Šta je novo?

HDD za smeća?

možeš da mapiraš bad sectore, i da napraviš particiju(-e) , tamo gde je površina diska zdrava. oštećenu ostavi kao unallocated.

ukoliko je otišla elektronika, tu je ćao doviđenja, osim ako ne nađeš identičnu za taj disk, i sam je prelemiš.

Imam ja jedan slican, sentinel predvidja da ce da crkne za 44 dana, i tako vec 2 god

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

možeš da mapiraš bad sectore, i da napraviš particiju(-e) , tamo gde je površina diska zdrava. oštećenu ostavi kao unallocated.

ukoliko je otišla elektronika, tu je ćao doviđenja, osim ako ne nađeš identičnu za taj disk, i sam je prelemiš.
ovo bi mogao probati pa ako ispija dobro je
samo kako da to odradim? ako nije problem bar program da mi preporučiti kojim ću to uraditi :D

Sent from my SM-A510F using Tapatalk

Ma zaboravi ga. ima više problema nego samo sektori.

Samo isprati uputstvo mada je tvoj bas u losem stanju. Odradi full backup pa upis nula i onda test Victoria HDD. Male su sanse da ce biti bolje ali ne kosta nista da probas.

Samo isprati uputstvo mada je tvoj bas u losem stanju. Odradi full backup pa upis nula i onda test Victoria HDD. Male su sanse da ce biti bolje ali ne kosta nista da probas.
javim šta bude ako se ista uspije spasiti dobro je :D
u 4 i 15 sam stavio da ga wipe pa javim tamo iza 7 dok završi stanje jesam li uspio

hvala obojci ne bih nikad našao onu temu

Ni ja :D Htedoh da uradim tutorial sa slikama ali nikako da se setim, moracu ovih dana kad je karantin, ako sad ne uradim nikad necu :)

Ni ja :D Htedoh da uradim tutorial sa slikama ali nikako da se setim, moracu ovih dana kad je karantin, ako sad ne uradim nikad necu :)
bgm pomoglo je vjerovatno ono sa nulama, samo tri kritična sektora, dva na 10 giga i jedan na 130 i nešto
za testiranje napravio particuju od 150 gb do kraja i sve ok, haj pc najnormalnije ga prepoznaje, ali i mobitel i tv isto

hvala puno na pomoći
samo jos jedno vjerovatno glupo pitanje, postoji li mogućnost da ovaj jedan sektor nekako zauzmem nekim X fileom koji neću koristiti pa da taj sektor bude u korištenju ali opet nikad da mu ne pristupim ?

Mislim ovo je neka glupa ideja iz glave, pretpostavljam da nije moguca

sve super, na kraju napravio dvije particije, jer od 15 do 125 gb i druga od 140 do 320gb

sutra kopiram malo vise na njega pa opet odradim victoriom test da vidim ima li novih loših :D

hvala još jednom momci

Nema nacina da se popuni los sektor jer upis tu i ne radi, logicno vec ovako kako si odradio, pravljenjem EXT4 particija koje Win ne cita. Ima malo posla ali moze sa vise particija da se odsece da ne koristi. Limit je 5 primarnih na MBR file semi ali zato mozes u GPT da ga cepkas do mile volje. U tvom slucaju nema puno losih pa ce on sam da ih obelezi kao lose i da se ne koriste.
I da, obavezno provera nakon par dana da se vidi stanje.

Bed sektori + izgorela elektronika.

Baci lebati to u djubre...

Uvek se radi backup prvo pa tek onda neko igranje. Kanta, na zalost.
Postoji profesionalno spasavanje podataka, na primer Help Disk ali je to skupa procedura.

Poslednja izmena:
zavoravi reci da nije isti hdd, ovo je hdd star bar 15 godina onaj stari ata, ali slika imam nekih starih na njemu iz srednje koje bih volio nekako spasiti :D

onaj radi bez problema već napunjen filmovima i serijama što je imao bar sektore :D

iz ličnog iskustva - prevagaj koliko ti zaista znače te slike i plati profesionalcima ako ti zaista znače toliko.ako ne možeš da priuštiš ostavi ga na sigurnom mestu i čekaj da kapne koja para.

velike šanse da ćeš stvar još učiniti gorom lemljenjem,pući neki novac tražeći delove i na kraju ništa nećeš uraditi.generalno sve što zaista možeš sam da uradiš je na nivou čukanja o ivicu da odglaviš ruku,eventualno da napraviš komoru i otvoriš i izmasiraš je da proradi (uz opet novu elektroniku).

profesionalci ipak imaju daleko veći pristup delovima i donor diskovima i najčešće direkt prebacaju platter i to je dosta pouzdano.

jedino da naletiš na majstor peru lazu miku žiku tojest nešto upućenijeg entuzijastu koji bi ti odradio isto ovo samo jeftinije ali kao i u svakoj profesiji nadrilekar nosi više rizika.

Bese na tim starim ATA moze samo da se zameni elektronika cela, ne mora da se menja FW cip? Daj oznaku ovde pa ako neko ima isti mozes mozda tako da resis.

Enterprise HDD ali sa standardnim SATA interfejsom. Nikakav problem da se koristi za gaming na desktop mašini. Performanse će biti manje više kao i kod nekog consumer 7200RPM 3.5" diska te generacije. Ako se ima malo strpljenja, ako su te HDD performanse dovoljne i svesno se ne insistira na brzini SSD -a, nema prepreke za ne koristiti ga za gaming na tanjem budžetu.

Samo 1 loš sektor i 99% health nisu nikakav problem ali ne verovati unapred tom preseku stanja, već (u slučaju kupovine) uraditi temeljan sken čitave površine diska da se stekne uvid o mogućnosti održavanja linearnosti brzine transfera i vremena pristupa, te da se SMART update -uje i da se dođe do svežeg preseka stanja zdravlja tog diska. Tek nakon toga sagledavati situaciju.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno