clean, sophisticated look.". Of course, that means running longer HDMI™ cables in wall.

It's now not uncommon to find video components located 25, 50, and even 75 feet away from a TV. This means that data-intensive high definition video and audio must be transmitted over very long distances.

Unfortunately, HDMI™ cables were never designed for this purpose, and performance over long lengths is not specified in the HDMI™ standard. Therefore, highly advanced cable designs are required to meet the performance specifications of HDMI 1.3a, Category 2 and beyond over long lengths.

Monster® uses larger conductors, special winding techniques, and low-loss dielectrics (conductor insulators) to maintain high performance High Definition Multimedia Interface data integrity over long lengths. Monster® construction and technology allows for some of the longest cable lengths available. In addition, with Monster®'s special cable balancing networks hundreds of feet of cable are now available. Best of all, Monster®'s HDMI™ cables are UL CL rated, so they can be run in walls -- a must for flat-screens that hang on the wall.

Izvinjavam se , ali ponela me tehnologija. Moram još samo ovo da citiram, jer upravo to je ono svi iole bistri ljudi znaju: nisu svi kablovi isti i nije tačno da je razlika samo u ceni, već su skuplji kablovi UVEK i kvalitetniji. Evo citata:

Differences in HDMI™ Cables

The Misunderstood HDMI Cable

There's a popular misconception that all HDMI™ cables are the same. The only true difference between them is price, many say. This is inaccurate. The fact is not all HDMI™ cables are created equal. Just as not all levels of high definition are the same, not all HDMI cables are the same.

Today's cutting-edge HDTVs and high definition sources demand dramatically higher data rates than previous generations of components and place incredible bandwidth/performance demands on HDMI™ cables. In fact, today's most advanced components operate very close to the limits of HDMI™ technology.
Take 1080p video with advanced 12-bit color. To experience this level of high definition video and color depth, your HDMI™ cable must support a minimum data rate of 6.68 Gbps. That's an astounding six billion bits per second, more than six times the data rate required for standard DVD playback. This is also a higher data rate than what's required for Simplay HD? verification, meaning even "Simplay HD Verified" cables don't necessarily support Deep Color.

To support the higher data rates required by today's higher definition components, HDMI™ cables require advanced design and construction and strict quality control standards. This is particularly true of long-length HDMI™ cables that will be used for custom installation.

Additionally, HDMI™ cables must meet current High Definition Multimedia Interface specifications, and preferably exceed them, so that they are future ready for tomorrow's advances in HD audio/video technology. If not, they might require an upgrade with the next generation of HD components.

Know What You're Getting

Many inexpensive cables sold on the Internet provide no real assurance that they will pass rigid HDMI specifications. In some instances, they only feature an HDMI™ logo, but fail to mention what data speed they support and/or if they meet the requirements of the latest specification, HDMI 1.3a. In other words, cables with an HDMI logo might be HDMI 1.0 compliant, but there's some question if they're built for the HDMI 1.3a Category 1 or Category 2 spec.

If packaging also doesn't feature a Simplay HD verified logo or a certified speed, there's some doubt it can even achieve a speed of 4.46 Gbps, required for verifiable 1080p performance. Just because a cable package has an HDMI™ logo on it doesn't mean it will meet HDMI performance requirements.

Also, claims of compatibility with "HDMI 1.3" are no guarantee a cable will maximize the performance of new and future HD equipment. There are two HDMI 1.3a specifications; one supporting speeds up to 4.46 Gbps (Category 1), and another supporting speeds up to 10.2 Gbps or 340 MHz (Category 2) with the aid of signal equalization. As previously mentioned, the latter specification is a must for 1080p performance with additional enhanced color features and lossless compressed surround sound.

Poslednja izmena:
Izgleda da si dobio neispravan kabl, šta drugo može sem toga. Verovatno se neka od žica unutar kabla prekinula na nekom mestu i to je to, kada se to desi baj baj kabal...jedino možeš da probaš da utvrdiš tačno gde je do prekida došlo i da baš na tom mestu skratiš kabl, možda će ti onda biti kraći za dva ili tri metra ali sad šta da se radi.

Druga stvar je što si kupio najjeftiniji HDMI kabl, a poznato je da su oni osetljivi i da NE SMEJU da se cimaju jako niti da se gaze nogama ili, još gore, cipelama. Kršten HDMI kabl košta preko 70 evra, te dužine od 10 m, a još kvalitetniji koštaju i preko 150 evra.

Znam ja da si kabl kupio u Nemačkoj, ako je to zaista tako, u to ne ulazim. Ali moraš da budeš svestan da jeftin kabl nikako ne može da se uporedi sa skupljim, pre svega zato što jeftini kablovi nemaju oklopljene vodove i nisu dodatno ojačani, a skuplji imaju sve te dodatne zaštite i mere i zato koštaju toliko.

Ljudi misle, nažalost, da će uvek jeftino proći, nažalost nekad se to pokaže ok a nekad ispadne loše, kao u tvom slučaju. Da si kupio npr HDMI kabl marke Hama ne bi imao taj problem.

Inače, ne treba ti pojačivač, samo ti treba KVALITETNIJI kabl koji će moći prenositi visoke rezolucije 4K i 2K, plus još 1080P 3D naravno.

Evo npr ovaj je već mnogo bolji kabl: http://www.hama.de/00043086/hama-high-speed-hdmi-cable-plug-plug-gold-plated-10-m i proverenog je kvaliteta.

Takođe, firma Digitus pravi odlične high speed HDMI 1.4a kablove, pogledaj i njih, kao i američku marku Monster.

Evo, čisto da se upoznaš sa raznim kategorijama HDMI kablova, pogledaj sajt: http://www.monstercable.com/hdmi/HDMI_Cable_Information.asp Ako prekopaš sajt malo detaljnije naučićeš dosta.

Evo i citat zašto HDMI ne može lako da se pravi na veće dužine:

Izvinjavam se , ali ponela me tehnologija. Moram još samo ovo da citiram, jer upravo to je ono svi iole bistri ljudi znaju: nisu svi kablovi isti i nije tačno da je razlika samo u ceni, već su skuplji kablovi UVEK i kvalitetniji. Evo citata:

Dakle, kabel radi najnormalnije i ispravan je, jer sam ga spojio direktno bez DVI to HDMI adaptera sa laptopom, kao što sam napisao u drugom postu.

Probaj smanjiti rezoluciju koju saljes na TV, pa vidi radi li.
Ako radi, imas gubitak na adapteru.
Kraci kabl radi jer je kraci.
Ako je tako probaj pozajmiti adapter sa nekim drugarom kome ne treba... :D

Dakle, kabel radi najnormalnije i ispravan je, jer sam ga spojio direktno bez DVI to HDMI adaptera sa laptopom, kao što sam napisao u drugom postu.

Ma to je kosta10, morao je da konstatuje da imaš najgori kabl i da te uputi gde da kupiš bolji, sve zna, u sve se razume, od kupovine jaja na pijaci što Nemačkoj što ovoj našoj pa sve do projektovanja kvantnih procesora, nadčovek u svakom pogledu.

Probaj smanjiti rezoluciju koju saljes na TV, pa vidi radi li.
Ako radi, imas gubitak na adapteru.
Kraci kabl radi jer je kraci.
Ako je tako probaj pozajmiti adapter sa nekim drugarom kome ne treba... :D

Ne mogu da smanjim rezoluciju, jer uopšte ne prepoznaje TV na kompjuteru. Mislio sam da kupim novi adapter, iako je ovaj stari radio sa kraćim kablovima. Na nekom forumu sam čitao da je jednom liku pomogao prosto novi adapter. Ovaj što ja imam sam dobio uz grafičku (pre 4 godine-možda to ima veze). Ne kupuje mi se nova grafička kao što su negde preporučivali, a i ne daje mi se za kabel 70 evra, sem ako je nužno u smislu da nijedan drugi ne može da šalje pun kvalitet slike uključujući i 3D, ful frekvenciju...

Ma to je kosta10, morao je da konstatuje da imaš najgori kabl i da te uputi gde da kupiš bolji, sve zna, u sve se razume, od kupovine jaja na pijaci što Nemačkoj što ovoj našoj pa sve do projektovanja kvantnih procesora, nadčovek u svakom pogledu.

:laugh:

Probaj da prebacis na drugi HDMI na TV (mozda cak i ima oznaku DVI HDMI) ili pokusaj da preimenujes source (ima HDMI DVI).

Rešio sam problem sa signalom-uzeo sam novi adapter. Međutim, ne funkcioniše sve kako treba. Slika ponekad koči pri pokretima i prisutna je distorzija slike (kada pomerim pointer prema vrhu ekrana za vreme filma). Kabel sam uzeo stvarno najjeftiniji. Da li bi skuplji kabel rešio problem?

Da, skuplji kabl bi ti sigurno rešio stvar. Vrati se gore na moj post i pogledaj onaj Hama kabl, odličnog je kvaliteta. Bez obzira šta ovde neki misle, ja se razumem u ove stvari, pa bilo to nekom smešno ili ne.

N eznam da li bi ti skuplji kabl rešio problem, ali Full 3D signal sa tim kablom a pretpostavljam i grafičkom nećeš dobiti. Za to ti treba grafa koja ima 1.4 HDMI izlaz i odgovarajući kabl.

HDMI no signal?

Evo i problema.Imam graficku Nvidia 9600 GT i 32"LG5000LCD TV.Nabavio sam kabal koji je sa jedne strane ubacen u grafku a druga strana je HDMI ulaz i ubacen je u tv i nemam signal kada upalim preko daljinca na HDMI.Imam ih 3kom i sve sam probao,cak namestim i povezivanje u opcijama tv-a da stavim povezivanje preko PCa i opet nista.Kabal je duzine do 2m i drugar ga koristi na monitoru i radi bez problema kos njega.Zna li neko u cemu je problem,sta da radim?Unapred hvala....

@CaptainCrash
Da li si lepo namestio da taj TV radi u Extended ili Clone modu ?
To se podešava u nVidia control panelu, mada može i iz windowsa, deo gde su rezolucije

Vrh Dno