Šta je novo?

HDMI 1.3 i 1.4, automatsko paljenje povezanih uredjaja

Sasa

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
20.07.2000
Poena
780
Ako TV prebacim na HDMI gde je PS3, doticni se upali.,
Kad upalim PS3, TV se prebaci na taj HDMI.

Sta vise od ovoga moze HDMI 1.4 ili ga G10 vec ima ?

Poslednja izmena:
Isto se ponaša i kod mene na Samsung A656, modelom od pre 2 godine koji sigurno nema HDMI 1.4. Imam i Samsung DVD sa HDMI konekcijom koji se isto ponaša kada mu u opcijama uključim Anynet+.

U pitanju je HDMI CEC (Consumer Electronics Control)

Consumer Electronics Control (CEC) wiring is mandatory, although implementation of CEC in a product is optional. CEC is a one-wire bidirectional serial bus that uses the industry-standard AV Link protocol to perform remote control functions. It was defined in HDMI Specification 1.0 and updated in HDMI 1.2, HDMI 1.2a, and HDMI 1.3a (which added timer and audio commands to the bus). The feature is designed to allow the user to command and control multiple CEC-enabled boxes with one remote control and for individual CEC-enabled devices to command and control each other without user intervention.

http://en.wikipedia.org/wiki/HDMI#CEC

U prevodu, omogućava kontrolu drugih uređaja preko HDMI kabla, a neke od opcija su uključivanje/isključivanje uređaja, prebacivanje na taj source itd.

Tu opciju uredjaji imaju vec nekoliko god unazad. HDMI 1.4 bi doneo povratni zvuk sa tv, internet, 3D sliku...

HDMI i "automatsko" paljenje povezanih

Tu opciju uredjaji imaju vec nekoliko god unazad. HDMI 1.4 bi doneo povratni zvuk sa tv, internet, 3D sliku...

Ima smisla, nego je neko napisao da je to novina kod 1.4 pa sam se malo zbunio :)

Proverio

Ako TV prebavim na HDMI gde je PS3, doticni se upali.,
Kad upalim PS3, TV se prebaci na taj HDMI.

Sta vise od ovoga moze HDMI 1.4 ili ga G10 vec ima ?

Cek polako, PS3 je ugasen, ukljucis tv, prebacis na Av gde je ps3 i ps3 se upali? to kod mene ne radi. ne radi apsolutno nista... uvek mi se upali u tv modu... mogu da izaberem da li ce biti analogna, cablovska ili satelitska...

samo zbog tog fetarure bi zamenio v10 za v20

Cek polako, PS3 je ugasen, ukljucis tv, prebacis na Av gde je ps3 i ps3 se upali? to kod mene ne radi. ne radi apsolutno nista... uvek mi se upali u tv modu... mogu da izaberem da li ce biti analogna, cablovska ili satelitska...

samo zbog tog fetarure bi zamenio v10 za v20

Da, bas tako.
Upalim TV, upali se u TV modu.
Odem na HDMI 2, to je PS3 i cujes Sony kako se pali. Za nekoliko sekundi eto i slike.

Sa druge strane.
Ukoliko gledam TV i neko upali PS3, TV ce se sam prebaciti na HDMI2.

To radi na 50G10, ne G20.

Sta god upalim na HDMI meni ne reaguje. Moguce da nisam duze vremena upgradeovao PS3 firmware. Ali ono sto znam sigurno kad upalim sat receiver, nista se ne dogodi. Niti ga prebaci niti bilo sta uradi.

CEC standard je liberalan sto se tumacenja tice, i uglavnom su ga proizvodjaci ogranicili na svoje proizvode. No moguce da su poceli objavljivati specifikacije, pa da ce upgradeom firmware uredjaji podrzavati i druge brendove... Generalno gledano sramota da Scart takve stvari radi bez problema...

Uzeo bio bas da probam pre par dana kad sam se vratio ovde, skenirao anynet+ konekcije i nije nasao nista, reko ne radi ovaj CEC. Otisao u PS3 settings i tu gledao stavku po stavku i nadjem u system settings opciju Control for HDMI, stavim je na ON. Probam da skeniram opet Anynet+ konekcije i nadje Playstation 3, ja reko super sad ne moram vise da dizem dupe da palim ps3, radim to preko daljinskog od tv-a :d

Dobra je i fora sto ne moram vise da saltam kroz sources da dodjem do HDMI3 nego dugme na daljincu OK tri puta i cao. Znaci pogledajte ovo barem za PS3 ako imate da li je ukljuceno control for HDMI i radice vam CEC.

Kod mene je tanki PS3, takodje.

Vrh Dno