Šta je novo?

hdd zvani munja :)

playahater

Čuven
Učlanjen(a)
23.09.2003
Poena
619
Planiram za koji dan da pazarim novi hdd ..
velichina => i ne mora da bude veliki .. samo da je vetji od 60Gb ..
ali .. mi treba munja .. :-devil-:
interesuje me varijanta sa 16Mb cache-a i 10000rpm .. ili chak mozda i 15000rpm ..
jel zna neko gde se to moze kod nas pazariti i po kojoj ceni ..
ja sam nasho neshto po netu .. ali samo "odvojeno" .. ili 16Mb .. ili 10000rpm ..

hints ??

:wave:

najbolje je da uzems, ako hoces brz HDD,
neki SCSI hard i kontroler
ne zanam da li ima SATA na 10000rpm, mada mi je nesto poznato i mislim da je
jako skupa varijanta

playahater je napisao(la):
interesuje me varijanta sa 16Mb cache-a i 10000rpm .. ili chak mozda i 15000rpm ..
ja sam nasho neshto po netu .. ali samo "odvojeno" .. ili 16Mb .. ili 10000rpm ..

hints ??

Pa tebi treba WD Raptor 740GD (10k rpm). Samo kako ces da ga nabavis ne znam. Od velikih ATA diskova mislim (po testovima sa neta) da je Hitachi sa serijama 7K400 i 7K500 napravio extra posao. Ovaj prvi cak postoji i u domacim cjenovnicima, a drugi je mozda i najbrzi ata disk danas.

Ako ti ovo ne radi pos'o tebi treba SCSI ;) A u stvari nisi ni rekao za sta ti treba, postoje velike razlike izmedju server, desktop, video editing.... primjena.

heh .. pa treba mi za desktop varijantu ali pod linuxom .. sad ..
nisam ja neki guru .. :) .. josh se nisam se patio sa scsi varijantama pod linuxom .. ne znam kako to radi .. mada raspitatju se .. :)
A ovaj raptor sam vetj video na benchmark testu .. i .. to mi je za sad jedna varijanta ..
Mahom se po cenovnicima kretju varijante koje se vishe qpuju .. bar koliko sam ja video ..
Ko uopshte prodaje, konkretno u Bgd-u, "brzi" hardware .. ne mislim samo na hdd-ove . vetj recimo i ddr2 memorije i slichno .. ??

Evo nesto bolje od Raptora raid 4x80 WD sata

Prilozi

• hdd-copy-177MB.jpg
    hdd-copy-177MB.jpg
    99.3 KB · Pregleda: 184
Raptor ima dobar seek time, ali mu transfer rate nije ništa posebno kada se poredi sa diskovima koji se danas prodaju. Kada se uzme u obzir i kapacitet, ako mu cena nije dosta manja nego pre godinu i po / dve onda nije baš povoljna kupovina.

Poslednja izmena:
zeleni_zub je napisao(la):
Raptor ima dobar seek time, ali mu transfer rate nije ništa posebno kada se poredi sa diskovima koji se danas prodaju. Kada se uzme u obzir i kapacitet, ako mu cena nije dosta manja nego pre godinu i po / dve onda nije baš povoljna kupovina.
Ali je zato, upravo zbog nenadmasnog seek time-a, idealan za sistemski disk.

Inace, sto se Hitachi-ja tice, njihovi najbrzi diskovi su iz DeskStar T7K250 serije. UltraATA/100 (sATA II, u slucaju Serial ATA verzije... sa podrskom za NCQ), 7200 RPM, 8MB cache-a, skoro 130GB po platter-u, kapaciteti 160 i 250GB... tihi... brzi.

Poslednja izmena:
Ovde ima poređenje sa starim Maxtorom (DM+ 9) od 80GB: http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=391043&postcount=3

Kada dođem kući uradiću ponovo HDTach da ga uporedim sa Maxtorom DM+ 10 200GB.
1. pitanje: kako si uspeo da u piku nabacis transfer na 123MB/s? To mislim da nisam video jos ni sa jednim konvencionalnim :) hardom.

2. pitanje: sta ne valja na drugoj slici (Maxtor-ovoj)? :d:d:d

HINT: Read Burst Speed... gde ode ova skala? ;)
Jel' to SCSI disk ili mozda SATA III? :D

P.S. Isti taj hard (Maxtor Diamondmax 9+ od 80 giga) kod burazera u masini, na nF2 ploci:

Prilozi

• Maxtor Dmax 9+.png
    Maxtor Dmax 9+.png
    25.9 KB · Pregleda: 74
CAR je napisao(la):
1. pitanje: kako si uspeo da u piku nabacis transfer na 123MB/s? To mislim da nisam video jos ni sa jednim konvencionalnim :) hardom.

2. pitanje: sta ne valja na drugoj slici (Maxtor-ovoj)? :d:d:d

HINT: Read Burst Speed... gde ode ova skala? ;)
Jel' to SCSI disk ili mozda SATA III? :D

Isti odgovor na oba pitanja.

To je do HighPoint kontrolera na P4C800-E Deluxe. Bilo koji PATA disk na zakačim na njega ta skala ode do kraja. I uvek na početku prijavi neki suludo veliki transfer rate, ali odmah padne na realnu vrednost.

A Raptor je zakačen na SATA kontroler u southbridge-u.

josh se nisam se patio sa scsi varijantama pod linuxom .. ne znam kako to radi .. mada raspitatju se .. :)

Nema šta da se patiš... Radi apsolutno isto kao i IDE diskovi.

Ako uzimaš SCSI, mislim da ti ne treba čak ni Ultra-320, dovoljno je da nađeš neki polovan Ultra-160 (recimo Adaptec 19160). Ali to ti nije baš jeftino rešenje. Ja sam imao kontroler (i jedan disk, ali mali kapacitet i prilično loš transfer rate), pa mi je ipak bilo mnogo jeftinije da uzmem Raptora nego neki novi SCSI disk sličnog kapaciteta i sličnih performansi. I još jedna stvar - Raptor je mnooogoo tiši od SCSI diskova.

Evo Raptor 74GB u poređenju sa Maxtorom 200GB.

Prilozi

• MaxtorB200M0.gif
    MaxtorB200M0.gif
    24.3 KB · Pregleda: 103
  • WD740GD.gif
    WD740GD.gif
    25.4 KB · Pregleda: 106
Isti odgovor na oba pitanja.

To je do HighPoint kontrolera na P4C800-E Deluxe. Bilo koji PATA disk na zakačim na njega ta skala ode do kraja. I uvek na početku prijavi neki suludo veliki transfer rate, ali odmah padne na realnu vrednost.
Jos kad bi stvarno hteo da istera onih 200+ MB/s u burst-u... :d

hints ??

Ako ti je 74GB dovoljno, a uzimas samo jedan disk nemas nista bolje od WD Raptor-a. Druga opcija je 2 obicna SATA diska od 80-120GB pa da ih stavis u RAID 0.

Prvo resenje (Raptor) ima bolji seek time, pa je bolja za server-a, ili za aplikacije koje veoma cesto pristupaju disku.

Drugo resenje (RAID) ima bolji sustained transfer rate, vazan ako npr radis obradu slike, filmova ili bilo kakav streaming... Obavezno imaj u vidu da kada imas RAID 0, ako ti makar jedan disk crkne, odose svi podaci u propast.

Idealno bi bilo nekoliko Raptora u RAID 5 ili RAID 10 :)))) ali to koooosta... :(

Poslednja izmena:
CAR je napisao(la):

Da da... i ako bi mogao da ima onaj transfer rate sa početka testa. ,)

Poslednja izmena:
M_M je napisao(la):
Ako ti je 74GB dovoljno, a uzimas samo jedan disk nemas nista bolje od WD Raptor-a. Druga opcija je 2 obicna SATA diska od 80-120GB pa da ih stavis u RAID 0.

Prvo resenje (Raptor) ima bolji seek time, pa je bolja za server-a, ili za aplikacije koje veoma cesto pristupaju disku.

Drugo resenje (RAID) ima bolji sustained transfer rate, vazan ako npr radis obradu slike, filmova ili bilo kakav streaming... Obavezno imaj u vidu da kada imas RAID 0, ako ti makar jedan disk crkne, odose svi podaci u propast.

Idealno bi bilo nekoliko Raptora u RAID 5 ili RAID 10 :)))) ali to koooosta... :(

E hvala svima .. razmishljao sam za scsi varijantu .. ali to KoooooooShhhhtttAaaaa .. negde oko 500 euritja izadje .. i da .. i ja sam chuo da su buchni .. mada mi to nije neshto znachilo jer sam mislio da i ovaj raptor nije cvetjka ..
.. mada ako kazete da je raptor tjutlljiv .. onda .. hmmm .. :eyebrows:

a da .. WD740GD sam nasho u Adacom-u .. ali nema cene .. moratju da zovem .. a Imtel ih nema .. :)

Hvala svima josh jednom ..

CAR je napisao(la):
Mislis ovako ;)

a da .. WD740GD sam nasho u Adacom-u
Zaobidji Adacom.Hteli su da me salju u luku Beograd za reklamaciju jer navodno oni vise ne zastupaju WD a upravo sam raptore i kupio kod njih i cekao 25 dana da mi zamene disk. :wave:

Prilozi

• rep.PNG
    rep.PNG
    28.9 KB · Pregleda: 93
Poslednja izmena:
heh .. pa ne preostaje mi mnogo u tom sluchaju .. :(
Sacekaj ti to lepo da stigne u imtelu (pozitivna iskustva sa reklamacijama) a jedan od 36 gb je prodavao Peca u oglasima pre dva dana

Poslednja izmena:
CYK je napisao(la):
Sacekaj ti to lepo da stigne u imtelu (pozitivna iskustva sa reklamacijama) a jedan od 36 gb je prodavao Peca u oglasima pre dva dana

Pa taj od 36Gb mi je bash mali ..
u principu .. i ne zuri mi se toliko .. u tom sluchaju .. sachekatju imtel .. :)

Nazad
Vrh Dno